MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Inso trzymaj się, ja dalej jestem chora. Kaszle jak stary gruzlik, jedynie poprawiło sie tyle, ze katar mam mniejszy, ale to co wyszlo z moich zatok mnie przerazilo
Choroby na końcówce ciazy to jakaś porazka!
iNso87 lubi tę wiadomość
Aleksandra Joanna 17.11.2014
Joanna Małgorzata 12.03.2019 -
Witam dziewczyny.
iNso dobrze, ze z córcią już lepiej...
Z tymi prysznicami to tez tak mam, jak widzę zasłonkę to mnie trzęsie brrr, nie znoszę czegos takiego i też myję stopy na jednej nodze - paranoja jakas.
Wczoraj byłam na usg i ocena blizny po cc. Podłamałam się i pół wieczoru czytałam myslałam, mąz przed 6 poszedł do pracy, a ja mam znów tryb myślenia. Blizna po cc bardzo ładna, ale to jest już nieistotne.
Mój synek nie przybiera na wadze ma hipotorię ;-((( jest poniżej 10 centyla z wagą. Nie wiem jak ta stażystka robiła to usg na IP, bo tam wyszło, że waga ok 2500, a po półtora tygodnia waga dziecka 2462 -/+360g. Najgorsze jest,że ma bardzo mały brzuszek AC tylko 28,7 cm <2,3 % co odpowiada 32tc5d, nóżki też małe FL 6,81 cm 3,4% 35 tc. , głowa duza BPD - 9,61 cm 39tc 2 dni.
Doktor nie mogła znaleźć przyczyny, w połowie grudnia był na 33 % z wagą, a teraz poniżej 10. Przepływy są dobre, RR mam na razie też dobre, moje wyniki też w miarę poza płytkami, ale też nie jest to jakas masakra, jak czytałam o przyczynach ze strony matki to opis matka niedożywiona niedbająca o siebie pijaczka narkomanka i paląca....Fakt nie przytyłam dużo ok 8 kg , ale przecież sie nie głodzę, nie mam nałogów, biorę wszystkie leki zalecone przez lekarza, czasami nie weznę drugiej tabletki z DHA z Prenatalu Duo, ale codziennie piję też po 2 łyżki oleju lnianego.
Do mojej mamy nawet nie chce mi się dzwonić bo Ona zaraz powie, to jedz więcej, albo bo Ty taki zdechlak jesteś - podsumuje mnie w dwóch słowach.
Łożysko na razie pracuje dobrze, za tydzień jestem umówiona na kolejne usg w poniedziałek, w środę idę na pobranie krwi- Boże żeby tylko wyniki były dobrze, w czw. KTG - boję się, że będą chcieli zakończyć ciąze cc. W pt. wizyta u mojego lekarza.
Kazała mi liczyc ruchy płodu po posiłku przez godz. minimum 10, kontrolowac RR , mofr., mocz. Cała szyjka jest długa ok 4 cm, wiec na poród naturalny sie nie zapowiada.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 07:02
Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Sisi, dawaj znaki jak tam u Ciebie z tymi obrzękami.
Anet, przykro mi z powodu tych wieści, ale zdaje się, że jesteście teraz pod dobrą opieką. Nie obwiniaj się o tą hipotrofię. Czasem nie można wszystkiemu zapobiec i wszystko przewidzieć. Maluszek nadrobi najwyżej po porodzie. Trzymaj się cieplutko
Anet85 lubi tę wiadomość
-
Kiedy czytałam te posty o prysznicach, od razu nogi mnie zaczęły swędzić brrr.
Ja na Ukrainie kiedyś byłam na takiej jakby wymianie w liceum. Spaliśmy raz w hotelu, w którym były karaluchy... o higienie łazienkowej i sypialnianej już nie wspomnę, bo już teraz wszystko mnie zaczyna swędzićWiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 07:23
-
Anet ojejj ale się porobiło... domyślam się co czujesz... musisz jednak być dobrej myśli. Czasem niektóre rzeczy dzieją się niezależnie od nas. Jeśli odzywiasz się normalnie prowadzisz normalny tryb życia bez nałogów to nie możesz siebie obwiniać. Ja bym pewnie poszła do jakiegoś innego lekarza i zobaczyła co mi powie koze to jest też kwestia sprzętu na jakim robił usg. Trzymam kciuki żeby wszystko dobrze się skończyło.
