X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Tova , widzę, że jesteś świeżą mężatką, wszystkiego najlepszego! :-)
    Dziękuję :-)
    Ciąża skłoniła mojego S. do tak poważnego kroku, ale dla mnie to tylko formalność.
    Jednak to nie prawda, że papier nie ma znaczenia. Ma i to duże. Nawet seks inaczej wygląda :-P
    A i my dla siebie jacyś tacy inni - lepsi :-)

A.Kasia, Est, ksanka, Karka, muminka83, Kate84, Lilou1984, Martita88, TaRRa, domiii, Izoleccc lubią tę wiadomość

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane :)
    Miałam przerwę od pisania z Wami, ale nie od czytania więc jestem na bieżąco :)

Witam nowe Mamusie :) Im nas więcej tym lepiej - i może soboty i niedziele troszkę ożyją ;)

Pisałyście o "życzliwych" starszych Paniach - oj doświadczyłam tego i ja. Tydz temu byłam na badaniach (nie ciążowych, ale niejako przez ciążę sprowokowanych - pisałam kiedyś o tym, mniejsza o to) i w całej klinice na każdych drzwiach do każdego specjalisty napisane jak byk, że kobiety w ciąży, inwalidzi, honorowi krwiodawcy mają pierwszeństwo. Przy rejestracji nie skorzystałam z tego przywileju i twardo stałam ponad godzinę czasu w kolejce. Gdy przyszło do badań pielęgniarki same wychodząc z gabinetów widziały, że jestem w ciąży i brały mnie bez kolejki. Podchodząc pod jeden gabinet usłyszałam jak jedna "życzliwa" starsza Pani mówi do drugiej "patrz kolejna w ciąży będzie się pchała"...milczałam. Po wszystkich badaniach przyszedł czas na konsultacje z lekarzem. Pani doktor sama wcześniej mówiła, że jak tylko zrobią mi badania mam poczekać, aż wyjdzie pacjent i wejść bez kolejki. Jak podeszłam pod gabinet to się zaczęło...siedziało tam z 15 osób (większość "życzliwych"Pań) i nalot na mnie niesamowity. Nasłuchałam się, że ciąża to nie choroba, że mam siąść na dupie i czekać razem z nimi itd. Reszty nie będę przytaczał bo to dosyć przykre. Nie odezwałam się ani słowem bo wiem, że tylko czekały na moje słowo, żeby złapać punkt zapalny do trajkotania. Poza tym mam ogromny szacunek to każdego człowieka i nie umiałabym nikogo publicznie obrażać, nie mając o tej osobie zielonego pojęcia.
    Powiem szczerze, że już się boję połowy grudnia ponieważ wtedy mam kolejne konsultacje tam i nie wiem czy dam rade wtedy skorzystać z tego przywileju pierwszeństwa.
    Za to pielęgniarki, które robiły mi badania były przemiłe - każda pytała jak się czuję, jak maleństwo o płeć termin. Duuużo ciepła od nich otrzymałam :)

Zmiana tematu ;)

Kasiu dzięki wielkie za info o promocji w biedronce - kupiłam, wypróbuję, a potem tak jak pisałyście zacznę używać normalnego płynu do prania. Powiem Wam szczerze, że ja używam tylko płynów do prania - nie wyobrażam sobie prania w proszku chociaż sama nie wiem dlaczego. Płyny do prania których używam często zapachem po wyjęciu z pralki przebijają nawet zapach płynu do płukania. Oczywiście sprawdza się to na naszych ubraniach a jak będzie na ubraniach maluszka to zobaczymy :)

Cóż jeszcze... o zmieniliśmy typ wózka na firmę Camarelo. Któraś z Was kupuje?planuje?
    I na dzień dzisiejszy łóżeczko KLUPŚ SAFARI DE LUXE + komoda :)

