X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stwierdzam że te laski z lipcówek są niepełnosprytne... żal aż czytać

ksanka, Mania1718, Kasia24, d'nusia, muminka83 lubią tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka kochana - oczywiście, że wodę.
    Już streszczam.
    Sniadanie 9.30
    3 kromki graham, dwa plasterki gotowane kurczaka, plasterek wedzonego lososia i salatka z salaty, niecalej polowki pomidora, kawaleczka papryki zoltej, ogorka swiezego i rzodkiewki. I gorzka herbata.
    Cukier po godzinie 207
    II śniadanie 12.30
    jabłko
    Cukier po godzinie 100
    Obiad 14.30
    brukselka, którą troche za długo gotowałam - 250g, pieczony łosoś - 200g
    szpinak i dwie kromki grahama.
    Cukier po godzinie 123
    Podwieczorek 17.00
    1x kiwi
    1x jablko
    2xmandarynka
    I wiem, że z owocami przegięłam, ale miałam taką straszliwą ochotę na nie. W ogóle jak pomyślę o owocach to mam ślinotok :/
    Cukier po godzinie 134
    Kolacja 19.00
    Miseczka owsianki z mlekiem 0.5%, parę malin. Płatków były ze 3 łyzki po namoczeniu już.
    Cukier po godzinie 155

Piję tylko wodę, nic nie słodzę.
    I zaznaczam, że dzisiaj jest pierwszy dzień, kiedy zjadam takie porcje, że nie chodzę głodna.

o1483e5e2gt7h77w.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że lipcówki faktycznie słabe. U nas też spięcia bywają, ale to chyba normalne. Burza hormonów, do tego zmartwienia, stres. A tam to po prostu dziecinada...eh.

Est lubi tę wiadomość

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 13:25

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • arien Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renka. Serio zelazo trzeba brac w odstepie od leków na tarczyce i magnez? Mnie w szpitalu dawali razem. Ja biorę tak:

dopegyt, isoptin, luteine, acard, zelazo, magnez, spazmolinę, euthyrox, witaminy, urosept i jeszcze jakieś jedne globulki dowcipne - nazwy nie pamiętam a wstawać mi się nie chce ;)

Jak moj M widzi ile tego łykam to mówi, że nie mam prawa chodzić głodna :/
    A z cukrzycą to ja miałam takie przeczucie. Puchły mi stopy i dłonie. I straszliwie dużo piłam i siusiałam. Niby normalne w ciąży, ale ta cukrzyca chodziła mi po głowie jednak. I sobie wykrakałam :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 21:24

o1483e5e2gt7h77w.png
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie. Jutro mam miec glukoze robiona, a w brzuchu mi burczy ze ho. Moge cos jeszcze zjesc czy lepiej nie?

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Vincent, takie doniesienia z Belgii, czy wszystko u Ciebie ok?
    Dziękuje Edyś za pamięć, w naszej dzielnicy jest spokój, byłam dzisiaj u ginekologa i nie widziałam , ani policji ani wojska. Ale mąż opowiada, że w centrum ktoś mu mówił, że na dachach są snajperzy, więc, my na razie nigdzie nie wychodzimy, tylko do sklepu i jakieś sprawy załatwić. Wczoraj do kościoła pojechaliśmy do małego miasteczka, żeby nie iść do centrum. Jeszcze jedna koleżanka pracowała tydzień z domu, bo biuro im zamknęli bo jeden z terrorystów, sprzątał u nich w biurze i tam wszystko sprawdzali.

Odnośnie wizyty, to na twardnienia mam brać jednak utrogestan (progesteron). Jasiek jest nisko położony i mam jak najmniej chodzić i siedzieć, najwięcej leżeć. No i jak brzuch jest asymetryczny, to nie dziecko się wypina , a to jest skurcz, bo macica się napina i widać wtedy właśnie gdzie dziecko leży, ale to jest skurcz.
    Dzisiaj też się dopytałam o połówkowe i okazało się, że Jasiowi zbiera się mocz, ale że mam się nie przejmować i to będzie do obserwacji na badaniach 3 trymestru.

