X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w sumie chyba lepiej jak mały mrozek ,niż chlapa. Chociaż obawiam się i tak, bo zawsze choruje w Polsce po zmianie klimatu.

Dziewczyny! Postanowiłam się ogarnąć i będę próbowała się trochę wydepilowac. Zyczcie mi powodzenia, bo nawet nie wiem jak się zabrać za to hahaha :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 09:31

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • Reniferra Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kujawsko-pomorskie melduje się też z lekką warstewką śniegu i mrozikiem, ale takim fajnym- ze słoneczkiem. Chyba pójdę na spacer :).
    Co do wit k i mlecznych mieszanek- nie będzie za dużo. Po prostu teraz standardowo się każdemu maluchowi podaje w szpitalu. Odstąpiono od tej suplementacji doustnej później, bo ona nic nie zmienia. Więc przy mieszance nie ma żadnych zagrożeń ;).
    Wiecie co... oszalałam. Wstałam dziś o tej 3 i prasowałam pieluchy...

iNso87, Butterfly 83, patuniek86 lubią tę wiadomość

Maja <3 08.03.2019r., Antosia <3 09.12.2021r.
    l22niei37lacal8c.png
    3i49k6nl8ih810gk.png
  • Wróbel Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ja też po mału zaczynam kompletować torbę i pojawił mi się mały problem. Jakiej ona powinna być wielkości? 42l starczy? Czy lepiej 70l ? A może jeszcze małą 25l do którejś dołożyć? To moja pierwsza ciąża i czuję się nieco przytłoczona ilością rzeczy które musze zabrać...
    Nie mogę poprostu przymierzyć bo nievmam w domu rzadnych toreb.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 12:43

npV2p1.png
  • Delvila Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniferra, a jak to jest z wit. K przy heparynie?
    Ja szczerze powiedziawszy jestem dosyć mocno sceptycznie nastawiona do domięśniowego wstrzyknięcia, zwłaszcza, że te krwawienie, przed którym ma chronić występuje u max. 2% noworodków.
    Ja bardziej skłaniam się do podania doustnego.
    Zwłaszcza przy heparynie, bo nie jest czasem w tym wypadku podobnie jak przy braniu insuliny? Po porodzie dziecko pozbawione zostaje syntetycznej heparyny, którą brała matka, więc zostaje pozbawione "rozcieńczalnika", więc krew jest z automatu gęstsza niż w łonie matki. Jak podać do tego jeszcze dodatkowy zagęstnik (witaminę K1) to czy nie grozi to w drugą stronę - mikroskrzepami?

Reniferra co do pieluch. Jeżeli masz zamiar używać tetry do pieluchowania to prasowanie zmniejsza chłonność ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 11:44

Magdalena Wiktoria 07.03.2019r. :D

Aniołek Marta [*] 06.01.2018 r.
  • mamakropka. Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w Nowym Roku :) ja też zaczęłam już przygotowywać torbę, przeglądać ciuszki i wyprawkę po synku. Zamówienie w aptece gotowe :) Na razie pakuję się do sportowej torby, głównie rzeczy dla mnie i dla małej na tuż po porodzie, pewnie później przygotuję drugą mniejszą z resztą rzeczy i ciuszkami dla niej, ale to jak zabiorę się za pranie ;)
    Co do wit K jest tak jak piszecie, dziecko dostaje w szpitalu domięśniowo i nie trzeba już nic podawać w domu, w każdym razie jak rodziłam synka tak było i widzę, że nic się nie zmieniło. Jedyne co trzeba podawać to wit. D.
    Wróbel dowiedz się w szpitalu, w którym będziesz rodzić co tak na prawdę potrzebujesz, różnice są całkiem spore, może nie musisz aż tyle pakować ;)
    Butterfly haha powodzenia, ja to przeżywałam wczoraj bo dziś wieczorem wizyta, jakoś poszło na szczęście :P już nie mogę się doczekać, dawno nie podglądałam małej :)

Delvila z tego co pamiętam jak mi kiedyś lekarka tłumaczyła heparyny nie przenikają przez łożysko, więc twoje przyjmowanie heparyny nie ma wpływu na krew maluszka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 12:13

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

dqprj44jkz3tj7a4.png
    km5stv73rawi3yh6.png
  • Wróbel Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to nic nie zapewniają. W poniedziałek na szkole rodzenia jeszcze się upewnie ale wszystko na to wskazuje.

npV2p1.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróbel ciężko powiedzieć bo każdy szpital chce inaczej. Kwestia też czy mąż co może dowiezc itp. Ja brałam taka walizkę kabinowa bo fajnie mi się pod łóżko mieściła i torbę dla malucha co mąż potem z auta przyniósł.