Jak tak czytam o Waszych szyjkach to powiem Wam szczerze, że sama zaczęłam leżeć z dupką na poduszkach - tak profilaktycznie. Zresztą jakiś zapis w tej karcie ciąży mam, że niby opuszczona, ale sama nie wiem co gin miała na myśli. A tak swoją drogą to życzę Wam wszystkim żeby Wasze szyjki były jak najdłuższe i trzymały tak długo jak powinny :)

Wybadałam w końcu w tej mojej "wiosce" szkołę rodzenia i położna doradziła mi styczeń bo tydzień temu zaczęli a ja z racji nie ukończonego 22 tyg musiałabym opuścić 2 zajęcia. No i stanęło na tym, że śmigam w styczniu do szkoły :)

Brzusio zaczął rosnąć z dnia na dzień i śmieję się do mojego Mężulka, że powoli wyglądam jak kartofelek ;), ale uwielbiam każdy nowy kg i każdy centymetr który przybędzie mi w brzuszku :)

I wiecie co?.... mógłby już być marzec ;) ja nawet porodu jestem już ciekawa :)

Buziaki Kochane :* cieszę się, że atmosfera się oczyściła i wszystko wróciło do normy. Bardzo nie lubię, kłótni i w życiu codziennym robię wszystko żeby ich unikać :)
    Zdrówka dla Was :)

A.Kasia lubi tę wiadomość

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    muminka83 - jak ja robiłam drugie prenatalne to nie chcieli ode mnie skierowania już. Wystarczyło to z pierwszego USG. Ale jak jest u Ciebie to nie wiem, ja robię w Luxmedzie :/

Karuzelę chcę ale dopiero koło 3-4 miesiąca bo wcześniej to raczej dla dziecka mało interesujące. Z resztą może dostanę od siostry, zobaczymy.
    tzn coś przez mgłę kojarzę że babka z Genom mówiła że nie trzeba ale chciałam się upewnić jak to było u was <3

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Tova33 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminko ja też skierowanie na prenatalne dawałam raz i zostało w dokumentach. Drugi raz nie będą chcieli.
    Vira u mnie jest podobnie...
    Czasem się budze nagle i serce jakby chciało mi z piersi wyskoczyć... I tez nie rozumiem... Nic mi sie nie śni, a pomylic tego z ruchami dziecka raczej się nie da... Musze zapytac o to lekarza...

muminka83 lubi tę wiadomość

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tova33 - owszem dzieci kopią niżej ale mnie pani doktor powiedziała, że mogę czuć różnie bo kopanie może promieniować poprzez pęcherz płodowy. Wydaje mi się, że to dzidziuś był.

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    tzn coś przez mgłę kojarzę że babka z Genom mówiła że nie trzeba ale chciałam się upewnić jak to było u was <3

Muminka mnie się wydaje, że Ty nawet tak pisałaś jak byłaś na pierwszych prenatalnych.

muminka83 lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wrażenie, że u mnie to raczej serce, ale mogę sie oczywiście mylić. Nic takiego mi się nie śniło bym się mogła wystraszyć czy coś. I zdarzyło mi sie to juz kilka razy. Rany, żeby tylko sie nie okazało że coś ze mna nie tak...

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • baassiia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie jak leżę kopniaki już widać naocznie :) myślę, że duży na to wpływ fakt, iż ja mam mały brzuch także z jednej strony maleństwu tam ciasno, ale też tak jakby zaraz pod skórą siedzi. Też dość szybko poczułam pierwsze ruchy.

Tak to na teraz wygląda

n4eel2.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 19:40

Est, A.Kasia, krówka_muffka, Tunia.a, RudyTygrysek, Kajola, muminka83, Hannia123, Karka, Lilou1984, Kate84, Jacqueline, Martita88, TaRRa, Karolina@, Izoleccc lubią tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira - jakby się to częściej powtarzało to powiedz o tym lekarzowi bo może to jednak serce. Nie ma się czym przejmować, tachykardia w ciąży często się zdarza (sama mam) ale lekarz powinien o tym wiedzieć :)

baassiia - mini brzusio ale z każdym zdjęciem widać jak się zaokrągla :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 19:36

• Dorka87 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia.a my jesteśmy zdecydowani na Camarelo, który model bierzesz pod uwagę?

