X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no myslę żeby wziąść ta dawke i mieć pełna kuracje aby nie wróciła opryszczka. dziękuje pillow;)

lprktv73nye615w2.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no maluch chyba faktycznie spał, bo po śniadanku jest aktywny.

jutro mam wizytę, z ostatnim usg, ciekawe jak tam Michał, ile waży, itd.
    co z szyjką, jeszcze ten GBS jutro, oby był ujemny.

eh. pocieszam się tym, że jeszcze 10 dni i mogę rodzić.

na przeziębienie mogę Wam polecić stosowanie nebulizatora, wlać ampułkę soli fizjologicznej i wdychać. my kupiliśmy go dla dziecka, ale widać i nam się przydaje, choć dwa choróbska już mam za sobą w ciąży i zapomniałam o tym urządzeniu - głupia :)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a my dalej walczymy z imieniem. Teraz mamy wersję Felix lub Falco ale z głowy nie może nam wyjść nasz Rysio, więc moze jednak Richard ;) słabo brzmi po niemiecku ale byłby nasz Rysio jednak. Podoba mi się te Tiger ale chyba byłby wyśmiewany. W USA byłby Tiger ;)

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam okropny dzień- strasznie ciągneło mnie w pachwinach i dole brzuszka. Zmęczona byłam jakbym tonę węgla wrzuciła:)
    Dziś też czuję ciągnięcia ale nie jest tak źle.
    Jakaś ostatnio drażliwa jestem - wszystko mnie wkurza. Chyba chciałabym już urodzić...

• Effcia28 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam :)
    Paula ja kupiłam stanik do karmienia u tego sprzedawcy na allegro Sprzedający jol-max (2751)

w ogóle to zastanawiam się co się dzieję z Mikusia 2 ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2014, 11:39

frgt5b8.png 546fc3c5c96d17b5.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ghf

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 10:21

Marysia0312, kaaasiaczek_ lubią tę wiadomość

• ania_mr Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za całą biocenozę pochwy płaciłam 50 zł i to nie tylko GBS ale także na inne bakteria, takie tam

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pillow wrote:
    Hej dziewczyny. Dziś na ktg wychodziły mi skurcze dochodzące do 50%, ale na szczęście bezbolesne. W trakcie zapisu (ok. 40 min) były chyba 3 takie :/ Trochę się zdenerwowałam, bo sama zapytałam o badanie gbs i dowiedziałam się, że jest dodatkowo płatne (malutko, bo 35zł), ale dostałam adres do laboratorium i by je wykonać muszę jechać 20km... Kurcze myślałam, że to lekarz mi pobierze i wyśle do badania. W takim razie będę musiała się specjalnie wybrać :(
    W ogóle to już mam dość tych wizyt - tak się dziś przedłużyło, że w poradni spędziłam 2 godziny!
    Oby wytrwać jeszcze 10 dni...
    a mówili cos na te skurcze?

lprktv73nye615w2.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hgvh

• pillow Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hgfvg

• ania_mr Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pobieraj mój lekarz z pochwy

• pillow Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bncv

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2014, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pobierał mój lekarz, tylko z pochwy. Dał ta "pipetkę " z moim wymazem i musiałam do laboratorium dać do zbadania. Koszt 25zł, czekałam 3 dni.

pillow lubi tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrocilam ze szpitala, za duzo ni ezalatwilam, bo bylo chyba z 10 dziewczyn z izby przyjec, zanim ja dotarlam, to juz nie bylo anestezjologa. Zrobili mi KTG: wszystko OK, skurcze na poziomie 0-2% (szok nigdy tak nisko nie mialam), zbadali moczy i zrobili USG, ale tylko brzuszne. Lekarka stwierdzila, ze wszystko jest ok i ze mam przyjsc na omowienie cesarki jeszcze raz 17.02, bo teraz jest za wczesnie, a wszystko wyglada OK i wstepnie wyznaczyla termin cesarki na 27.02, czyli dokladnie tydzien przed planowanym terminem porodu. Hmmm czy ja do tego czasu wytrzymam, nie wiem. W piatek mam wizyte u mojej ginekolog to z nia to obgadam.
    Najlepsze, ze cala droge do domu zastanawialismy sie z czym kojarzy nam sie 27.02 bo ewidentnie z czyms nam sie kojarzyl, dopiero w domu "odkrylismy" ze to nasza rocznica slubu.
    Rysku siedz w brzuchu do tego 27 i zrob rodzicom najpiekniejszy prezent rocznicowy jaki mozna sobie tylko wymarzyc!