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Delvila Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamakropka to ja już w sumie nie wiem Bo heparynę mam przepisaną wyłącznie ze względu na dziecko. Moje parametry krwi wszystkie były w normie przed ciążą, a lekarz przepisał heparynę, by dziecko zabezpieczyć gdyby miało zbyt dużą krzepliwość.
    Ale jeżeli jest tak jak piszesz to moje branie heparyny jest po h...

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniferra zaszalalas z tymi pieluchami ;)

Wróbel lepiej kup sobie większą torbę i spakuje wszystko co może się przydać. Lepiej wziąć więcej niż za mało. Ja pakowalam naprawdę bardzo dużo, żeby się nie denerwować że czegoś braknie albo żeby się nie prosić i czekać niewiadomo ile, bo wiadomo sama na oddziale nie będę więc nikt nie będzie nade mną skakał też. Ale fakt najlepiej dowiedzieć się co wziąć do konkretnego szpitala.

Reniferra lubi tę wiadomość

• patuniek86 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zasnęłam o 2.30... Jeszcze kanapki sobie zrobiłam, bo z głodu to ledwo wyrabiałam :-(
    Muszę się jakoś ogarnąć, bo tak to funkcjonować się nie da ;-)

Jeśli chodzi o Wit. K, to 13 lat temu Młoda też chyba miała podaną ją domięśniowo-ale pewności nie mam ;-) Ja i tak wolę, żeby podali właśnie w zastrzyku, z lepszą wchłanialnością. Ja 11 stycznia idę do hematologa, bo pt mam nieznacznie wydłużone, nawet w ciąży-a to może być też kwestia Wit. K. Młoda ma też po mnie, jak widzę, skłonności do siniaków itp. Więc te 2%, to aż 2 dzieci na 100, 1 na 50.

W kwestii rozmiaru torby-najpierw kupię wszystko, co potrzebne. Potem ułożę na łóżku i oczami sprawdzę, jak duża torba będzie mi potrzebna ;-) Z reguły jestem dobra w pakowanie, więc do końca stycznia wszystko będzie już gotowe :-)
    A z listy na stronie szpitala wynika, że muszę wziąć wszystko ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 12:34

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • mamakropka. Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delvila wrote:
    mamakropka to ja już w sumie nie wiem Bo heparynę mam przepisaną wyłącznie ze względu na dziecko. Moje parametry krwi wszystkie były w normie przed ciążą, a lekarz przepisał heparynę, by dziecko zabezpieczyć gdyby miało zbyt dużą krzepliwość.
    Ale jeżeli jest tak jak piszesz to moje branie heparyny jest po h...

Z tego co wiem heparynę bierze się w ciąży po to, żeby przepływ krwi przez łożysko właśnie do dziecka był lepszy, ale to już musisz dopytać swojego lekarza...

bbeczka91 lubi tę wiadomość

dqprj44jkz3tj7a4.png
    km5stv73rawi3yh6.png
  • Sana Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy Julce spakowałam rzeczy dla niej w małą torbę, moje - w torbę sportową. Było akurat :) teraz rodzę w tym samym szpitalu więc i rzeczy biorę te same.
    Dla małej ubranie na wyjście, podkłady higieniczne, krem do pupy, pampersy, mokre chusteczki ;)
    Dla mnie koszule nocne, dresy, kapcie, klapki, ręczniki, podkłady, podpaski, kosmetyki, Maltan, wodę z dziubkiem, sztućce, kubek i tyle ;)

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sana ja jeszcze dorzucę kanapki przed samym wyjściem :p wiecie jaka byłam głodna po porodzie a miałam jakieś suchary tylko. Poprosiłam to mi przynieśli chleb z masłem ale trochę się naczekalam, bo to 4 w nocy byla, więc teraz zrobię na zaś ;)

• bbeczka91 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delvila, jest tak jak mamakropka pisze, heparyna w ciąży jest bezpieczna dla dziecka, bo nie przenika przez łożysko. Sens jej brania polega na tym, że ciąża sama w sobie jest czynnikiem sprzyjającym zakrzepom. Jeśli dodatkowo istnieją inne czynniki sprzyjające (trombofilia, ciąża mnoga i kilka innych) to zalecana jest przez cały okres ciazy, by zapobiegać mikrozakrzepom, które mogłyby przeszkodzić w prawidłowej pracy łożyska.

