X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • anet525 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje udanych chrzcin wasze dzieciaczki byly slicznie wystrojone jak i mamusie.
    Ewelaa ja mam dopiero w połowie września wiec chyba moja bedzie ochrzczona jako ostatnia.
    Ines tez bardzo się ślini. Starsza corka dostala pierwszego ząbka pod koniec 3 miesiąca wiec możliwe ze jej tez wyjdą wcześnie.
    My wciąż wracamy z podróży. W Częstochowie byl straszny wypadek i godz juz w korku stoimy

mój Aniołek Julia 22.05.2014 (14 tc) spij spokojnie moja iskierko
    24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • gabi30 Przyjaciółka

Wysłany: 7 czerwca 2015, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmin wrote:
    Dziewczyny czy mogą już w tym wieku iść ząbki? Mój Mati ślini się masakrycznie,ręce i zabawki jakieś w buzi. Nie chce jeść ciepłego mleka ,bo ciepłe to bek okropny. Gryzak schłodzony to od razu uśmiech na buzi. Kaprysi,ma grymasy na buzi. Jest szczęśliwy,zadowolony ,guga a za chwilę jakby mu ktoś szpilkę w tyłek wsadził i jest atak histerii,dasz schłodzony gryzaczek i przestaje płakać.
    Oj,wyszliśmy z kolek to czyżby teraz ząbki?

U mnie podobnie i rodzinna mówiła, że prawdopodobnie ząbki idą. Trzeba patrzeć kiedy rodzicom szły ząbki to dzieciom podobnie. Ja smaruje dentonixem i jest uśmiech. Maż miał pierwszy ząbek jak miał 3 miesiące ja jak miałam 4 miesiące więc może jest coś na rzeczy.

km5scwa1vi1rl723.png

relgru1d2899g4kw.png
  • gabi30 Przyjaciółka

Wysłany: 7 czerwca 2015, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anet525 wrote:
    Gratuluje udanych chrzcin wasze dzieciaczki byly slicznie wystrojone jak i mamusie.
    Ewelaa ja mam dopiero w połowie września wiec chyba moja bedzie ochrzczona jako ostatnia.
    Ines tez bardzo się ślini. Starsza corka dostala pierwszego ząbka pod koniec 3 miesiąca wiec możliwe ze jej tez wyjdą wcześnie.
    My wciąż wracamy z podróży. W Częstochowie byl straszny wypadek i godz juz w korku stoimy

Anet a jak Twoja malutka spisała się na wakacjach i w podróży, nie było większych problemów? My 1 sierpnia jedziemy do mojego taty do Niemiec 920km i mam nadzieje, że damy radę.

km5scwa1vi1rl723.png

relgru1d2899g4kw.png
  • Emrica Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa, Anet my też jeszcze przed chrzcinami, i też będą jakoś koło września, po wakacjach na pewno.

A dzisiejszym dzieciaczkom i mamą gratuluje udanych chrzcin :) widziałam na fejsie zdjęcia, pięknie wszyscy wyglądaliście :)

Moja w te upały dużo śpi, wykończoną tą pogodą, dobrze że od jutra będzie u mnie koło 22 stopni, i taka temperatura w sam raz dla dzidzi.

Nie wiem jak u was ale ja od pchania wózka na spacerach to już mam ręce a przede wszystkim dłonie takie brązowe, opalone jak nie wiem.

Moja też się dużo ślini, też pcha rączki do buzi i wszystko co się da, puszcza ślinkę :)

A ja też spróbowałam bo ja też truskawkowa jestem, i nie wiem, chyba ok, ale jem bardzo mało po parę.

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • Emrica Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 17:48

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • loszcz Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 01:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o chrzciny to Rocco bedzie je mial albo w okolicach Bożego Narodzenia albo swojego Roczku więc wszystkie będziecie przede mną ;-)

201503231678.png
  • noa8 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Fajnie,że u Was chcrzciny udane i dzieciaki się spisały :) u nas dopiero 26 lipca :)

Mój mały też się ślini i pcha rączki do buzi, ma też kropke białą na dolnym dziąsełku.

