Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
hej,
Rubi, Bella, trzymam kciuki !
Gosiaczek, gratulacje
MartaM - u nas też był złamany prawy obojczyk przy porodzie, wczoraj byłam na kontroli, zrasta się. A to przez to że mój mały miał prawie 4 kg, szerokie barki. Poród trwał od podłączenia oksy 50 minut, mały szybko wyszedł. Ale było kilkanaście partych no i tak się stało. Też byłam nacinana, miałam szwy. Przy tej wadze nie było innego wyjscia.
Ja już złożyłam wniosek o becikowe. PIT za 2013 rok , do tego zaświadczenie z ZUSU o wysokości składek też za 2013 rok, zaświadczenie z US o dochodzie za 2013.
Macierzyński mam do 26 lutego 2016, płatne 80%.Także jest ok.
Dla Szymka cycuś też jest zbawienny, wszystko mu po nim przechodzi
My dziś na dworku byliśmy chyba z 1.5 godziny. Ale ja zasłaniam malego kocykiem i pieluchą, bo u nas jest wiatr.
Powodzenia raz jeszcze !
Ewka, u nas skóra schodzi, podobno dobrze jest posmarować Linomagiem na godzine przed kąpielą , a później wykąpać w wodzie z mąką ziemniaczaną.
Czekaja , u nas pępek odpadł po 7 dniach.Też nadal psikam octeniseptem.
Ja w ciązy przytyłam 11 kg, a zostało mi jakieś 1,5-2 kg do zrzucenia. Brzucha nie ma, tylko taka skóra, uzywam peelingów i balsamu ujędrniającego Lirene, do tego zacznę nosić galoty te uciskające brzuch, choć to wymaga poswięceniaWiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 15:17
Madzik82 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnydzięki dziewczyny za wsparcie ja juz sama niewiem czym jestem taka podenerwowana czy tym moim puchnieciem czy czym czy ta sama całą sytuacją zbliżającym się porodem. dzisiaj nawet płakałam ze nie chce rodzic ze chce żeby było tak jak było 9 mies temu. trochę to wszystko mnie już przeraża. Aj ogólnie jestem całkiem rozbita.
-
MamaAdasie a co robicie z rączką? Obwiązujecie? Bo pediatra w szpitalu kazał wiązać 4-5 dni. ortopeda 2 tygodnie, a położna i pediatra w przychodni twierdzą, że nie powinno się wiązać, tylko oszczędzać rączkę, nie kłaść na boku itp.
U mnie spadło 10 kg, zostało ok 8. Brzuch jest nie do zaakceptowania, ale z każdym dniem wygląda lepiej. Wbijam się w modelujące koszulki, żeby go trochę zmobilizować. a jak krocze się zagoi to mam też 'galoty uciskające brzuch'.
-
Marta, u nas pediatra i chirurg ortopeda kazali mi przez tydzień nie klaśc na tym boczku, a prócz tego nic nie robić, tylko uważac przy ubieraniu, podnoszeniu na ta rączkę.
Wczoraj byłam na kontroli u chirurga i nic nie robić z tym, podobno częściowo już się zrósł, tam w środku to jest tak jakby taki wewnętrzny bandaż, w tkankach.
Wczoraj nawet mówiła, żeby zacząć na brzuszku małego już kłaść.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 15:24
-
Jak czytam o waszych godzinnych porodach to l...strasznie wam zazdroszcze
ja 3 h parcia.... a wy tak siup i juz
Nikosiowi pepus odpadl w 12 dniu... i do dzis ma plamki krwi zaschniete w pepusiu ale ponoc to normalne... poki nie ma ropy ani zaczerwienienia to jest ok
A wy tak od razu na spacery bierzecie maluchy?
Ja dzis zaczelam werandowac 5min, jutro 10min itd i w niedziele jak bedzie ladnie mam w planach wyjsc przed domek z malym.... ale ja mieszkam w gorach to u nas jeszcze powietrze czuc ze ostre mimo pieknej pogody.. -
MamaAdasia wrote:hej,
Rubi, Bella, trzymam kciuki !
