MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMakowe Szczęście wrote:Kleopatra dokładnie o tym samym słuchał mój Mąż
mówię, mu Jeju nasza Cornelka tak delikatnie kopie, i mało ją czuję a Dziewczyny narzekają, że są obolałe
martwię się. A On na to, wiesz co Lekarz powiedział. Nie ważne jest jak mocno i często dziecko się rusza tylko, że się rusza. Dzieci mają różne temperamenty i to już się wie w brzuszku.
klamka dzięki za to co napisałaś, to uspokajamega
jeszcze jak sobie myślę, że moja jest taka mini i taka delikatna to się martwię jak rośnie. A tu jeszcze 9 dni do wizyty
Makowe Szczęście, enka90 lubią tę wiadomość
-
Pochwalę się, że udało mi się znaleźć bujaczek Baby Bjorn MESH BABYBJORN Antracytowy za 300 zł z zabawką nowy
Pani sprzedaje na markecie fb
jutro po niego jedziemy. Juuupi!
kehlana_miyu, patuniek86, Izziee, Kleopatra, bbeczka91, india, Sana, Butterfly 83, iNso87, Ksiazka1, enka90 lubią tę wiadomość
. -
klamka wrote:Mam koleżankę, która mi mówiła, że jej pierwsza córka też tak delikatnie się ruszała, a druga to jakby tornado w brzuchu siedziało. I teraz mają takie same charaktery. Jedna spokojna, a drugą trudno opanować i jest bardzo aktywna.
To by potwierdzało to co mówi Lekarzciągle testuję jego wiedzę hahaha
klamka lubi tę wiadomość
. -
I mam ustalone cięcie- 15 lutego, 37+0. Co prawda jeszcze mi potwierdzą oficjalnie ale 11 lutego mam się położyć na patologię, podadzą sterydy na płucka. Brzmi poważnie, zostało 6 tygodni. To kto jeszcze przede mną?
Jutro usg 3 trymestru, zabieram męża pierwszy raz w tej ciążykehlana_miyu, patuniek86, bbeczka91, 83xxx, india, Sana, Reniferra, Butterfly 83, iNso87, Ksiazka1, enka90 lubią tę wiadomość
-
Ayleen, to już naprawdę niedługo!
A ja się właśnie zapisałam na zajęcia dla ciężarnych do kameralnej szkoły rodzenia, do której chodziłam na macierzyńskim na ćwiczenia dla mam z maluszkamiWprawdzie są w czwartki o 12 w południe, a ja na zwolnienie idę dopiero od 4 lutego, ale zapowiedziałam już w pracy, że w styczniu zwalniam tempo i będę częściowo pracować z domu, więc jakoś to ogarnę. Pora zadbać też o siebie, nie tylko o deadliny i raporty
india, enka90 lubią tę wiadomość
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -
Ja też już po wizycie. Mała waży już prawie 1,5 kg. Szyjka ok. Nasza córeczka ciągle obrócona pupą do dołu, więc nie zapowiada się szybkie skracanie szyjki.
Powrót od lekarza tragiczny, zaczęła się śniegowa zawierucha, a na drodze szklanka. Zamiast 25 min. wracaliśmy 50 min do domu, specjalnie pojechaliśmy też trochę naookoło żeby uniknąć zbyt dużych wzniesień i bardzo dobrze zrobiliśmy, bo potem czytałam, że auta utknęły właśnie na tym stromym odcinku.patuniek86, Kleopatra, india, lkc, Sana, Butterfly 83, kehlana_miyu, iNso87, Makowe Szczęście, Ksiazka1, enka90 lubią tę wiadomość
Magdalena Wiktoria 07.03.2019r.
Aniołek Marta [*] 06.01.2018 r. -
Wieczorem wrócił mąż. Obiad dzisiaj zrobiłam, więc zjadłam i położyłam się spać. Jak zwykle 2 godziny, potem obejrzeliśmy gotowe na wszystko i 2 odcinki przyjaciół. Herbatka, ptasie mleczko, przytulasy
Młoda przezornie w swoim pokoju, nie zaglądała zbyt często
Więc psychicznie nieco odpoczęłam
Chociaż Pola i tak rojbruje
W pewnym momencie mąż nachylił się do brzucha i kazał się jej uspokoić, bo "denerwuje mamę, a wtedy wszystkim naokoło się obrywa"Niestety zdążył się skubany po tym tekście uchylić
enka90 lubi tę wiadomość
Pola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
My po wizycie
Bobas zdrowy. Ma dwie nereczki i wszystko ok. Waży 1200g i ma długie nogi. Mamy nawet zdjęcie szparki, więc już raczej pewna Zosia
lkc, Malutka_27, patuniek86, Sana, Reniferra, Butterfly 83, kehlana_miyu, iNso87, Makowe Szczęście, Salsefia, india, Macy, Kleopatra, Pikcia, Ksiazka1, Katia89, enka90, bbeczka91 lubią tę wiadomość
-
Inso, zmieniło się od 2016 roku
. Wklejam tutaj stanowisko PTN:
Oświadczenie Zarządu Polskiego Towarzystwa Neonatologicznego
W związku z publikacją nowych danych dotyczących profilaktyki krwawienia z niedoboru witaminy K (VKDB) – wytycznych ESPGHAN1 i pracy Witt i wsp.2, Zarząd PTN rekomenduje realizację tej profilaktyki według zaleceń ESPGHAN:
Każdy noworodek po urodzeniu powinien otrzymać witaminę K1 profilaktycznie.
