X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • czekaja Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz wrzuce zdjecie to mi powiecie:)

iv099vvjggrlv6wt.png

hchydqk3i4qembie.png

• czekaja Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wrzucic zdjecie zeby bylo widoczne od razu na forum?? pisałayscie juz ale zapomniałam:)

iv099vvjggrlv6wt.png

hchydqk3i4qembie.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juusti69 wrote:
    Mi się dziś śniło że urodziłam dziewczynkę, byłam z nią gdzieś na spacerze, a ona zrobiła wieeelką kupę a ja nie miałam pieluch i biegałam po sklepach że chce kupić na sztuki hahahaha :D
    Kupsko na kasę się śni

• czekaja Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś

http://zapodaj.net/9411efffb99d1.jpg.html

http://zapodaj.net/a6468942044f2.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 18:59

Zosia_Tosia, gabi30 lubią tę wiadomość

iv099vvjggrlv6wt.png

hchydqk3i4qembie.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaM wrote:
    Noa gratuluję! Cudowne wieści :)

Witam się z Wami w nowym, już 16 tygodniu :) Dziś odebrałam wyniki testu z krwi i miałam wizytę u genetyka. Ryzyko jest niskie :)

Dla zespołu Downa: ryzyko wg wieku 1:1400 wg PAPP-A 1:3300
    Dla zespołu Edwardsa: ryzyko wg wieku 1:14000 wg PAPP-A 1:100000

Nie ma potrzeby dalszych badań, a w ramach kontynuacji diagnostyki zarejestrowali mnie w prenatalnej poradni diagnostycznej na usg połówkowe miedzy 20 a 22 tygodniem.
    Mnie też zapisali na ciąg dalszy czyli na połówkowe i mam na 13 października a wyniki mam dobre, tak mówił lekarz i są takie :
    trisomia 21 ryzyko według wieku 1:279 a skorygowane 1:5573
    trisomia 18 ryzyko według wieku 1:710 a skorygowane 1:14209
    trisomia 13 ryzyko według wieku 1:2220 a skorygowane 1:19663
    A macie taki zapisek: samoistny poród przedwczesny przed 34 tygodniem ciąży 1:181

Scarlett2014, Emily83 lubią tę wiadomość

• SunSun Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekaja wrote:
    http://zapodaj.net/9411efffb99d1.jpg.html

http://zapodaj.net/a6468942044f2.jpg.html
    No faktycznie,tez bym odczytala jako ze dzidzia ma prawie 12 cm...:-)
    A lekarz nie mówił ci jakiej długości jest dziecko ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 19:15

ex2btv738sn49jef.png
  • czekaja Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie zawsze bylo podane na zdjeciu crl. teraz nie ma i myslalam ze to 11.8 to dlugosc.

w sumie patrze to rzeczywiscie za dlugie:) ale lekarz mowil ze wszystko w normie:)

sama juz nie wiem

iv099vvjggrlv6wt.png

hchydqk3i4qembie.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekaja wrote:
    A ile wazyły Wasze maluchy?? bo moj juz 94gramy
    Moja 113 gram

czekaja lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SunSun wrote:
    Mi lekarka mówiła że na tym etapie już się nie mierzy długości tylko wagę, obwód główki,obwód brzuszka i długość nóżki

• SunSun Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No może,ja czytałam ze po 12 tygodniu każde dziecko rośnie indywidualnie i nie ma co sie sugerować tabelkami :-) najważniejsze ,ze lekarz powiedział ,ze wszystko w porządku :-)

ex2btv738sn49jef.png
  • Endi84 Ekspertka

Wysłany: 8 września 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już jestem po wizycie. Fasolka rośnie jak na drożdżach. Prawdopodobnie bedzie............:) chłopak.Mój gin zrobił mi szybko usg, sprawdził szyjke i powiedzial, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Nie podał mi żadnych wymiarów ale nie to jest ważne. Cieszę się, że dzidziol ma się dobrze.
    Gratuluję pomyslnych wizyt i cieszę się razem z wami dziewczyny.
    Następna wizytę mam 06.10.
    Spokojnej nocki

Niunia86, SunSun, Scarlett2014, noa8, czekaja, kasss, Dorka1979, MamaAdasia, Emily83, gabi30 lubią tę wiadomość

atdc2n0ae5za2r0h.png

• Niunia86 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bardzo się cieszę,że u Was wszystko dobre;)
    Czekaja świetne zdjęcie Dzidzi:) Normalnie nie mogłam się napatrzeć :)

Ja chciałam dzisiaj mojemu dziecku dać dawkę witaminek i robiłam sałatkę grecką-górek,pomidor,rzodkiewka,papryka,sałata,cebulka,ser feta-cała masa zdrowych rzeczy i co?? Takiej biegunki dostałam,że aż mi było niedobrze od bóli brzucha...
    Na szczęście zjadłam troskę herbatników z czekoladą,popiłam gorzką herbatą i przeszło póki co :)
    Znowu mi mięso śmierdzi a jutro jade na zlot zespołów kawałek za toruniem i będzie ognicho... A ja jogurtem albo jabłkiem bede siedzieć :/

