X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie lubię jak mi ktoś dotyka brzucha. Nie wiem może dziwna jestem ale dla mnie to trochę przekroczenie mojej wlasnej granicy intymnosci:-) maz, lekarz ok może ale mam koleżankę która za każdym razem obmacuje i bardzo mi to nie pasuje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosiaczek jak chodziłam do pracy to mie koleżanki po brzuszku głaskały co mie bardzo denerwowało

kaczamila fajnie że piszesz o tej promocji będe musiała iść jutro do biedronki i kupic te chusteczki jak jeszcze wogóle są bo u mie to ludzie rzucają się na takie promocje i w kilka godzin potrafią rozkupić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2015, 16:32

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie uważam że bycie w ciąży to najpiękniejszy okres w życiu kobiety choć wielkich problemów ciążowych nie mam. Jeśli mam być szczera to momentami brzuch mi przeszkadza a na pewno nie czuje się z jego powodu super kobieco. Ale najważniejsze jest to dlaczego ten brzuch mam i do czego on prowadzi. Więc nie narzekam za bardzo. Brzuch jest jaki jest i średnio mam wpływ na to czy jest duży czy mały. Najważniejsze jest to że Junior ma w nim wszystko czego potrzebuje. A że ludzie wiedzą że jak mi się coś nie podoba to potrafię powiedzieć to nikt już nawet nie próbuje dotykać mojego brzucha bez pozwolenia. Ten kto spróbował szybko się domyślił że zrobił coś nie tak :)

Ja też kupiłam te podkłady semi (3 duże i 3 małe - kupowałam na sztuki). Wezmę je do szpitala - jak nie zużyje tam to wykorzystam w domu albo do przewijania gdzieś w drodze. Jak będzie potrzeba więcej to wyślę męża do apteki. Mam też dwa opakowania podpasek Bell i znowu jak będę potrzebować wyślę męża po więcej. Normalnie mam tendencje do kupowania na zapas więc teraz staram się hamować :)

Wróciłam z zakupów i padam. Chciałam kupić coś ładnego mężowi i dupa. Znowu będę szukać mu prezentu urodzinowego na ostatnią chwilę :/ szukałam też ciepłej czapki dla Juniora ale tu też polegałam - były albo duże rozmiary albo bardzo cieniutkie czapeczki, takie bardziej kąpielowe.

loszcz lubi tę wiadomość

• bella82 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziutek 23 wrote:
    gosiaczek ja tak zawsze odpowiadm gdy ktos zaczyna gadac aaa bo juz masz taki duzy/maly brzuch... ;) ja uwazam ze jest taki jaki powinien byc ae kobiety zawsze porownuja do siebie i wiecznie maja jakies ale... i zawsze mowie brzuch jest taki jaki byc powinien i najwazniejsze ze mojemu dziecku tam dobrze i wygodnie..;)

grrrr wkurzaja mnie juz te wszystkie dobre rady i komentarze na temat ciazy i noworodka bo wiekszosc z nich to juz wiedzialam jako dziecko ;)

i to ze kazdy mi chce glaskac brzuch i co 3 minuty ktos pyta a kopie? spi? co robi? meczace to jest.... ;D

choc wiem ze sie interesuja i martwia to ja wiem lepiej co jest dobre dla mnie i mojego dzieciaczka...

ogolnie uwazam ze bycie w ciazy to extra przezycie i chce zapamietac te chwile do konca zycia...;*

to moja kochana tesciowa dowalila mi dzisaj tekstem: czy jestem pewna, ze nosze jedno dziecko a nie wiecej! a jak jej odpowiedzialam, ze wlasnie wszyscy mi mowia, ze na koncowke ciazy mam maly brzuch to ona dowalila jeszcze bardziej i stwierdzila, ze mi sie rozlal brzuch an boki a inne dziewczyny maja pileczke z przodu i u nich brzuch wydaje sie byc wiekszy!!!!! wiec bez komentarza!!!
    a to jak mi ludzie dotykaja brzucha to nienawidze!!!! i nigdy nie wiem jak sie zachowac!!!!!
    Moj M caly czas dotyka, glaszcze, rozmawia i spiewa ale to wiadomo bardzo lubie, ale jak jakas sasiadka to mnie trafia!!!!

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie odnośnie tych czapeczek bo ja mam tylko cienkie czapeczki .A wy dziewczynki macie oprócz cienkich czapeczek grube czapeczki dla maluchów ?

