X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 01:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrysek gratulacje.
    Kolejna Natka na świecie.
    Anastacia od kiedy na zaspie nie można noworodka brać do pokoju odwiedzin?! Jestem zaskoczona. Zawsze można było.

Dorka.1979, Tygrysek lubią tę wiadomość

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2015, 01:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Jeszcze ja mam termin na 27 marca, nie wiem czemu mnie pomijacie? :)

U mnie w szpitalu tez nie ma odwiedzin, zobaczyc sie mozna w sali odwiedzin ale na oddzial nie wpuszczaja. Ale dziecko mozna zobaczyc, tylko polozne zabieraja na noworodki i wtedy tam pokazuja dzieciatko, ale raczej przez szybke z tego co wiem.
    Troche to rozumiem. Ludzie z zewnatrz przynosza rozne rzeczy, choroby, jakies grypy itd i moze wola tego unikac?

nie pomijamy :) o flores bym pewnie też nie napisała gdybym wcześniej jej postu nie przeczytała a więc jeszcze ty krokodylku

Dorka.1979, Ewelaa, Krokodylica lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2015, 01:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrysku gratuluję.

no właśnie która następna :)

ja właśnie obudziłam się z mega zgaga tak palaca jak niewiem co i skurczami przepowiadajacymi krzyżowymi myślałam że umrę z bólu mojego aż obudziłam z płaczem

Tygrysek lubi tę wiadomość

• kasss Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 01:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrysek gratulacje Natalki królują na forum;-)

Dorka.1979, Tygrysek, gosiaczek31 lubią tę wiadomość

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • loszcz Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 04:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam mini mini krwawienie :-)
    Czyżby rozwieranie szyjki???
    Cieszę się jak głupia na widok kilku kropli krwi.To oznacza że jednak coś się tam na dole dzieje.Pewnie dlatego tak bardzo bolały mnie dziś kości.Brzuch twardnieje ale nic nadzwyczajnego.Pewnie upłynie jeszcze dużo czasu zanim się rozkreci na dobre (moze nawet dni) ale i tak jestem mega szczęśliwa.Już nie mogę się doczekać buziakow i uścisków z moim synkiem :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2015, 04:43

gabi30, Ewelaa, gosiaczek31, Krokodylica, Dorka.1979 lubią tę wiadomość

201503231678.png
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 06:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agawaa ja czytałam że masaż szyjki można wykonać gdy jest minimum 1cm rozwarcia!
    Z tymi odwiedzinami i zarazkami to racja ale akurat tatuś powinien mieć absolutne prawo takie jak matka do kontaktu z dzieckiem..ustalmy że ta jedna dodatkowa osoba różnicy wielkiej nie robi wystarczy że zachowa higiene i ma szansę wnieść tyle samo zarazków co położne czy lekarz..

Ewelaa lubi tę wiadomość

Styczeń 2014 [*] 9t
    Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • gabi30 Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2015, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loszcz mam nadzieje, ze zaczyna coś się tam dziać u Ciebie. Ja po tygodniu dziś całą noc nie spałam od 24 w nocy mała wariuje w brzuchu, rozpycha się i to bardzo boli, do tego ból jajników i pochwy ale śluz niezmienny od 3 miesięcy. Moja mama ma do mnie ze Szkocji wpaść od 14 do 28 marca aby mi troszkę odciążyć a tu może być zonk i ja nadal w ciąży będę, a myślałam że jak przyjedzie to będę miała już 2-3 tygodniowe maleństwo.

km5scwa1vi1rl723.png

relgru1d2899g4kw.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha wrote:
    Niestety wojewódzki kieruje się swoimi zasadami. Dziecie po jednej stronie, a goście po drugiej strobie okna.
    Ja to bardzo doceniłam jak musiałam ściągać pokarm co 2-3h. Że w tym czasie nie siedzi żadna rodzina u koleżanki z łóżka obok. No i zarazki... Ludzie czasem nawet nie wiedzą, że już są chorzy. Ja spędziłam z chorym dzieckiem 11 dni w szpitalu i byłam bardzo zadowolona, że mi obcy w pokoju się nie kręcą.

