Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
edyś wrote:Dzien dobry
Tarczycowe dziewczyny, prosze o pomoc. Wizyta u mojej endo wyglada tak: no wszystko w porzadku, dziekuje, do widzenia. A ja nie jestem pewna czy moje wyniki sa w normie, zwlaszcza jeśli chodzi o ft3 i ft4. Tsh w normie 1,6, ft3 2,38 (2,6-5,4) i ft4 0,87 (0,7-1,55). Wygląda to tak, jakby ft3 bylo ponizej normy. Martwic sie? Zwiekszac dawkę leku? Proszę o podpowiedź.
FT3 na pewno za niskie, FT4 też w dolnej granicy, ale nie wiem, czy trzeba wtedy zwiększyć dawkę... Mam podobną sytuację, tzn FT3 w dolnej granicy normy (ale jeszcze w normie), jutro mam wizytę u endo i też chcę się jej o to zapytać (jeśli nie zapomnę), więc dam Ci znać co powiedziałaA masz możliwość iść do jakiegoś innego endokrynologa się skonsultować?
Ja z kolei mam pytanie do dziewczyn, które biorą euthyrox i już miały glukozę - brałyście rano normalnie euthyrox czy dopiero po całym badaniu?
edyś lubi tę wiadomość
-
Olu! Fanie, że zobaczysz swoją pociechę
Krówko_muffko - zazdroszczę koleżanceNajlepiej przyjechać na porodówkę ze skurczami co 5 minut, bez wód płodowych i z rozwarciem
Bajka!
Ja z dnia na dzień jestem coraz bardziej niecierpliwa. Już nie mogę się doczekać stycznia/lutego.
Dziewczyny, za rok nasze bąble będą raczkować pod choinką i broić!!!!
Kate84, krówka_muffka lubią tę wiadomość
-
noelka wrote:FT3 na pewno za niskie, FT4 też w dolnej granicy, ale nie wiem, czy trzeba wtedy zwiększyć dawkę... Mam podobną sytuację, tzn FT3 w dolnej granicy normy (ale jeszcze w normie), jutro mam wizytę u endo i też chcę się jej o to zapytać (jeśli nie zapomnę), więc dam Ci znać co powiedziała
A masz możliwość iść do jakiegoś innego endokrynologa się skonsultować?
Ja z kolei mam pytanie do dziewczyn, które biorą euthyrox i już miały glukozę - brałyście rano normalnie euthyrox czy dopiero po całym badaniu?
Ja nie brałam tego dnia eutyroxu. Zapytałam pani pielęgniarki i ona powiedziała żeże lepiej nie brać.
-
Magda lena wrote:Aaaaa i mam problem z termometrem dla malca... Wiem, że jest ich dużo na rynku, ale który wybrać...
Macie jakiś sprawdzony? Tylko, żebym nie zbankrutowałaCena tak ok.90 - 100 ? hmm
ja kupiłam ten http://allegro.pl/nuk-wielofunkcyjny-termometr-dzieciecy-2w1-i5804101609.html
ale u tego samego sprzedawcy kupiłam też z canpol smoczek-termometr -
nick nieaktualnyOla - to czekamy na wieści!
krówka_muffka - hmmm a mi to się nadal dłuuuuużyMoże po świętach czas przyspieszy, szczególnie że remont mi się o tydzień przeciągnie i dopiero po świętach będzie korytarz robiony i salon.
