X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie ktora z was szczepila swojego maluszka na rotawirusy?

860isg18r6bpss11.png
  • Sarah88 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja szczepolam,a co?

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarah88 wrote:
    ja szczepolam,a co?
    Ile mniej wiecej kosztuje ta szczepionka...kiedy podaje sie pierwsza dawke i czy maja ja w przychodniach czy trzeba ja samemu kupic?

860isg18r6bpss11.png
  • Emartea Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w zależności od rodzaju kosztuje 2 x 300 zł. lub 3 x 245 zł. i mają ją w przychodni. Pierwszą dawkę trzeba dać między 6 a 12 tygodniem.

Oli ty masz ten leżaczek-bujaczek Tiny Love? I Bella też chyba jeżeli dobrze pamiętam? Jak się sprawdza?

4e3f84b95f.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emartea wrote:
    U mnie w zależności od rodzaju kosztuje 2 x 300 zł. lub 3 x 245 zł. i mają ją w przychodni. Pierwszą dawkę trzeba dać między 6 a 12 tygodniem.

Oli ty masz ten leżaczek-bujaczek Tiny Love? I Bella też chyba jeżeli dobrze pamiętam? Jak się sprawdza?
    Dzięki za odpowiedź

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też błędy w książeczce są, mały ma wpisane 53 cm a po miesiącu miał 52 i lekarka sama przyznała że po porodzie mierzą na tzw krzywizny i to nie wychodzi dokładnie. Mamy wpisane że mały miał żółtaczke od 4 doby do "nadal" tak pisze a przecież przy wypisie już dawno miał normalny kolor.

Mój mały coś zaczął charczeć i ulewać. czy to jedno wpływa na drugie?? charczy a nie ma w ogóle katarku ani nic a jak śpi w łóżeczku to bez żadnego najmniejszego charknięcia, a ulewa prawie po każdym posiłku ale w małych ilościach. Czy mam się niepokoić?? Jutro albo w czwartek idziemy do szczepienia to muszę o to zapytać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2015, 21:25

• Niunia86 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasss a probowalas do mleka dodawać nutriton na zagęszczenie? U nas rewelacja.
    Ja tez szczepilam rota i jak byłam w piątek to pielęgniarka powiedziała, że ostatni dzwonek ma szczepienie. Lena miała w piątek 11 tyg i 5 dni.

iv09cbxm68yuj78z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulala to ja juz małego n rota nie zaszczepie....

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasss ja widzialam ze ma lekka asymetrie na prawo. Glownie glowka sie obraca wiecej na jedna strone ale i cialo uklada sie w takiego rogalika. No i jak na brzuszku lezy to tez widac ze glowe latwiej jej na jedenj stronie trzymac. Ale ja zawodowo sie zajmuje rehabilitacja wiec moze mi przez to latwiej wylapac takie sytauacje. Dlatego zapytalam lekarza zeby potwierdzic i faktycznie. To jest tez kwestia zlego noszenia a ja przyznaje sie ze mi wygodniej ja trzymac po swojej lewej tak zeby miec prawa reke wolna i moc cos nia jeszcze zrobic:-) tyle ze ona mi sie wtedy przyglada obracajac glowe na prawo i to tez moze byc powod asymetrii. Staram sie ja ukladac do spania na obie strony i od kad widze ze cos jest nie tak to nosze tez na drugiej rece ale to juz dla mnie uwiazanie bo lewa niewiele zrobie:-) ale jednak nie o mnie chodzi tylko o dziecko. Asymetrie koryguje sie glownie sposobem noszenia i zabaw z dzieckiem czyli zabawki uklada sie z tej drugiej slabszej strony I pokazuje sie jakis przedmiot tak zeby dziecko wodzilo wzrokiem i obracalo glowke tam gdzie chcemy. U nas narazie jest tylko niewielkie odchylenie:-) i szybko mozna to skorygowac. Bo zbadala miesnie i nie sa asymetryczne maja takie same dlugosci po obi stronach

Dorka.1979 lubi tę wiadomość

• Niunia86 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek bo moja tez ma asymetrie i skierowanie na rehabilitację to może mogłabyś podpowiedzieć jak mogę ja w domu troszkę sama rehabilitowac bo wizytę mam dopiero w czerwcu

iv09cbxm68yuj78z.png
  • Emartea Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak przekonać dziecko żeby polubiło leżenie na brzuchu? Moje bardzo tego nie lubi i wrzeszczy jak ją tak położę. A ortopeda kazał nawet kilka razy dziennie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2015, 21:37

4e3f84b95f.png
  • tylda87 Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka, Niunia i Kasss dziekuje za cenne porady, bede probowacz tym ze ja karmie glownie piersia a butle dajemy raz dziennue i to tez nie zawsze wiec jesli nic nie pomoze to bede musiala swoje mleko ddciagac i zageszczac oby pomoglo, nasza lekarka twierdzi zeby sie nie przejmowac ulewaniem i kolkami bo niby kazde dziecko je ma i nic konkretnego nie powie, chyba zmienie lekarza, co do kolekmam nadzieje ze szybko przejda i beda tylko wspomnieniem, szkoda dzieciaczkow jak tak sie mecza