Tunia.a lubi tę wiadomość

• krówka_muffka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie karuzela była zawieszona jak Adaś skończył 3 miesiące,potrafił się obudzić i wpatrywać w nią jak się ruszają misie i rybki bardzo długo a jak się przy tym uśmiechał<3
    Dalej..ochraniacze mieliśmy i taką lampkę solną która przez pierwsze 3 miesiące ciągle się w nocy paliła, do karmienia idealna, według mnie oczywiście. Baldachim też uważam że się przydaje bo maleństwo ma bardzo oczka wrażliwe na sztuczne światło i u Nas też się sprawdziło.
    Co do kołyski to jestem przeciwna, bo w mojej opinii jeśli nauczymy dziecko bujania, to bez tego nie uśnie, także ja nie planuję takiego zakupu..
    Witam Nowe mamusie:*

• Tova33 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tachykardia? Co to za cholerstwo? Zaraz musze wujka google spytać...
    Baassiia brzuszek faktycznie mały ale jaki zgrabny :-)

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po trzeciej kroplowce z magnezem. Nie chce zapeszać ale chyba jest poprawa, nie odczuwam żadnych twardnien. Bardziej na moje twardnienie panikują położne i pielęgniarki mam wrażenie :) jesli jutro cokolwiek wystąpi to kolejna butla. Lekarz powiedział ze do skutku, bo jesli jest ich wiecej niz 3 na dobę to jest zagrożenie przedwczesnym porodem :/ każdy mowi co innego ale z drugiej strony trafiłam na patologie ciąży z innego powodu a o twardnieniu wspomniałam pod koniec i od razu przedłużenie pobytu i dożylnie leki. Wiec moze faktycznie nie ma żartów. Staram sie o tym nie myślec za bardzo.

w4sqyx8dc6bykj5r.png

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia, alinalii śliczne wasze brzuszki<3
    A.Kasiu pisałaś o robieniu siku bez ciśnienia, niestety też tak mam...w pierwszej ciąży też tak miałam, tak może być.

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia, alinalii śliczne wasze brzuszki<3
    A.Kasiu pisałaś o robieniu siku bez ciśnienia, niestety też tak mam...w pierwszej ciąży też tak miałam, tak może być.

• Tova33 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krówka o tym bujaniu i przyzwyczajeniu nie pomyślałam ale racja - potem można mieć przechlapane...

krówka_muffka lubi tę wiadomość

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siku bez ciśnienia Też tak mam czasem

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tova33 wrote:
    Krówka o tym bujaniu i przyzwyczajeniu nie pomyślałam ale racja - potem można mieć przechlapane...

Kochana, to moje zdanie oczywiście,ale warto to wziąć pod uwagę, bo dziecko przyzwyczaja się do dobrego bardzo szybko:P

Tova33 lubi tę wiadomość

• Tova33 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krówko, to tak samo jak do noszenia czy do spania z rodzicami - potem ciężko oduczyć.

krówka_muffka lubi tę wiadomość

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka87 wrote:
    Tunia.a my jesteśmy zdecydowani na Camarelo, który model bierzesz pod uwagę?
    cały czas myślałam o wózkach z turkusowymi wstawkami... ale jak weszłam do sklepu i zobaczyłam Camarelo Vision SPORTLINE VS-3 to zaraz pomyślałam, że to ten. Staram się znaleźć w nim jakieś wady, ale jeszcze nie doszukałam się i miło byłoby gdyby ktoś mnie ewentualnie oświecił :):)
    A Wy jaki wybieracie?

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
‹‹ 1006 1007 1008 1009 1010 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