My idziemy dzisiaj na badanie krwi, czy Wam pediatra też zleciła morfologie dziecka? Mój miał robioną w szpitalu, a teraz kazała powtórzyć , położna twierdzi , że jeśli z dzieckiem ok i nie widać nic niepokojącego to szkoda go kłuć, echh i bądź tu mądra :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 08:43

20.03.2015r 3600g 55cm szczęścia :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas chrzciny tez prawdopodobnie 26 lipca. narazie nic nie zalatwione.
    na morfo ide jutro z mala. nam zlecila neonatolog ale nie wiem z jakiego powodu. moze dlatatego ze malo przybiera? mamy tez zlecenie na wapn calkowity i zelazo.

• Emrica Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noa nam lekarka zaleciła badanie moczu i krwi po 3 miesiącu, ona standardowo wysyła dzieci w celach kontrolnych, byłam już miała pobierane z paluszka, szybko poszło, jak dla mnie to warto zrobić, z krwi można dużo wyczytać.

noa8 lubi tę wiadomość

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też planuje chrzciny na wrzesień ale póki co jeszcze nie zaczęłam o tym myśleć.

Noa, Gosiaczek zrobicie chrzciny w moją 30stke :)

Janek dziś się tak ślini że już dwa razy zdążyłam go przebrać. I cały czas rano pociąga noskiem jakby miał katar a Katarek prawie nic nie odciąga. Już nie wiem co z tym robić? Zamówiłam w piątek inhalator i nawilżacz powietrza. Mam nadzieje że te dwa urządzenia coś pomogą. Przez dzień nie widać po Juniorze żadnych oznak choroby choć wczoraj trochę mi się zgrzał. Było tak ciepło że choć przez cały dzień chodził tylko w rampersach to i tak mialam wrażenie że mu gorąco. No i zaczęłam podawać mu wodę, wiem że przy kp raczej się tego nie zaleca ale przy takim upale jakoś to do mnie nie przemawia. I chyba miałam racje bo Janek pił wczoraj wyjątkowo chętnie. Dobrze że dziś upały trochę odpuściły, zaraz pójdziemy na spacer ale póki co.dziecko śpi na mnie więc jestem unieruchomiona. Dobrze że mam telefon w zasięgu ręki.... Tylko nie mogę znów zacząć robić zakupów online :)

Jutro mamy rocznicę ślubu a ja nie mam nic dla męża :( nie dajemy sobie jakiś specjalnych prezentów, raczej drobiazgi ale i tak muszę coś szybko wymyślić.

Janek nie miał zleconej morfologi ani innych badań krwi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 09:14

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie slinienie się naszych dzieci nie musi oznaczać zabkowania wklejam fajny artykuł dlaczego niemowlę się slini i co to oznacza

Obfite ślinienie się niemowlaka wcale nie musi być związane z ząbkowaniem. Czasami ślinotok pojawia się na długo przed wyrzynaniem się ząbków i wynika ze wzmożonej pracy gruczołów ślinowych. Po co dziecku ślina? Po pierwsze, do nawilżania śluzówki jamy ustnej. Po drugie, do utrudniania bakteriom wniknięcia do przewodu pokarmowego. Po trzecie, do zapoczątkowania procesu trawienia, dzięki zawartym w niej enzymom. Od trzeciego miesiąca życia maluszka gruczoły ślinowe zaczynają pracować intensywniej i produkują duże ilości śliny. Niemowlę nie umie jeszcze skoordynować ruchów języka, policzków i gardła, żeby połykać jej nadmiar, więc ślina ścieka po bródce, a ty musisz często wymieniać zamoczone śliniaki i ubranka dziecka.