• jostek81 Znajoma

Wysłany: 2 stycznia 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    loszcz wrote:
    Jostek81 a gdzie mieszkasz???
    Nie wiedzialam ze oprocz mnie i Krysti ktos tu jeszcze z forum jest w Szkocji.Mila niespodzianka:-)
    Raczej nie chciałabym podawać tego na forum. Nie ma to chyba zbytnio znaczenia ;).

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jakby sąsiadka dotknęła mojego brzucha to dopiero byłaby awantura. Ja to się wkurzam już jak siostra męża próbuje dotknąć mojego brzucha. Tzn. już nie próbuje. Raz to zrobiła i choć nic nie powiedziałam to po mojej minie chyba się zorientowała że to nie był dobry pomysł i od tego czasu mam spokój.

Moja teściowa chyba boi się cokolwiek powiedzieć bo wie że choć grzecznie to stanowczo odpowiem. Bella pojęcia nie mam jak wytrzymałaś taki tekst - masakra!

Ogółem jednak ja słyszę głównie komplementy choć niektóre czuć że są powierzchowne i wynikają raczej z poczucia że należy powiedzieć ciężarnej coś miłego niż z autentycznego zachwytu moim wyglądem. Tylko moja mama nie może się zdecydować czy jej zdaniem jest za duża czy za mała. Raz mówi to mnie że widać że przytyłam a innym razem pyta co mam taki mały brzuch. I też mnie wkurza choć to moja mama i kocham ją. Ale jest nadopiekuńcza i choć normalnie próbuje być cierpliwa to w ciąży niezbyt mi to wychodzi i też czasami jej się obrywa.

Ogółem jednak "dobre rady" jakoś mocno mnie nie wkurzają. Wpadam w szał jak słyszę porównania "bo xyz robi tak" albo "a bo oni kupili to czy tamto". No i w takich sytuacjach znowu zwykle coś powiem. No i znowu wychodzę na jedze :) ale trudno za długo w życiu byłam miła i nie mówiłam jak coś mi się nie podobało. Niech sobie myślą że to hormony, moim zdaniem to asertywność ;) nabyta w trudach i pocie :) ale przede wszystkim myślę sobie że jeśli teraz nie postawię granicy to po urodzeniu dziecka będzie jeszcze gorzej i wszyscy będę próbowali wejść mi na głowę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2015, 17:08

loszcz, gosiaczek31, bella82 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewka1990 wrote:
    mam pytanie odnośnie tych czapeczek bo ja mam tylko cienkie czapeczki .A wy dziewczynki macie oprócz cienkich czapeczek grube czapeczki dla maluchów ?

Ja też mam tylko cienkie. Dziś chciałam kupić choć jedną grubsza żeby mieć na wyjście ze szpitala i pierwsze spacery. Ale nic nie znalazłam.

• loszcz Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co? Kupilam sobie kiedyś (dla jaj) bluzkę z napisem:Łapy precz od brzuszka. Moze sobie ludzie zakodowali ze nie chcę byc dotykana

gosiaczek31, bella82 lubią tę wiadomość

201503231678.png
  • loszcz Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jostek81 wrote:
    Raczej nie chciałabym podawać tego na forum. Nie ma to chyba zbytnio znaczenia ;).
    Znaczenia nie ma. Pytam z czystej ciekawości ;-)

jostek81 lubi tę wiadomość

201503231678.png
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio miałam porade na belly odnośnie dotykania brzucha i tam napisali,że jeżeli nie lubisz jak ktoś dotyka Twojego brzuszka i nie wiesz jak mu to powiedzieć możesz zasugerować,że cały od kilku dni swędzi bo rośnie i prosisz,żeby nie dotykać bo to jeszcze bardziej drażni a nie chcesz drapać bo później boli...
    Być moze spróbujcie takiego argumentu. Grzecznie i miło więc nikogo nie zranicie a i Wy poczujecie się lepiej :D

Justyska wszystkiego najlepszego!!! :)

MamaAdasia,Scarlett fajne brzuszki :)

Justyska89, madziutek 23, MamaAdasia lubią tę wiadomość

iv09cbxm68yuj78z.png
  • Emartea Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Mnie też nikt po brzuchu nie dotyka oprócz M. Ci którzy mnie znają nawet słabo wiedzą, że ja takich bliskich kontaktów nie lubię. Tylko przyjaciółkę toleruję i ona może sobie czasem podotykać aczkolwiek sama z siebie robi to rzadko i nie nachalnie.