Niunia86, Dorka.1979 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niunia86 wrote:
    Gosiaczek bo moja tez ma asymetrie i skierowanie na rehabilitację to może mogłabyś podpowiedzieć jak mogę ja w domu troszkę sama rehabilitowac bo wizytę mam dopiero w czerwcu
    Szczerze mowiac Niunia ja nie zajmuje sie rehabilitacja niemowlat. Do tego trzeba specjalnych uprawnien ktorych ja nie mam:-) cwiczy sie glownie metoda ndt bobath albo vojty. Na fundusz ciezko znalezc specjalistow od tego albo sa bardzo dlugie terminy. Radze pojsc na wizyte prywatnie. Ale koniecznie do specjalisty od niemowlat. Tam odrazu pokaza ci co cwiczyc w domu. I robcie to w domu do czasu wyznaczonej wizyty na nfz:-)
    glownie chodzi o prawidlowe noszenie dziecka. Ubieranie Itp Zabawe tak aby stymulowac obie strony ciala. Czyli obroty, podczas przewijania, ubierania, pokazywanie zabaWek z obu stron zeby dziecko wodzilo wzrokiem. Jak najwiecej lezenia na brzuszku. Karmienie dziecka na obu ramionach a nie tylko na tym co nam wygodnie. Podchodzenie do lozeczka z obu stron. Ukladanie do snu na obu bokach na zmiane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2015, 22:29

Niunia86 lubi tę wiadomość

• tylda87 Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emartea tez mam bujaczek, moj synek ma miesoac i dwa dni od tyg mniej wiecej go kladziemy w nim ale nie lubi zbyt, moze jedt za wczesnie w ogole nie jest zainteresowany dolaczoba karuzela moin zdaniem melodie w nim sa za glosne i za szybkie, no i jakis taki niestabilny mi sie wydaje

• Niunia86 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek dziękuję za radę. Chyba jednak wybiorę się faktycznie prywatnie a na wizytę poczekam swoją drogą.
    Tylda co do kolek to wiem, że esputicon możesz podac bezpośrednio na język. U mnie działał cuda naprawdę. Co do zagęszczenia to są syropy, np gastrotus baby który ponoć pomaga. Tylko doczytaj lub dopytaj kiedy powinien być podany bo mi lekarz kazał podawać przed jedzeniem a w ulotce jest wyraźnie napisane, że po .

iv09cbxm68yuj78z.png
  • tylda87 Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niunia tak zrobie dzieki. Dam znac jak dziala ☺

Niunia86 lubi tę wiadomość

• oli Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam ten bujaczek od kolegi po jego córci - sama nie wiem czy bym wybrała bo jednak dość drogi.

Na plus- kolor, możliwość odłączenia pałąka i wymiany zabawek, wibracje, możliwość zmiany ustawień i używanie jako kołyski lub stabilnego krzesełka, dość lekki

Na minus- dość duży rozmiar - widziałam bardziej kompaktowe, z drugiej strony szybko sie robi mały dla dziecka, metalowe nóżki- stawiam na dywaniku łazienkowym zeby nie rysować paneli, ta pozytywka jakieś ma dziwne melodie i raczej Pola ich na razie nie lubi

km5svcqgfaw599l1.png
  • oli Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Pola dziś nam zrobiła niespodziankę- w kąpieli był taki relaksik ze nagle wybuch i pełno kupki w wanience. Kąpiel została dokończona pod zlewem w kuchni ;) A jaka miała potem radochę ;)

Niunia86, belladonna lubią tę wiadomość

km5svcqgfaw599l1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niunia popatrz tez na youtube filmy pawla zawitkowskiego. On jedt fizjoterapeuta od dzieciakow i naprawde dziala cuda i wiem ze ma filmiki na ktorych pokazuje jak cwiczyc i bawic sie z dzieckiem zeby pomoc w roznych schorzeniach. ma tez fajne instruktarze jak postepowac z wczesniakami:-)

Niunia86, limcia lubią tę wiadomość

• anet525 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie moge was nadrobić.
    My wciąż w szpitalu. Pisalyscie cosbo ulewaniu mój karmiona jest piersią ulewa okrutnie. Przebieram ja z 5-6 razy dziennie podkladam pieluchy nosze godz na recach by jej się odbilo i nic nie pomaga. Lekarz twierdzi ze póki przybiera na wadze to nie ma czym sie martwic. Co do sapki moja tez ma ale jest problem u nas bo okazuje się ze kataru nie ma tylko zbadal ja laryngolog i stwierdził że ma skrzywiona prawa przegrodę nosowa przez to ma sapke ciężej oddycha i lapie wirusy i inne inekcje. W szpitalu dostala zaparc. Normalnie robił kupki po każdy jedzeniu teraz ledwo jedna robi. Pod moim naciskiem wczoraj dostala czopka to kupke zrobila. Dzis znów są problemy. Rozgrzali jej brzuszek podali espunisan i nic nie daje malutka dalej sie pręży. Malo tego rzekomo w czwartek mamy wyjsc a dzieciaczki które leżą na zapalenie płuc dostaly rotawirusa. Mimo ze jedtemy w boksie to z każdej strony otaczają nas dzieci z rotawirusem. Bardzo boje się by nie zachorowała prosilam dokturke by jutro nas wypuścił bo mala jest zdrowa juz tylko musi wybrac ost dawki antybiotyku. A nie chca mnie puścić do domu i podać doustnie antybiotyki bo mala za bardzo ulewa. Jednym slowem przesrane.

mój Aniołek Julia 22.05.2014 (14 tc) spij spokojnie moja iskierko
    24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
‹‹ 1672 1673 1674 1675 1676 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