Krokodylica lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • ines31 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) odzywam sie dopiero dzis bo dzis czuje sie w miare. Zawsze twierdzilam ze mam wysoki prog bolu-zmieniam zdanie nie mam ;/ . Dzis juz sama umiem wstac z lozka , mam sciagniety opatrunek i cewnik :) ktory okazal sie utrapieniem. Karmie piersia tzn.ucze sie i ja i dziecko. Mam strasznie poranione sutki, zastanawiam sie czy nie kupic tych kapturkow ale polozno powiedziala ze do tego trzeba miec duzo mleko no i nie wiem :(. Szymon bradzo grzeczny czyt.po mamusi ;) . Pije i spi. Usmiecha sie czasami pewnie nieswiadomie ale jednak. Mimo bolu po cc i bolu sutkow dla niego potrafie zacis zeby i walczyc o laktacje i wspolne nocy na sali w szpitalu. Zdjecia wysle jak bede w domu.
    Gratuluje nowych dzieciaczkow, trzymam kciuki za zblizajace sie porody. Ni3 bojcie sie dziewczyny, nie jest tak zle.
    pozdrawiam

gosiaczek31, gabi30, kasss, Madzik82, Krokodylica, Dorka.1979, Emca lubią tę wiadomość

1kk0i09kiu82fc6o.png
  • anet525 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Tygrysek moje gratulacje.
    Loszcz jedz do swojego gin i niech cie zbada.
    Moja dzis daje w kość. Co noc budziala sie na cyca. Przyszla polozna i kazala ja dokarmić butla a ona zjadła cala butle i jeszcze szuka cyca. Dalam jej smoczka ale nie dala sie oszukać. Najlepiej z mama przy cycu 24 na dobę. Ale polozna mowila by jej tak nie ustępować bo sobie rady potem nie dam. Ehhh kolejną noc mam nieprzespaną.
    Trzymam za was kciuki będę was podczytywac ale niunia pochlania mnóstwo czasu i energii.
    Do szpitala kupcie z 3 paczki tych wielkich podpasek i 2-3 paczki majtek jednorazowych. Pewnie nie kazda tak krwawić bedzie ale ja od wczoraj zluzylam 1,5 paczki podkladow, dwie paczki tych wielkich podpasek plus 5 szt majtek. I weźcie sobie chusteczki nawilżające do przetarcia. Mi ciągle towarzysza.

gosiaczek31, gabi30 lubią tę wiadomość

mój Aniołek Julia 22.05.2014 (14 tc) spij spokojnie moja iskierko
    24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzis ide do kina z mojz córcia na Fruuu...

860isg18r6bpss11.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis na wkladce mialam sporo żółtego rozciagliwego śluzu

860isg18r6bpss11.png
  • Sarah88 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na dniach ma byc wiosenna pogoda,zastanawiam sie nad spacerem :)

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • bella82 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrysek gratuluje :-)

ja nie urodzilam przez noc ;-)

milej soboty

gosiaczek31, Tygrysek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarah88 wrote:
    na dniach ma byc wiosenna pogoda,zastanawiam sie nad spacerem :)
    Tez slyszalam ze ma byc piekna pogoda:-) sarah z malym niedlugo juz bedziesz spacerowac. Ja zima po 2 tyg w sniegu juz jezdzilam z corka. Wiec teraz tym bardziej jak cieplo mysle ze od delikatnego werandowania mozna zaczynac i jazda:-)

• Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella82 wrote:
    Tygrysek gratuluje :-)

ja nie urodzilam przez noc ;-)

milej soboty
    Widze po suwaczku ze miedzy nami jest roznica 2 dni w terminie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2015, 09:02

860isg18r6bpss11.png
  • bella82 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://mamadu.pl/117249,11-rad-ktore-sprawia-ze-twoje-macierzynstwo-bedzie-prostsze-posluchaj-starszej-matki

Milego czytania :-)

gosiaczek31, kaczamila lubią tę wiadomość

• bella82 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia33 wrote:
    Widze po suwaczku ze miedzy nami jest roznica 2 dni w terminie

:-) aczkolwiek moj gin od samego poczatku wyznaczyl mi date na 11.03 i do tej pory sie tego trzyma :-)

• oli Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrysek,gratulacje!

Ewelaa - ja jestem zdania że trzeba znać i egzekwować prawa pacjenta. Jak nie będziesz mieć siły po porodzie - napisz skargę do rzecznika prawa pacjenta jakiś czas po porodzie. Zasadniczo jestem zdania że akurat w tej materii kropla drąży skałę i bez naszego udziału trudno będzie coś zmienić. A zmieniło się i tak już bardzo dużo.

