MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej! Witam sie z nad słonecznego morza! Narazie wszystko ok u mnie. Nie mam jak nadrobić, poczytać. Znalazłam dopiero chwilę żeby w telefonie chociaż poczytać co u Was mniej więcej Odezwę się pewnie i może nadrobię wszystko pod koniec tygodnia jak wrócę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2018, 14:35
Makowe Szczęście lubi tę wiadomość
-
Ulv15 wrote:Dziewczyny, może to troszkę głupie pytanie ale czy planujecie brać witaminy prenatalne przez cały okres ciąży? Bo muszę zrobić zapasy i zaczęłam się nad tym zastanawiać że chyba tak....
Ulv15 lubi tę wiadomość
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
nick nieaktualnyMakowe Szczęście wrote:Dziękuję Dziewczyny, macie racje. Zaczęłam myśleć, że glodze Dziecko - przerazilam się. Postaram się jeść częściej mniejszymi porcjami
Mi lekarz w pierwszej ciąży mowił (bo tez na początku chudłam przez mdłości i wymioty), że dziecka nie da się zagłodzićMakowe Szczęście lubi tę wiadomość
-
ej_est wrote:Mi lekarz w pierwszej ciąży mowił (bo tez na początku chudłam przez mdłości i wymioty), że dziecka nie da się zagłodzić.
-
Cześć dziewczyny! Nieśmiało witam się na marcowym forum Wczoraj miałam pierwsze USG - serduszko pięknie bije Termin mam na 28.03. Mam nadzieję, że mnie przygarniecie To moja pierwsza kruszynka więc liczę na wyrozumiałość jakbym pytała o jakieś głupoty
Makowe Szczęście, Kleopatra, Reniferra, Ulv15, teverde, Macy, iNso87, kasiuleek, monniqu, kehlana_miyu, Kasialudek lubią tę wiadomość
Hashimoto, Letrox -
Cześć, ja też dołączę jak można;) u nas termin na 06.03
Jestem na świeżo po wizycie w ciężkim szoku, ze maluch juz rusza raczkami i nóżkami! a to dopiero 3cm
27 ide na prenatalne- robicie też?
Makowe Szczęście, Kleopatra, Reniferra, Ulv15, teverde, Macy, iNso87, kasiuleek, monniqu, kehlana_miyu, Kasialudek lubią tę wiadomość
-
Witajcie nowe marcowe mamuśki!
Ja biorę kwas foliowy i dostałam zalecenie od lekarza żeby brać jodid i kwasy omega. Moja lekarka powiedziała ze od takich super suplementów się rodzą duże dzieci - może coś w tym jest
Zobaczę jak mi wyjdzie tsh i wtedy może zacznę brać ten jod, przed ciąża miałam 0,84Makowe Szczęście lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa tez biorę tylko kwas foliowy, resztę witamin staram dostarczyć organizmowi poprzez jedzenie warzyw i owoców. W ciazy z synem mialam zalecone duzo witamin codziennie rano niemalże garść, nie wiem czy to przez witaminy ale syn mial prawie 4500 jak sie urodził.
-
Bluberry wrote:Ja tez biorę tylko kwas foliowy, resztę witamin staram dostarczyć organizmowi poprzez jedzenie warzyw i owoców. W ciazy z synem mialam zalecone duzo witamin codziennie rano niemalże garść, nie wiem czy to przez witaminy ale syn mial prawie 4500 jak sie urodził.
Woooooooow! Urodziłaś naturalnie?. -
Ja też słyszałam/czytałam opinie że po zażywaniu dużej ilości suplementów rodzą się duże dzieci.
