X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z własnego doświadczenia powiem Wam że pies to ogromny obowiązek. My mamy dużego owczarka z długimi włosami. Kiedyś, kiedy miała 2 miesiące uratowalisny ja od śmierci. Właściciel stwierdził
    ze ma za dużo szczeniaków i będzie topil... Więc zabraliśmy jedna suczke. Jest z nami 11 lat. Bardzo ja kochamy jednak wyrzeczenia są duże. Wakacje z psem..nie każdy hotel czy pensjonat przyjmie z psem, podróż z psem, nasza suczka tego nie lubi.. W hotelu dla zwierzat nie zostanie bo nie lubi obcych. 3 lub 4 razy dziennie wyjście na dwór, na zakupy na cały dzień wybrać się nie można bo pies w domu... Dłużej u kogoś posiedzieć też nie za bardzo bo pies chce wyjść... Itd. Do tego dochodzi czesanie, codzienne sprzątanie mieszkania, weterynarz, droga karma i leki co miesiąc bo suczka choruje na trzustke.
    Teraz gdy urodzi się mała, będę musiała w ciągu dnia sprowadzić ja na dół na siusiu, dosłownie 2 minuty póki mała będzie spała. Rano i wieczorem wyjdzie na spacer z mężem i taki jest plan. Innego wyjścia nie ma. Plus jest taki że sunia jest grzeczna i nie wymaga zbytnio uwagi również ze względu na wiek. Jednak co by nie było, takie nasze drugie dziecko ☺️

age.png
  • Sana Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe_Szczęście jak pozytywnie ☺️ super!

Kehlana ekstra, niezła okazja 🙂

Alissa, ja bym się w obecnej sytuacji na psa nie zdecydowała, choć marzy mi się pies 🙂 ale mieszkam w mieszkaniu, mam prawie 4-letnią córkę, za chwilę będzie noworodek. U Ciebie lepsza sytuacja - macie dom, ogród, no i syn jest też na tyle duży, że pomoże przy zwierzaku.

Katia o matko... Skąd się tacy ludzie biorą bezmyślni? Aż ciary przechodzą, jak w ogóle można pomyśleć o uśmierceniu żywej istoty... 😡😥

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez sobie nie wyobrazam psa w domu.. no way czy to maly czy duzy...
    Ja wlasnie pomalowalam wlosy, zaraz zmyje i ide sie kapac. Jutro sie juz ogole i wykapie w tym octenisanie. Moze nie zapomne 😃

klamka lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Elcia89 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marza jak fajnie ze juz jestes po! Tez bym chcisla byc w 38 tygodniu juz po porodzie. A jak wczesniej mialas skrocona szyjke lub rozwarcie na wizytach czy to tak z dnia nadzien nastapilo? A cos wywolalo skurcze u Ciebie ?

34bw3e3k9p7xsrt2.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    83xxx wrote:
    Kehlana mogłabyś mi odpowiedzieć na pytania które zadalam Ci w komentarzach w pamiętniku.. Plisss 🙏🙂

83xx, przepraszam, nie zajrzałam nawet ostatnio do mojego pamiętnika lub wiadomości! Już piszę :)

Chusty jakie kupiłaś? :) Możesz podać linki? Ja też chcę nosić w chuście ale nie wiem jaką wybrać. Od czego to zależy, co brać pod uwagę przy wyborze? ja mam 157 cm wzrostu

Chusty kupuję głównie używane, bo takie są zazwyczaj "wyrobione" i łatwiej się dociągają. Najczęściej znajduję je na grupach chustowych na facebooku. Ale można też kupić fajne nowe chusty na stronach producentów - na początek polecam Little Frog, Lenny Lamb lub Natibaby. Na początek najlepiej wybrać po prostu 100% bawełny i nie najdroższą chustę, jeżeli się wkręcisz w chustowanie zawsze można poeksperymentować, ale jeżeli to jednak nie coś dla Ciebie, nie będzie Ci tak szkoda pieniędzy ;) Chusty wahają się w cenach od 80 zł (Lidl) do nawet kilku tysięcy za chustę (ale to już robione na zamówienie z bardzo drogich materiałów, zdecydowanie nie dla początkujących - czy ogólnie zwykłych śmiertelników :D ). Fajną opcją jest też umówienie się z doradcą chustowym jeszcze przed zakupem chusty, bo często przyjeżdżają z całym stosem własnych chust i można się przekonać, co nam najbardziej podejdzie jeżeli chodzi o długość i materiał.