Jak myślicie? Mogę się popluskać w basenie? Bo jacuzi i sauna wiem,że odpada..

iv09cbxm68yuj78z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dobrze czyta się takie dobre informacje :) gratulacje!

ja byłam dziś caly dzien w pracy i uczciwie muszę przyznać ze jestem zmęczona :) ale naprawdę miałam miły dzień:) na razie mam dawno zaplanowany urlop który spędze u rodziców bo lekarz odradzil mi dalekie wojaże ze względu na to moje łożysko. A po powrocie do pracy umowilam sie z szefami że jesli będę chciala i potrzebowała to mogę pół tygodnia pracować w domu. Jeszcze we wrześniu będę też miała pomoc którą mam wdrażać a która docelowo ma mnie zastępować. W pracy mogę więc liczyć na spore wsparcie :)

Niunia mi lekarz pozwolił pływać i chodzić na basen.

A zrobiłam dziś badania moczu i wszystko w normie.

Niunia86, SunSun, Endi84, Dorka1979 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SunSun wrote:

Cześć dziewczyny czytam Was od jakiegoś czasu ale tyle piszecie że nie jestem w stanie nadrobić tych prawie 300 stron:)
    Ja mam termin na 9 marca.
    Co do tego wymiaru to na pewno nie jest to wielkość dziecka:) Miałam usg robione na takim samym aparacie jak ty i tez mam podane na zdjeciu w tym samym miejscu jakis taki pomiar na jednym zdjeciu 9,8 cm a na innym zdjęciu z tego samego usg 8,4 cm:) A CRL dziecka w 12t3d 54mm. Wiec przypuszczam ze jest to jakis techniczny pomiar np wielkości okienka z głowicy usg w zależności od powiekszenia. Takie moje przypuszczenie:) Ze wzgledu na to że obok podana jest wartość w hercach - rozdzielczość.

Z tego co wiem mierzy sie dzidziusia w cm nawet w wiekszej ciąży ale wtedy sumuje sie CRL i długość nóżki. A to jest juz mniej dokładny pomiar.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 20:34

SunSun, noa8, Dorka1979 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zachcianek i przypuszczania na tej podstawie płci:) W poprzedniej ciąży odrzucało mnie od samego początku od miesa - nawet na zapach rosołu i gotowanej kurki. ani duszone ani smazone, ani słodycze mi nie wchodziły. Jedyne co to owoce, szczegolnie jabłka i pomarancze i płatki z mlekiem. I była dziewczynka:) Teraz jem wszystko właściwie, nadal mam ochote ogromna na owoce, mniej na warzywa, mieso też jem i w przeciwienstwie do ciąży z córcią nie mam zadnych przypadłości - wtedy miałam tak uporczywe wymioty przez 4 miesiace ze ledwo żyłam i nawet doszło do odwodnienia. Teraz zupełnie jakbym w ciąży nie była. I wszyscy mówią mi ze bedzie chłopiec. No i na usg w 13 tyg. lekarz nieśmiało zasugerował że wg niego coś tam jest miedzy nogami. Głowy uciac nie da ale skłania sie bardziej ze chlopczyk. Zobaczymy za miesiac na połówkowym czy sie potwierdzi:)

Niunia86, Dorka1979 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślę ze basen nie zaszkodzi - jesli nie masz skłonnosci do infekcji to jak najbardziej. Ja sie pluskałam na samym poczatku ciąży w jeziorze i w basenie.

• noa8 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj gosiaczek31 czuj sie tutaj jak u siebie ;-) ustaw sobie suwaczek abysmy wiedzialy na jakim etapie jestes ;-)

Endi super wiesci ! ;-) to Ty masz co miesiac wizyte? ;-)

basen - jeden z najbardziej wskazanych sportow dla nas

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 20:46

20.03.2015r 3600g 55cm szczęścia :)
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to u mnie jest pół na pół. Od mięsa odrzucało mnie cały lipiec i kilka dni temu znowu mi śmierdzi. Za to w snach widzę tylko synka... Zobaczymy co silniejsze-smaki czy sny:)

Scarlett,gosiaczek,dziękuję za odpowiedź:) W takim razie pakuję kostium :)
    Infekcje miałam bardzo często po łyżeczkowaniu. Dosłownie miesiąc w miesiąc. Ale odkąd zaszłam w ciążę nic sie nie dzieje. Nawet w morzu troszkę popływałam w 5-6 tc i wszystko było dobrze:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 20:47

Dorka1979 lubi tę wiadomość

iv09cbxm68yuj78z.png
  • konwalianka Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hey, same super wieści docierają..oby tak dalej! kto jutro się bada?:)

mnie dziś bardzo męczą wdzdęcia i gazy- macie jakieś sposoby?

moje dziecię w 12,5d miało 7cm

Dorka1979 lubi tę wiadomość

Nasz Tymuś

17u99vvjrkw5nnt9.png
    PL

Gang 18+

• Endi84 Ekspertka

Wysłany: 8 września 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noa jakoś tak wychodzi, że co miesiąc mam wizytę. Chodzę prywatnie to może dlatego.

noa8 lubi tę wiadomość

atdc2n0ae5za2r0h.png

‹‹ 295 296 297 298 299 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