Sisi uważaj tam na siebie dobrze ze lekarz dał Ci skierowanie do innego szpitala z zatruciem ciążowym nie ma żartów. Ja codziennie mierze sobie cisnienie i jakby za wysokie było to od razu mam do szpitala jechać. Obrzęki też mam ale nie jakieś ogromne na szczęście no i mocz przez całą ciążę taki średni brałam nawet antybiotyk ale niewiele pomógł.
Ayleen już niedługo przytulisz swoje maleństwo. Kciuki aby wszystko było dobrze.
Mnie zostało 10 dni do cc, jakoś nie dociera do mnie że to już przyszły tydzień. A dziś skończyłam 37 tydzień hurra ciąża donoszona!Reniferra, iNso87, kehlana_miyu, Kleopatra, Katia89, Sana, Sana, Ksiazka1, Ulv15, enka90 lubią tę wiadomość
-
Właśnie problem w tym, że usg było robione u dobrego lekarza na bardzo dobrym sprzęcie, nie to co na IP, mierzyła kilka razy ten brzuszek ;-( Najgorsze to czekanie.
Już niewiele czasu Ci zostało, aby uściskać swoje maleństwo - super.Madziakk lubi tę wiadomość
Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Anet tak mi przykro,ze uslyszalas takie wiadomosci:(
Moze ta stazystka zle zrobila usg? To,ze przytylas 8kg to dobrze,nie kazdy musi tyc 20.. poza tym jestes szczuplej budowy ciala,brzuszek maly to zapewne przez Twoje geny. Duzo Dziewczyn tak ma. Mam nadzieje,ze na kolejne wizycie wszystko bedzie ok!
Edit.
Moja noc zryta na maxa. Teraz modle sie o jak najpozniejsze rozwiazanie... Malz pojechal Laure do szkoly zawiezc. Wraca i ja ide spac bo nie wyrobie..Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 07:51
Anet85 lubi tę wiadomość
-
Człowiek wypoczęty po normalnej nareszcie nocy (bez względu na pobudki co godzinę na siku- to się nie liczy
), a tu takie słodko-gorzkie wieści...
Marzeny-Wasze Laurki faktycznie idą łeb w łebCiekawe, czy przyjdą też na świat, jako "bliźniaczki", tego samego dnia
Ayleen-u mnie ktg było 7, 14 i 19, a o 6, 12, 17, 00 i 3 samo tętno dzieciaczkówJesteście już pod opieką, niedługo wyjedziecie-ale już osobno
Anet-ta sympatyczna dziewczyna, z którą leżałam do piątku miała praktycznie identyczną sytuację. Hipotrofia. Była na 5 percentylu, potem skoczyła na 10, 17. I nagle 1 percentyl. Uwierz mi, zadbana babka, dobrze sytuowana-zdecydowanie nie klasa prawie średniaWięc to nie jest kwestia zaniedbania.
Zbadali ją na wszystkie strony, przepływy, wirusy itp-wszystko, co mogłoby mieć wpływ.
Dziecko zdrowe, ona też.
Aktualnie musi przyjeżdżać 2 razy w tygodniu na oddział na badania-usg i ktg. Dopóki na usg jest wszystko dobrze i przepływy w normie, lekarze czekają.
Mam nadzieję, że na spokojnie niedługo wszystko się u Ciebie wyklaruje. Najprawdopodobniej stażystka na ip trochę od siebie dołożyła tych wymiarów, a już wcześniej miałaś kruszynę.
Jesteś już w sumie w terminie, niedługo przytulisz swoje maleństwo :-* Zdrowe, tylko po prostu małeAle tacy bardzo szybko nadrabiają poza brzuszkiem i za chwilę będziesz mieć ludzika Michelin
Anet85, Marza89 lubią tę wiadomość
Pola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
Reniferra wrote:
Zaczęłam przygodę z aniballem. Jeśli któraś z Was też ćwiczy lub ma zamiar, to chętnie wymienię się doświadczeniami.