SPIS TREŚCI
    Ślinienie się niemowląt
    Co może oznaczać nadmierne ślinienie się niemowlaka?
    Co robić, gdy dziecko nadmiernie się ślini?
    1. Ślinienie się niemowląt
    Ślina jest potrzebna, by rozcieńczać i rozdrabniać pokarm w buzi, a następnie go trawić. Przez pierwsze miesiące życia niemowlę nie potrzebuje dużej ilości śliny, gdyż jego pokarm ma płynną konsystencję i jest łatwy w połykaniu. Dopiero po trzech-czterech tygodniach życia wydzielanie ślinianek zwiększa się. Największą zmianę obserwuje się zazwyczaj około czwartego miesiąca życia. Pięciomiesięczne niemowlę często bawi się językiem, wargami i śliną. Ze śliny robi bańki, ćwicząc w ten sposób buzię i przygotowując aparat mowy do nauki artykulacji głosek.

Obfite wydzielanie śliny następuje również około szóstego miesiąca życia dziecka, gdy rozpoczyna się ząbkowanie. Zawiązki zębów powodują obrzmienie dziąseł i lekki stan zapalny. Na ból, swędzenie i rozpulchnienie dziąseł maluszek często reaguje ślinotokiem. Pojawienie się pierwszych ząbków zbiega się zazwyczaj z wprowadzeniem nowych pokarmów do diety niemowlaka. Nowe pokarmy mają inną konsystencję niż mleko mamy. Ślina ułatwia ich połykanie i prawidłowe trawienie. Wydzielanie się śliny może się zwiększać, gdy dziecko wkłada do buzi zabawki lub rączki.

2. Co może oznaczać nadmierne ślinienie się niemowlaka?
    Ślinienie się niemowląt zazwyczaj jest naturalnym zjawiskiem, związanym z dojrzewaniem ślinianek bądź z wyrzynaniem się pierwszych zębów. Są jednak takie przypadki, kiedy ślinotok u niemowlakaświadczy o niepokojących dolegliwościach. Ciągle cieknąca po brodzie ślina i stos mokrych śliniaków mogą oznaczać takie choroby, jak:

zapalenie nagłośni – objawia się niskim kaszlem, przytłumionym głosem, trudnościami z oddychaniem i połykaniem oraz ślinieniem się,
    obniżone napięcie mięśniowe – schorzenie neurologiczne, które wyraża się osłabioną pracą mięśni okolicy ust i przyczynia się do wycieku śliny.
    3. Co robić, gdy dziecko nadmiernie się ślini?
    Smaruj bródkę i szyję niemowlaka tłustym kremem ochronnym, oliwką lub maścią, by zabezpieczyć je przed drażniącym działaniem enzymów trawiennych.
    Zabezpieczaj buzię dziecka kremem przed wyjściem na spacer, ponieważ mokra skóra pod wpływem chłodnego powietrza łatwo ulega spierzchnięciu i zaczerwienieniu.
    Zakładaj maluchowi śliniaczek, nie tylko do jedzenia, i często go zmieniaj.
    Staraj się, by dziecko nie brało do buzi brudnych przedmiotów.
    Wycieraj buzię dziecka delikatną ściereczką lub miękką pieluszką, aby wsiąkała w nią ślina.
    Po karmieniu dawaj dziecku do picia dwie łyżeczki wody, by przepłukać buzię z resztek pokarmu.
    Jeśli ślinotok jest spowodowany ząbkowaniem, smaruj trzy razy dziennie bolące dziąsła dziecka żelem przeciwbólowym.
    U dziecka, które obficie się ślini, może wystąpić na brodzie wysypka albo nadmierne wysuszenie skóry. Dlatego kilka razy dziennie delikatnie osuszaj buzię malca czystą pieluszką tetrową. Suchą skórę smaruj natłuszczającym kremem. Jeśli w tym miejscu pojawią się ropne krostki lub skóra będzie bardzo czerwona, może to oznaczać nadkażenie bakteryjne. Wówczas warto pójść z dzieckiem do pediatry, który może zalecić leczenie maścią z antybiotykiem

Dbanie o higienę jamy ustnej należy rozpocząć jak najwcześniej. Po pojawieniu się mleczaków powinniśmy zacząć kształtować prawidłowe nawyki, aby nasze dziecko w przyszłości nie miało problemów z zębami. W jaki sposób pielęgnować pierwsze ząbki?

