X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    limcia wrote:
    Pocahontas mam do Ciebie pytanie, czy te mleko bebiko comfort, które Ty podajesz to jest od urodzenia czy od któregoś późniejszego miesiąca?

jejku jak ja bym chciała się wybrać na jakieś zakupy w końcu:(

tak się cieszyłam na wizytę u fryzjerki, a tylko się wkurzyłam. Na odrostach wyszedł inny kolor, więc wybieram się w następny czwartek do innej że cośzaradziła

tak od urodzenia, bebiko comfort, z numerem 1

relgj44jmw4925t7.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily83 wrote:
    cześć dziewczyny...
    my też jesteśmy po wizycie u pediatry i dostaliśmy skierowanie do poradni rehabilitacyjnej w sprawie asymetrii ułożeniowej...
    emily poczytaj na internecie jest dużo na ten temat, ja szukałam czegoś o metodzie Vojty, oto kilka wskazówek jak pomóc dziecku nim doczekasz sie na termin u specjalisty:

Asymetria i nieprawidłowe napięcie mięśniowe

"Pierwsze sugestie, jak można wspomóc rozwój dziecka:

łaskotanie stópek tak, aby paluszki były skierowane do siebie
    nosimy dzieci plecami do swoich pleców. Pupka ma być nisko, a nóżki wyżej ułożone tak aby dzieci mogły pracować nóżkami( i znów paluszki do siebie)
    ćwiczymy na przemian lewa rączka do prawej stopy, do prawego kolanka i odwrotnie
    przy przebieraniu nie unosimy dziecka, tylko staramy się przewracać na boczki np. przy wkładaniu śpioszków czy pajacyka
    do odbicia trzymajmy dziecko przerzucone przez nasze ramię (rączki dziecka są poza naszym ramieniem - z tyłu) lub położone na brzuszku na naszym kolanie
    wkładamy ciuszki przez głowę zaczynając od tyłu głowy, i potem dopiero naciągamy na twarz
    aby dzieci przyzwyczajać do obrotów na brzuszek z plecków warto przy przewijaniu unosić nogi do góry (zgięte kolana) i przekładać na boczki - raz na jeden, raz na drugi, i w ogole strac sie jak najczesciej pracowac biodrami dziecka
    Przekręcając dziecko z plecków na brzuszek należy: wyprostowaną rączkę unieść maksymalnie do góry chwycić za przeciwległe bioderko i następnie przekręcic bobaska na brzuszek.
    kładąc dziecko na brzuchu wysuwać jego łokcie lekko do przodu, aby miało lepsze podkarcie. Można także kłaść dziecko u siebie na kolanach na brzuszku bokiem do siebie i wyciągać jego rączki tak, aby opierały się o nogę. Ta noga nad którą znajduje się pupcia powinna być lekko opuszczona.
    Zalecane jest także kładzenie dzidziusia u siebie na kolanach na pleckach (uważając na to, aby leżał symetrycznie) i opieranie go o siebie, tak aby pupa i nóżki znajdowały się w górze. Można wtedy bawić się rączkami maluszka.
    Dzieciaczki, jak siedzą w fotelikach, to rączki im wpadają do tego fotelika, a my mamy zrobić wszystko, aby były one wysunięte w przód. Ja zwijałam pieluchy w rulon i podkładałam pod całą długość ramion, (od przegubu do barku). Oczywiście z każdej strony.
    Kładąc malucha na brzuszku również można podłożyć mu zrolowaną pieluchę pod klatkę piersiową, aby rączki były wysunięte do przodu i nie cofały się. Dzidziuś zawsze próbuje je do siebie przysunąć.

Odpowiedniej pielęgnacji można nauczyć się z "Poradnika opieki i pielęgnacji małego dziecka" autorstwa Pawła Zawitkowskiego. Szczerze polecam.

Jeśli chcecie poczytać na temat różnych metod rehabilitacyjnych (najbardziej popularne to NDT-Bobath i metoda Vojty), zajrzyjcie na tę stronę. "

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 10:30

limcia, belladonna, Emily83, gabi30 lubią tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • limcia Przyjaciółka

Wysłany: 15 maja 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas wrote:
    tak od urodzenia, bebiko comfort, z numerem 1

A czy przechodziłaś z jakiegoś innego mleka modyfikowanego czy od razu to?

Bo ja chce spróbować przejść z gerbera na to mleko i podejrzewam,że ono gorzej smakuje niż gerber, bo nie chcą mi pić.

Dziewczyny jak robiłyście jak przechodziłyście z innego mleka, mieszałyście po połowie czy jeszcze jakoś inaczej?