Co do długości, ważniejsza niż wzrost jest figura. Bardzo szczupła dziewczyna odnajdzie się w długościach 3,6 albo 4,2 metry, ja jestem raczej średnia, więc najlepiej pasuje mi 4,6m. Najdłuższa jest 5,2m ale to już naprawdę dużo materiału, więc albo dla grubszej dziewczyny albo mocno zbudowanego faceta (mój mąż ma bary jak szafa trzydrzwiowa, więc używał tej długości). Generalnie 4,6m na początek jest dość uniwersalnym wyborem.

Do tego są jeszcze chusty kółkowe, która sama najbardziej preferuję, bo są znacznie łatwiejsze do opanowania - zakładasz przez ramię, wsadzasz dziecko, dociągasz materiał na kółkach i gotowe :) Ich wadą jest to, że ciężar rozkłada się nierównomiernie, tylko na jedno ramię, więc nie nadają się na długie spacery z cięższym dzieckiem - wtedy jednak lepiej zamotać dziecko w długą chustę. Ale na krótsze spacery, szybki wypad na zakupy itp. dla mnie chusty kółkowe są super wynalazkiem.

Generalnie na 100% polecam umówienie się z doradcą - można się nauczyć motać chusty z filmików w necie, ale pod okiem doradcy jest o niebo łatwiej. Najpierw ćwiczy się na specjalnej lalce, a dopiero potem na własnym dziecku (jeżeli jest już na świecie). Doradca poprawia błędy, pokazuje, na co zwrócić uwagę. Większość doradców dojeżdża do domu, a sama konsultacja nie jest droga - ja płaciłam 120 lub 150 zł.

Chustowanie nie jest dla każdego (niektóre dziewczyny nie lubią motać i już, tak samo niektóre dzieci po prostu za tym nie przepadają), ale ja osobiście bardzo polecam, bo to niesamowita wygoda, zwłaszcza przy dziecku, które jest nieodkładalne - wtedy chusty naprawdę ratują kręgosłup!

patuniek86, Ulv15, Reniferra, 83xxx, Kleopatra lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do psów, ja też się z nimi wychowałam i gdybym miała dom z ogrodem, to pewnie też bym wzięła. U nas cała rodzina to psiarze, więc nawzajem opiekujemy się swoimi zwierzakami podczas wakacji czy pobytów w szpitalu. Ale ponieważ mieszkam na 4 piętrze bez windy w centrum miasta i zaraz będę miała dwójkę malutkich dzieci, w tym momencie psiaka do kompletu sobie nie wyobrażam - dlatego mamy tylko 2 koty. Też duża odpowiedzialność i dodatkowe obowiązki, ale przynajmniej nie trzeba ich wyprowadzać na spacery.

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się dziś dopiero witam i widze ze jest już pierwsza marcowa mama 😊

Marza gratulacje! 🌸

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2019, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    83xx, przepraszam, nie zajrzałam nawet ostatnio do mojego pamiętnika lub wiadomości! Już piszę :)

Chusty jakie kupiłaś? :) Możesz podać linki? Ja też chcę nosić w chuście ale nie wiem jaką wybrać. Od czego to zależy, co brać pod uwagę przy wyborze? ja mam 157 cm wzrostu

Chusty kupuję głównie używane, bo takie są zazwyczaj "wyrobione" i łatwiej się dociągają. Najczęściej znajduję je na grupach chustowych na facebooku. Ale można też kupić fajne nowe chusty na stronach producentów - na początek polecam Little Frog, Lenny Lamb lub Natibaby. Na początek najlepiej wybrać po prostu 100% bawełny i nie najdroższą chustę, jeżeli się wkręcisz w chustowanie zawsze można poeksperymentować, ale jeżeli to jednak nie coś dla Ciebie, nie będzie Ci tak szkoda pieniędzy ;) Chusty wahają się w cenach od 80 zł (Lidl) do nawet kilku tysięcy za chustę (ale to już robione na zamówienie z bardzo drogich materiałów, zdecydowanie nie dla początkujących - czy ogólnie zwykłych śmiertelników :D ). Fajną opcją jest też umówienie się z doradcą chustowym jeszcze przed zakupem chusty, bo często przyjeżdżają z całym stosem własnych chust i można się przekonać, co nam najbardziej podejdzie jeżeli chodzi o długość i materiał.

