X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • kasss Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines31 wrote:
    Moim zdaniem nie zawsze my mamy wpływ na to ile tyjemy w ciąży. Ja nie jem dużo więcej niż przed ciążą no i co ;( Ale trzeba przyznać że odczuwam te dodatkowe kilogramy. No cóż czas na diete będzie po porodzie :)
    ines ja mam tak samo jem normalnie ani razu nie miałam zachcianek i też ponad 15kg i czuje się jak słoń bardzo mało wody pije to fakt mam nadzieje ze szybko zrzucimy;-)

ines31, MamaAdasia lubią tę wiadomość

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w tyłek i biodra zaczyna wszystko iść i w uda :) wydawało mi się ze nie tyje a tu buzia jak pyza :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 18:06

• kasss Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktysti w ogóle nie widać tego na zdjęciu wyglądasz na szczupła i wysoką ;-)

Krysti lubi tę wiadomość

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewka diabetolog i tak najpierw dopasuje Ci dietę...wg wzrostu i wagi sprzed ciąży wyliczy ile będziesz miała WW (wymienników węglowodanowych)....Będziesz mierzyła sobie cukier 4 razy dziennie (rano na czczo i godzine po każdym głownym posiłku) .....Będzie pewnie kazała Ci zapisywać co danego dnia zjadłas.
    Jesli okaże się że dieta Ci sprzyja i cukier będziesz miała w normie to na tym się zatrzymasz.
    Chyba ze tak jak u mnie mimo diety cukier będzie wysoki to wprowadzi Ci insulinę.
    Ja 2 tygodnie byłam na diecie "sprawdzajacej"......Dopiero od piątku wstrzykuje sobie insuline.
    Wczoraj np, po kolacji cukier miałam aż 162 :/ Po insulinie spadł do 101.

Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤
    Mój Kochany Dziadziuś (*) - 7.06.2020r. 🖤
    Moja Kochana Molly 🐕
    - 17.03.2021r. 🖤

💊 Euthyrox N100

Starania od : luty 2019 r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMonisia masakra z tym cukrem jest wogóle dobrze że wymyślili tą insuline choc to nic przyjemnego kłuć się w brzuch ale musimy to przetrwać dla naszych dzieci może mi pomorze ta dieta od diabetolog mam nadzieję że po ciąży zapomimy że istnieje coś takiego jak cukrzyca
    Ja 2 dni temu na czczo rano miałam 130 cukier niestety

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasss wrote:
    Ktysti w ogóle nie widać tego na zdjęciu wyglądasz na szczupła i wysoką ;-)
    Oh to dobrze :) ja szczypior prZed ciążą byłam :) mam nadzieje ze nie przytyje choć moja siostra jedna i druga przy końcu nabrały sporo .w lato w ciazy chodziły i miały rany miedzy kroczem bo noga o nogę ocierala tak nogi prZytyly :/i puder w ruch szedł

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 18:28

• MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewka1990 wrote:
    MisiaMonisia masakra z tym cukrem jest wogóle dobrze że wymyślili tą insuline choc to nic przyjemnego kłuć się w brzuch ale musimy to przetrwać dla naszych dzieci może mi pomorze ta dieta od diabetolog mam nadzieję że po ciąży zapomimy że istnieje coś takiego jak cukrzyca
    Ja 2 dni temu na czczo rano miałam 130 cukier niestety

Na czczo? To wysoki. Ja na czczo mam w granicach 78-90.
    Kłuć się w brzuszek nie będziesz ;) Tylko w ramiona :) Pierwszy dzień troszke boli...ale myślę ze to bardziej ze strachu przed wbiciem sobie igiełki ;) A później to juz idzie.....nawet nic nie czuć :) Nie bój się bo nie masz czego :)
    Tez mam ogromną nadzieję ze po porodzie w przeciągu 6 tygodni cukrzyca pójdzie w zapomnienie.

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Molly 🐕
    - 17.03.2021r. 🖤

💊 Euthyrox N100

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMonisia no niesttety na czczo taki wysoki ten mój cukier to dobrze ze można kuć sie w ramiona bo myślałam że tylko w brzuch bo moja babcia miała cukrzycę i kuła się tylko w brzuch dzięki za słowa otuchy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 18:42

• MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewka1990 wrote:
    MisiaMonisia no niesttety na czczo taki wysoki ten mój cukier to dobrze ze można kuć sie w ramiona bo myślałam że tylko w brzuch bo moja babcia miała cukrzycę i kuła się tylko w brzuch

W ciąży nie mozna w brzuszek....tak mi tłumaczyła pielęgniarka która uczyła mnie jak posługiwać sie Pen'em z insulina :)
    Mozna jeszcze w uda....ale odradza bo insulina wolniej się wchłania......Dlatego przez tydzień kłuć się w jedno ramię, przez kolejny tydzień w drugie ramię....i tak na przemian :)

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Molly 🐕
    - 17.03.2021r. 🖤

💊 Euthyrox N100

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2014, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMonisia dzięki za radę nawet o tym nie wiedziałam że w ciąży w brzuch nie można

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2014, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    flores wrote:
    A mozesz polecic jaks zajecia dla ciezarnych? Joga, pilki...? Ciagle szukam...