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 13:26

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    Mam pytanie. Jutro mam miec glukoze robiona, a w brzuchu mi burczy ze ho. Moge cos jeszcze zjesc czy lepiej nie?

po 22 już nie można... ale masz jeszcze 30 min więc szybko coś przegryś :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 21:29

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was ma nerwobóle? Już tłumaczę o co mi chodzi: na początku myślałam że się przejadłam i boli mnie żołądek ale to było wczoraj. Stwierdziłam że to jednak nie żołądek a przepona/żebra i ból i ucisk prominiuje mi na klatkę piersiową i z tyłu mniej więcej od połowy pleców w góre po łopatkami.. sądzilam że to może macica rośnie i uciska ale od tego ciężko mi sie oddycha i robi mi się słabo...

dqprwn15leplej5m.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka, ja z kolei słyszałam, że żelazo trzeba 0.5 h przed jedzeniem, żeby dobrze sie wchłaniało.

Vinvent. Pięknie wytłumaczyłas rożnicę jak to czuc/widać kiedy skurcz a kiedy malenstwo. Wychodzi na to, że u mnie zdecydowanie skurcze. Ale w takim razie jak czuć czy widać, że dziecko się wypina? Bo u mnie tak jak mówisz, robi się twardy jak kamień kawałek brzucha, po lewej stronie. i wtedy jest taka górka twarda bardzo. Czyli to skurcz.

o1483e5e2gt7h77w.png
  • krówka_muffka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja po wizycie
    Z malutką Zosią wszystko super, waży 850 g <3
    Szyjka trzyma, twarda, zamknięta, nawet się wydłużyła, ma 31,5 mm, także cieszę się niezmiernie!
    No i na przyszłą wizytę morfologia, mocz, glukoza 75, którą chyba większość z Was już miała i toksoplazmoza powtórka.
    Jutro na 9.00 dentysta
    Mała wg USG wygląda że jest 26tc,lekarz mówi że nieco większa:)
    Trzymam kciuki za Wasze wizyty:*

Madzialena90, Kasia24, Lilou1984, Mania1718, Est, domiii, Gośśś, Kate84, d'nusia, edyś, Karka, ksanka, 26Asia, She86, Mietka 30:), Hannia123 lubią tę wiadomość

• Kasia24 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Miałam szalony weekend więc dopiero was zdążyłam nadrobić. My wczoraj zaczęliśmy 23tydzień ;). Rośniemy wg mnie w oczach - zresztą same oceńcie ;).
    2mnrhjt.jpg

Byłam w sobotę na andrzejkach - nawet trochę potańczyłam, a raczej bujałam się jak pingwin z nogi na nogę :P , ale wytrzymałam jak kopciuszek tylko do północy i do domku spać i leniuchować ;). Mój P. ciągle mnie i brzucha pilnował, nawet do łazienki mnie zaprowadzał żeby ktoś z parkietu we mnie nie wpadł.

Ok pora na napisanie tego co chciałam napisać więc będzie zaraz 2strony A4 hehehehe.

Wyprawka na 1 stronie - super, że jest bo sama nie wiem czy bym ogarnęła temat - tyle trzeba kupić a ja też w jakiejś rozsypce jestem i nie wiem jak się zorganizować.

Kate84 Kochana strasznie mi przykro, że znalazłaś się w takiej sytuacji ale mam nadzieję że z pomocą Muminki wszystko się dobrze skończy i tego Ci bardzo serdecznie życzę! :) :*

A.Kasia Strasznie Ci Kasiu współczuje, że mieszkasz z teściową i ona tak podchodzi do sprawy. Trzeba myśleć o przyszłości i zakładać że wszystko będzie dobrze i myśleć nawet o wszystkim, nawet i o chrzcinach - ja o swoich dzieciach też ciągle mówię i o tym, że ślub kościelny połączymy z chrzcinami bo narazie mamy tylko ślub cywilny (to też usłyszałam, że mam tak nie mówić bo może coś się nie uda, dzieci nie ma jeszcze na świecie itd). Sama się przejmuje więc nie powiem Ci "nie przejmuj się" bo to nie takie proste :(. Trzeba być cierpliwym. Myśl przede wszystkim o Was i Waszym zdrówku! // A na Ciasto się już pewnie bym nie zdążyła załapać :P po weekendzie hehe - ale wygląda apetycznie - ja chętnie przepis poproszę ;).

Madlene Witam Cię bardzo serdecznie! :)

Lilou Z tą listą to kogoś pogięło trochę i te zasady. Przecież wiadomo, że ludzie mają swoje sprawy i nikt się nie będzie tłumaczył dlaczego go nie ma - zaszokowałaś mnie głupotą ludzką :D.

