X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • loszcz Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak naprawdę karmiac piersią nigdy dokładnie nie wiadomo ile dziecko je.Moze zjada duzo mniej niz na to wygląda...

gosiaczek31 lubi tę wiadomość

201503231678.png
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyśka, pamiętaj, że dziecko wyciąga sporo więcej niż laktator...również polecam femaltiker i woda woda woda..

Styczeń 2014 [*] 9t
    Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kolki cholera, dzisiaj daliśmy Zuzi pierwszy raz czopek przeciwbólowy taki co się przy kolkach stosuje to usnęła, bo tak cały dzień nie spała bo co usnęła to się budziła z płaczem.
    Jutro przyjedzie butelka antykolkowa dr brown, mam nadzieję, że pomoże!

Dzisiaj miałam wizytę u gina, lekka infekcja, mam leki, ponoć ładnie się zagoiłam, a to co mnie boli to jakieś tzw "żywe mięsko", jest małe i ma samo odpaść. Mogę już współżyć, a moje jajcory podjęły pracę i za około 2 tygodnie powinnam dostać okres.

Elizkaa lubi tę wiadomość

• tylda87 Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny, niedawno ktoras z Was niestety nie zapamietalam ktora wybaczcie ale z niewyspania gorzej kojarze :), pisala o tym ze Jej dziecko mialo robiona morfologie i wyszlo z niej ze jest za duzo plytek krwi, miala dopytac lekarza i moje pytanie co na to jej lekarz bo dzis niestety robilam kontrolna morfologie z rozmazem u Juniora i wlasnie tez wyszlo ze jest ich 578 chyba tys a norma dla niemowlat jest do 450 tys. zaczynam sie wiec martwic, jednak lekarka mowi ze to nic zlego ale kazala powtorzyc badania za 3 tyg ehhh

• anet525 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wspolczuje kolek. My na szczęście mamy to oby za sobą. Pomigly nam kropelki sab simplex. Butelkę dr Browna tez mam ale ja karmie piersią a mala tez miala wzdęcia.

Co do tego ile dziecko zjada karmiąc piersią. Moja je ciaglym ssaniem ok pól godz do 40 min bez przerwy z obu piersi. Jak dzis poszlam z kolezanka zrobic sobie babski dzien bylysmy na silowni fitness i jacuzzi. Ominely mnie dwa karmienia. Ale oczywiście wcześnie sciaglam mleko by mala miala co jeść to maz mowil ze przy pierwszym karmieniu zjadła 130 ml a przy drugim 120. Niedawno wróciłam i ona nawę glodna nie jest tylko spi. Wwiec dzieki temu wiem ile mniej więcej zjada.

Tylda bie martw się za wczas. Posłuchaj lekarza i powtórz badania.

Krokodylica lubi tę wiadomość

mój Aniołek Julia 22.05.2014 (14 tc) spij spokojnie moja iskierko
    24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • anet525 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    loszcz wrote:
    Dziś rano z jednej piersi sciagnelam 210 a z drugiej 120 ;-) Moj rekord.
    I kochana nie potrzebujesz aż 140 ml dla Hani.Rocco w tej chwili waży coś ok 7kg a pije 120-150 (tyle ze co 2h) a czasem nawet 100 ml wypije i zasnie np nocą

Loszcz super ze u ciebie juz lepiej. Jejku mi sie nigdy tyle nie udalo ściągnąć. Laktatorem max 100 i to z jakim wysiłkiem. Mi pediatra mowila ze nawet jak wyciągnę 10 ml to nie znaczy wcale ze pokarmu nie mam bo malutka ssaniem pobudza laktacje i potrafi sie najeść. I to prawda mino ze nie ściągam dużo mleka laktatoren za pierwszym podejściem to mala się najada i ladnie przybiera na wadze.

gosiaczek31, loszcz lubią tę wiadomość

mój Aniołek Julia 22.05.2014 (14 tc) spij spokojnie moja iskierko
    24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • loszcz Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez bym chciała karmić piersią ale niestety moje dziecko woli butelkę wiec juz prawie 2 miesiące ściągam i myślę ze przy moim zarloku całkiem dobrze mi idzie.Puszka mm jaką kupiłam jeszcze przed porodem jest otwarta ale ponad połowę pełna (swoją drogą Rocco bardzo źle reaguje na mm :-( )czasem się zastanawiam jeśli padnie mi laktacja to czym ja go wykarmie? Nie chcę eksperymentować i przysporzyć mu bólu ale nie da się inaczej dobrać mleka :-(
    Oby me piersi wytrzymaly jak najdłużej

201503231678.png
  • loszcz Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z serii głupie pytania loszcza:
    Obcinalyscie juz paznokcie u stóp swoimi pociechom?