Flores niestety nie pomoge bo ani w 1 ciazy ani teraz nie chodze na takie zajecia. Na ostatniej wizycie polozna probowala mnie namowic na cwiczenia w szkole rodzenia bo mowi ze malo dziewczyn chodzi na te cwiczenia ale ja nie mam tyle czasu zeby dojezdzac:-) poza tym i tak mam sporp ruchu przy coreczce. Spacery, bieganie po schodach bo mieszkamy na pietrze, podnoszenie jej itp. Mysle ze poszukaj w necie czegos w swojej dzielnicy. Wiem ze kiedys byla joga dla ciazowek na swietokrzyskiej chyba... Ale nie wiem jak teraz. W ursusie tez widzialam 2 lata temu jak bylam w ciazy oglaszali zajecia dla przyszlych mam. Albo gotowe zestawy na youtube:-) ja mam tez przykladowe cwiczenia w takich broszurkach od poloznej. Moze i Twoja ma takie materialy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 19:05

MamaAdasia lubi tę wiadomość

• MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewka1990 wrote:
    MisiaMonisia dzięki za radę nawet o tym nie wiedziałam że w ciąży w brzuch nie można

Ewka Nie dziękuj, nie masz za co ;). W razie coś wszystko Ci powiedzą ;)
    Kiedy masz wizytę u diabetologa?

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Molly 🐕
    - 17.03.2021r. 🖤

💊 Euthyrox N100

• MartaM Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Wróciłam do domu i nadrobiłam wszystkie wpisy :)

Na wizycie wszystko ok, tzn lekarz trochę marudził i był mało zadowolony z faktu, że musi mnie przyjąć bo mój gin prowadzący na urlopie, ale najważniejsze są wyniki. Morfologia i mocz ok, Mała ułożona główką w dół i waży 1340 g (!), 8 tyg temu było 415. Szyjka długa 43 mm, zamknięta, więc przynajmniej do następnej wizyty w połowie stycznia nie idę na zwolnienie. I przytyłam przez 4 tyg 800g, a i tak ważyłam się w długich skórzanych oficerkach. W nagrodę raczę się właśnie pączkiem :)

Obrazki znalazłam na stronie http://www.pakamera.pl/, ale zamawiałam bezpośrednio u projektanta http://www.galeriaemu.pl/.

Anet to nasze pierwsze dziecko, więc możemy sobie pozwolić na osobny pokoik. Przy kolejnym już łóżeczko wyląduje w naszej sypialni, a dopiero jak maluch podrośnie to dołączy do starszej siostry. Chyba, że zmienimy mieszkanie ;) Moja siostrzenica ma na imię Paula, ma już 16 lat i bardzo lubi swoje imię.

Ja biorę Magne B6 2 tabletki dziennie.

MisiaMonisia, Scarlett2014, Emca, Niunia86, SunSun, gosiaczek31, Madzik82, anet525, bella82, loszcz, kaczamila, MamaAdasia lubią tę wiadomość

3jgx9jcg871bln7n.png

l22nhdge2kkv4qrq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam ;)
    MisiaMonisia tez od piątku masz insuline? czytam co piszesz i mi co innego mówili z tym wchłanianiem insuliny... ja kłuje się w uda a jak to nie pomoże to w brzuch jeszcze, moja znajoma też w ciąży w brzuch brała zastrzyki. ja póki co mam 7-8 j. ale od piątku nic to nie zmieniło. cukier na czczo 92-110. dzwonilam dzis do lekarza to kazal zwiekszyc dawkę do 10j. a jak dalej nie pomoze co 4 dni 2j. wiecej. w ciagu dnia różnie bywa, zalezy ile zjem. dzis bylam na chinczyku, zjadlam 3 sajgonki z ryzem, sosem i surówką, popijałam soczkiem i cukier w normnie a teraz 122 po 2 kanapkach. nie czaje juz tego. nigdy nie wiadomo co i jak. zawsze jak wydaje mi sie ze bedzie malo to sie myle.

poza tym bylam dzis na usg. jakie wasze maluszki mialy wymiary w 27 tyg? bo mi sie wydaje ze główka cos za duza... ale moja gin nic nie mowila a ja dopiero w domu zauwazylam ze główka oceniona na 30tydz a reszta ciała na 25 tydz. chyba ze tak ma byc... ale podam wymiary:
    BPD 75,3mm
    HC 259,9mm
    AC 208,4mm
    FL 46,1 mm
    EFW 885g +- 129g

a tak w ogóle to schudłam 1kg przez tą cukrzycową dietę... od poczatku ciąży przytyłam 3,5kg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 20:20