Ksanka Zazdroszczę talentu - piękności.

Jusiakp Ale masz uroczy ten brzusio ;) - Mały ale słodki ;)

skowroneczka87 Jakbyś się chciała podzielić przepisem na rogale to dam Ci buziaka :D hehehe

Est Ja oglądałam rolnika w niedzielę :p. Obowiązkowo. Mój się ze mnie śmiał, ż ejuż lepszego programu znaleźć nie mogłam. A jak pierścionek babka nie wiedziała czy wziąć dodał "Trzeba było mu wstydu nie robić i od razu się zgodzić a później poza publiką oddać i powiedzieć NIE - prawda?!?! to chyba nawet z doświadczenia wiesz" - ja tylko czekałam aż to powie - wiedziałam, że wróci do przykrych sytuacji z mojego życia ;p. Tylko że to tak żartobliwie miało być.

Karolina@ W takim razie wszystkiego najlepszego dla Was! 10lat, fajnieeee tak powspominać takie stare czasy i początki ;).

Vira Mam nadzieję, że nic niepokojącego nie będzie działo po tym upadku pod prysznicem. Nie martw się, lepiej dmuchac na zimne, mogłaś się niezle potłuc - zajmą się Tobą i bedzie wszystko oki! :)

Domiiii Mnie niestety też kopią koło pępka i w boki, trochę boli czasem. Ale mam tylko nadzieję, że gorzej nie będzie.

Madzialena90, Vincent, Mania1718, Est, domiii, krówka_muffka, d'nusia, Kate84, edyś, Karka, muminka83, She86, Malina81, Mietka 30:), Izoleccc, Hannia123 lubią tę wiadomość

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krówka_muffka wrote:
    Dziewczyny, ja po wizycie
    Z malutką Zosią wszystko super, waży 850 g <3
    Szyjka trzyma, twarda, zamknięta, nawet się wydłużyła, ma 31,5 mm, także cieszę się niezmiernie!
    No i na przyszłą wizytę morfologia, mocz, glukoza 75, którą chyba większość z Was już miała i toksoplazmoza powtórka.
    Jutro na 9.00 dentysta
    Mała wg USG wygląda że jest 26tc,lekarz mówi że nieco większa:)
    Trzymam kciuki za Wasze wizyty:*

duża dziewczynka :) moje gratulacje :) moja księżniczka w 25t+0 ważyła 803g

krówka_muffka lubi tę wiadomość

• Vincent Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien powiedziałam właśnie o tym, że tak dokładnie mam, na co otrzymałam odpowiedź, że to jest skurcz.
    Teraz tak sobie myślę, że jak byłam w 18-19 tygodniu, też miałam taki asymetryczny brzuch, a wtedy dzidziuś nie miał tyle siły, żeby aż tak się wypiąć.
    Tyle osób ma teraz problem z porodem, jak dzisiaj wcześniej pisałyście, że podają oksytocynę, tak sobie myślę, czy to nie od tego, że najpierw te skurcze były hamowane przez te wszystkie luteiny, że później macica jest nie przygotowana, i dlatego tak się dzieje?

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 wrote:
    duża dziewczynka :) moje gratulacje :) moja księżniczka w 25t+0 ważyła 803g
    Jasio dzisiaj czyli 25 tydzień i 5 dni, ważył 1,1 kg :)

Mania1718, edyś, ksanka lubią tę wiadomość

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 wrote:
    po 22 już nie można... ale masz jeszcze 30 min więc szybko coś przegryś :)

He he, zdazylam:-P zjadlam i niech sie dzieje co chce:-P

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Madzialena90 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent wrote:
    Jasio dzisiaj czyli 25 tydzień i 5 dni, ważył 1,1 kg :)

wooooow to faktycznie wielki chłopak :) w porównaniu do mojej kruszynki :) najważniejsze że wszystko jest oki :)
    Słońce a termin porodu masz ten sam? czy się może coś zmieniło?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 21:47

• Est Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie biorę zelaza razem z innymi lekami, i tez w odstępie ok godziny-dwoch od posiłków.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja biorę żelazo po południu razem z OMEGA 3 ... nic mi położna nie mówiła że nie można mieszać??

‹‹ 1179 1180 1181 1182 1183 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