SPIS TREŚCI
    Dbaj o jamę ustną, zanim pojawią się ząbki
    Pielęgnacja mleczaków bez tajemnic
    Profilaktyka inwestycją w zdrowe zęby dziecka w przyszłości
    1. Dbaj o jamę ustną, zanim pojawią się ząbki
    Pierwsze zęby u maluszków zwykle zaczynają się pojawiać między 5. a 7. miesiącem życia, ale tak naprawdę każdy maluch jest inny i może zacząć ząbkować w innym okresie.

Chociaż na początku ząbków nie widać, to ich zawiązki są już w dziąsłach. Właśnie dlatego należy z wyprzedzeniem myśleć o pielęgnacji jamy ustnej malucha. Pierwszą czynnością, którą możemy wykonywać, jest codzienne przemywanie dziąseł dziecka. Przynajmniej dwa razy dziennie należy wziąć gazę i namoczyć ją w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba delikatnie oczyścić dziąsła malucha, aby pozbyć się resztek jedzenia oraz bakterii.

2. Pielęgnacja mleczaków bez tajemnic
    Kiedy w buzi maleństwa pojawi się pierwszy ząbek, czas na zmianę techniki czyszczenia jamy ustnej. Do mycia takich mleczaków potrzebna jest odpowiednia szczoteczka do zębów dla niemowląt. Można użyć małej szczoteczki z bardzo miękkim włosiem lub silikonowych czyścików zakładanych na palec rodzica.

Jak myć pierwsze ząbki? Na szczoteczkę należy nałożyć niewielką ilość pasty do zębów, a następnie myć je ruchami wymiatającymi (czyli od dziąseł do krawędzi zębów). Najlepiej sprawdzi się pasta do pierwszych ząbków, taka jak Nenedent baby. Produkt ten można stosować już od 6. miesiąca życia malucha.

Pasta Nenedent baby zawiera żel krzemowy, który delikatnie, ale skutecznie czyści ząbki. Poza tym w jej składzie jest ksylitol – naturalny słodzik, który hamuje rozwój próchnicy i jest bezpieczny dla dzieci. Nie ma za to fluoru, ponieważ nadmiar tego pierwiastka może być szkodliwy dla dzieci – szczególnie, że nie potrafią one wypluwać resztek pasty. Dlatego właśnie jej skład jest tak istotny w przypadku maluszków. Nenedent baby do pierwszych ząbków nie zawiera barwników i konserwantów oraz ma neutralne pH.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 13:26

Krokodylica, loszcz lubią tę wiadomość

• Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka fajny artykul...moj wlasnie robi takie fajne banki ze śliny

860isg18r6bpss11.png
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie czy juz wyciagnelyscie ta wkladne dla noworodka z waszych nosidelek? Chodzi mi konkretnie o nosidelko Maxi Cosi CabrioFix? Bo kirde mojej Nadii syrki wystaja i zastanawiam sie nad wyciagnieciem tej wkladki ale boje sie ze pozycja bd za bardzo siedzaca.

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • noa8 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciliśmy z laboratorium ,krew miał pobieraną z nadgarstka, mój bohater nic nie zapłakał , zagadywałam go i się uśmiechał.

Scarlett gdybym nie karmiła piersią to na chrzcinach wypiła bym Twoje zdrowie lampką wina :) ja wczoraj dałam mu wodę i chętnie pił.

Aha jeszcze miałam Wam coś napisać, dzisiaj pielegniarka myślała , że Kacper ma już 6miesiecy, na szczepieniu Dr też mówiła, że wygląda na starszego Ok 4mscy. Tak sie zaczełam zastanawiać czy aby go nie przekarmiam , bo co za płacze to ja mu cycka Wkładam. Ile ważą Wasze dzieciaki ? Mój ma 2,5 i waży 6,6kg . Anastacia Ostatnio pisalas ze Fabianek wazy 7 kg tak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 10:55

20.03.2015r 3600g 55cm szczęścia :)
  • Emrica Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa mojej tez stópki wychodzą ale jeszcze nie wyciągam, póki nie będzie stabilniejsza główka.
    Noa na pewno nie przekarmiasz, dziecko ma jeść na żądanie, a widełki wagowe mają dużą rozpiętość w normach.