Dziewczyny, co pijecie? Od wody jest mi jeszcze bardziej niedobrze, słodkich napoji/sokow też więcej niż parę łyków nie dam rady zrobić, a przy tych upałach boję się odwodnienia. W sumie pomyślałam o arbuzie, bo on ma dużo wody, ale po kilku dniach może mi zbrzydnac. Jak wy sobie radzicie? -
Hej dziewczyny
Dawno się nie udzielałam, ale byłam z Wami na bieżąco i podczytywalam Was co parę dni. Nałozylo się parę spraw naraz i w sumie tez nie chciałam się niepotrzebnie nakręcać. U mnie trochę kiepsko wyszło z ginekologiem bo jest na zwolnieniu lekarskim i nie wiadomo kiedy wróci. Nikt nie raczył nawet mnie o tym poinformować i gdyby nie to że wystąpiło u mnie jednorazowe plamienia w piątek i w sobotę pojechałam na oddział to nawet bym nic nie wiedziała ;-/ na szczęście z dzieckiem wszystko w porządku, serduszko bije i maleńswto ma już 1.5 cm ❤
Udało mi się zapisać na wizytę do tego lekarza który badał mnie na oddziale. Przepisał mi leki i wydawał się konkretny. Wczoraj znów wystąpiły u mnie delikatne plamienia ;-( czy to możliwe że tak często pękają naczynka? Dodam że podczas USG w sobotę nie było żadnego krwiaka ani zmian w macicy.
Witam nowe mamuśkiMakowe Szczęście lubi tę wiadomość
Nasze szczęście Oliwier 💗 04.03.2019 💗 -
bbeczka91 wrote:Ja też słyszałam/czytałam opinie że po zażywaniu dużej ilości suplementów rodzą się duże dzieci.
Dziewczyny, co pijecie? Od wody jest mi jeszcze bardziej niedobrze, słodkich napoji/sokow też więcej niż parę łyków nie dam rady zrobić, a przy tych upałach boję się odwodnienia. W sumie pomyślałam o arbuzie, bo on ma dużo wody, ale po kilku dniach może mi zbrzydnac. Jak wy sobie radzicie?
Piję wodę z imbirem (na szczęście po niej jest ok) lub parzę miętę świeża jest najlepsza ale w zamienniku robię taką z biedronki miętę z jabłkiem
A próbowałaś zmienić czymś smak wody? Czymś co Ci smakuje? Np. plasterkiem ogórka? Rozmarynem? Czy plasterkiem pomarańczy?. -
Reniferra wrote:Dziewczyny, chyba widzę nadzieję! Od 2 dni nie jest mi niedobrze cały dzień, a tylko co kilka godzin. Jeju jakby było cudownie, gdyby to już ustępowało.
Reniferra lubi tę wiadomość
-
Bluberry wrote:Ja tez biorę tylko kwas foliowy, resztę witamin staram dostarczyć organizmowi poprzez jedzenie warzyw i owoców. W ciazy z synem mialam zalecone duzo witamin codziennie rano niemalże garść, nie wiem czy to przez witaminy ale syn mial prawie 4500 jak sie urodził.
-
nick nieaktualnyJa biorę suplement, ale to właściwie nie są witaminy, bo kwasy dha, kwas foliowy, jod, wit d3, żelazo.
I nie wiem, co by tu mogło powodować, że dziecko nadmiernie rośnie. Czytałam, że badania na ten temat nie udowadniają tego, że suplementy powodują dużą masę urodzeniową. Więc to raczej takie gdybanie.
Kwas foliowy i tak trzeba brać, a w badaniach krwi sprzed ciąży miałam niedobór żelaza i na granicy poziom witaminy D3, więc i tak musiałabym je brać. Lepiej więc jedną tabletkę niż 3 staram się jeść zdrowo, ale nie każdego tygodnia jem ryby 2x na tydzień, żeby Dha było w odpowiedniej ilości. -
Ulv, wit.D mimo wszystko bym suplentowala, ja ostatnio badałam poziom i pomimo słonecznych dni i zażywania suplementu który zawiera 50% dziennego zapotrzebowania (wiadomo, że nie wszystko się wchłania) miałam wynik 24, a norma zaczyna się od 30.
W tej ciąży wyjątkowo biorę suplement+kwasy dha, głównie ze względu na ciążę blizniacza i moje ubogie menu(jem niewiele warzyw i owoców, ryb). Z córką dietę miałam podobną, ale suplementy brałam jak mi się przypomniało.
Makowe, w sumie chyba spróbuję z herbatami. Bardzo lubię zielona, biała, z pokrzywy, miętę, ale przez upały przestałam pić, a przecież można poczekac aż wystygną -
nick nieaktualnyMakowe Szczęście wrote:Woooooooow! Urodziłaś naturalnie?
Próbowałam, nie byłam świadoma że syn jest taki duży bo 2 dni przed porodem z usg wynikało ze syn ma nie wiecej jak 3600. Poród miałam wywoływany, bez powodzenia na szczęście skończyło się cesarką.