Gosiaczek, gratulacje
MartaM - u nas też był złamany prawy obojczyk przy porodzie, wczoraj byłam na kontroli, zrasta się. A to przez to że mój mały miał prawie 4 kg, szerokie barki. Poród trwał od podłączenia oksy 50 minut, mały szybko wyszedł. Ale było kilkanaście partych no i tak się stało. Też byłam nacinana, miałam szwy. Przy tej wadze nie było innego wyjscia.
Ja już złożyłam wniosek o becikowe. PIT za 2013 rok , do tego zaświadczenie z ZUSU o wysokości składek też za 2013 rok, zaświadczenie z US o dochodzie za 2013.
Macierzyński mam do 26 lutego 2016, płatne 80%.Także jest ok.
Dla Szymka cycuś też jest zbawienny, wszystko mu po nim przechodzi
My dziś na dworku byliśmy chyba z 1.5 godziny. Ale ja zasłaniam malego kocykiem i pieluchą, bo u nas jest wiatr.
Powodzenia raz jeszcze !
Ewka, u nas skóra schodzi, podobno dobrze jest posmarować Linomagiem na godzine przed kąpielą , a później wykąpać w wodzie z mąką ziemniaczaną.
Czekaja , u nas pępek odpadł po 7 dniach.Też nadal psikam octeniseptem.
Ja w ciązy przytyłam 11 kg, a zostało mi jakieś 1,5-2 kg do zrzucenia. Brzucha nie ma, tylko taka skóra, uzywam peelingów i balsamu ujędrniającego Lirene, do tego zacznę nosić galoty te uciskające brzuch, choć to wymaga poswięcenia -
nick nieaktualnyMartaM podziwiam że przy problemach z kroczem.chodzisz już normalnie ubrana! U mnie rana średnio się goi więc większość dnia spędzam w koszuli. Co chwile przebywam ranę albo czymś na nią psikam i absolutnie jej nie uciskam.
MartaM, MamaAdasia a Wy jakie macie gabloty na brzuch? Wszystkich o to pytam
Juniorowi też schodzi skóra. Ponoć Alantan pomaga ale dopytam jeszcze jutro położną.
U nas spacer krótki ale cudownydosłownie 10 minut a ja czuje się dużo lepiej a Junior słodko śpi
czekaja lubi tę wiadomość
-
Justyska89 wrote:hej dziewczyny można mieć depresję przedporodowa bo ja nie wiem co się ze mną dzieje. nogi niby nie spuchniete a w następne buty nie mogę się wcisnąć zostają mi tylko jedne jak to zobaczyłam to się rozplakalam i przestać nie mogę cały dzień taki dzisiaj mam. dzisiaj nie radzę sobie ze sobą psychicznie i nie wiem skąd mi się to wzięło . mąż próbował mnie pocieszać ze jak urodze to będzie lepiej ze wrócę do normalności do swojego wyglądu a ja jakoś nie umiem w to uwierzyć
-
MartaM MamaAdasia biedne wasze dzieciaki oby szybko obojczyki sie zrosły ja schudłam sporo tak mi sie wydaje nie wazylam sie ale widze po sobie tylko brzuch caly w rozstepach dzis byłam na kontroli u gina i powiem wam ze dziwnie sie czułam na korytazu przypomniało mi sie jak chodzilam w ciazy i nie mogłam sie doczekac malej a ona juz ma miesiac i wcale nie tesnie za ciaza i brzuszkiem sto razy lepiej sie czuje majac ja przy sobie cala i zdrowa;) bylam tez odwiedzic babcie i dala mi zlota rade zeby nie spieszyc sie z drugim dzieckiem haha smiac mi sie chcialo jak mowila uwazajcie
gosiaczek31 lubi tę wiadomość
[/url]
-
MamaAdasia wrote:hej,
Ja już złożyłam wniosek o becikowe. PIT za 2013 rok , do tego zaświadczenie z ZUSU o wysokości składek też za 2013 rok, zaświadczenie z US o dochodzie za 2013.[/url]
-
Scarlett ja ubrana bylam normalnie tylko na wizycie u lekarza wczoraj. tak to zakladam taka podkoszulke modelujaca, ktora sciska brzuch, przynajmniej juz stanika nie musze zakladac i na to jakas wygodna sukienke. na dole standardowo wkladka i gatki z siatki
niech sie goi. na obciskajace gacie przyjdzie czas. swoje kupilam guz przed porodem w lidlu. do tego zeby nie chodzic w koszuli nocnej calymi dniami zmobilizowala mnie mama i faktycznie miala racje. czuje sie o niebo ldpiej.
I tez caly czas czyms przemywam rane. Zgodnie z wypisem powinnam miec wczoraj sciagniete szwy, ale gadalam z polozna ze nie ma ck sie spieszyc i bezpieczniej bedzie sciagnac w piatek. a dwa dndluzeji klucia szwow jakos wytrzymam. -
Do wniosku o "becikowe" (i zasiłek rodzinny) należy dołączyć:
- kserokopię dowodu osobistego,
- akt urodzenia dziecka + PESEL,
- akty urodzenia pozostałych dzieci jeżeli takowe są,
- zaświadczenie od lekarza lub położnej o przebywaniu pod opieką lekarską przynajmniej od 10 tc do porodu,
- zaświadczenia z US lub oświadczenia o dochodach za 2013 r. obydwojga rodziców,
- zaświadczenia z ZUS lub oświadczenia o wysokości faktycznie odprowadzonej składki zdrowotnej (czyli tej 9%) za 2013 r. obydwojga rodziców.
- jeżeli od 2013 r. do dnia składania wniosku nastąpiła zmiana/utrata/podjęcie zatrudnienia należy to wszystko udokumentować dołączając odpowiednio świadectwo pracy, pit 11, umowę o pracę i zaśw. o doch. uzyskanym za pierwszy przepracowany miesiąc kalendarzowy (bądź drugi, w zależności którego dnia miesiąca było podjęte zatrudnienie)
- oświadczenie o wys. dochodów nieopodatkowanych uzyskanych w 2013 r. (np. alimenty, doch. z gospodarstwa rolnego, stypendia socjalne)
Osoby prowadzące działalność gosp. rozliczające się w formie ryczałtu lub karty podatkowej dołączają tylko oświadczenia o wysokości dochodu za 2013 r.
To tak po krótce i ogólnie. Wiadomo, że bywają sytuacje bardziej skomplikowane gdzie tych dok. potrzeba dużo więcej. Niektóre gminy mają systemy zintegrowane z urzędami skarbowymi i ZUSem i tam pewnie mie będą potrzebowali tych wszystkich zaświadczeń. I uwaga! Zgodnie z ustawą o likwidacji barier administracyjnych żaden urząd nie może żądać zaświadczeń jeśli można napisać oświadczenie. Więc jeśli potraficie same wyliczyć dochody na podst. pitów 11 to możecie sobie oszczędzić wyprawy do US i ZUSu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 18:34
Scarlett2014, Tess lubią tę wiadomość
-
kasss wrote:Nasza Julcia to jest typowa Rybcia( taki ma znak zadiaku) cały czas robi minki rybki tak sie ciesze ze ja mam jest taka słodka a ja jestem przeszczesliwa;)
-
Widziałam się dziś z Bella, założyli jej dziś balonik, jutro rano test z oxy jak się nic nie zadzieje do tej pory. Boli ją podbrzusze, ale skurczów na razie brak. Trzymajcie kciuki za szybką akcję
gosiaczek31, Krokodylica, kaczamila lubią tę wiadomość