X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    A ja przywitałam grudzień o 12 w nocy snickerem ....
    nie mogłam wytrzymać !

Ależ mi smaczka narobiłaś :D idę do sklepu chyba :D i do tego chipsy zielona cebulka :D mniammmmm

paola87, alinalii, Kate84, Madzialena90, Falon lubią tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • jusiakp Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja jestem najlepszym przykladem na to ze szyjka badana palpacyjnie to sciema, nie da sie, tylko usg pokaze jej dlugosc i ewentualne skrocenie. Ja tez mialam skrocona niby pfff a na usg wszystkoz nia git. Ten gin mi tylko ja jeszcze naruszy tymi swoimi paluchami.

muminka83, Teresa1992, Madzialena90, Falon lubią tę wiadomość

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pessar sama musze kupić? Musze się przygotowac na rozmowę z moim ginem jutro :-) jestem w dobrej myśli, łożysko jest wysoko, nie odkleja się, pęcherz plodowy tez się trzyma, Mery musi wytrzymać do Świąt, a to tylko trzy tygodnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 12:14

Magda lena, ksanka, paola87, Kate84, Madzialena90 lubią tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olu... Chyba żartujesz, że nie zmierzyli Ci szyjki? :-/ Co za bzdura.
    Skrócona o 50% to wydaje się, że dużo poszła w dół. Zależy jaką długą miałaś...

Ja po wizycie.
    Szyjka 17 mm. Więc bez dramatu. Niestety ujście wewnętrzne się otworzyło i leżę sobie już z rozwarciem.
    Dziecko ułożone główkowo, głowa w kanale rodnym. Dobrze byłoby gdyby jeszcze chociaż na jakiś czas w poprzek się ułożył , bo tak napiera mi na szyjkę :( Ale pessar się sprawdza skoro 1mm szyjka się skróciła. Tak naprawdę ... w każdej chwili może zacząć się poród. Ale skoro twardnienia się wyciszyły to dobrze! Bez skurczy nie ma porodu! :) Trochę czuję się jakbym siedziała na bombie tykającej...

Syn waży 1420 gramów :o termin porodu wychodzi na 10 lutego.
    Trochę martwi mnie duża głowa młodego. W górnej granicy normy się mieści. Z resztą inne części ciała też są większe, ale głowa największa :-/ Ale jak powiedziałam, że mąż ma prawie 2 metry i urodził się z wagą 5 kg to lekarz mówi : aaaaa trzeba było od razu mówić.
    Jeśli urodzę w terminie z ostatniej miesiączki to będzie kawał chłopa. Lekarz powiedział, że zastanowimy się nad cesarką, bo jestem raczej drobną i małą kobietką. No zobaczymy. Chcę tylko urodzić zdrowego syna. Nic więcej. Na koniec stycznia zdejmą mi pessar i mam nadzieję, że w pierwszej połowie lutego wykluję tego kurczaczka.

ksanka, 26Asia, M+M+?, muminka83, Est, Karka, Karolina@, Kate84, Madzialena90, Falon lubią tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Pessar sama musze kupić? Musze się przygotowac na rozmowę z moim ginem jutro :-) jestem w dobrej myśli, łożysko jest wysoko, nie odkleja się, pęcherz plodowy tez się trzyma, Mery musi wytrzymać do Świąt, a to tylko trzy tygodnie.
    Tak, w pessar samej trzeba się zaopatrzyć. U mnie w mieście koszt to 150 zł.
    Pozytywne nastawienie to naprawdę połowa sukcesu! :) Damy radę Olu!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 12:19

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Olu pessar musisz kupić sama, można go dostać w aptece przy oddziałach ginekologicznym lub można zamówić przez neta. Kasieńka zamawiala przez stronę herbich.pl.
    Ja kupowałam w aptece.
    Cena to ok 170PLN i jest to produkt wielorazowego użytku przez jedną pacjentke.
    Przed zakupem gin powinien określić twój rozmiar, ale najczęściej jest to 2.
    Jesteś jalowa a to znaczy że z marszu mogą Ci założyć weka.
    Porozmawiaj z ginem

Magda lena ale u ciebie już duży klocek!
    Na pewno dotrzymacie to odpowiedniego bezpiecznego momentu.
    Ja jeszcze się zastanawiam czy te sterydy go tak nie pogonily:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 12:24

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    ale wam zazdroscze tej wagi ;) ciągle któraś z Was pisze że +6 ,+8 ...
    a ja +15... masakraa , nie jestem gruba nie wyglądam jak wieloryb , poprostu mam ładny ciążowy brzuszek ,nie wiem gdzie to 15 kg wlzało mi
    nie dlugo cię dogonie :)