Z raportu fundacji "rodzić po ludzku"

5. Prawo do opieki sprawowanej przez osobę bliską
    Prawo do opieki sprawowanej przez osobę bliską nabiera szczególnego znaczenia w przypadku hospitalizacji związanej z ciążą lub porodem. Oczekiwanie dziecka i jego narodziny nie są przecież jedynie wydarzeniem w życiu kobiety, ale dotyczą całej rodziny, a w szczególności ojca dziecka.
    Zauważyć należy, iż przepisy prawa stanowią, że pacjent ma prawo do „dodatkowej opieki”, co oznacza że personel medyczny nie jest zwolniony z opieki nad pacjentem. Dodatkową opiekę mogą sprawować zarówno osoby bliskie pacjentowi –- rodzice, małżonkowie, jak również inne wskazane przez pacjenta. Prawo do dodatkowej opieki sprawowanej przez osobę bliską powinno być zagwarantowane zarówno w ciągu dnia, jak i w ciągu nocy. Jest to gwarancja ustawowa, a odmienne postanowienia regulaminu porządkowego szpitala są niezgodne z prawem. Pacjentem jest również nowonarodzone dziecko, i ma ono prawo do nieprzerwanej opieki sprawowanej przez osobę bliską. Nie oznacza to jednak, że wraz z wprowadzeniem systemu roomingin (czyli mama razem z dzieckiem), w obowiązkach położnych i pielęgniarek nie leży opieka nad noworodkiem. Jeżeli matka sobie tego życzy, powinna mieć możliwość asystowania przy wszelkich
    badaniach i zabiegach, które dotyczą jej dziecka.
    Jakie przepisy prawa stanowią o prawie do opieki sprawowanej przez osobę bliską?
    - art. 19 ust 3 pkt. 1 ustawy o zakładach opieki zdrowotnej, który stanowi że pacjent ma prawo do dodatkowej opieki pielęgnacyjnej sprawowanej przez osobę bliską lub inną osobę wskazaną przez siebie.
    O prawie do opieki sprawowanej przez osobę bliską stanowi także Kodeks etyki lekarskiej, zgodnie z którym chory w trakcie leczenia ma prawo do korzystania z opieki rodziny lub przyjaciół.

6. Prawo do kontaktu z rodziną
    Niezależnym prawem od prawa do dodatkowej opieki jest prawo do kontaktu z osobami z
    zewnątrz. Kontakt ten nie może być na pewno utrudniany, jednak warunki, godziny, miejsce spotkań pacjenta z rodziną powinny być szczegółowo określone w regulaminie porządkowym.
    Jakie przepisy prawa stanowią o prawie do kontaktu z bliskimi?
    - art. 19 ust. 3 pkt 2 ustawy o zakładach opieki zdrowotnej, który stanowi że pacjent ma prawo do kontaktu osobistego, telefonicznego lub korespondencyjnego z osobami z zewnątrz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2015, 09:09

gosiaczek31, loszcz, gabi30, Tygrysek lubią tę wiadomość

km5svcqgfaw599l1.png
  • MartaM Autorytet

Wysłany: 7 marca 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny! Gratuluję nowym mamusiom, dużo zdrówka dla dzieciaczków :)

Musiałam sobie dać kilka dni wolnego od forum, bo zaczęłam świrować i popadać we frustrację. Po wszystkich możliwych objawach zbliżającego się porodu w 38 i 39 tc, wszystko ucichło i nic się nie dzieje. Uspokoiłam się dopiero w czwartek, gdy pojechałam na ktg. Skurczy zero, ale po badaniu okazało się że z Małą wszystko dobrze, poziom wód ok, szyjka zgładzona, rozwarcie na palec i jeżeli nic się nie wydarzy to we wtorek o 7.30 mam się stawić na indukcję. Mój klopsik ma już 3600 g i czuję to! Jest mi bardzo ciężko.

Przez to przenoszenie organizm miał tez ekstra czas na dodatkowe rozstępy (mój brzuch wygląda jakby jakaś bomba na nim wybuchła), pojawiły się też hemoroidy - no i samopoczucie sięgnęło dna!

3jgx9jcg871bln7n.png

l22nhdge2kkv4qrq.png
‹‹ 1462 1463 1464 1465 1466 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