X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • Macy Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bezsennosci to mi przeszlo jak przenioslam sie z sofy na wygodny materac, ale zespol niespokojnych nog dokucza, jedyny sposob to masaz meza:)

LwieSerce - wspolczuje kilku dni bez meza, chociaz moze to czasem dobrze wplywa, jesli nie za czesto. Tez nie lubie zostawac bez niego, bardzo rzadko nam sie to zdarza, a moze czasem by sie przydalo:)

Babeczka91 - super wozek, moj kolor:)

klamka - moja mala tez slabo sie rusza, tylko ze u mnie lozysko tez z przodu, nie widze jeszcze regularnosci ruchow, I czesto sie zastanawiam czy to nie za malo. A jak juz czuje to czesciej jakby nie w brzuch tylko w dol jakos.
    Fajnie ze masz juz wyprawke, mi jeszcze bardzo duzo zostalo. No i super ze zwolnienie od stycznia.

Makowe, ja jeszcze nie czulam mocnego kopniaka a w nocy to w ogole mnie nie budzi.

taverde- gratuluje udanej wizyty i wspolczuje z tym miekszaniem. Rozumiem cie doskonale, ja jestem w trakcie remontu, lazienke po Swietach chcemy zrobic, ale jeszcze tyle rzeczy nieogarnietych. A sny to mozesz codziennie opisywac, chetnie poczytam:)))

Butterfly83 smacznych truskawek zycze, ja mam faze na kompot truskawkowy, i wyjadam truskawki z niego, mam tak od poczatku ciazy a wczesniej takiego nie kupowalam nigdy:)

patuniek86 - wspolczuje, odpoczywaj ile sie da!!!
    Katia89 - przescieradelko super:)

Salsefia- gratuluje udanej wizyty!!

A teraz o mnie:) Mialam dzis wizyte u poloznej i ku mojemu zaskoczeniu miala juz wyniki z wczorajszej glukozy. Niestety wynik po 2 godz jest dokladnie na granicy czyli 7,8 mmol/L, nie przeliczalam ile to jest w mg/dL.
    Na czczo jest 4,6 a norma 5,3 czyli ok.
    Ale juz mialam telefon ze szpitala i zaproszenie na wizyte w piatek. Jak powiedzialam ze jade na urlop do Polski to tym bardziej kazala mi przyjsc wiec znow z pracy musze wolne wziac, jutro bede miala ciezki dzien zeby wszystko ogarnac przed urlopem.
    Dostalam tez to zaswiadczenie na lot chociaz troche krecila nosem, ale mialam zgode od lekarza a ona tylko miala wypisac.
    Ogolnie to mi troche smutno ze tak z ta glukoza wyszlo. nie wiem, moze sie doszukuje ale pobranie krwi bylo nie pelne 2 godziny od skonczenia wypicia tego plynu (tak 1g 50 min), moze to mialo znaczenie? Mam jeszcze ukryta nadzieje ze jak
    im powiem o tym to cos to zmieni. Nie wiem tez czy robi sie to badanie ponownie w ciazy czy tylko raz.

Katia89, teverde, Makowe Szczęście, klamka lubią tę wiadomość

s9cmnt1.png
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macy, lubię za wszystko oprócz niepokoju z glukoza. Pójdziesz na wizytę to może wszystko się wyjaśni, nie ma co się martwić na zapas.

Smile, nie mam pojęcia o co chodzi z tą kontrola z zusu. Bo chyba nie chcą weryfikować czy jesteś w ciąży...? Ja jestem na zwolnieniu też od października i póki co nic takiego nie dostałam.

age.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w Polsce miałam swoją działalność i wiem,bynajmniej kiedyś tak było, że ZUS wybiera losowo zwolnienia do weryfikacji. No chyba ,że ktoś zgłasza do ZUS jakieś naciągane zwolnienia.
    Ale w Twoim przypadku Smile to będzie tylko sprawdzenie dla zasady. Mimo,że człowieka stresują i denerwuje takie akcje.

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macy A jaki problem miała położna żeby wypisać zaświadczenie do lotu? Skoro lekarz nie widzi przeciwwskazań to nie rozumiem jej podejścia. Ale z własnego doświadczenia w UK wiem że często te położne czują się ważniejsze niż doktorzy. Bynajmniej ja miałam styczność z takimi.