Reniferra, Ja się ciągle nad tym poważnie zastanawiam, ale u mnie i tak jeszcze za wcześnie na rozpoczęcie prób. Pisz o wrażeniach, tutaj lub na priv, bardzo jestem ciekawa Twojego spojrzenia na to ustrojstwo i jego przydatność
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -
Anet, z tego co pamiętam, najczęściej nie da się ustalić przyczyn hipotrofii, więc nie obwiniają się, bo na 100% to nie Twoja wina. Ja przez całą poprzednią ciążę przytyłam 10 kg, na Twoim etapie też tylko 8, a synek urodził się zdrowy i ważył 3170. Nie ma prostego przełożenia przyrostu wagi mamy na wagę dziecka, dziewczyny tyją czasem po 25kg i rodzą małe dzieci. Na USG też jest błąd pomiaru i to spory. Dobrze, że lekarz chce kontrolować wagę i przepływy, to najważniejsze. Zobaczysz, nawet jeśli maleństwo urodziło się małe, to szybciutko nadrobi
Anet85 lubi tę wiadomość
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -
Anet przykro mi ale 2400 to i tak dobra waga. Widzisz mamaginekolog tez urodziła dziecko z hipotrofia. Najważniejsze że przypływu ok.
Sisi współczuję szpitala.
Inso 100 lat dla mamy i córki. 10 lat,nono
U mnie 16 dni do CCAnet85, iNso87 lubią tę wiadomość
-
A właśnie-Inso, sto lat
I duuuuuużo zdrowia!
Sisi-śpij, dopóki możeszDobrze, że lekarz nie zostawia Cię tak "o", tylko naprawdę poważnie traktuje całą sytuację. Lepiej dmuchać na zimne
Ja strasznie Was przepraszam, nie chciałam zacząć szpitalnej seriiiNso87 lubi tę wiadomość
Pola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
kehlana_miyu wrote:Reniferra, Ja się ciągle nad tym poważnie zastanawiam, ale u mnie i tak jeszcze za wcześnie na rozpoczęcie prób. Pisz o wrażeniach, tutaj lub na priv, bardzo jestem ciekawa Twojego spojrzenia na to ustrojstwo i jego przydatność
Wczoraj ćwiczyłam pierwszy raz. Nie do końca jeszcze to ogarniam. Jakimś cudem udało mi się urodzić ten balonik bez parcia, bo niby na tym to polega... ale szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobiłam i no niestety za szybko wyskoczył, więc było to bolesne. Dziś dalsze próby.
Dzielą nas ponad 2 tygodnie, więc może zdążę Ci powiedzieć, czy rzeczywiście udało mi się ochronić dzięki temu krocze. Póki co, dzięki wczorajszym doznaniom zaczęłam się domyślać jakie odczucia mnie czekają w drugiej fazie, a to może już jest jakiś plus?
kehlana_miyu lubi tę wiadomość
-
Hej hi hello
Witam 37+0 tydz.
Dzień a wpaść położna posłuchać tętna dziecka.
Wracając do tycia w ciąży a wagi dziecka to ja przy pierwszym +30 kg dziecko ważył 3460
Przy trzecim dziecku ja +10kg A dziecko 3650g wiec nie ma reguły.
Teraz mam niecałe 10 i dziecko ma być ok 4 kg.
Wczoraj zalatwialismy sprawy urzędowe caly dzien, ale ja lubię z mężem tak pojeździćbrakuje mi to bo kończy budowę domu i prawie wcale to niema...
Ost po stosunku zalapalismy cos bo i jego siedziało i mnie. Pimafucin dla mnie pimafukort dla niego ale czy to wystarczy? Mówi że już mu noc nie dolega, bo wiecie walentynki niebawem haha
Olaf 08.07.2011
Leon 31.08.2015
Tola 02.02.2017
...I Nasza niespodzianka Lidia 06.03.2019 -
PATUNIEK86:-*
noc tragiczna. Już mówię why. W dzień jedna łaskę zabrali bo zaczęła rodzić sama z siebie,a miała iść na wywołanie, no ale skończyło się cc. Zostałyśmy we dwie ,zaraz jedna idzie na cc, druga na wywołanie czyli zostanę sama,ale na jak długo ztonsie okaże. No i co do nocy, najpierw nie mogłam usnąć,a jak już się udało, to tętno dziecka, to ktg, to siku,i tak, jak nie urok to.... tak to jest jak się nie jest w domu. Poza tym smutno mi bo mąż nie przyleciał na długo i ja tu " uwieziona". Chce do domu!
No ale oby ten holter był dziś bo nie chce leżeć tu Bóg wie ile i czekać!
A wczoraj z krwi wyszedł mi jeszcze cukier 126, także ooo. Chce jeszcze to sprawdzić. Lekarz wróci do mnie jeszcze bo dziś szybki obchód, bo mają dużo zabiegów wszelkiego rodzaju.
Norbi- 16.08.2003
Aniołek(7tc)- luty 2016 *
Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *