Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się nad waga bo tak cały czas mówicie o przybieraniu a zastanawia mnie coś wczoraj był mój kuzyn z 4 mies córka ona ma 7 kg i jest straszna pyza ile powinno ważyć 4 mies dziecko bo według mnie 7 kg to za dużo na 4 mies dziecko bo tak samo mojego męża kuzynka była z 1.5 roczna córka i ta wazy 10 kg. możliwe żeby taka różnica wieku a tylko 3 kg różnicy w wadze

• kasss Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska a szymuś MamyAdasia wazy juz 6kg to chyba zalezy od dziecka różnie przybieraja na wadze a polozne jak przychodza nie maja wagi? moja miala ale byla tylko raz

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • ines31 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam.
    Ewella, Anett zdrówka dla waszych maleństw :*
    Mój mały pobił rekord spania i spał w nocy od 22 do 4,30 :) Później od 5 do 8 .
    Nam tym razem się przypałętało odparzenie na szyjce :( (chyba :/ Taka czerwona podrażniona szyjka to chyba odparzenie???) Nie wiem czy mogę to sudokremem smarować? Wykończę się chyba non stop coś :( Chyba że ja po prostu nie umiem się własnym dzieckiem zając, coraz częściej dochodzę do takiego wniosku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2015, 14:10

anet525 lubi tę wiadomość

1kk0i09kiu82fc6o.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska - myślę, że jak dziecko zdrowe to nie ma reguły na wagę - jedna będą większe, drugie mniejsze, tak samo jak dorośli, nie ma co na siłę wciskać dzieci w jakieś siatki czy tabelki... jak dorosną to się zdąrzą jeszcze pomartwić, że nie mają idelnej wagi czy pupy jak modelki ;)

Dziewczyny których maluszki mają gazy i kolki - polecam kłaść na brzuchu jak często się da, łatwiej gazy wychodzą w takiej pozycji. Ja Małego muszę często nosić na rękach bo tak się męczy, ale jak mu chwilkę zelży i widzę, że senny to odkładam na brzuch i tak sobie leży postękuje, śpi i pierdzi, na boku nie dałby rady...
    Bobotic przestałam dawać, bo mi się wydaje, że jest chwila spokoju, a potem ryk i ból jeszcze większy, bo ma wielkie ciśnienie na kupę. Tak to przynajmniej jest cały czas stabilnie na jednym poziomie i jakoś nad tym panujemy. Podaję za to herbatkę z kopru i jest po niej spokojniejszy.

Krokodylica lubi tę wiadomość

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie każde dziecko przybiera w swoim tempie dlatego nie rozumie tego parcia na wagę jedno przybiera 200 g tyg inne 100 ale najważniejsze że przybiera w jeden tydz przybierze 100 a w drugi to nadrobi i będzie 300 tak mi się wydaje chyba ze się mylę

Ines moja tez miała odparzenie na szyjce od ulania i posmarowałam sudocremem i zeszło na drugi dzień praktycznie

ines31 lubi tę wiadomość

• Juusti69 Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DORKA - myślę, że po 1 roku życia możesz śmiało zapisać się na terapię logopedyczną. Oczywiscie nie bedą jeszcze to zajęcia polegające na nabywaniu mowy czy systemu komunikacyjnego dziecka ale na usprawnianiu aparatu artykulacyjnego, napięcia mięśniowego itp, są to ćwiczenia buzi i języka, żucia, gryzienia, prawidłowego oddechu, pionizacji języka dzięki którym Natalka później będzie miała łatwiej w nauce pierwszych słow :) Nie wiem gdzie mieszkasz, ale u mnie w Lublinie na Uniwersytecie Marii Curie Skłodowskiej w Zakładzie Logopedii można probować się zapisać, wtedy terapia jest darmowa gdyż pomagają przy niej studenci, początek i dużo spotkań jest z profesorami, później są osoby chętne do wolontariatu które przychodzą do dziecka do domu i pomagają w nauce, ćwiczą z nim itp. Logopedia jest jeszcze w Łodzi, Warszawie i Gdańsku - jeśli tam masz bliżej zawsze mozesz popytać na uczelniach czy jest możliwość takiej pomocy.

Dorka.1979 lubi tę wiadomość

dxomio4p9i0wb2wq.png
    thgf3e3kce137ljc.png

Endometrioza IIIstopień.
    Niedoczynność tarczycy,
    mięśniak.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska nie chodzi o zadne parcie na wage. Bo niby czemu mialoby to sluzyc. Wkoncu to nie wyscigi ktore wieksze:-) Chodzi o to ze niemowle bedac na piersi tak naprawde nie wiadomo ile zjada. I o ile widac po nim ze sie zaokragla, rosnie, jest pogodne, nie ma problemow zdrowotnych itp wiadomo ze nie ma sie czym martwic i przybierac bedzie indywidualnie w swoim tempie. Ale jesli cos sie dzieje co nas niepokoi to mozna zaczac sie zastanawiac na tym ile i czy wystarczajaco dziecko je I czy przybiera tyle ile powino na tym etapie. Mi polozna powiedziala wprost ze ssanie po 5 min to za malo , mala jest dosc drobna wizualnie ma sucha skore i delikatnie zapadniete ciemiaczko. Wiec musze poszukac przyczyny bo moze to swiadczyc o odwodnieniu, niedozywieniu itd. Mam wizyte w poradni we wtorek wiec pewnie porusze ten temat. Ale zawsze dobrze jest podpytac na forum jak jest u innych dzieci na tym samym etapie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2015, 14:58

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja stasza coreczka byla pulpecikiem od urodzenia i przybierala na piersi jak szalona:-) a z ta jest inaczej wiec tylko moge potwierdzic ze kazde dziecko rozwija sie i rosnie we wlasnym tempie. Ale jednak powinno miescic sie w normach i nie miec ani za malo ani za duzo. A te normy sa dosc szerokie. Mloda jest jak szczupaczek chude nozki pupa dlugie raczki, stopy i tylko glowka taka nieproporcjonalnie wieksza narazie.

• Dorka.1979 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    Gosiaczek mój zwłaszcza w nocy od jakości czasu possa 6-8 minut i jest szczęśliwy. W dzień też mu się zdarza ale rzadko. A przybiera super.

My dziś mamy powrót do stałych nawyków czyli pobudka co 1,5h mniej więcej. Już chyba nawet spać mi się nie chce. A było już tak dobrze... Eh

Emartea najważniejsze że dziecko nie jest głodne. Ja mimo iż karmie i bardzo chcę karmić piersią to nie jestem fanatykiem kp.. Jak się nie da to się nie da.

Dorka a mogę zapytać czy Ty chcesz lekarza oskarżyć o błąd, że źle wykonał badanie czy uważasz że on wiedział że są symptomy ZD a świadomie Cie o nich nie poinformował?
    Świadomie nie poinformował, do tego chciałam iść na amniopunkcję to mnie od tego odwiódł

kjmnkrhmrqvl3kew.pnghttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/3dc010d52285.jpg
  • Dorka.1979 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekaja wrote:

Dorka powiedz proesze co wyszlo u ciebie z zusem?? wyplacaja ci kase bez problemu??
    Tak od początku mi wypłacali, nawet wtedy gdy było postępowanie wyjaśniające. Potem dostałam informacje że wszystko ok i kończą postępowanie. Na chorobowym dostawałam w zależności od miesiąca to od 6400 do 6600 zł a na macierzyńskim od 5300 do 5600 zł. Do tego rodzinne na 3 dzieci, dodatek do rodziny wielodzietnej i jak dostanę orzeczenie o niepełnosprawności Natalnki to dostane rehabilitacyjne i dodatek pielęgnacyjny.

• Dorka.1979 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik82 wrote:
    Moja mala ssie baaardzo krotko bo okolo 5 minut ale intensywnie. Nie spedzamy wiec duzo czasu przy cycku. Najada sie na pewno bo jeszcze troche uleje, cycek flak no i w 7 tygodbi przybrala 2kg i 300gr wiec jest pulpetem strasznym.

Jak dlugo Wasze dzieci sa aktywne w ciagu dnia? Ile godzin?

Dorka jaki wlasciwie bedzie zarzut przeciwko lekarzowi?
    Bo skoro tylko jedna pediatra w szpitalu dopatrzyla sie cech ZD to domyslam sie ze na usg tym bardziej te cechy nie byly widoczne
    Prawniczka powiedziała że to się kwalifikuje pod błąd medyczny i że właśnie taką sprawę prowadzą więc już wiedzą co robić

• Dorka.1979 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines31 wrote:
    Ja skupiłam się na temacie zasypiania dziecka więc dziecko po nakarmieniu wieczorem bierzemy na ręce, uspokajamy np.śpiewamy kołysankę i puźniej odkładamy do łóżeczka. Chodzi o to żeby dziecko nauczyło się zasypiać samo w swoim łóżeczko bez pomocy (np.huśtanie, kładzenie na klatce piersiowej itp.). Jeżeli zaczyna płakać bierzemy na ręce uspokajamy i odkładamy z powrotem do łóżeczka i tak do skutku. Opisywała przypadek że musiała tak zrobić ponad 100 razy ale trzeciej nocy dziecko usnęło po 3 razach tzn.wyciągnięciach i uspokojeniach. ja próbowałam tej metody i po 7 razie kiedy już miałam nawet problem uspokoić dziecko na rękach poddałam się :/
    No to u mnie chyba ta metoda by podziałała bo już na nocne spanie, po karmieniu i odbiciu się kładę Natalkę do wózka i idę myć butelkę. Ona w wózku niedaleko leży więc wiem że nie płacze a po umyciu wracam do niej a ona śpi już tym nocnym twardym snem że śmiało mogę ją do łóżka przenieść i się nie budzi. A teraz jak się pochwaliłam to szlag to wszystko trafi i będę musiała marudę na rękach usypiać.;)

