X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • Izziee Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe ja czytałam, ze najlepiej do roku karmić. Można oczywiście dłużej.

Patuniek, ale Pola ładnie leży na brzuszku. Moja Laura niestety nie lubi i jej się raczki rozjeżdżają, ale niestety ja trochę jej zaszkodziłam bo jak karmiłam to zawsze jedna rączka była u mnie pod pachą, nie wiedziałam ze powinny być razem :/

Wracając jeszcze do wagi to teraz w 14 dni przybrała 210g, a przy wizycie wcześniej w 5 dni 230g, a dodam ze nic specjalnego się nie zmieniło z jej jedzeniem.

Laura <3
    bl9c9vvjaarzexo8.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe, wg wytycznych WHO, rozszerzanie diety powinno nastąpić dopiero po 6 miesiącu. Do 6 miesięcy dziecko powinno być karmione wyłącznie mlekiem. Po rozszerzeniu diety mleko ma stanowić główny pokarm nawet do roku-a zdarzają się dzieci, które uznają pierś za główne źródło pożywienia nawet i dłużej :-)

Rozszerzanie diety od 4 miesiąca było dopuszczalne za czasów mojej Młodej ;-) Przy czym od 4 miesiąca dla dzieci na mm, od 5 miesiąca na kp

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 19:25

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patuniek86 wrote:
    Makowe, wg wytycznych WHO, rozszerzanie diety powinno nastąpić dopiero po 6 miesiącu. Do 6 miesięcy dziecko powinno być karmione wyłącznie mlekiem. Po rozszerzeniu diety mleko ma stanowić główny pokarm nawet do roku-a zdarzają się dzieci, które uznają pierś za główne źródło pożywienia nawet i dłużej :-)

Rozszerzanie diety od 3 miesiąca było dopuszczalne za czasów mojej Młodej ;-) Przy czym od 4 miesiąca dla dzieci na mm, od 5 miesiąca na kp
    Ja sama rozszerzalam dla swojej Laury od 4msc. Byla na mm wlasnie ;) i to nie sloiczki a sama gotowalam. Z pomoca swojej mamy.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • LwieSerce Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najnowsze zalecenia zdaje się, że mówią, żeby wprowadzać inny pokarm niż mleko dopiero po ukończeniu 6 miesiąca życia:)

No właśnie Patuniek napisałaś o tym:)

Tu jeszcze można poczytać, dlaczego warto czekać:) Ja planuję podobnie jak z córką oprzeć się na metodzie BLW

Nie wyobrażam sobie takiego gugusia małego jak mój karmić czymś innym niż mleko;]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 19:26

klamka lubi tę wiadomość

Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
    niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.

dqpri09kzip4orgt.png

• patuniek86 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izziee wrote:
    Makowe ja czytałam, ze najlepiej do roku karmić. Można oczywiście dłużej.

Patuniek, ale Pola ładnie leży na brzuszku. Moja Laura niestety nie lubi i jej się raczki rozjeżdżają, ale niestety ja trochę jej zaszkodziłam bo jak karmiłam to zawsze jedna rączka była u mnie pod pachą, nie wiedziałam ze powinny być razem :/

Wracając jeszcze do wagi to teraz w 14 dni przybrała 210g, a przy wizycie wcześniej w 5 dni 230g, a dodam ze nic specjalnego się nie zmieniło z jej jedzeniem.

Izzie, leży tak przez kilka minut, potem się mocno wkurza ;-) Zajrzyj na stronę mamafizjoterapeuta-tam jest informacja, jak układać dziecko i wspomóc w tej uciekającej rączce. Polci mocno jedna rączka się cofała, ale po 3 dniach ustawiania już sama z siebie się nie cofa :-) I główkę trzyma o wiele pewniej :-)

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Ja sama rozszerzalam dla swojej Laury od 4msc. Byla na mm wlasnie ;) i to nie sloiczki a sama gotowalam. Z pomoca swojej mamy.