SunSun, gosiaczek31 lubią tę wiadomość

• MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda91 wrote:
    witam ;)
    MisiaMonisia tez od piątku masz insuline? czytam co piszesz i mi co innego mówili z tym wchłanianiem insuliny... ja kłuje się w uda a jak to nie pomoże to w brzuch jeszcze, moja znajoma też w ciąży w brzuch brała zastrzyki. ja póki co mam 7-8 j. ale od piątku nic to nie zmieniło. cukier na czczo 92-110. dzwonilam dzis do lekarza to kazal zwiekszyc dawkę do 10j. a jak dalej nie pomoze co 4 dni 2j. wiecej. w ciagu dnia różnie bywa, zalezy ile zjem. dzis bylam na chinczyku, zjadlam 3 sajgonki z ryzem, sosem i surówką, popijałam soczkiem i cukier w normnie a teraz 122 po 2 kanapkach. nie czaje juz tego. nigdy nie wiadomo co i jak. zawsze jak wydaje mi sie ze bedzie malo to sie myle.

Czyli kazdy mówi co innego. Ja wole kłuć się w ramiona :P
    Jeśli chodzi o to że zjadłaś chińczyka itd i miałaś cukier dość dobry........to Ja Ci powiem że kilka dni temu skusiłam sie na 2 rządki czekolady mlecznej z orzechami i cukier miałam 112,. Rozmawiałam z diabetologiem na ten temat. Powiedziała mi że cukry ze słodyczy czy z dań które zawieraja cukier wchłaniają się do organizmu dużo wolniej. Czyli tak jak normalnie mierzymy cukier po godzinie od zjedzonego posiłku.....tak tutaj po godzinie jest całkiem dobry a po 2h może być bardzo wysoki. Dlatego należy unikać cukru.
    Jeszcze 3 miesiace męczarni. Zawsze byłam łasuchem i naprawdę bardzo ciężko mi wytrzymać bez słodyczy :/

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Molly 🐕
    - 17.03.2021r. 🖤

💊 Euthyrox N100

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aa no widzisz, faktycznie. ale też biegałam po mieście za moim narzeczonym bo on to jakby na wyścigach był to i mam nadzieje ze szybko to spaliłam i nie było za wysoko ;)

a ile jednostek masz??

• flores Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosiaczek31 wrote:
    Flores niestety nie pomoge bo ani w 1 ciazy ani teraz nie chodze na takie zajecia. Na ostatniej wizycie polozna probowala mnie namowic na cwiczenia w szkole rodzenia bo mowi ze malo dziewczyn chodzi na te cwiczenia ale ja nie mam tyle czasu zeby dojezdzac:-) poza tym i tak mam sporp ruchu przy coreczce. Spacery, bieganie po schodach bo mieszkamy na pietrze, podnoszenie jej itp. Mysle ze poszukaj w necie czegos w swojej dzielnicy. Wiem ze kiedys byla joga dla ciazowek na swietokrzyskiej chyba... Ale nie wiem jak teraz. W ursusie tez widzialam 2 lata temu jak bylam w ciazy oglaszali zajecia dla przyszlych mam. Albo gotowe zestawy na youtube:-) ja mam tez przykladowe cwiczenia w takich broszurkach od poloznej. Moze i Twoja ma takie materialy?
    Kolo mnie nic niema, niestety..a wole zajecia zorganizowane, z instruktorem, ktory pilnuje, czy krzywdy sobie nie robie :-) . No i mobilizacja wieksza!

f2w39n735mpdiyvo.png
  • MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda91 wrote:
    a ile jednostek masz??

Jeżeli cukier będę miała:
    powyzej 120 - 1 jednostka
    powyzej 135 - 2 jednostki

Tylko muszę jutro zadzwonić do mojej diabetolog.....bo nie wiem ile mam wziąć jednostek jeśli cukier będę miała powyzej 140, 150 czy 160 jak to sie juz zdazyło.

Podała mi tylko 2 przykłady.....a cukier mam czasami dużo większy.
    Jutro sie wszystkiego dowiem.

anet525 lubi tę wiadomość

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Molly 🐕
    - 17.03.2021r. 🖤

💊 Euthyrox N100

• Emca Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda91 wrote:
    witam ;)

poza tym bylam dzis na usg. jakie wasze maluszki mialy wymiary w 27 tyg? bo mi sie wydaje ze główka cos za duza... ale moja gin nic nie mowila a ja dopiero w domu zauwazylam ze główka oceniona na 30tydz a reszta ciała na 25 tydz. chyba ze tak ma byc... ale podam wymiary:
    BPD 75,3mm
    HC 259,9mm
    AC 208,4mm
    FL 46,1 mm
    EFW 885g +- 129g

a tak w ogóle to schudłam 1kg przez tą cukrzycową dietę... od poczatku ciąży przytyłam 3,5kg

U nas wg usg główka zawsze jest starsza o jakieś 2 tygodnie. Lekarz mówi, że nie ma się czym martwić. To podobno normalne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2014, 20:46

magda91 lubi tę wiadomość

f2wl20mm925bvyc3.png
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2014, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na ostatnim Usg tez główka była prawie 2 tyg starsza ;-)

magda91 lubi tę wiadomość

iv09cbxm68yuj78z.png
‹‹ 835 836 837 838 839 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