MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Też się trochę tym martwię, ale koty to takie ignoranty, że chyba zbytnio swojej cennej uwagi maluchowi nie poświęcą, pewnie będą się tylko z dala bacznie przyglądać co to za cudo w domu
W ogóle jakiś czas temu jak Was tu czytałam zauważyłam, że piszecie o wyprawce i któraś zrobiła listę, więc zaczęłam szukać tej listy na poprzednich stronach, szukałam szukałam, nic nie znalazłam, wkurzyłam się, a teraz widzę, że ta lista jest na 1 stronieMakowe Szczęście, iNso87 lubią tę wiadomość
-
monniqu wrote:Zdjęcia USG nie mam, więc pochwalę się chociaż moim nowym ciążowym nabytkiem..
Kot zadowolony.. a to przecież najważniejsze
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fd73525d2e5c.jpg
Moje koty też pokochały te poduszkę : p
Chyba nawet bardziej niz ja.
Też mamy obawy jak zwierzaki przyjmą nowego domownika, zwłaszcza, że nasz najstarszy kot bardzo agresywnie reagował przez jakiś czas na pozostałe.
O psy się nie martwię, jeden zupełnie ignoruje dzieci, a drugi je kocha, więc tu akurat nie spodziewam się kłopotów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2018, 15:25
Makowe Szczęście lubi tę wiadomość
-
monniqu wrote:A czy któraś z Was może polecić jakąś książkę/poradnik dla przyszłych mam? Póki co widzę, że dosyć dużą popularnością cieszy się Heidi Murkoff "W oczekiwaniu na dziecko", ktoś czytał? Lub możecie coś polecić
?
polecam serie "Mamo, tato co ty na to" Pawła Zawitkowskim (i przyjaciół, bo jest dużo treści pisanych przez innych specjalistów
)
monniqu lubi tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o zwierzęta, dosyć istotne jest to, że zanim wrócicie z dzieckiem do domu, dobrze jest przynieść ubranko, które noworodek miał na sobie (np. po pierwszym dniu). Da to czas zwierzętom na oswojenie się z nowym zapachem
I nie byłabym taka surowa w stosunku do kotówNaprawdę potrafią przywiązać się do dzieci, chronić je i zabawiać
Oczywiście, nie wszystkie
Kwestia charakteru
Pola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
Też się zastanawiam, jak nasz zareaguje. Teraz jest naszym oczkiem w głowie. Mam nadzieję, że nie będzie zazdrosny i złośliwy choć takich zapędów póki co nie ma. A właśnie! Czy Wasze zwierzaki zauważyły, że coś mieszka w Waszych brzuchach? Mój totalnie nic... albo przynajmniej tego nie okazuje.
-
LwieSerce wrote:Pikcia a co nowego u Ciebie? Coś nowego po obchodzie?
monniqu, Twoją poduchę zaanektował kot, o moją już się starsza córka upomina
MakoweSzczęście, też się martwiłam, jak nasz futrzak zniesie pojawienie się nowego członka rodziny, ale było dobrzeteraz mamy innego kota (bo poprzedni nam uciekł
) i myślę, że też nie będzie źle.
patuniek, zestaw badań rzeczywiście imponującyMakowe Szczęście, patuniek86 lubią tę wiadomość
-
Reniferra wrote:Też się zastanawiam, jak nasz zareaguje. Teraz jest naszym oczkiem w głowie. Mam nadzieję, że nie będzie zazdrosny i złośliwy choć takich zapędów póki co nie ma. A właśnie! Czy Wasze zwierzaki zauważyły, że coś mieszka w Waszych brzuchach? Mój totalnie nic... albo przynajmniej tego nie okazuje.
Zwierzęta wczuwają zmianę w zapachu kobiety w ciąży i wyczuwają, że "Pani spodziewa się młodych"
A w kwestii przygotowań- za stroną świat kotów:
Zanim dziecko pojawi się w domu
Powinniśmy przygotować koty, także od strony zdrowotnej. Wizyta u weterynarza jest niezbędna. Musimy zbadać, czy nie są nosicielami pasożytów, czy mają zdrową skórę, uzupełnić ewentualne brakujące szczepienia i odrobaczyć.
Jeżeli podstawowe kwestie mamy załatwione, możemy brać się za te bardziej subtelne, związane z przygotowaniem kota na przybycie dziecka. Koty lubią rutynę, dlatego każda zmiana powinna dokonywać się stopniowo, aby zwierzę miało sposobność się przyzwyczaić. Dla człowieka remont mieszkania jest stresujący, ale dla kota to może być czasowy koniec świata. Nowe zapachy, nowe przedmioty, nowy układ mebli, a przecież to kot był pierwszy… Dlatego powinno się go wpuszczać do przygotowanego pokoju dziecinnego, aby mógł na nowo oswoić teren.
Dobrze jest oswoić kota z mebelkami dziecka, zanim noworodek pojawi się w domu. Niech kot powącha łóżeczko, wózek, leżaczek, zabawki czy fotelik samochodowy, niech się nimi znudzi. Nie powinno się mu pozwalać, by w którymś z tych miejsc urządził sobie legowisko czy częste miejsce odpoczynku – to terytorium należne dziecku, kot ma inne miejsce w hierarchii i powoli musi się tego nauczyć.