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi tez ostatnio mowia ze Iza wyglada na starsza ale dlatego ze dluga jest. no i ma dosc dlugie wloski a to zawsze sprawia ze dziecko wyglada "powazniej":-) na festynie jak bylismy to babeczka przekonana byla ze 4 miesiace ma. zdziwila sie mocno jak powiedzialam ze 2,5.
    co do wagi u nas slabo w porownaniu do waszych 5300. tylko 1,5 kg wiecej jak przy urodzeniu. i ma nieproporcjonalna wage do wzrostu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    No to mamy 4/5 jeśli chodzi o objawy :) Tylko kupek nie ma więcej ale za to są rzadsze. Na brodzie pojedyncze krostki, ślinienie ciągle i bardzo mocne, rączki albo pieluszka w buzi niemal non stop albo co innego się naiwnie pod ręką. Ręce przy uchu też są dość często. Czyli to może być to ale zanim coś się pokaże to może jeszcze minąć sporo czasu.

Oli to jeszcze jedno pytanie :) coś polecasz na ząbkowanie? Warto mieć coś w domowej apteczce na czarną godzinę?

u nas to samo, znajoma mówiła że jej synkowi ok 4 mca zaczeły sie takie objawy a pierwszy ząb pojawił sie w 6 mcu...

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    Ja też planuje chrzciny na wrzesień ale póki co jeszcze nie zaczęłam o tym myśleć.

Noa, Gosiaczek zrobicie chrzciny w moją 30stke :)

Janek dziś się tak ślini że już dwa razy zdążyłam go przebrać. I cały czas rano pociąga noskiem jakby miał katar a Katarek prawie nic nie odciąga. Już nie wiem co z tym robić? Zamówiłam w piątek inhalator i nawilżacz powietrza. Mam nadzieje że te dwa urządzenia coś pomogą. Przez dzień nie widać po Juniorze żadnych oznak choroby choć wczoraj trochę mi się zgrzał. Było tak ciepło że choć przez cały dzień chodził tylko w rampersach to i tak mialam wrażenie że mu gorąco. No i zaczęłam podawać mu wodę, wiem że przy kp raczej się tego nie zaleca ale przy takim upale jakoś to do mnie nie przemawia. I chyba miałam racje bo Janek pił wczoraj wyjątkowo chętnie. Dobrze że dziś upały trochę odpuściły, zaraz pójdziemy na spacer ale póki co.dziecko śpi na mnie więc jestem unieruchomiona. Dobrze że mam telefon w zasięgu ręki.... Tylko nie mogę znów zacząć robić zakupów online :)

Jutro mamy rocznicę ślubu a ja nie mam nic dla męża :( nie dajemy sobie jakiś specjalnych prezentów, raczej drobiazgi ale i tak muszę coś szybko wymyślić.

Janek nie miał zleconej morfologi ani innych badań krwi.

Scarlett nam położna mimo kp zaleciła podawanie wody od urodzenia i maly pije. wydaje mi sie ze dzieki temu nie mial duzych problemow z kupka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi polozna tez mowila ze w upaly mozna dopajac woda nawet przy kp
    ale ja np zauwazylam ze moja mala krztusi sie woda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 11:38

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po szczepieniu na rotawirusy mała ładnie wypila aż pielęgniarka w szoku była mówiła ze inne dzieci pluja a moja ładnie pije. Moja Hania przy waszych to drobniutka wazy teraz 4600 ale i tak ruszyła wkoncu z waga w 18 dni przybrała 700 g

‹‹ 1790 1791 1792 1793 1794 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