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
  • LwieSerce Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuniek - trzymam kciuki za szyjkę, oby na kontroli miała dalej te 3 cm. I proszę, dbaj o siebie tak mocno jak to możliwe:) Już Ci nie truję, sama wiesz;)

Delvila mam identyczny schemat z zakupami. I też zdarza mi się przesadzić z ilością. Ba, jak trafię na kiepski wózek to nawet przy pchaniu mi ciężko ;/ Trzymam kciuki za spotkanie z położną, daj znać co postanowicie.

Salsefia, super że wszystko dobrze z dziećmi. Bruno ma 850 gram?

Katia, ja w swojej gondoli boki miałam obite matweiałem na biało chyba i niczym nie wyścielałam. Muszę ten wózek obejrzeć bo już nie pamiętam, a u teściów stoi. Na święta będziemy, to poproszę teściową, żeby poprała co się da po nowym roku i niech już stoi i czeka. Przykruję tylko by się nie zakurzył.

teverde, cieszę się że i Twoja wizyta udana:) Ja nie mam skierowania na USG III trymestru, bo jak już kiedyś pisałam, moja lekarka robi je u siebie w gabinecie w ramach normalnej wizyty.

Butterfly, masz już wyniki krwi? Może przeoczyłam:)

A ja już w łożku leżę, córka śpi, mąż gra na ps4, Coś mało czuję małego, cały dzień latałam. W HM sporo wyprzedazy, ale i tak korzystniej kupiłam w tesco z F&F 50 zł zapłaciłam za 3 razy pajac i 3 razy body. 1,5 h łaziłam po sklepie. Wróciłam do domu, położyłam się i jechałam po męża do pracy, bo wziął pół dnia wolnego,a służbowe auto komuś dawał. Pojechaliśmy razem do galerii handlowej, bo rano nie dostałam nigdzie czarnych rajstop dla córki, więc znów tam połaziłam trochę. Później razem do domu, potem razem pojechaliśmy do przedszkola po Kornelkę. Później on do dentysty a nas wysadził i odwiedziłyśmy babcię moją. Dawno się z nią nie widziałam, ma 86 lat, ale naprawdę jest w fantastycznej formie, nawet psychicznie. No ale co mi powiedziała - "Ale jesteś wielka. No ale w sumie ładnie wyglądasz". Ech;] Później w domu to mężowi opowiadam, to mnie pocieszać zaczął, a córka mówi - "Piękna jesteś, naprawdę, najpiękniejsza". Ona zawsze jak ja coś powiem o sobie sama - "orka" czy "grubas" to zaraz mówi że wcale nie i piękna jestem. No słodziak:) Wzruszyłam się jeszcze dziś, bo moja 4latka mi wyznała, że się zakochała - ale uwaga - w dwóch chłopcach :) Chyba po mnie kochliwa będzie:P Hormony mi szaleją i wszystko przeżywam:)

Mega mnie też dziś zgaga męczy. Nawet Rennie słabo pomaga.

teverde, Butterfly 83, lkc, patuniek86, Lenonki lubią tę wiadomość

Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
    niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.

dqpri09kzip4orgt.png

• kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smile, na pewno będą chcieli zapoznać się z Twoją dokumentacją medyczną i wskazaniami do zwolnienia. Sama ciąża wskazaniem do zwolnienia nie jest, mogą nim być uciążliwe objawy ciąży jak np wymioty, wszystkie czynniki sprzyjające zagrożeniu przedwczesnym porodem jak np skracajaca się szyjka itp. Tylko Broń Boże nie powołuj się na szkodliwe warunki w pracy, bo to pracodawca ma obowiązek przesunąć Cię na stanowisko odpowiednie w ciąży albo jeżeli to niemożliwe, zwolnić z obowiązku świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Pracodawcy wolą oczywiście, żeby ciężarna poszła w takiej sytuacji na zwolnienie, bo wtedy płaci ZUS, ale z oczywistych względów ZUS ma tu odmiennie zdanie, a przepisy są po stronie ZUS. Więc najlepiej przed komisją porozmawiaj że swoim lekarzem jakie ma argumenty za zasadnością Twojego zwolnienia i na nie się powołaj.

