X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośśś wrote:
    Muminko ja biore duphaston 3 razy dziennie i luteine 2 razy dziennie :/ co do cholestazy to mojej kolezance tak powiedzieli w szpitalu, ze to najprawdopodobniej od tych wszystkich lekow, a ile w tym prawdy jest to nie wiem... Ale wole sprawdzic tym bardziej, ze przez ostatnie 3 lata lubily sie mnie doczepic rozne dziwne rzeczy :/

Nie wiem skąd Ci lekarze wymyślili te wywody, ale cholestaza ciężarnych nie zależy od ilości tabletek zażywanych, a zależy od hormonów w łożysku. W poprzedniej ciąży leżałam w szpitalu od 30tc właśnie z powodu cholestazy, a nie brałam żadnych leków. Teraz też nie biorę nic, ale ja miałam kiedyś problemy z wątrobą i aby jej nie obciążać nie biorę żadnych leków. Przy cholestazie swędzą szczególnie dłonie, stopy i to przede wszystkim w nocy/wieczorem. Ja drapałam się do krwi. Nie da się tego pomylić z niczym innym

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 19:53

muminka83, Est lubią tę wiadomość

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz dawaj nam proszę znać jak jutro i czy coś zdiagnozują w tym szpitalu. jestem ciekawa, bo ja od wczoraj mam takie bóle i twardnienia, nawet jak leżę i się nie ruszam, trochę zaczęło mnie to niepokoić :( chyba za często jak na skurcze Braxtona-Hicksa ... :/

d69c2n0azl70dnw1.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I czasami alat/aspat/bilirubina/ggtp wychodzi w normie, ja tak miałam, a fosfatazę alkaiczną, która jest najbardziej miarodajnym badaniem cholestazy przy normie do 30 miałam 900....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 19:52

muminka83 lubi tę wiadomość

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też trochę twardnieje brzuch ale za chwilę już jest ok. Powiem jutro o tym.lekarzowi.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    Nie wiem skąd Ci lekarze wymyślili te wywody, ale cholestaza ciężarnych zależy od hormonów w łożysku. W poprzedniej ciąży leżałam w szpitalu od 30tc właśnie z powodu cholestazy, a nie brałam żadnych leków. Teraz też nie biorę nic, ale ja miałam kiedyś problemy z wątrobą i aby jej nie obciążać nie biorę żadnych leków. Przy cholestazie swędzą szczególnie dłonie, stopy i to przede wszystkim w nocy/wieczorem. Ja drapałam się do krwi. Nie da się tego pomylić z niczym innym

eh pewnie jest to dość mocne swędzenie które nawet po dawne wapna nie schodzi tak??
    Ja jestem alergiczką. Jestem uczulona praktycznie na wszystko. Wtedy zaczyna mnie swędzieć głowa i śluzówki wszędzie :P a wiec od narządów rodnych po oczy usta, nos ... w środku i strasznie ciepło się robi choć nie ma temperatury. Jednak po sporej dawce wapna i leków na odczulanie schodzi.
    Dobrze że znasz się na tym :P

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    eh pewnie jest to dość mocne swędzenie które nawet po dawne wapna nie schodzi tak??
    Ja jestem alergiczką. Jestem uczulona praktycznie na wszystko. Wtedy zaczyna mnie swędzieć głowa i śluzówki wszędzie :P a wiec od narządów rodnych po oczy usta, nos ... w środku i strasznie ciepło się robi choć nie ma temperatury. Jednak po sporej dawce wapna i leków na odczulanie schodzi.
    Dobrze że znasz się na tym :P

Po wapnie nie przechodzi. najbardziej swędzą dłonie od wewnątrz, dodatkowo zanika łaknienie, nie ma się ochoty na jedzenie, a jeśli się już coś je, to nagle czuje się efekt zapchania. Ja nie miałam pojęcia o cholestazie, nie wiedziałam że coś takiego istnieje, wszyscy mi mówili że sedzi bo się skóra rozciąga, a jak powiedziałam lekarce o tych dłoniach to od razu badania i szpital.

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Mi też trochę twardnieje brzuch ale za chwilę już jest ok. Powiem jutro o tym.lekarzowi.

Daj znać co powiedział.
    Mi tez przechodzi po dłuższej chwili, raczej częstotliwość mnie martwi :/

d69c2n0azl70dnw1.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok ok , wszystko powiem co i jak.Najbardziej jestem ciekawa czy szyja sie skróciła.Dwa tyg temu miała 4 cm , tydzień temu 3.75 Ale podobno może sie wahać zwłaszcza że sie ołaziłam za płytkami i meblami prawie codziennie.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie ja sie na tym nie znam i napisalam, ze nie wiem ile w tym prawdy jest,a prawda jest taka ze co lekarz to inna opinia :/ ja tam wole sobie zrobic te badania i byc spokojna...

Muminko ja planuje je zrobic teraz w czwartek zeby w srode miec wyniki na wizyte :)

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośśś wrote:
    MeAmerie ja sie na tym nie znam i napisalam, ze nie wiem ile w tym prawdy jest,a prawda jest taka ze co lekarz to inna opinia :/ ja tam wole sobie zrobic te badania i byc spokojna...

Muminko ja planuje je zrobic teraz w czwartek zeby w srode miec wyniki na wizyte :)

Gośś lekarzem nie jestem, ale aspat/alat często lubi być w normie przy cholestazie. Najlepiej zrobić fosfatazę albo kwasy. Pytałaś swojego ginka jakie badania zrobić?