syy2e6yd7ct4c97p.png
    https://www.maluchy.pl/li-73121.png
    Aniołek 11.05.2015 8tc, Aniołek 26.10.2015 4tc, Aniołek 24.08.2017 5tc Aniołek 8.12.2017 9tc
  • bbeczka91 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szczepień, to błagam, nie podważajcie ciężkiej pracy wielu ludzi, zespołów badawczych, które latami pracują nad najbezpieczniejszymi i najlepiej przebadanymi lekami, bo naczytalyscie się bzdur w internetach.
    Serio, te 2% dzieci to dużo, szczególnie dla rodziców których dzieci z tego powodu zmarły...

patuniek86, Butterfly 83, kehlana_miyu, Izziee, Reniferra, klamka lubią tę wiadomość

syy2e6yd7ct4c97p.png
    https://www.maluchy.pl/li-73121.png
    Aniołek 11.05.2015 8tc, Aniołek 26.10.2015 4tc, Aniołek 24.08.2017 5tc Aniołek 8.12.2017 9tc
  • Delvila Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ktoś pisał coś o szczepieniach?

• Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, że tematu szczepień lepiej nie poruszać, bo każdy ma swoje zdanie już wyrobione na ten temat ,czy opinie. Będzie tylko z tego powodu "zamieszanie " tutaj. Bynajmniej ja tak uważam... ja jestem za szczepieniami i sama wiem, jak reaguje, kiedy czytam coś co piszą ludzie o przeciwnym zdaniu w tej kwestii. Jak normalnie jestem tolerancyjna, tak w tym przypadku ,otwiera mk się nóż w kieszeni :-P
    Więc myślę, że możemy sobie zaoszczędzić tej dyskusji :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 14:47

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
  • enka90 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to macie fajnie dziewczyny rodzące na Żwirki, warunki pierwsza klasa :) Wow, dużo zajęć w tej szkole rodzenia :) U nas tylko 5 spotkań po 2h + dodatkowo 1 indywidualne zwiedzanie oddziału. Wczoraj wreszcie zaczęliśmy (mieliśmy zacząć przed Świętami ale szkoda gadać ...).

Patkaaxx całe szczęście, że to fizjologiczne :) Maleństwo jest aż o 2 tygodnie starsze? Faktycznie można zgłupieć :)

Mnie za to dzisiaj złapało przygnębienie. Dodatkowo podnieśli nam czynsz wiedząc, że zaraz rodzi nam się dziecko. Cały czas szukamy jakiegoś mieszkania ale niestety w okolicy żadnych fajnych ofert nie ma, czuję się cały czas w zawieszeniu i tak błędne koło się zamyka.

Katia dobrze, że się trochę uspokoiłaś. Trzymam kciuki by wszystko udało się poukładać :)

Moja mała też z tych spokojnych, od pewnego czasu coraz mocniej się uaktywnia ale dalej jej ruchy są z tych przyjemnych. Klamka mówisz, że można mieć nadzieję, że tak dziecku zostanie? :D

Ayleen to już zaraz! Niesamowite :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 14:50

Katia89, patuniek86, klamka lubią tę wiadomość

l22npx9iqktnebij.png
    Hashimoto, Letrox
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda wróciła ze szkoły. Ręce czerwone, bo oczywiście rękawiczek nie nosi. Tak patrzę na nią i nagle olśnienie-czy oprócz krótkiego rękawa miała na sobie coś pod kurtką? Oczywiście, że nie. -3 stopnie, wiatr wieje tak mocno, że odczuwa się jeszcze niższą temperaturę. Po prostu nie mam do niej siły...

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patuniek86 wrote:
    Młoda wróciła ze szkoły. Ręce czerwone, bo oczywiście rękawiczek nie nosi. Tak patrzę na nią i nagle olśnienie-czy oprócz krótkiego rękawa miała na sobie coś pod kurtką? Oczywiście, że nie. -3 stopnie, wiatr wieje tak mocno, że odczuwa się jeszcze niższą temperaturę. Po prostu nie mam do niej siły...

Patuniek86 miałam zacytować A nie polubić, sorki.
    No tak to z nimi jest, kawalerka jak to mówi mój tato. Mój młody np wgl nie potrzebuje szalika , bo po co?! Nie mówiąc o butach zimowych, obciach, trzeba nosić adidaski. :-O
    A teraz infekcja począwszy od zatok po sam żołądek, także ten...

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
‹‹ 584 585 586 587 588 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