1usazbmhhgo5jhw6.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki Emily masakra z tą służbą zdrowia dobrze ze masz prywatnie na pewno rechabilitantka pokaze ci jak cwiczyc z malym
    My wybieramy sie do pediatry a Julka spi haha tak to nie chce a jak trzeba sie zbierac to ona spi;) dzis wyspalysmy sie do 9 wczoraj do 7 i mimo ze wczesnie wstalam bylam wyspana zrobilam dwa obiady dla mnie dietetyczny posprzatalam i w Julki szafie pozadek zrobiłam zobaczymy jak dzis bedzie nie sadzilam ze bede bardziej wyspana wsajac wczesniej;0
    Miłego dnia;)

Emily83 lubi tę wiadomość

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    limcia wrote:

Bo ja chce spróbować przejść z gerbera na to mleko i podejrzewam,że ono gorzej smakuje niż gerber, bo nie chcą mi pić.

Dziewczyny jak robiłyście jak przechodziłyście z innego mleka, mieszałyście po połowie czy jeszcze jakoś inaczej?

ja juz pisalam wczesniej, ze przeszlam z dnia na dzien jak tylko kupilismy to comfort, bo nie wiedzialam, ze sie stopniowo przechodzi, na poczatku jeszcze jakies problemy z brzuszkiem byly, ale po tygodniu wszystko sie unormowalo...

limciu - jak sie zmieni mleko to trzeba tydzien odczekac i dopiero ocenic czy dziecku pasuje (przynajmniej tak kiedys mowili w pytaniu na sniadanie, nie ocenia sie po kilku butelkach czy dniach).

relgj44jmw4925t7.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    limcia wrote:
    przechodzilam z bebilonu ha

relgj44jmw4925t7.png
  • tylda87 Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMonisia Dzieki za informacje, zapytam

• tylda87 Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas tez mam to mleko chcialam mlodemu podac bo go dokarmiam raz dzuennie ale smoczek mi zapycha i nie chce leciej tez mialas taki problem?

• belladonna Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily, każde dziecko ma jakąś asymetrię, bo w brzuszku było jakoś ułożone i przez ostatnie miesiące nie mogło sobie się rozprostować i zmienić strony. Najlepsza "rehabilitacja" to obracanie dziecka raz przez jeden raz przez drugi bok i przy różnych okazjach zmiany stron (np noszenie raz na jednej ręce raz na drugiej itd). Naprawdę niewiele jest dzieci które wymagają specjalistycznej rehabilitacji. A każde dziecko jak rozwija się prawidłowo, to jak zacznie samo się obracać, pełzać i raczkować wyrówna sobie tę asymetrię. Dla fizjoterapeutów to okazja do zarobku. Przyjdą pokażą, żeby dziecko łaskotać, obracać, nosić, masować i zainkasują po 100-200zł. Teraz wszystkim diagnozują nieprawidłowe napięcie mięśniowe a jak dziecko starsze problemy z integracją sensoryczną. A dzięki temu rodzice biegają po lekarzach, specjalistach i płacą.
    Cóż każdy musi swoją drogę przejść. Wg mnie warto wydać tę 100 zł na wizytę rehabilitanta, on powie że jest ok i przynajmniej mama jest spokojna. Wizyta bardziej dla spokoju rodziców niż dla dziecka.
    Teraz pewnie zostanę zlinczowana ;) ale taka moja opinia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 12:09

Emily83, Krokodylica, ines31 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja dalej zmagań się z tą piersią gorączka opuściła ale pierś twarda przed karmieniem robie gorące oklady żeby udroznily się kanaliki ale coś słaba różnice widzę przykładam kapustę i tez zbytnio nic różnicy. dzwoniłam do położnej z SR to mówiła żebym kefirem obkladala juz sama nie wiem co robić żeby zmiekla. Cały czas Hania mi na niej wisi ale czy wyssa to co tam zalega to ja nie wiem

W czwartek mamy szczepienie juz zaczynam się stresować ciekawe jak mała to zniesie, ile wazyte się zastanawiam bo stawala z nią na wadze to wychodzi ze 4 kg ale zobaczymy ze z dnia na dzień coraz grubsza się robi. Ale czasem sobie myślę że i tak drobna jest i to bardzo bo ma już 6 tyg i wychodzi ze 4 kg wazy a nie jedna z was takie dziecko urodzila

• Pocahontas Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylda87 wrote:
    Pocahontas tez mam to mleko chcialam mlodemu podac bo go dokarmiam raz dzuennie ale smoczek mi zapycha i nie chce leciej tez mialas taki problem?
    no niestety tez mialam i mam taki problem, musialam zmienic smoka z 1 na 2 bo ono jest gestsze, takie jakby oleiste. maly z 1 pil godzine i sie denerwowal, a teraz 10 min i po butli:)
    tez zapycha czasem smoka, trzeba pilnowac by rozrabiac w wodzie ktora ma 40 stopni, ale przeciez nie zawsze sie tak trafi i jak sie dobrze wszystko nie rozpusci to niestety zapycha, takie jakby krysztalki jak cukier.