4e3f84b95f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie nawet rodzina nie tyka po brzuchu bo wiedza ze nie lubie ani komentowania wielkosci kształtu itp. ale kolezanki to notorycznie - własciwie nie wiem co w tym dla nich takiego super czyjs brzuch głaskać.
    A jakis tekst od teściwoej to hmmm... chyba bym wzrokiem sztylety rzucała:)

Ja czapeczki mam rózne po córeczce. Cienkie bawełniane ale to pewnie dopiero jak sie wiosna rozkręci, grubsze na kożuszku ale to typowo zimówki. Pewnie na wyjscie zabiore taka dzianinke na polarku - średnia grubość. Jest wygodna bo ma takie klapki przylegajace na uszka i bez wiazania wiec nie uciska. najbardziej ja lubiłam przy Oli zakładac.

loszcz lubi tę wiadomość

• madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bo normalnie tak na codzieen to dziecko powinno miec caly czas czapeczke na glowce cienka w domu? czy niekoniecznie??

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewka1990 wrote:
    Ja mam kilka cienkich bawełnianych i jedną cieplejszą (od wewnątrz bawełniana, a z zewnątrz misiowa z uszkami) ;)

Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤

💊 Euthyrox N100
    💊 Metocard

Starania od : luty 2019 r.

16.10 - widoczny pęcherzyk ciążowy
    5.11. USG . Jest ❤️🥰 (8t+0d)

12.12. I USG prenatalne - Dzidziuś zdrowy ❤️
    Ryzyko wad genetycznych - niskie ❤️

30.01. II USG prenatalne

preg.png
  • MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziutek 23 wrote:
    bo normalnie tak na codzieen to dziecko powinno miec caly czas czapeczke na glowce cienka w domu? czy niekoniecznie??

ja w domu nie będę zakładać czapeczki. Mamy ciepłe mieszkanie, okno nie będzie otwierane wiec nie mam zamiaru przegrzewać Maluszka. Moja bratowa też synkowi nie zakładała...

Dorka1979 lubi tę wiadomość

Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤

💊 Euthyrox N100
    💊 Metocard

Starania od : luty 2019 r.

16.10 - widoczny pęcherzyk ciążowy
    5.11. USG . Jest ❤️🥰 (8t+0d)

12.12. I USG prenatalne - Dzidziuś zdrowy ❤️
    Ryzyko wad genetycznych - niskie ❤️

30.01. II USG prenatalne

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosiaczek31 wrote:
    Mysle ze na porodowce i tak nie odesla do domu z powodu braku potwierdzenia ubezpieczenia?:-) to bylalby sensacja. Z ewusiem tak bywa ze czasem nie potwierdza ja mam z tym w pracy do czynienia. Wystarczy deklaracje napisac ze sie jest ubezpieczonym i musza przyjac kazdego. Mojej corci tez przez jakis czas po zgloszeniu nie wykazywalo. Dzwonilam nawet do nfzu, musialam interweniowac u pracodawcy bo okazalo sie ze po ich stronie lezy wina. Cos zle wypelnili.
    U nas w szpitalu dają 7 dni na dostarczenie zaswiadczenia od pracodawcy że się jest ubezpieczonym, dopiero potem wystawiają rachunek na usługę jak ktoś nie dostarczy

gosiaczek31 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska89 wrote:
    hej dziewczyny dziś zaczynam 29 tydz szok ze to juz tyle za mną na dodatek dzisiaj mam 26 urodziny stara juz jestem :) heh

mała ostatnio jakoś upododała sobie mój prawy bok i niewiem co ale wpycha mi tam coś cały czas a jak leżę na boku to już wydaje mi się ze ja przyciskam
    Sto lat i zdrówka życzę

Justyska89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella82 wrote:
    aaaa i witam nowa mamusie :-)
    jesli chodzi o wypychanie dziecka to mam nadzieje, ze nie bedzie u mnie takiej potrzeby, a tym bardziej uzycia kleszczy :-/

jesli chodzi o kombinezony to mam ich 6- ale wszystkie dostalam :-) wiec kupowac na pewno nie bede :-)
    dziewczyny jak poznajecie w jakiej pozycji jest dziecko? ja nie umiem :-/
    Ja poznaję pobtym, że mi się rozpycha po prawej stronie wysoko i tylko tam potem lekarka potwierdziła to na USG

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmin wrote:
    Czym zamierzacie myć butelki i smoczki,samą wodą czy jakimiś specjalnymi płynami?
    Kupuję sterylizator z podgrzewaczem w jednym

‹‹ 916 917 918 919 920 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