Jeżeli pupil nie miał wcześniej kontaktu z dzieckiem, można puszczać taśmę z nagraniem dziecięcego płaczu (zacząć od krótkiego nagrania i stopniowo wydłużać) i w trakcie nagradzać kota smakołykami, aby ten dźwięk nie kojarzył się mu z negatywnymi przeżyciami i nie budził stresu.
Dobrze jest zapraszać w okresie ciąży znajomych z dziećmi, aby kot oswoił się z zachowaniem małych ludzi. Spotkanie kota z dziećmi powinno odbywać się pod kontrolą osób dorosłych, aby kot w każdej chwili miał możliwość odwrotu. Wcześniej dzieci powinny być oczywiście poinstruowane, jak należy się ze zwierzęciem obchodzić. Kot powinien zostać nagrodzony.
W czasie, gdy trwa hospitalizacja, a w domu nerwowa krzątanina przed powrotem do domu matki z nowonarodzonym dzieckiem, kot nie powinien czuć się porzucony. Trzeba znaleźć czas, by kota pogłaskać, czy chwilę się z nim pobawić.
Już ze szpitala powinno się wysyłać do domu listy zapachowe – użyte przez niemowlę pieluszki, śpioszki w których spało. Kot będzie miał czas się z tymi zapachami zapoznać i oswoić. Podczas zapoznawania z nowym zapachem, dobrze kota nagradzać, głaskać, przemawiać pieszczotliwie, poczęstować ulubionym kocim smakołykiem, by kontakt z zapachem dziecka kojarzył się kotu z czymś przyjemnym.
Niektórzy dokacają się, kiedy mają w domu kilkunastomiesięczne dziecko. Sytuacja jest trudniejsza – dla dziecka novum jest ożywiony pluszak, który potrafi drapnąć, a dla kota piszczący stwór ciągnący za ogon. Jeżeli chcemy się dokacać, kiedy mamy już w domu malutkie dziecko pamiętajmy, że lepszy będzie dorosły kot. Ma określony charakter i temperament, potrafi ochronić się przed maluchem, odejść, kiedy będzie miał dosyć zabawy. Mały kociak jest delikatny, łatwo zrobić mu krzywdę, z drugiej strony nie potrafi kontrolować swojego zachowania, dopiero się uczy – może zadrapać czy ugryźć nie znając umiaru w zabawie.Makowe Szczęście, Reniferra, Ulv15 lubią tę wiadomość
Pola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyI chyba coraz bardziej zaczynam czuc, ze sie rusza. Takie to jest nadal nieokreslone... ale jelita to raczej nie sa, tak mi sie wydaje. Ale duzo czesciej. Wczoraj szczegolnie. Dzisiaj narazie malutko, ale pewnie to tak jest... Czekam na cos bardziej konkretnego...
patuniek86, Makowe Szczęście, Reniferra, iNso87 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny potem Was nadrobie. Pewnie wieczorem albo w nocy:p Wrocilismy wlasnie z wizyty. Potem zalatwialismy sprawy, potem zajechac do Tesciowej trzeba bylo i do moich rodzicow po dzieci i na obiad i tak zeszlo.
Dziecie nasze zdrowe. Ciaza 2 dni mlodsza od terminu z OM. Takze jak byla starsza o 4 dni tak teraz mlodsza. Takze zmieniam znowu date porodu ale na termin z OM.Wazy 322g takze bedzie mniejsza moze od Lenki, ktora miala 416g chyba w tym tygodniu. Jakos tak. Musze tylko zapisac sie na echo serca.. wady serca ginka nie widziala ale serce jakos dziwnie pracowalo z przerwami malymi. Powiedziala,ze tak sie zdarza w tych tygodniach ciazy. Mozliwe,ze jak pojde za msc na echo to bedzie juz okej. Oby! No i co mialam jeszcze napisac?? Aaaa hehehehe :pppp Bedzie Mala Lidusia :pp
no coz
klamka, Ksiazka1, patuniek86, Ankakaranka87, Izziee, Makowe Szczęście, Reniferra, Marza89, 83xxx, Parsleyek, Pikcia, Salsefia, Kleopatra, Katia89, Anet85, bbeczka91, Ulv15, Bribrami lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa o polowkowe jakoś jestem dziwnie spokojna, jak nie ja. Ale może dlatego że mocno czuje mała, często sie rusza i już czuję ja podczas wykonywania różnych czynności a nie tylko podczas leżenia. Ręką też już częściej czuć
klamka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8d35ace84c15.jpg
A to nasza dziewczynka. Waży już 430 gwszystko ok
jestem taka szczęśliwa:)
Makowe Szczęście, Izziee, patuniek86, iNso87, Reniferra, Marza89, monniqu, Parsleyek, Salsefia, Ksiazka1, Kleopatra, NatiS, klamka, Butterfly 83, Ulv15, Bribrami lubią tę wiadomość