ines31, loszcz, Krokodylica lubią tę wiadomość

• Dorka.1979 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juusti69 wrote:
    DORKA - myślę, że po 1 roku życia możesz śmiało zapisać się na terapię logopedyczną. Oczywiscie nie bedą jeszcze to zajęcia polegające na nabywaniu mowy czy systemu komunikacyjnego dziecka ale na usprawnianiu aparatu artykulacyjnego, napięcia mięśniowego itp, są to ćwiczenia buzi i języka, żucia, gryzienia, prawidłowego oddechu, pionizacji języka dzięki którym Natalka później będzie miała łatwiej w nauce pierwszych słow :) Nie wiem gdzie mieszkasz, ale u mnie w Lublinie na Uniwersytecie Marii Curie Skłodowskiej w Zakładzie Logopedii można probować się zapisać, wtedy terapia jest darmowa gdyż pomagają przy niej studenci, początek i dużo spotkań jest z profesorami, później są osoby chętne do wolontariatu które przychodzą do dziecka do domu i pomagają w nauce, ćwiczą z nim itp. Logopedia jest jeszcze w Łodzi, Warszawie i Gdańsku - jeśli tam masz bliżej zawsze mozesz popytać na uczelniach czy jest możliwość takiej pomocy.
    Do wszystkich tych miejsc mam daleko ale w poradni pedagogiczno psychologicznej mamy logopedę

• MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ,

Co do wagi- każde dziecko inaczej przybiera, mój starszy mając 6 mcy ważył niecałe 8 kg,a mając rok nieco ponad 10. Jest wysoki i szczupły. Szymek urodził się 3970, spadł do 3700 a teraz po 7 tygodniach ma ponad 6kg. Pulpet.

Mój Szymek dziś pierwszy raz przekręcił się sam z brzuszka na plecki kilkakrotnie. Strasznie szybko,Adaś miał chyba z 3-4 mce jak to umiał.

Mam zmasakrowane sutki, karmienie masakra, maly ulewa mlekiem z krwią..

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to faktycznie szybko sie fiknal:-) ale to duzy silny chlopczyk, szybko sie rozwija.

Wspolczuje tych zmasakrowanych sutkow, Szymek az tak mocno sie przysysa? Czy przygryza dziaslami juz?
    Moze poczekaj z karmieniem z piersi az sie zagoi? moja mala tez miala odruch wymiony jak czula krew Przy ssaniu.

• MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek, próbowałam ściągac ale boli tak samo, a nie chce mu dawać mm. Zreszta cycki bolą jak nie karmię..

Tak mocno ssie. Smoczka tak samo.

Dorka, trzymam kciuki żeby wszystko poszło po Twojej myśli. A córcia śliczna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2015, 17:02

Dorka.1979 lubi tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAdasia wrote:

Mój Szymek dziś pierwszy raz przekręcił się sam z brzuszka na plecki kilkakrotnie. Strasznie szybko,Adaś miał chyba z 3-4 mce jak to umiał.

Jan zrobił dziś dokładnie to samo. Myślałam że to przypadek ale za chwilę zrobił to raz jeszcze..

MamaAdasia a te silikonowe nakładki? Ja nie Korzystałam ale dziewczyny chwalą .

MamaAdasia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rubi wrote:
    Scarlett Jasiek ma dzisiaj same jedynki :P

I jeszcze to mój numer 1 :)

gosiaczek31, Rubi, kasss lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek pytam tylko o ta wagę bo sama nie wiem jak to jest a widzę ze bardzo dużo o tym mówicie a w sumie nie chciałabym żeby moja mała wyglądała tak jak mojego kuzyna córka w 4 tym miesiącu bo to masakra nie podobało mi się to jak to dziecko wygląda strasznie ubita i pulpet straszny z niej. I pytam bo zastanawiam się czy tak musi być ze 4 mies i aż 7 kg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2015, 17:27

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    wczoraj - az wstyd sie przyznac, mialam jakis totalny dol, darlam sie na dziecko, jak by to cos mialo pomoc... ale co, z nikad pomocy a ona wciaz sie darla...

No to wyszło szydło z wora. Pięknie. Wygląda na to że jesteś człowiekiem :)

gosiaczek31, noa8, Krokodylica lubią tę wiadomość

‹‹ 1662 1663 1664 1665 1666 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