MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Makowe ja czytałam, ze najlepiej do roku karmić. Można oczywiście dłużej.
Patuniek, ale Pola ładnie leży na brzuszku. Moja Laura niestety nie lubi i jej się raczki rozjeżdżają, ale niestety ja trochę jej zaszkodziłam bo jak karmiłam to zawsze jedna rączka była u mnie pod pachą, nie wiedziałam ze powinny być razem
Wracając jeszcze do wagi to teraz w 14 dni przybrała 210g, a przy wizycie wcześniej w 5 dni 230g, a dodam ze nic specjalnego się nie zmieniło z jej jedzeniem.Laura
-
Makowe, wg wytycznych WHO, rozszerzanie diety powinno nastąpić dopiero po 6 miesiącu. Do 6 miesięcy dziecko powinno być karmione wyłącznie mlekiem. Po rozszerzeniu diety mleko ma stanowić główny pokarm nawet do roku-a zdarzają się dzieci, które uznają pierś za główne źródło pożywienia nawet i dłużej
Rozszerzanie diety od 4 miesiąca było dopuszczalne za czasów mojej Młodej Przy czym od 4 miesiąca dla dzieci na mm, od 5 miesiąca na kpWiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 19:25
Pola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
patuniek86 wrote:Makowe, wg wytycznych WHO, rozszerzanie diety powinno nastąpić dopiero po 6 miesiącu. Do 6 miesięcy dziecko powinno być karmione wyłącznie mlekiem. Po rozszerzeniu diety mleko ma stanowić główny pokarm nawet do roku-a zdarzają się dzieci, które uznają pierś za główne źródło pożywienia nawet i dłużej
Rozszerzanie diety od 3 miesiąca było dopuszczalne za czasów mojej Młodej Przy czym od 4 miesiąca dla dzieci na mm, od 5 miesiąca na kp -
Najnowsze zalecenia zdaje się, że mówią, żeby wprowadzać inny pokarm niż mleko dopiero po ukończeniu 6 miesiąca życia:)
No właśnie Patuniek napisałaś o tym:)
Tu jeszcze można poczytać, dlaczego warto czekać Ja planuję podobnie jak z córką oprzeć się na metodzie BLW
Nie wyobrażam sobie takiego gugusia małego jak mój karmić czymś innym niż mleko;]Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 19:26
klamka lubi tę wiadomość
Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.
-
Izziee wrote:Makowe ja czytałam, ze najlepiej do roku karmić. Można oczywiście dłużej.
Patuniek, ale Pola ładnie leży na brzuszku. Moja Laura niestety nie lubi i jej się raczki rozjeżdżają, ale niestety ja trochę jej zaszkodziłam bo jak karmiłam to zawsze jedna rączka była u mnie pod pachą, nie wiedziałam ze powinny być razem
Wracając jeszcze do wagi to teraz w 14 dni przybrała 210g, a przy wizycie wcześniej w 5 dni 230g, a dodam ze nic specjalnego się nie zmieniło z jej jedzeniem.
Izzie, leży tak przez kilka minut, potem się mocno wkurza Zajrzyj na stronę mamafizjoterapeuta-tam jest informacja, jak układać dziecko i wspomóc w tej uciekającej rączce. Polci mocno jedna rączka się cofała, ale po 3 dniach ustawiania już sama z siebie się nie cofa I główkę trzyma o wiele pewniejPola Róża
-
iNso87 wrote:Ja sama rozszerzalam dla swojej Laury od 4msc. Byla na mm wlasnie i to nie sloiczki a sama gotowalam. Z pomoca swojej mamy.
Miało być po 4 miesiącu, źle się wcisnęłoiNso87 lubi tę wiadomość
Pola Róża
-
Patuniek już trafiłam na tego bloga i ćwiczymy, ale żałuje ze tak późno. No i byliśmy u fizjoterapeutki która powiedziała, ze mamy zdrowe dziecko i pokazała jak ćwiczyć żeby wyrównać to co trochę zaniedbaliśmy.
Dziewczyny a planujecie chodzić na basen z maluchami? Jak tak to od kiedy?Laura
-
Z tym karmieniem to sama sie zastanawiam co tu zrobic. Kiedy wprowadzac teraz z Lidka. Z Laura wprowadzilam szybko tak jak napisalam,bo "byly takie czasy":p Z Lena tez po 4 wprowadzilam,bo byla na mm i duzo ulewala to chcialam,zeby cos zaczela jesc normalnego,bo balam sie,ze slabo przybierac nedzie. A,ze skubana szybka byla we wszystkim to juz w 5msc siedziala ale i tak do lezaka wsadzalam na karmienie:) w 6msc to juz krzeselko znala
A z Dusia jest inaczej,bo je cyca tylko i nie wiem w sumie sama czy sugerowac sie wytycznymi,ze od 6msc czy isc "starym" torem czyli od 4.07 normalnie z lyzeczki coa podawac. Mam chwile zeby sie zastanowic -
Dziewczyny i musze pochwalic sie ocenami Laury na koniec 4 klasy piec 5 i piec 6 juz jest napewno i zostala jedna ocena z anglika, rozegra sie 4.06 bo maja ostatnia klasowke a jest miedzy 5 a 6 na koniec takze jak napisze bezblednie to ma przewage 6 na swiadectwie.