Miało być po 4 miesiącu, źle się wcisnęło ;-)

iNso87 lubi tę wiadomość

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Izziee Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuniek już trafiłam na tego bloga i ćwiczymy, ale żałuje ze tak późno. No i byliśmy u fizjoterapeutki która powiedziała, ze mamy zdrowe dziecko i pokazała jak ćwiczyć żeby wyrównać to co trochę zaniedbaliśmy.

Dziewczyny a planujecie chodzić na basen z maluchami? Jak tak to od kiedy?

Laura <3
    bl9c9vvjaarzexo8.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izzie, ja basenów niestety muszę unikać :-( Ale męża namówiłam, będzie chodzić z Polą :-) Jak się da, to od lipca byśmy ruszyli :-)

Izziee, Macy lubią tę wiadomość

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodziłam ze starszymi dziećmi, teraz raczej nie damy rady ogarnąć 4 😂

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym karmieniem to sama sie zastanawiam co tu zrobic. Kiedy wprowadzac teraz z Lidka. Z Laura wprowadzilam szybko tak jak napisalam,bo "byly takie czasy":p Z Lena tez po 4 wprowadzilam,bo byla na mm i duzo ulewala to chcialam,zeby cos zaczela jesc normalnego,bo balam sie,ze slabo przybierac nedzie. A,ze skubana szybka byla we wszystkim to juz w 5msc siedziala ale i tak do lezaka wsadzalam na karmienie:) w 6msc to juz krzeselko znala ;)
    A z Dusia jest inaczej,bo je cyca tylko i nie wiem w sumie sama czy sugerowac sie wytycznymi,ze od 6msc czy isc "starym" torem czyli od 4.07 normalnie z lyzeczki coa podawac. Mam chwile zeby sie zastanowic ;)

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny i musze pochwalic sie ocenami Laury na koniec 4 klasy ;) piec 5 i piec 6 juz jest napewno i zostala jedna ocena z anglika, rozegra sie 4.06 bo maja ostatnia klasowke a jest miedzy 5 a 6 na koniec ;D takze jak napisze bezblednie to ma przewage 6 na swiadectwie.

Macy, Izziee, Kleopatra, Anet85, Butterfly 83, Sana, Lenonki lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Makowe Szczęście Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, wiem na temat rozszerzania diety, że WHO mówi o 6 miesiącach. A ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) oraz PTGHiŻD (Polskiego Towarzystwa Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, że można po 17. My będziemy zaczynały właśnie po 4 miesiącu.
    Tylko zastanawiałam się jak z mlekiem. Czy Dzieci piją mleko modyfikowane do 3 roku życia z butelki? Rozumiem, że ono jest podstawą do roku a później powoli jest zastępowane innymi posiłkami?

.
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe Szczęście wrote:
    Wiem, wiem na temat rozszerzania diety, że WHO mówi o 6 miesiącach. A ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) oraz PTGHiŻD (Polskiego Towarzystwa Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, że można po 17. My będziemy zaczynały właśnie po 4 miesiącu.
    Tylko zastanawiałam się jak z mlekiem. Czy Dzieci piją mleko modyfikowane do 3 roku życia z butelki? Rozumiem, że ono jest podstawą do roku a później powoli jest zastępowane innymi posiłkami?
    Makowe z tym mlekiem to juz od dziecka zalezy czy chce i od Ciebie czy bedziesz podawac. Nie patrz na wytyczne. U mnie Laura i Lena mm pily z butelki jakos do ponad roku. I to wieczorem przed snem tylko po roku. Tak to w kaszkach. Potem jak mialy okolo 1,5roku to juz mleko krowie. Nie kupowalam juz mm. Nie wyobrazam sobie 3letnia Lene z mm i butleka to juz wogole ;)

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png

Wysłany: 30 maja 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    INso właśnie ja też nie, dlatego dziwi mnie to co pisze w necie, że do 3 roku życia mm. W ogóle sobie nie wyobrażam buletki, bo ona nie chce z niej pić, przerażenie mnie bierze. A nie chcę karmić 1.5 roku.