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na usg III trymestru nie ma skierowana. to już jest płatne.
    Ja dziś miałam kiermasz świąteczny w szkole i od 14 do 18 kroilam i wykladalam ciasto :) zakupy też robię normalnie, zresztą duzo muszę dźwigać mojego 1,5 rocznego syna więc zakupy przy nim to pestka ;p

teverde, lkc lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • enka90 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2018, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wreszcie Was nadrobiłam po kilku dniach :) Jestem tą szczęściarą, która nie ma żadnych (odpukać) problemów ze snem. Od pewnego czasu udaje mi się nawet nie wstawać do toalety, co jest dla mnie nie małym szokiem :D

LwieSerce trochę nie rozumiem zalecenia tego lekarza o tym by zrobić przeciwciała antyTPO, które niby mają świadczyć o tym jak wygląda sprawa z hormonami u dziecka. antyTPO są charakterystyczne dla hashimoto i tyle. Na pewno będzie trzeba sprawdzić dziecku hormony :)

Widzę dziewczyny, że już niektóre z Was niedługo kończą szkołę rodzenia a ja dopiero jutro zapisuję się na swoją ^^' Uważam, że dość późno ale skoro mają taki zwyczaj w szpitalu to nic nie poradzę ;/

Kurczę, zaczęłam się przejmować swoją szyjką. Moja na ostatniej wizycie miała 36mm. Tak jak Teverde napisała, każda z nas jest inna i nie ma co się porównywać. Niestety nie wiem jaką miała wcześniej długość bo dr pierwszy raz sprawdzała. Lekarka nic na ten temat nie powiedziała więc uznałam, że jest w porządku. Zresztą dopiero w domu doczytałam, że powinna być koło 4cm. Chyba popadam w jakąś paranoję bo zaczęłam się już zastanawiać czy chociażby współżycie jest w takiej sytuacji bezpieczne. Przesadzam, prawda?

Ja jestem na zwolnieniu od drugiej połowy sierpnia i też ZUS się narazie nie przyczepił. U mnie jednak pensję wypłaca zakład pracy ze względu na dużą liczbę pracowników, może wtedy mniej kontrolują.

l22npx9iqktnebij.png
    Hashimoto, Letrox
  • teverde Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patuniek86 też przerabiałam zawał po burakach już dwa razy ;)

Smile dziwne z tym wezwaniem. Pamiętam, że już jedna z nas miała.. na samym początku w sumie. Albo to było na kwietniówkach, bo na początku je podczytywałam? Z tego co pamiętam, to nic szczególnego z tego nie wynikło, nie wiem po co utrudniają Ci życie. Moja lekarka jak dawała mi pierwsze L4 mówiła, że niby musi być jakaś przyczyna i ponoć pogorszenie samopoczucia wystarczy, więc możesz się na to powołać. Bolała Cię głowa, nie potrafiłaś się skupić, było Ci ciągle niedobrze i zawsze się tak czujesz kiedy masz trochę więcej na głowie. I niech spadają na drzewo.

Macy, może jest coś w tych 10-ciu minutach.. Skoro potrafi w ciągu godziny się zmienić np. jak u mnie z 138 na 103 czyli o 35 jednostek, no to 1/6 z tego to też jest jakaś różnica..

Dzięki za info o USG III trymestru. Wyczytałam, że "zwykły" lekarz też może je przeprowadzić, wszystko zależy od sprzętu i programu do przeliczania. Zobaczę co z tym zrobić, ale chętnie będę czytała czego się dowiedziałyście na swoich prenatalkach :)

• teverde Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    enka, spokojnie. Mi lekarka mówiła, że wcześniej szyjka nie jest jeszcze aż tak obciążona, co za tym idzie pomiar nie jest do końca wiarygodny, więc pewnie dlatego wcześniej Ci jej nikt nie sprawdzał. Zwykle po dwudziestymktórymś tygodniu lubi się z nią coś dziać. Z resztą do 4 cm brakuje Ci tylko 4 mm, a to jest tyle co nic :)

enka90 lubi tę wiadomość

• Malutka_27 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macy ja po 2h też miałam na granicy. Lekarz na oddziale powtórzył badanie w przeciągu tygodnia i wyniki były w normie. Jednak i tak kazał trzymać dietę, nie pić słodkich soków i nie jeść słodkich owoców ;-) jednak czasem sobie pozwalam na coś słodkiego ;-) no i zaraz święta! ;-(

43ktupjymknd3pkp.png

Nasze szczęście Oliwier 💗 04.03.2019 💗
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lwie mam już wynik. Poprawiła się morfo bardzo nieznacznie. Dr mi powiedział że przewiduje ,że będę brała żelazo do rozwiązania. :-/
    Ogólnie cieszę się nawet z małej poprawy ,ale szczerze to mam dość tych witamin i tabletek. Po jednych mi niedobrze- po żelazie właśnie, a od witamin mam zgage. Ehh...ciągle coś.