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    Daj znać co powiedział.
    Mi tez przechodzi po dłuższej chwili, raczej częstotliwość mnie martwi :/

Ok, dam znac.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• arien Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate, mnie się wydaje, że wyniki masz w porządku.

Cholestaza nie jest powodem do wcześniejszego zakończenia ciąży?

Zjadłam na kolację owsiankę z mlekiem, byyyła taka pyszna, że az mnie to uszcześliwiło. A tu cukier 155. Więc owsianka już odpada :/

Przykro mi laski, ale teraz, dopóki nie ogarnę diety i cukry będą skakać, będziecie zasypywane moim menu i wynikami. Bo nie mam sie komu poskarżyć, że owsianka mi szkodzi :(

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie nie wlasnie nie pytalam go, bo narazie nic mi o tych badaniach nie mowil,sama chce je od siebie zrobic, a teraz tak mysle, bo niby cholestaza sie bierze z nadwrazliwosci na chormony progesteron i estrogen, a duphaston to progesteron i moze dla tego tej kolezance tak powiedzieli, ze to przez leki, bo moze za dlugo go brala i za duzo tego w organizmie bylo... Nie wiem, dopytam na wizycie o wszystko...

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośśś wrote:
    MeAmerie nie wlasnie nie pytalam go, bo narazie nic mi o tych badaniach nie mowil,sama chce je od siebie zrobic, a teraz tak mysle, bo niby cholestaza sie bierze z nadwrazliwosci na chormony progesteron i estrogen, a duphaston to progesteron i moze dla tego tej kolezance tak powiedzieli, ze to przez leki, bo moze za dlugo go brala i za duzo tego w organizmie bylo... Nie wiem, dopytam na wizycie o wszystko...

Dopytaj lepiej. Ja pisałam wyżej że miałam te podstawowe cały czas w normie, a kwasy i fosfataze kilanaście razy przekroczone. Tylko choolestaza "lubi" się ujawniać tak po 30 tygodniu dopiero. Daj znać co CI lekarz powie bo ja też co mnie zaswędzi to już mam schizę....

Arien zależy. Jak organizm dobrze reaguje na leczenie to nie. Ale u mnie np, w 36 tygodniu wywołali poród bo już wyniki były tragiczne, i przy takich wynikach ryzyko ze coś się stanie dziecku jest duże. Lekarz powiedział mi wtedy, że lepiej wyciągnąć dziecko dzień wcześniej, niż dzień za późno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 20:28

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arienko, co do owsianke, spróbuj innej metody - nie gotuj płatków, tylko zalej gorąca woda i odstaw niech namiękna.
    Można ewentualnie dodać owoce jakieś z niskim ig.
    Ja też do ciebie dołączę, od jutra zaczynam mierzyć cukier.
    Powiedz mi tylko po godzinie jaki cukier będzie w porządku 120?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 20:30

bl9cuay3kworwxbg.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka, nie gotowałam ich. Zalałam zimną wodą a potem dodałam do cieplego mleka 0.5%. I dodałam pare mrożonych malinek, które podobno mają niski IG. To wszystko jest metodą prób i błędów...ale boję się, że te błędy szkodzą.
    Po godzinie mniej niż 120.
    Fajnie, że będziesz ze mną :* ale bardzo nie fajnie w sumie, że musisz :/

Tak sobie pomyślałam, że może je dodac do cieplego mleka i od razu zjeść? Bo im mniej namoczone i miękkie tym lepiej. Ale można takie surowe? Chyba można, nie? Tylko ja lubie takie mieciutkie :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 20:36

o1483e5e2gt7h77w.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arien, można surowe, w ogóle dla nas wszystko aldente.
    Nawet w musli można zobaczyc płatki owsiane.
    Ja też będę chciała spróbować opcje z płatkami na kilka sposobów, by zobaczyć jak cukier działa.
    Najważniejsze teraz dla nas unormalizowac cukier.

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dla rozrywki weszłam na lipcówki, i znów można się pośmiać,
    Zgłosiły za łamanie regulaminu posta tej dziewczyny z marcowe 2015 za reklamowanie się na forum?!

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien wrote:
    Ksanka, nie gotowałam ich. Zalałam zimną wodą a potem dodałam do cieplego mleka 0.5%. I dodałam pare mrożonych malinek, które podobno mają niski IG. To wszystko jest metodą prób i błędów...ale boję się, że te błędy szkodzą.
    Po godzinie mniej niż 120.
    Fajnie, że będziesz ze mną :* ale bardzo nie fajnie w sumie, że musisz :/

Tak sobie pomyślałam, że może je dodac do cieplego mleka i od razu zjeść? Bo im mniej namoczone i miękkie tym lepiej. Ale można takie surowe? Chyba można, nie? Tylko ja lubie takie mieciutkie :p

A jakbyś miała streścić cały dzien? Jak wyglądał twój jadłospis? Pijesz wodę czy soki?

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Dziewczyny dla rozrywki weszłam na lipcówki, i znów można się pośmiać,
    Zgłosiły za łamanie regulaminu posta tej dziewczyny z marcowe 2015 za reklamowanie się na forum?!

przeczytałam kawałek i w sumie to mi ich żal takie toksyczne są że człowiekowi jakoś tak smutniej się robi...
    dobrze że my jesteśmy super fajne mamuśki :D

Falon, Est, ksanka, Mania1718, Kate84, Lilou1984, Kasia24, RudyTygrysek, anitka19953 lubią tę wiadomość

‹‹ 1178 1179 1180 1181 1182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