201503231678.png
  • Emrica Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia33 wrote:
    Dobrej jakosci ona jest?

Tak, wypełnienie i poszewka są ok, wygląda bardzo dobrze, ja nie mam zastrzeżeń.

Loszcz ja jeszcze nie obcinałam u stóp, ale oglądam jej paznokcie i nie wyglądają na długie, za to u rączek rosną szybko i często obcinam.

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 01:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loszcz a próbowałas karmić w nakładkach? Może Rocco da się nabrać że to butelka..;)
    Ja max co odciagnelam to 100ml na raz...ale pamiętam że w szpitalu pierwsze odciaganie w systemie 5, 5 3, 3 1, 1 poskutkowało ściągnięciem 3ml..poplakalam się ze szczęścia..Kurde kiedy to było..jak ten czas zapitala..

gosiaczek31 lubi tę wiadomość

Styczeń 2014 [*] 9t
    Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • ines31 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylda87 wrote:
    hej Dziewczyny, niedawno ktoras z Was niestety nie zapamietalam ktora wybaczcie ale z niewyspania gorzej kojarze :), pisala o tym ze Jej dziecko mialo robiona morfologie i wyszlo z niej ze jest za duzo plytek krwi, miala dopytac lekarza i moje pytanie co na to jej lekarz bo dzis niestety robilam kontrolna morfologie z rozmazem u Juniora i wlasnie tez wyszlo ze jest ich 578 chyba tys a norma dla niemowlat jest do 450 tys. zaczynam sie wiec martwic, jednak lekarka mowi ze to nic zlego ale kazala powtorzyc badania za 3 tyg ehhh
    hej, ja to pisałam. Mi lekarka powiedziała to samo. żeby nie matrwić się na zapas i że powtórzymy badania za miesiąc. Mój ma 587.

1kk0i09kiu82fc6o.png
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anet525 wrote:
    Co do tego ile dziecko zjada karmiąc piersią. Moja je ciaglym ssaniem ok pól godz do 40 min bez przerwy z obu piersi

Matko swieta to moja je 5-10 min,nieraz dluzej. Kurde mam nadzieje ze zdazy sie najesc przez ten czas :-(

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa wrote:
    Matko swieta to moja je 5-10 min,nieraz dluzej. Kurde mam nadzieje ze zdazy sie najesc przez ten czas :-(
    M9j Fabis je podobnie ok 15 minut

Ewelaa lubi tę wiadomość

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2015, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa wrote:
    U mnie tez okolo 7-10 min ale przez ten czas intensywnie nieprzerwanie ssie a pozniej to juz sie raczej bawi. Ssie 2 razy smieje sie guga rozglada. I tez mysle ze sie najada w tym czasie. Laktatorem przez 5 min sciagne okolo 100ml jak mam pelna piers bo jak sa juz czesciowo przez mala oproznione to duzo mniej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2015, 08:42

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2015, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, cały czas Was podczytuje ale nie mam czasu kiedy napisać.
    Loszcz super wieści że u Ciebie i mamy poprawa, wierzyłam ze dasz rade i bardzo Wam kibicowałam :)
    u nas od wczoraj karmimy sie piersią- nakładka poszła w odstawkę więc bardzo się cieszę :) tylko już od wczoraj zdążył mi pogryźć lewy sutek, ale smaruje maltanem i jest duuużo lepiej.

Loszcz ja obcinałam małemu paznokcie u nóg ale tylko duży i drugi paluszek :P bo np w malutkim ma długi paznokieć ale jeszcze jest przyklejony do skórki więc nie chcę mu sprawić bólu, jeżeli paznokcie się odkleiły to myślę ze mozesz obcinać.

To teraz moja seria głupich pytań:
    - odkąd mały ciągnie samego cyca bez nakładki to szybciej pije i przełyka ale właśnie krócej- czy jest możliwe że bez nakładki lepiej mu leci mleko i szybciej i przez o się szybciej najada?
    - a drugie jeszcze głupsze to czy jeżeli dziecko sie nie naje to czy też mu się moze odbić? Bo ja dalej panikuje czy moje dziecko zjada wystarczająco dużo. po jedzeniu jest wesołe i nie płącze wiec wydawało by sie że tak...
    chciałam jechać do lekarza dzisiaj na kontrolne ważenie ale mąż mnie opieprzył że za bardzo się denerwuje i przejmuję tą wagą, mały jest zdrowy i wesoły więc jest dobrze... może przeginam faktycznie ale naprawdę nie chce głodzić mojegos ynka i wydaje mi sie ze jestem złą matką :( zaraz głupie myśli. 6 maja mały ważył 4700 wczoraj z głupoty ważyłam siebie a potem nas na wadze to wyszło 5400 ale minus ubrania i pampers więc w granicach 5 kg czyli 300 g...

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2015, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa i w ogóle wczoraj jak mały pił mi z piersi to zawsze po tym odciagałam trochę mleka by podać żelazo, jak pił z nakładką to odciagłam gdzieś 20- 40 ml z tej piersi co pił a wczoraj nie mogłam ściagnąć nawet 10 ml, czy on mi tak opróżnił pierś czy znowu z moją laktacją jest coś nie tak...?

• Pocahontas Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaczamila co do laktacji to nie wiem, ale też myślę, że za bardzo się denerwujesz. jesteś super mamą i inaczej masz nie myśleć.

loszcz - ja już obcinałam chłopakom paznokcie u nóg, ale nie wszystkie, tylko te długie:) a co do mm to zazwyczaj może po otwarciu stać 4 tygodnie, potem lepiej nie ryzykować i wyrzucić, może za długo jest otwarte i dlatego Rocco ma broblemy z brzuszkiem po nim. tzn zrobisz jak uważasz, ja moje wyrzucałam po 4 tygodniach od otwarcia.

ewelaa, anastacia - jejku nawet nie wiecie jak wam zazdroszczę, moje dzieci wiszą na cycu minimum 20 min do godziny nawet, średnio 30-40min, o ile wiecej bym miala czasu, gdyby mialy silniejszy odruch ssania, albo ja drożniejsze kanaliki (bo w sumie to nie wiem dlaczego są takie różnice.

krokodylica - a w którym miejscu masz to żywe mięsko? ty miałaś cc czy naturalny poród, bo już nie pamiętam...:(

kaczamila, loszcz lubią tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • oli Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa- każde dziecko ma swoje tempo picia a i nasze piersi funkcjonują różnie -nie martw się- np Pola wczoraj chyba w 10 min wyssała wszyściuteńko z jednej piersi. Został tylko taki smętny pusty cycuś ;) No ale my mamy skok wzrostowy i młoda je i je a cycki uczą się znów ile jej wyprodukować :D

Kaczamila- myślę że bez nakładek łatwiej idzie jak już dziecko zalapie. Odbić sie może też jak się dziecko nie naje - wystarczy że łyknie więcej powietrza. Nasza Pola to czasem odbija 2-3 razy na jedno karmienie. Co do wagi - po 1. jestes super Mamą ! Po 2. zgadzam się z mężem Twoim- Młody szczesliwy, siusia i kupka (jak schodzi min. 6 pieluch na dobe to wystarczy), masą się nie przejmuj - to 200 g/ tydzien to jest dla dzieci urodzonych w terminie i wcale niekoniecznie kp. Są inne siatki centylowe dla wczesniaków i dzieci kp wylacznie. Poza tym najwieksza dynamika przyrostu jest na poczatku i w 3 miesiacu zwalnia. Nasza Pola tez juz tak nie przybiera jak na poczatku.

kaczamila lubi tę wiadomość

km5svcqgfaw599l1.png
  • oli Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie- to że po karmieniu mało mleka to żaden wyznacznik :)

km5svcqgfaw599l1.png
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczamila z nakladka na pewno wolniej mu lecialo i dlatego dluzej jadl :-)sciagnelas mniej mleka bo malemu bez nakladek bylo lepiej i tak wyssal :-) mi polozna kazala uzywac nakladek bo moja strasznie sie ksztusila przy jedzeniu bo za bardzo jej lecialo a z nakladkami podobno wolniej, ale odpukac od kilku dni sie nie krztusi wiec daruje sobie nakladki.

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
‹‹ 1749 1750 1751 1752 1753 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