Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Gośśś wrote:Muminko ja biore duphaston 3 razy dziennie i luteine 2 razy dziennie
co do cholestazy to mojej kolezance tak powiedzieli w szpitalu, ze to najprawdopodobniej od tych wszystkich lekow, a ile w tym prawdy jest to nie wiem... Ale wole sprawdzic tym bardziej, ze przez ostatnie 3 lata lubily sie mnie doczepic rozne dziwne rzeczy
Nie wiem skąd Ci lekarze wymyślili te wywody, ale cholestaza ciężarnych nie zależy od ilości tabletek zażywanych, a zależy od hormonów w łożysku. W poprzedniej ciąży leżałam w szpitalu od 30tc właśnie z powodu cholestazy, a nie brałam żadnych leków. Teraz też nie biorę nic, ale ja miałam kiedyś problemy z wątrobą i aby jej nie obciążać nie biorę żadnych leków. Przy cholestazie swędzą szczególnie dłonie, stopy i to przede wszystkim w nocy/wieczorem. Ja drapałam się do krwi. Nie da się tego pomylić z niczym innymWiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 19:53
muminka83, Est lubią tę wiadomość
-
aleksandrazz dawaj nam proszę znać jak jutro i czy coś zdiagnozują w tym szpitalu. jestem ciekawa, bo ja od wczoraj mam takie bóle i twardnienia, nawet jak leżę i się nie ruszam, trochę zaczęło mnie to niepokoić
chyba za często jak na skurcze Braxtona-Hicksa ...
-
I czasami alat/aspat/bilirubina/ggtp wychodzi w normie, ja tak miałam, a fosfatazę alkaiczną, która jest najbardziej miarodajnym badaniem cholestazy przy normie do 30 miałam 900....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 19:52
muminka83 lubi tę wiadomość
-
MeAmerie wrote:Nie wiem skąd Ci lekarze wymyślili te wywody, ale cholestaza ciężarnych zależy od hormonów w łożysku. W poprzedniej ciąży leżałam w szpitalu od 30tc właśnie z powodu cholestazy, a nie brałam żadnych leków. Teraz też nie biorę nic, ale ja miałam kiedyś problemy z wątrobą i aby jej nie obciążać nie biorę żadnych leków. Przy cholestazie swędzą szczególnie dłonie, stopy i to przede wszystkim w nocy/wieczorem. Ja drapałam się do krwi. Nie da się tego pomylić z niczym innym
eh pewnie jest to dość mocne swędzenie które nawet po dawne wapna nie schodzi tak??
Ja jestem alergiczką. Jestem uczulona praktycznie na wszystko. Wtedy zaczyna mnie swędzieć głowa i śluzówki wszędziea wiec od narządów rodnych po oczy usta, nos ... w środku i strasznie ciepło się robi choć nie ma temperatury. Jednak po sporej dawce wapna i leków na odczulanie schodzi.
Dobrze że znasz się na tym -
muminka83 wrote:eh pewnie jest to dość mocne swędzenie które nawet po dawne wapna nie schodzi tak??
Ja jestem alergiczką. Jestem uczulona praktycznie na wszystko. Wtedy zaczyna mnie swędzieć głowa i śluzówki wszędziea wiec od narządów rodnych po oczy usta, nos ... w środku i strasznie ciepło się robi choć nie ma temperatury. Jednak po sporej dawce wapna i leków na odczulanie schodzi.
Dobrze że znasz się na tym
Po wapnie nie przechodzi. najbardziej swędzą dłonie od wewnątrz, dodatkowo zanika łaknienie, nie ma się ochoty na jedzenie, a jeśli się już coś je, to nagle czuje się efekt zapchania. Ja nie miałam pojęcia o cholestazie, nie wiedziałam że coś takiego istnieje, wszyscy mi mówili że sedzi bo się skóra rozciąga, a jak powiedziałam lekarce o tych dłoniach to od razu badania i szpital. -
Ok ok , wszystko powiem co i jak.Najbardziej jestem ciekawa czy szyja sie skróciła.Dwa tyg temu miała 4 cm , tydzień temu 3.75 Ale podobno może sie wahać zwłaszcza że sie ołaziłam za płytkami i meblami prawie codziennie.
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
MeAmerie ja sie na tym nie znam i napisalam, ze nie wiem ile w tym prawdy jest,a prawda jest taka ze co lekarz to inna opinia
ja tam wole sobie zrobic te badania i byc spokojna...
Muminko ja planuje je zrobic teraz w czwartek zeby w srode miec wyniki na wizyteAniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
Gośśś wrote:MeAmerie ja sie na tym nie znam i napisalam, ze nie wiem ile w tym prawdy jest,a prawda jest taka ze co lekarz to inna opinia
ja tam wole sobie zrobic te badania i byc spokojna...
Muminko ja planuje je zrobic teraz w czwartek zeby w srode miec wyniki na wizyte
Gośś lekarzem nie jestem, ale aspat/alat często lubi być w normie przy cholestazie. Najlepiej zrobić fosfatazę albo kwasy. Pytałaś swojego ginka jakie badania zrobić? -
Kate, mnie się wydaje, że wyniki masz w porządku.