.

Wysłany: 30 maja 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w sensie z piersi :)

.
  • mamakropka. Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe po roku dziecko może już dostawać normalne produkty mleczne, nie ma potrzeby podawać mm, zdrowiej będzie bez ;) no chyba że wyjdą jakieś alergie na bmk to wiadomo, siła wyższa. Poza tym nie ma sensu przyzwyczajać niebutelkowe dziecko do picia przez smoczek. Obecne zalecenia mówią o wyłącznym kp przez pierwsze 6mc, samo kp zalecają przez min. 12 mc. Ja karmiłam synka ok 18-19mc i po odstawianiu nie dałam mu mm, on w ogóle jego smaku nigdy w życiu nie poznał ;) , pewnie gdyby nie brak mleka w ciąży karmiłabym nadal :) Jemu zaczęłam rozszerzać dietę ok 6mc - poszło super, synek je bardzo chętnie i praktycznie wszystko, wyjątkiem jest póki co chrzan :P , teraz też tak planuję. To że wytyczne mówią o 17tyg to nie znaczy, że dotyczy to wszystkich dzieci tylko wybranych, uzasadnionych przypadków https://www.hafija.pl/2018/03/gotowosc.html

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

dqprj44jkz3tj7a4.png
    km5stv73rawi3yh6.png
  • Marza89 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, Izzie to ja też źle karmiłam Laure 😱 zawsze jedna Reka pod pache szła... Kurde!

My właśnie po szczepieniu, mała waży 6300 g czyli w 2 tyg 300g przybrała 💪 i też w nocy pięknie śpi a w dzień je z przebojami...

Ja sukienki ubieram, opaska na wyjście zawsze na uszy a takie ozdobne to raczej do zdjęć lub w niedzielę czy w gości 😂

Kleopatra, Butterfly 83, Makowe Szczęście lubią tę wiadomość

Aniołek [*] - 6 tydz./ PCOS, Bhcg 29. 06 / 10 dpo - 19, 13 dpo-120, 15 dpo-420, 20 dpo-4228
    Laura 💕 03.03.2019 😍 3410g 😍 53cm😍
    jon7a04.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe powiem ci że co dziecko to inaczej. Wiktor jak skończyłam kp nie chciał już mm i nigdy nie pił. Maks lubił i pił chyba do 2 roku życia a Miki tak średnio, pił może z 3 miesiące, potem trochę krowie ale jak miał 1,5 roku to już żadnego nie pił.
    Co do jedzenia to też widać gotowość dziecka, jak wypycha językiem, nie interesuje się jak my jemy to nie ma co dawać a jak w druga stronę to ja po 5 miesiącu coś zacznę dawać do poprobowania. U mnie dzieci jadły dużo same i jak miały rok to były w sumie samodzielne jedzeniowo. Ja robiłam np zupkę i dawałam łyżeczką a potem na 2 danie z nami przy stole do rączki warzywa itp.

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso brawo dla córki :)
    U nas dobra noc, spała do 7.30 z jedna pobudka na cycka :)

l22nzbmhc97dgg3u.png
  • LwieSerce Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe, aż poczytałam o tym PTGHiŻD , bo wcześniej nie słyszałam nawet. jednak oni nie rekomendują, nie zalecają, a jedynie piszą, że to bezpieczne, żeby zacząć od 17 tygodnia. tutaj jest to fajnie opisane https://malgorzatajackowska.com/2019/03/01/kiedy-rozszerzac-diete-niemowlaka/

A co do MM, to chyba tylko taki chwyt markietingowy, mamakropka dobrze pisze.

Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
    niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.

dqpri09kzip4orgt.png

‹‹ 1077 1078 1079 1080 1081 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