Dawkę i dzień podania należy odpowiednio udokumentować. Jeśli rodzice nie zgadzają się na podanie dziecku witaminy K1, pomimo przekazania im odpowiedniej informacji, należy ten fakt odnotować w dokumentacji dziecka z powodu dużego ryzyka późnej postaci VKDB.
Zdrowy noworodek urodzony o czasie powinien otrzymać po urodzeniu 1 mg witaminy K1 drogą domięśniową (i.m.) lub 2 mg drogą doustną (p.o.). Preferowaną drogą jest podanie i.m. ze względu na skuteczność i pewność przestrzegania zaleceń. Zarząd PTN rekomenduje podanie i.m., a profilaktykę p.o. należy zarezerwować wyłącznie dla sytuacji, gdy rodzice odmawiają zgody na wstrzyknięcie i.m.
W razie podania witaminy K1 p.o. po urodzeniu, koniecznie należy podać kolejne dawki p.o.: 2 mg 4.–6. dnia życia i 4.–6. tygodnia życia lub 1 mg co tydzień (raz/tydz.) do ukończenia 3. miesiąca życia. Powodzenie profilaktyki p.o. zależy od zgodności z powyższym protokołem i może się różnić w zależności od populacji oraz organizacji systemu ochrony zdrowia. Jeżeli noworodek zwymiotuje lub „uleje” w ciągu godziny od podania witaminy K1 p.o., odpowiednie będzie powtórzenie dawki.
Droga doustna nie jest odpowiednia dla noworodków: urodzonych przedwcześnie, z cholestazą, z zaburzeniami wchłaniania jelitowego, w stanie zdrowia uniemożliwiającym podanie witaminy K p.o., których matka otrzymywała leki wchodzące w interakcję z metabolizmem witaminy K.
W związku z brakiem zaleceń ESPGHAN dla dzieci przedwcześnie urodzonych Zarząd PTN rekomenduje podawanie w tej grupie witaminy K1 wyłącznie i.m., jednorazowo po urodzeniu, w dawkach zależnych od masy ciała:
500–1000 g mc. – 0,3 mg i.m.
1001–1500 g mc. – 0,4 mg i.m.
1500–2500 g mc. – 0,5 mg i.m.
>2500 g mc. – 1 mg i.m.3Butterfly 83, kehlana_miyu, iNso87, enka90 lubią tę wiadomość
-
W tych badaniach nie wykazali, że dodatkowe podawanie witK potem doustnie, oprócz tej pierwszej dawki w szpitalu i.m. zmniejsza ryzyko krwawień u dzieci dlatego odstąpiono od tej suplementacji dalszej. I pamiętajcie, że lepsza jest właśnie droga domięśniowa. Większa przyswajalność.
kehlana_miyu lubi tę wiadomość
-
Ayleen wrote:I mam ustalone cięcie- 15 lutego, 37+0. Co prawda jeszcze mi potwierdzą oficjalnie ale 11 lutego mam się położyć na patologię, podadzą sterydy na płucka. Brzmi poważnie, zostało 6 tygodni. To kto jeszcze przede mną?
Jutro usg 3 trymestru, zabieram męża pierwszy raz w tej ciąży -
mimoza wrote:My po wizycie
Bobas zdrowy. Ma dwie nereczki i wszystko ok. Waży 1200g i ma długie nogi. Mamy nawet zdjęcie szparki, więc już raczej pewna Zosia
i gratuluje.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 07:44
mimoza lubi tę wiadomość
-
Reniferra wrote:W tych badaniach nie wykazali, że dodatkowe podawanie witK potem doustnie, oprócz tej pierwszej dawki w szpitalu i.m. zmniejsza ryzyko krwawień u dzieci dlatego odstąpiono od tej suplementacji dalszej. I pamiętajcie, że lepsza jest właśnie droga domięśniowa. Większa przyswajalność.
-
Dzień dobry, ja już po kawie. Niedługo zabieram się za ostatnie porządki i obiad, także jutro już nic nie będę robić, będę zmęczona wystarczająco podróżą. Będę później spać chyba przez tydzień
Jak z pogoda w Polsce dziewczyny? Nie mam polskiej tv to tak nie jestem na bieżąco. Ciekawe ile zejdzie mi na drogę z Wawy na Mazury... pewnie trochęWiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 07:58
Norbi- 16.08.2003
Aniołek(7tc)- luty 2016 *
Lilianka(19tc)- 10.01.2018 * -
klamka wrote:Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku kochane
Kleopatra, wydaje mi się, że to zależy od dziecka. Moja mała też się tak delikatnie rusza. Czuję ruchy, ale żadne jakieś kopniaki czy inne mocne ruchy. I już wogole, żeby bolało. Ja mam wizytę teraz 10.01, będzie 32tc i tez jestem ciekawa ile mała waży i czy już jest główką w dół... Choć wydaje mi się, że raczej nie.
Też mam 10.01 I to będzie 32 tydzien z groszem
Mam nadzieję ze nie bwdzie jakiś gigant bo tego się obawiamklamka lubi tę wiadomość
Olaf 08.07.2011
Leon 31.08.2015
Tola 02.02.2017
...I Nasza niespodzianka Lidia 06.03.2019 -
U mnie na Pomorzu też biało. I od - 3 stopnie więc taka fajna pogoda
Ja rodziłam w 2017 i już dostałam tylko Wit k w szpitalu.
Mimoza super wiadomość
Pije właśnie herbatkę przed tv. Chłopcy już w szkole. Mam plan dziś zacząć przeglądać ciuszkimimoza lubi tę wiadomość