PS zapomnialam napisac lozysko jest polozone z przodu ale sie podnioslo i nie jest lozyskiem przodujacym, ze wzgledu na 2 operacje pochwy i szyjki macicy pozycja dziecka nie gra tutaj glownej roli i tak mi zrobia cesarke, bo porod naturalny jest zbyt ryzykowny.
    PS 2 Waga dziecka 2700g, plec nieznana :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2014, 18:07

Kocur, kaaasiaczek_, wisnia11, Iwo123, Marysia0312, juicca, pillow, sylvia, szczessciara, Effcia28 lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilow ja miałam skurcze na takim poziomie 40-50% na kTG 2 h przed tym jak mnie ze szpitala wypisali, myślę, że to niegroźne. To są chyba skurcze przepowiadające i raczej mało odczuwalne przynajmniej w moim przypadku. Bolało mnie dwie noce wcześniej ale wtedy dochodziły do ok 70% i po kilku zastrzykach rozkurczowych mi przeszło, a nie czułam jakiś specjalnych twardnień tylko takie nasilające się co kilka minut bóle jak przy okresie. Z resztą ja nie raz mam problem żeby odróżnić właśnie takie napięcia brzucha od wypychania płodu i mówiłam o tym w szpitalu chyba ze 100 razy jak pytali jakiego typu skurcze odczuwam.
    A odczyt KTG zależy od tego o jakiej porze dnia się zrobi. W jednej części dnia mogą być znikome, albo żadne tak jak pisała Endokobietka 0% a tego samego dnia np. wieczorem może być 20-50% chyba nie sugerowałabym się tym aż tak bardzo. Myślę, że będziemy wiedziały jak to będzie "to", z resztą często oprócz bólu w podbrzuszu odchodzą wody, odchodzi czop, pojawiają się plamienia- masa objawów. No i z tego co mówił mi gin do 10 nawet bolesnych skurczów w ciągu dnia na tym etapie to normalka oraz skurcze przepowiadające są nieregularne , przechodzą np. po kąpieli, a te które zwiastują poród są jak w zegarku co kilka minut i nie da się ich pominąć :)

Kaaasiaczek- no ładnie, ty też chora:/ Nie ma to jak się załątwić pod sam koniec. Ja już mam tylko ok 37.2 więc nie zbijam, ale jestem potwornie osłabiona , spać nie moge, ale chodzić za bardzo też. Mąż po 2 dniach brania antybiotyku jak nowonarodzony ,a ja na domowych spodobach pewnie będę się męczyć do końca tygodnia :/ trudno. Byle tylko na czas porodu być zdrową !!!

Co do GBS'a nie wiem czy to ma znaczenie, ale ja chodzę na NFZ i nie musiałam płacić za badanie :) Wymaz miałam chyba tylko z pochwy (nie jestem pewna, bo mimowolnie zamykam oczy na fotelu :D i nic nie czułam), ale słyszałam też o tym, że pobiera się również z odbytu.

pillow lubi tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już po wizycie. bez usg. pani doktor powiedziała że mały się już raczej nie obróci. nadal bardzo mocno napiera głową na wyjście. z ostatniej karty z przed 2 tyg. wyczytałam że moja szyjka miała wtedy ok 0,5-1 cm długości, jest bardzo spłaszczona ale zamknięta. powiedziała też ze ułożenie i napór jest taki jak u wieloródki więc mam cichą nadzieję że urodze szybko. zrobiła mi posiew z pochwy na GBS (40 ZŁ) wyniki za tydzień.
    następna wizyta 18 lutego. miałam wrażenie ze chce mi powiedzieć że urodzę wcześniej ale się powstrzymała. powiedziała że pogadamy tego 18.02 :)

apropo czekania u lekarza. dzisiaj to przeszli samych siebie. poślizg był na 2 godziny!!! byłam umówiona na 15 a wchodziłam chwilę przed 17!!! a by sie mówiło że u prywatnego lekarza to się nie czeka.

Endokobietka, kaaasiaczek_, pillow, Kocur lubią tę wiadomość

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam pobierany posiew gbs lekarka pobrał pipetką z pochwy a mąż zawiózł do laboratorium koszt 15 zł wyniki we czwartek :)

Dziewczyny a to ktg to jakoś się umawiacie czy jak to jest? Bo ja chodzę prywatnie i jeszcze nigdy nie miałam tego robionego :/

pillow lubi tę wiadomość

4afcc1255b.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka wrote:
    Ja wczoraj miałam pobierany posiew gbs lekarka pobrał pipetką z pochwy a mąż zawiózł do laboratorium koszt 15 zł wyniki we czwartek :)

Dziewczyny a to ktg to jakoś się umawiacie czy jak to jest? Bo ja chodzę prywatnie i jeszcze nigdy nie miałam tego robionego :/

ja też chodzę prywatnie i nie miałam robionego...

• pillow Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .mj

• Kocur Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba zależy od przychodni. Ja chodzę na NFZ i od 29 tc mam przed każdą wizytą idę pół godziny wcześniej na KTG czyli co tydzień lub co 2 . U nas jest na miejscu więc nie ma problemu. Wiem, że jak nie ma w przychodni to dziewczyny dostają skierowanie do szpitala na to KTG. Ono ma chyba największe znaczenie pod koniec ciąży jednak no i w przypadkach komplikacji ciażowych, tzn. właśnie krótkiej szyjki, rozwarcia, przedwczesnych skurczów.

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
‹‹ 170 171 172 173 174 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