Co do długości, ważniejsza niż wzrost jest figura. Bardzo szczupła dziewczyna odnajdzie się w długościach 3,6 albo 4,2 metry, ja jestem raczej średnia, więc najlepiej pasuje mi 4,6m. Najdłuższa jest 5,2m ale to już naprawdę dużo materiału, więc albo dla grubszej dziewczyny albo mocno zbudowanego faceta (mój mąż ma bary jak szafa trzydrzwiowa, więc używał tej długości). Generalnie 4,6m na początek jest dość uniwersalnym wyborem.

Do tego są jeszcze chusty kółkowe, która sama najbardziej preferuję, bo są znacznie łatwiejsze do opanowania - zakładasz przez ramię, wsadzasz dziecko, dociągasz materiał na kółkach i gotowe :) Ich wadą jest to, że ciężar rozkłada się nierównomiernie, tylko na jedno ramię, więc nie nadają się na długie spacery z cięższym dzieckiem - wtedy jednak lepiej zamotać dziecko w długą chustę. Ale na krótsze spacery, szybki wypad na zakupy itp. dla mnie chusty kółkowe są super wynalazkiem.

Generalnie na 100% polecam umówienie się z doradcą - można się nauczyć motać chusty z filmików w necie, ale pod okiem doradcy jest o niebo łatwiej. Najpierw ćwiczy się na specjalnej lalce, a dopiero potem na własnym dziecku (jeżeli jest już na świecie). Doradca poprawia błędy, pokazuje, na co zwrócić uwagę. Większość doradców dojeżdża do domu, a sama konsultacja nie jest droga - ja płaciłam 120 lub 150 zł.

Chustowanie nie jest dla każdego (niektóre dziewczyny nie lubią motać i już, tak samo niektóre dzieci po prostu za tym nie przepadają), ale ja osobiście bardzo polecam, bo to niesamowita wygoda, zwłaszcza przy dziecku, które jest nieodkładalne - wtedy chusty naprawdę ratują kręgosłup!

Ja niebawem też rozpocznę swoją przygodę z chustą... jeszcze nie wiem jak się za to zabrać i czy w ogóle mi się to uda. Bardzo bym chciała.

• lkc Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marza gratulacje:)
    A i Zapomniałam- dziękuję za życzenia dla meza. Niestety prezent dla niego nie chce wyjść:/

Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • enka90 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak na szybko, później będę nadrabiała - Marza gratulacje!

l22npx9iqktnebij.png
    Hashimoto, Letrox
  • bbeczka91 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka jest zachwycona rodzeństwem, nawet nie myslalam, że tak zareaguje. Jeszcze trochę pokasłuje, więc muszę starać się ich izolować, mam nadzieję, że skoro ode mnie do tej pory się nie zarazili to i od Emilki nie złapią.

Z tym Yorkiem to ja bym sobie raczej dala spokój, to nie jest rasa piesków dla rodzin z małymi dziećmi. To psy potrzebujące bardzo dużo atencji, krzykliwe, nie przepadają za zachowaniem małych dzieci(hałas, nagłe ruchy, szarpanie, zbyt mocne poklepywanie).

patuniek86, Butterfly 83, kehlana_miyu, iNso87, teverde, Ksiazka1, Anet85, Reniferra, Sana lubią tę wiadomość

syy2e6yd7ct4c97p.png
    https://www.maluchy.pl/li-73121.png
    Aniołek 11.05.2015 8tc, Aniołek 26.10.2015 4tc, Aniołek 24.08.2017 5tc Aniołek 8.12.2017 9tc
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bbeczka, no to super wieści z pierwszych chwil rodzeństwa razem. ☺

Ja nie wiem co mi się dzieje, dziś cokolwiek zjem to mi ciężko na żołądku, boli mnie żołądek i w efekcie wymiotuje :-/ po każdym jednym posiłku.