28whyx8d41olhvnv.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A są jakieś rodzaje czy coś, który jest lepszy? Magda, zacisniemy nogi i damy rade, nie ma innego wyjścia. Ty masz już kawał chłopa, moja Mery tydzień temu ważyła 900 gram, ale podobno po tokolizach i sterydach szybciej przybiera na wadze więc nie wiem ile teraz

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Herbich jest najpopularniejszy. I kupujesz pessar położniczy. Co do kształtu to jest raczej standardowy, gin powinien powiedzieć Ci ci i jak

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pessar szyjkowy dokładnie. I faktycznie muszą rozmiar Ci powiedzieć, ale tak jak Ksanka pisała wyżej przeważnie jest to rozmiar 2.

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena, ciekawe ile moja szyjka mierzy, ja startowałam z 1.9 zamknięcia i wewnętrznym lejkiem.
    Od tego czasu nikt mi nie mierzył szyjki.
    Czułam się bezpieczniej jakbym dostała sterydy, ale muszę czekać jeszcze 3 tygodnie na kolejna wizyte. I może wtedy się dowiem jakieś plany co do nas.
    Gin mówił że albo będą podane ambulatoryjnie albo położy mnie do szpitala.

Kurcze mam wrażenie że.moje wargi s są opuchniete od luteine, macmiror i ciągłego podcieralam pipki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 12:34

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam też lejek szyjki macicy. To właśnie to spowodowało rozwieranie się szyjki, tak zrozumiałam...?
    Tydzień temu ujście wewnętrzne miałam jeszcze zamknięte, a dziś już 0,9 cm.

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Czułam się bezpieczniej jakbym dostała sterydy, ale muszę czekać jeszcze 3 tygodnie na kolejna wizyte. I może wtedy się dowiem jakieś plany co do nas.
    Gin mówił że albo będą podane ambulatoryjnie albo położy mnie do szpitala.

Kurcze mam wrażenie że.moje wargi s są opuchniete od luteine, macmiror i ciągłego podcieralam pipki!

Powiem Ci, że ja się czuję o nieboooo lepiej psychicznie z tymi sterydami! Jakoś tak spokojniej... Jak możesz to ciśnij lekarza o to. Nawet niech da Ci receptę, bo to kosztuje chyba jakieś groszowe sprawy i w przychodzi niech Ci zrobią zastrzyki.
    Ja też mam wrażenie, że wargi mam opuchnięte. :-/

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę się z nim za 3 tygodnie. I nie wiem czy na razie jest sens przyspieszać wizytę, nic mnie nie boli.
    Co do mojego lejka to w 22 tc był już zamknięty, a teraz nie wiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 12:49

bl9cuay3kworwxbg.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje że mój gin zgodzi się na pessar

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 12:50

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, a zewnętrzne szyjka zamknięta?

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Porozmawiaj z nim popytaj, mój mnie na kołach pogonil w 16tc że wskazaniem pessar

Olu pessar trzyma zamknięta zewnętrzna szyjke

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 12:53

bl9cuay3kworwxbg.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,te twardnienia, o których piszecie to są długotrwałe? Bo ja mam również twardnienia dosyć często i one w sumie przechodzą do minuty. Zastanawiam się, czy to takie twardnienia z jakimi Was trzymają na łożkach szpitalnych?
    Jutro mam wizytę to sprawdzę, czy miały jakiś wpływ na stan mojej szyjki.

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas na patologii niezly wysyp jak ja im zazdroszcze ze to juz ten czas :)

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już ujście zewnętrzne miałam przed pessarem lekko rozwarte i tak zostało. Ale dodatkowo to wewnętrzne się otworzyło. Lekarz mówi, że to było do przewidzenia. Młody duży, głową w dół i napiera. No pcha sie na świat :(

Chyba nie jestem stworzona do chodzenia w ciąży :( Mąż myśli już o drugim dziecku, a ja marze żeby po porodzie zapomnieć o czasie zwanym "ciąża". Nawet się śmiałam, że po porodzie muszę wziąć urlop i gdzieś wyjechać.
    Lekarz aż mi dziś powiedział, że jestem biedna w tej ciąży i pewnie mam uraz.
    Na początku były krwawienia z polipa, później martwienie się, bo nt było poza normą, teraz ta szyjka.
    Gdzie tu sprawiedliwość...? Nie ma :P

mhsvo7esg1a4x3m2.png
‹‹ 1235 1236 1237 1238 1239 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