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
  • Salsefia Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bruno 780gr ale dłuższe nogi, Klara 850 ale rozmiarowo tydzień młodsza.
    Smile pracowałam w tej zacnej placówce, spokojnie jak pisała Butterfly każdego miesiąca jest określona liczba zwolnień do sprawdzenia i tym razem padło na Ciebie. Nic sie nie denerwuj, tylko formalność. A jak ktoś miał kontrole i nie było go w domu to trzeba pisać, że było się w aptece/u lekarza i sprawa załatwiona :-)

Makowe Szczęście, Marza89 lubią tę wiadomość

7mdlydr.png

<3 Bruno <3 Klara

Brak antykoncepcji 11/2015
    Żylaki powrózka nasiennego,
    06/2018 IMSI
    3/07/2018 transfer 2 blastek
    31/07/2018 dwa <3 <3
  • india Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katia.a gdzie kupiłaś to prześcieradło? Slodkie :)

ug378ribe4qdpu6z.png
  • mayka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 01:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smile wrote:
    Dziewczyny,dostalam wezwanie z zusu ze mam sie stawic w przyszlym tygodniu na komisje.Miala ktoras takie cyrki?co beda niby sprawdzac na tej komisji?dodam ze zwilnienie mam dopiero od konca pazdziernika...
    Ja miałam i kazali wrócić do pracy...
    :(

Olaf 08.07.2011
    Leon 31.08.2015
    Tola 02.02.2017
    ...I Nasza niespodzianka Lidia 06.03.2019
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Witam sie od rana. Wczoraj caly dzien poza domem. Zabralam dziewczyny po szkole Laury do moich rodzicow. Ubieraly tam choinke i tak mi zlecialo do wieczora. Oddalam w tym roku Mamie swoje ozdoby i lampki swiateczne. Co roku miala choinke czerwono-brazowo-zloto-zolta z cieplym bialym swiatlem. A w tym roku moje bialo-srebrne-szare ozdoby ma i zimne biale swiatelka. Ja postanowilam,ze w tym roku kupie sobie pare nowych ozdob i zrobie choinke na sciane. :D Tylko nie wiem czy chce z patykow czy z haczykami poprostu na sciane. Taka nowoczesna bedzie w tym roku ;)

Dzis moj 29tc sie zaczyna <3

Co do ruchow to ostatnio tez przez te twardnienia i skurcze brzucha,slabo czuje Mala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2018, 07:14

teverde lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso 29 to juz brzmi powaznie!
    Czekam na wizyte u położnej. Taka mala rozrywka w oczekiwaniu na wizyte :)
    Milego dnia!
    O moich nocach nawet nie pisze, bo sa tragiczne, pobudki co 1.5 - 2 godziny. Kolo 2-3 albo kolo 5 nie moge spac. Takie rewelacje u mnie. Skurczybykow żadnych nie czuje, w pierwszej ciazy czulam dopiero w dniu w ktorym zaczal sie porod. Moze taki mój urok?
    Musze sie w końcu spiac i kupic koszule do szpitala, klapki itp.. nic u mnie nie gotowe :)

iNso87 lubi tę wiadomość

Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2018, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mayka wrote:
    Ja miałam i kazali wrócić do pracy...
    :(
    A jak wyglądała taka wizyta? Kiedy miałaś? I jak uzasadnialas swoje zwolnienie? Nie myślałam że mogą tak kazać wracać do pracy, sporo osób mówi że to tylko formalność.

Miłego dnia dziewczyny i kciuki za wizyty :)

• Kleopatra Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tragiczna noc. Nie mogłam zasnąć od 4.30 i teraz tak mnie oczy bolą :(

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Sana Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Ależ wczoraj miałam dzień. Wizyta u gina - znowu tardyferon muszę łykać :/ , później mieliśmy gości, a na koniec dnia jeszcze sami pojechaliśmy w gości.
    Dzisiaj na szczęście zapowiada się spokojny dzień :)

Katia89, super to prześcieradło, podzielisz się linkiem? :)
    Ja boków gondoli niczym nie wyścielałam ;)

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
‹‹ 538 539 540 541 542 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