Co do termometrów to przy ruchliwym dziecku mierzenie temperatury zwykłym termometrem to koszmar. Wolę wydać więcej kasy na jakiś porządny bezdotykowy i nie męczyć dziecka. Skoro w szpitalach ich używają to bez przesady, że są takie niedokładne. No chyba, że mówimy o takich za 50 zł z lidla.muminka83, Teresa1992 lubią tę wiadomość
-
No właśnie nie wiem co myśleć. Szyjka się nie skraca, więc nie jest to problem z szyjką ale widać stan zapalny łożyska, widać że byłam ostatnio przeziębiona. Lekarka mówiła ze,tego się nie leczy, trzeba wyleżeć, i będę w szpitalu do Świąt. Mówiła ze rokuje dobrze i mam się nie denerwować ale ta nazwa mnie przeraża. Tydzień temu miałam usg i nikt o tym nie,mówił
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Vira wrote:Pytałyście o termometr. Już jakiś czas temu pisałam, że na zajęciach z pierwszej pomocy polecano ten najzwyklejszy - rtęciowy lub alkoholowy. Są najdokładniejsze i nigdy się nie pomylą - co z przypadku elektronicznego może mieć miejsce - przecież to tylko komputer. Wolałabym znać dokładną temp mojego dziecka. Owszem mało wygodne zgodzę się, ale na tych zajęciach mówili, że temp elektroniczne potrafią nawet zaniżać temp. Wolałabym by mnie to nie spotkało bo byłam zbyt wygodna
Miałam termometry różnych firm bezdotykowe i zawsze różnica pomiaru była nie większa jak np. na rtęciowym ( bot taki mam w domu) 36,6 a ma elektronicznym 36,66 lub 36,7 więc naprawdę różnica niewielka. Na porodówkach nie stosują rtęciowych anbi alkoholowych bo jakby miały trzymać noworodkowi każdemu rączkę 10 minut to by musiały się klonować
Myślę że nie ma co wpadać w paranoję a uwierz mi że mierzenie temperatury zwykłym termometrem u takiego małego dziecka jest koszmarem i dla niego i dla ciebie. Wyobraź sobie że dziecko ma gorączkę i nie dość że męczy go temperatura to ty go jeszcze męczysz 10 minutami pomiaru. Każdy pediatra z którym miałam możliwość rozmawiać radzi termometr elektroniczny nie za 15 zł oczywiście ale z znanych dobrych firm. Tak więc kochana 0,1 czy 0,001 to nie jest wielka różnica w pomiarze temperatury :-*
olatychy, Magda lena lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
www.alpacasquare.pl/2014/02/jak-interpretowac-wyniki-badan.html?m=1
Bardzo fajny blog o chorobach tarczycy. A co do obnizonego ft3 to moze wynikac z problemow z zelazem, ktore teraz mam. Takze zwiekszam zelazo i dalej badam ft3 i ft4muminka83 lubi tę wiadomość
-
MeAmerie to co kawka?? ;P
-
noelka wrote:FT3 na pewno za niskie, FT4 też w dolnej granicy, ale nie wiem, czy trzeba wtedy zwiększyć dawkę... Mam podobną sytuację, tzn FT3 w dolnej granicy normy (ale jeszcze w normie), jutro mam wizytę u endo i też chcę się jej o to zapytać (jeśli nie zapomnę), więc dam Ci znać co powiedziała
A masz możliwość iść do jakiegoś innego endokrynologa się skonsultować?
Ja biorę euthyrox 75 i przed padaniem nie brałam ale położna mi powiedziała, że to raczej wpływu nie ma ale wolałam nie brać, zapytaj przed badaniem. Ja leki miałam przy sobie w razie WSamuel
-
aleksandrazz wrote:No właśnie nie wiem co myśleć. Szyjka się nie skraca, więc nie jest to problem z szyjką ale widać stan zapalny łożyska, widać że byłam ostatnio przeziębiona. Lekarka mówiła ze,tego się nie leczy, trzeba wyleżeć, i będę w szpitalu do Świąt. Mówiła ze rokuje dobrze i mam się nie denerwować ale ta nazwa mnie przeraża. Tydzień temu miałam usg i nikt o tym nie,mówił
Magda lena lubi tę wiadomość
-
Aleksandrazz a czy wczesniej lekarz nie mowil, ze rozwarcie sie robi? Kazdy co innego. Stan zapalny lozyska..ciekawe jak to mozna sprawdzic-moze jakies widac zmiany w lozysku. Patrzcie jak to sie wszystko zmienia.Szymonek jest z nami od 11.09
3490gram, 57cm, 10pkt