Macy, Izziee, Kleopatra, Anet85, Butterfly 83, Sana, Lenonki lubią tę wiadomość
-
Wiem, wiem na temat rozszerzania diety, że WHO mówi o 6 miesiącach. A ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) oraz PTGHiŻD (Polskiego Towarzystwa Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, że można po 17. My będziemy zaczynały właśnie po 4 miesiącu.
Tylko zastanawiałam się jak z mlekiem. Czy Dzieci piją mleko modyfikowane do 3 roku życia z butelki? Rozumiem, że ono jest podstawą do roku a później powoli jest zastępowane innymi posiłkami?Butterfly 83 lubi tę wiadomość
. -
Makowe Szczęście wrote:Wiem, wiem na temat rozszerzania diety, że WHO mówi o 6 miesiącach. A ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) oraz PTGHiŻD (Polskiego Towarzystwa Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, że można po 17. My będziemy zaczynały właśnie po 4 miesiącu.
Tylko zastanawiałam się jak z mlekiem. Czy Dzieci piją mleko modyfikowane do 3 roku życia z butelki? Rozumiem, że ono jest podstawą do roku a później powoli jest zastępowane innymi posiłkami?Butterfly 83 lubi tę wiadomość
-
Makowe po roku dziecko może już dostawać normalne produkty mleczne, nie ma potrzeby podawać mm, zdrowiej będzie bez no chyba że wyjdą jakieś alergie na bmk to wiadomo, siła wyższa. Poza tym nie ma sensu przyzwyczajać niebutelkowe dziecko do picia przez smoczek. Obecne zalecenia mówią o wyłącznym kp przez pierwsze 6mc, samo kp zalecają przez min. 12 mc. Ja karmiłam synka ok 18-19mc i po odstawianiu nie dałam mu mm, on w ogóle jego smaku nigdy w życiu nie poznał , pewnie gdyby nie brak mleka w ciąży karmiłabym nadal Jemu zaczęłam rozszerzać dietę ok 6mc - poszło super, synek je bardzo chętnie i praktycznie wszystko, wyjątkiem jest póki co chrzan , teraz też tak planuję. To że wytyczne mówią o 17tyg to nie znaczy, że dotyczy to wszystkich dzieci tylko wybranych, uzasadnionych przypadków https://www.hafija.pl/2018/03/gotowosc.html
Makowe Szczęście lubi tę wiadomość
-
Kurde, Izzie to ja też źle karmiłam Laure 😱 zawsze jedna Reka pod pache szła... Kurde!
My właśnie po szczepieniu, mała waży 6300 g czyli w 2 tyg 300g przybrała 💪 i też w nocy pięknie śpi a w dzień je z przebojami...
Ja sukienki ubieram, opaska na wyjście zawsze na uszy a takie ozdobne to raczej do zdjęć lub w niedzielę czy w gości 😂Kleopatra, Butterfly 83, Makowe Szczęście lubią tę wiadomość
-
Makowe powiem ci że co dziecko to inaczej. Wiktor jak skończyłam kp nie chciał już mm i nigdy nie pił. Maks lubił i pił chyba do 2 roku życia a Miki tak średnio, pił może z 3 miesiące, potem trochę krowie ale jak miał 1,5 roku to już żadnego nie pił.
Co do jedzenia to też widać gotowość dziecka, jak wypycha językiem, nie interesuje się jak my jemy to nie ma co dawać a jak w druga stronę to ja po 5 miesiącu coś zacznę dawać do poprobowania. U mnie dzieci jadły dużo same i jak miały rok to były w sumie samodzielne jedzeniowo. Ja robiłam np zupkę i dawałam łyżeczką a potem na 2 danie z nami przy stole do rączki warzywa itp.Makowe Szczęście lubi tę wiadomość
-
Makowe, aż poczytałam o tym PTGHiŻD , bo wcześniej nie słyszałam nawet. jednak oni nie rekomendują, nie zalecają, a jedynie piszą, że to bezpieczne, żeby zacząć od 17 tygodnia. tutaj jest to fajnie opisane https://malgorzatajackowska.com/2019/03/01/kiedy-rozszerzac-diete-niemowlaka/
A co do MM, to chyba tylko taki chwyt markietingowy, mamakropka dobrze pisze.Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.