Cholestaza nie jest powodem do wcześniejszego zakończenia ciąży?
Zjadłam na kolację owsiankę z mlekiem, byyyła taka pyszna, że az mnie to uszcześliwiło. A tu cukier 155. Więc owsianka już odpada
Przykro mi laski, ale teraz, dopóki nie ogarnę diety i cukry będą skakać, będziecie zasypywane moim menu i wynikami. Bo nie mam sie komu poskarżyć, że owsianka mi szkodzi
-
MeAmerie nie wlasnie nie pytalam go, bo narazie nic mi o tych badaniach nie mowil,sama chce je od siebie zrobic, a teraz tak mysle, bo niby cholestaza sie bierze z nadwrazliwosci na chormony progesteron i estrogen, a duphaston to progesteron i moze dla tego tej kolezance tak powiedzieli, ze to przez leki, bo moze za dlugo go brala i za duzo tego w organizmie bylo... Nie wiem, dopytam na wizycie o wszystko...Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
Gośśś wrote:MeAmerie nie wlasnie nie pytalam go, bo narazie nic mi o tych badaniach nie mowil,sama chce je od siebie zrobic, a teraz tak mysle, bo niby cholestaza sie bierze z nadwrazliwosci na chormony progesteron i estrogen, a duphaston to progesteron i moze dla tego tej kolezance tak powiedzieli, ze to przez leki, bo moze za dlugo go brala i za duzo tego w organizmie bylo... Nie wiem, dopytam na wizycie o wszystko...
Dopytaj lepiej. Ja pisałam wyżej że miałam te podstawowe cały czas w normie, a kwasy i fosfataze kilanaście razy przekroczone. Tylko choolestaza "lubi" się ujawniać tak po 30 tygodniu dopiero. Daj znać co CI lekarz powie bo ja też co mnie zaswędzi to już mam schizę....
Arien zależy. Jak organizm dobrze reaguje na leczenie to nie. Ale u mnie np, w 36 tygodniu wywołali poród bo już wyniki były tragiczne, i przy takich wynikach ryzyko ze coś się stanie dziecku jest duże. Lekarz powiedział mi wtedy, że lepiej wyciągnąć dziecko dzień wcześniej, niż dzień za późno.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 20:28
-
Arienko, co do owsianke, spróbuj innej metody - nie gotuj płatków, tylko zalej gorąca woda i odstaw niech namiękna.
Można ewentualnie dodać owoce jakieś z niskim ig.
Ja też do ciebie dołączę, od jutra zaczynam mierzyć cukier.
Powiedz mi tylko po godzinie jaki cukier będzie w porządku 120?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 20:30
-
Ksanka, nie gotowałam ich. Zalałam zimną wodą a potem dodałam do cieplego mleka 0.5%. I dodałam pare mrożonych malinek, które podobno mają niski IG. To wszystko jest metodą prób i błędów...ale boję się, że te błędy szkodzą.
Po godzinie mniej niż 120.
Fajnie, że będziesz ze mną :* ale bardzo nie fajnie w sumie, że musisz
Tak sobie pomyślałam, że może je dodac do cieplego mleka i od razu zjeść? Bo im mniej namoczone i miękkie tym lepiej. Ale można takie surowe? Chyba można, nie? Tylko ja lubie takie mieciutkie :pWiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 20:36
-
Arien, można surowe, w ogóle dla nas wszystko aldente.
Nawet w musli można zobaczyc płatki owsiane.
Ja też będę chciała spróbować opcje z płatkami na kilka sposobów, by zobaczyć jak cukier działa.
Najważniejsze teraz dla nas unormalizowac cukier.
-
arien wrote:Ksanka, nie gotowałam ich. Zalałam zimną wodą a potem dodałam do cieplego mleka 0.5%. I dodałam pare mrożonych malinek, które podobno mają niski IG. To wszystko jest metodą prób i błędów...ale boję się, że te błędy szkodzą.
Po godzinie mniej niż 120.
Fajnie, że będziesz ze mną :* ale bardzo nie fajnie w sumie, że musisz
Tak sobie pomyślałam, że może je dodac do cieplego mleka i od razu zjeść? Bo im mniej namoczone i miękkie tym lepiej. Ale można takie surowe? Chyba można, nie? Tylko ja lubie takie mieciutkie :p
A jakbyś miała streścić cały dzien? Jak wyglądał twój jadłospis? Pijesz wodę czy soki? -
ksanka wrote:Dziewczyny dla rozrywki weszłam na lipcówki, i znów można się pośmiać,
Zgłosiły za łamanie regulaminu posta tej dziewczyny z marcowe 2015 za reklamowanie się na forum?!
przeczytałam kawałek i w sumie to mi ich żal takie toksyczne są że człowiekowi jakoś tak smutniej się robi...
dobrze że my jesteśmy super fajne mamuśkiFalon, Est, ksanka, Mania1718, Kate84, Lilou1984, Kasia24, RudyTygrysek, anitka19953 lubią tę wiadomość