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • Ayleen Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marza ogromne gratulacje! Cieszcie się sobą <3

Makowe jak tam w domku? Jak Ci super laktacja ruszyła, dla mnie to jakaś niewyobrażalna ilość ;)

Ech ja się nie odzywam żeby Wam nie smęcić. O ile ciąża była dla mnie naprawdę laskawa i większość czasu czułam się świetnie to połóg rozjeżdża mnie jak czołg. Starszak znowu zagorączkował w nocy więc między karmieniami zbijałam temperaturę. Mnie wyskoczył okropny hemoroid, ledwo mogę usiąść. A cały dzień mam straszny ból w prawym podżebrzu, nasila się ciągle, mam już stan podgorączkowy. Teraz po paracetamolu jest trochę lepiej. Zastanawiałam się, czy jechać do szpitala ale po konsultacji z naszą znajomą lekarką odpuściłam- jest weekend, problem z lekarzami, siedziałabym tam nie wiadomo ile godzin i mogłabym przytaszczyć jakiegoś wirusa do domu. Rano zrobię badania krwi, po południu usg. Jestem przerażona.

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

n59y9vvj81dh7gev.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ayleen ja to mam kumulacje wszelkich możliwych dolegliwości ciążowych:
    Hemoroidy, zgaga, ból całego spojenia i pachwin,rwa kulszowa, doszły wymioty.
    CHCE JUŻ URODZIĆ, please!!!

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • Ayleen Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly współczuje! Rzeczywiście zgarnelaś pełną pulę dolegliwości. Coś Ci pomaga na hemoroidy?

n59y9vvj81dh7gev.png
  • Ulv15 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ayleen nie pocieszylas mnie z tym podzebrzem 🙁 mnie okrutnie tam boli ze az spac na prawym boku nie moge, myslalam ze przejdzie po porodzie ☹️

mhsvqps6gsnsidfx.png

03/07/2018 - 12dpo - dwie różowe krechy :)
    15 marca - urodziny naszego skarba 💖
  • guarana Debiutantka

Wysłany: 3 marca 2019, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim! Wiem że niedawno do Was dolaczylam i nie za wiele się wypowiadałam ale chcę się pochwalić że zostałam mamą małej Poli 01/03/2019 o godzinie 18:30, 2900 g i 56 cm. Dopiero teraz jest czas żeby napisać. Poród zaczął się od tego że o 6 rano obudził mnie lekki ból okresowy, wstałam z łóżka i wyleciał śluz podbarwiony krwią więc wiedziałam że się zaczyna. Bóle regularne od godziny 9 co trzy minuty, pojechaliśmy na izbę lekarz stwierdził że jest 2 cm rozwarcia i żeby jechać przeczekać do domu. O 15 byliśmy przyjęci na porodówkę z 5cm rozwarcia. Parte zaczęły się o 17, po godzinie parcia lekarze podjęli decyzję o cięciu cesarskim że względu na to Że Pola ustawiła się głowa poprzecznie w kanał i nie było szans na poród naturalny. Zostałam wzięta na foto na cięcie i tutaj że względu na szybkość akcji nie zdazylo zadziałać znieczulenie miejscowe i niestety poczułam wbicie noza i przecięcie skóry po czym dostałam znieczulenie ogólne. Taki nieprzyjemny koniec ale córka wynagradza wszystko :) wszystko jest do przejścia a nasze ciała są zdolne wytrzymać wiele. Powodzenia dla wszystkich przyszlych mam i dla tych już rozpakowanych :)

lkc, patuniek86, Macy, Ulv15, iNso87, Madziakk, Kleopatra, Pikcia, 83xxx, Reniferra, Ankakaranka87, Butterfly 83, teverde, kehlana_miyu, Sana, Kasialudek, enka90 lubią tę wiadomość

8599gov3e41eq0dl.png[/url]
  • lkc Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow gratulacje:)
    I mamy maluszka z 1.03 :)!

Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guarana, gratulacje :-)

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guarana gratulacje :)

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
‹‹ 889 890 891 892 893 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