relgj44jmw4925t7.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    limcia wrote:

spruboj zmienic smoka na taki o wiekszm przeplywie, bo ono jest gestsze

relgj44jmw4925t7.png
  • limcia Przyjaciółka

Wysłany: 15 maja 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się cieszę, że moje dzieciaki już tak dużo ważą tj. 3100 i 3300 :D
    I wcale nie myślę, że ojejku niektórzy to po 5kg dzieci rodzą, po prostu cieszę się z tego, że i tak jest już bardzo dobrze w porównaniu z tym co było.

gosiaczek31, Pocahontas, loszcz, kaczamila lubią tę wiadomość

1usazbmhhgo5jhw6.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my juz po lekarzu mała przez tydz przybrala 80 g;( odsawiłam jej nutrition bo robila twarde kupy stekala i plakala a lekarka dalej kaze mi go dawc
    musze zmienic lekarke bo ta jest jkas dziwna malaw gabinecie kupe zrobila chcialam ja przebrac to mi kazala na korytaz isc bo inne dzieci juz czekaja a ona ja osluchala i juz koniec wizyty to jej pytam czy nie bedzie jej wazyc bo przecierz po to przychodzimy to mowi a to moge zwazyc .za tydz znowu na kontrole wagi idziemy jak dalej takie kupy beda to itak jej odstawie nie bedzie sie biedna meczyc juz wole jak ulewa bo przynajmniej nie placze brak słów do tych lekarzy
    i asymetri na szczescie nie ma kazalam jej sprawdzic bo upodobala sobie tez prawa strone ale dwa tyg walczylam z tym i sa efekty

Emily83 lubi tę wiadomość

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasss wrote:
    Hej dziewczynki Emily masakra z tą służbą zdrowia dobrze ze masz prywatnie na pewno rechabilitantka pokaze ci jak cwiczyc z malym
    My wybieramy sie do pediatry a Julka spi haha tak to nie chce a jak trzeba sie zbierac to ona spi;) dzis wyspalysmy sie do 9 wczoraj do 7 i mimo ze wczesnie wstalam bylam wyspana zrobilam dwa obiady dla mnie dietetyczny posprzatalam i w Julki szafie pozadek zrobiłam zobaczymy jak dzis bedzie nie sadzilam ze bede bardziej wyspana wsajac wczesniej;0
    Miłego dnia;)

Kass juz wczesniej wspominalam zw sliczna masz ta sukienke do chrztu dla malutkiej....moje pytanie co na to jej ubierasz sweterek'moze zawijasz w kocyk??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 13:44

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie uważam ze moja dopiero 4 kg js się ciesze ze urodzila się 3200 bo może mi łatwiej było dziewczyna dzień po mnie rodziła 4 kg chłopca to się 19 godz męczyla to dopiero masakra. Moja Hania jest drobniutka i taka jej uroda widocznie i może lepiej. Dla mnie nie ważne ile przybiera ważne ze przybiera i ma apetyt

• Rubi Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett Ty pisałaś, że nie możesz też znaleźć dobrej jakości tetry....kupiłam u nowego sprzedawcy i są po praniu naprawdę dobre. Kolorowe już gorzej, ale białe są solidne więc podrzucam link

http://allegro.pl/pieluchy-pieluszki-tetrowe-70x80-lux-premium-grube-i5288869931.html

Scarlett2014 lubi tę wiadomość

Styczeń 2014 [*] 9t
    Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • tylda87 Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limcia, Justyska zgadzam sie z. Wami moj synek jak sie ur. Mial 3140 i50cm i ciagle tesciowa porownuje go z wnuczka ona miala prawie 5kg i miezyla 57, a ja sie ciesze ze przybiera w sam raz, pewnie koszykarzem nie bedzie ale przeciez nie wzrost nie jest w zyciu najwazniejszy czy waga, kazde dziecko jest inne

• tylda87 Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co najlepsze to tesciowej rodzina sa niscy wiec to po niej hihi

• Tess Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasss - dzięki za kontakt, mąż twierdzi, że się tam nie mógł dodzwonić :/ No nic spróbuję sama...

Scarlett - ja dlatego kocham chustę, zawijam Małego, on mi od razu wiotczeje i zasypia i wiem, że mam 1-2 godziny czasu na jeżdżenie i załatwianie spraw, niezależnie czy muszę pokonać schody czy stary typ trmawaju :)

Powiedzcie dziewczyny jak ubieracie swoje maluchy teraz? Zwłaszcza jeśli chodzi o tę nieszczęsną czapeczkę... ostatnio byłam na mieście z Małym w chuście, ciepło i trochę słońca zza chmur i dziecko bez czapki od razu jakieś komentarze dostało od przechodzących pań :) Ja bym go wolałam w ogóle bez czapki przyzwyczajać, ale na niektórą pogodę to chyba trzeba, bo to to jeszcze włosów nie ma przecież :)
    Czyli jaka czapeczka (grubość, typ) na jaką pogodę?

ex2bp07wbjlnqxgq.png
‹‹ 1733 1734 1735 1736 1737 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