X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!

U mnie syndrom wicia gniazda już na pełnych obrotach. W sobotę myłam okna, prałam firany, a wczoraj prałam kanapę i dywan. Dzisiaj więcej luzu :)

Wczoraj przywiozłam z mężem od teściów łóżeczko. Oczywiście jest do porządnego odświeżenia, kolor będzie zmieniany na biały. Co do materaca to my kupiliśmy ten: http://janpol.pl/pl/eos-40.p.html. Drogi bo drogi, ale kupiliśmy go za połowę ceny z racji tego, że szwagierki pracują w tej fabryce.

Magda lena, muminka83, ksanka lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Twoja ciąża raptem 5 dni starsza od mojej a różnica w wadze maluchów chyba duża. Moja mała była co prawda ważona w zeszłym tygodniu we wtorek ale ważyła 850 gram - czyli różnica pół kilo. To czy moja mała nie za mało waży ?
    Vira, ja jestem tylko dzień dalej od Ciebie. Mój synuś w zeszły wtorek ważył 879 gram, więc podobnie jak Twoja córka. Myślę, że nie mamy się co martwić bo taka waga jest w normie. Zreztą na tym etapie dzieci rosną w różnym tempie i myślę, że nasze też nadrobią. Chociaż nie przeczę, że te doniesienia o wadze dzieci forumowych też mnie niepokoją i z M mówimy już "nasz mały Piotruś"...

muminka83 lubi tę wiadomość

• Kajola Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira Nic się nie martw. W skończonym 27tc dziecko waży ok kilograma :-)

Aleksandrazz Bardzo się cieszę, że już wychodzisz. wszędzie dobrze ale w domu najlepiej :-D

A.Kasia Co do sprzedawców to masz w 100% rację :-D pracowałam w sklepie odzieżowym i dla nas liczyła się sprzedaż a nie klient ;-)

W dzień dobry tvn ma być jak palenie szkodzi w ciąży

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wagi to nie ma co porównywać się z innymi :) To, że według OM czyjeś dziecko jest tylko tydzień starsze wcale nie oznacza, że tak jest naprawdę. Bo wystarczy, że koleżanka miała wcześnie owulację a Ty kilka dni później plus późne zagnieżdżenie i już z tygodnia różnicy robią się dwa tygodnie :) Pomijam już predyspozycje genetyczne i środowiskowe.

Vira, muminka83, Madzialena90, M+M+? lubią tę wiadomość

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Ty Kasia jak po wizycie? :-) Najbardziej mi szkoda tego chodzenia po sklepach i wybierania wyprawki....

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry
    Ja od rana czekam na paczkę z pierdółkami dla dzidzi, już się nie mogę doczekać, jak przyjdzie to wstawię Wam zdjęcie.:P
    Ja dziewczyny mam inny problem, strasznie męczę się w nocy z przewracaniem, normalnie czuje jak mnie boli po bokach zwłaszcza lewym jak się przewracam. Nie wiem czy to pachwiny, ale chyba już do końca ciąży tak zostanie ehhhh;/ Dobrze że wizyta za tydzień
    to się wypytam.
    Miłego dnia :)

28whyx8d41olhvnv.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia, którego xlandera chciałaś kupić? Ja myślę nad xcite.

28whyx8d41olhvnv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycie okien? Już któraś z kolei pisze o myciu okien i aż mnie strzela jak to czytam.
    Z tego co się orientuje ( położna mi mówiła ) należy ograniczyć podnoszenie rąk do góry - na chwilę tak ale na dłużej nie bo może się naderwać łożysko. Położna polecała mi nawet ograniczyć suszenie włosów bo ma się wtedy ręce w górze.
    Nie chce nikogo straszyć ale słyszałam o przypadkach gdzie po takim "zabiegu" mycia okien naderwało się łożysko i ledwo co odratowali dziecko - to były kwestie minut. Krążą pogłoski, że jak ciążą przenoszona i się chce urodzić to trzeba myć okna - otóż nic bardziej mylnego! Nie wolno myć okien - na żadnym etapie ciąży!

Nataszka2200, ksanka lubią tę wiadomość

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Mycie okien? Już któraś z kolei pisze o myciu okien i aż mnie strzela jak to czytam.
    Z tego co się orientuje ( położna mi mówiła ) należy ograniczyć podnoszenie rąk do góry - na chwilę tak ale na dłużej nie bo może się naderwać łożysko. Położna polecała mi nawet ograniczyć suszenie włosów bo ma się wtedy ręce w górze.
    Nie chce nikogo straszyć ale słyszałam o przypadkach gdzie po takim "zabiegu" mycia okien naderwało się łożysko i ledwo co odratowali dziecko - to były kwestie minut. Krążą pogłoski, że jak ciążą przenoszona i się chce urodzić to trzeba myć okna - otóż nic bardziej mylnego! Nie wolno myć okien - na żadnym etapie ciąży!

Vira, wiem że generalnie okien NIE POWINNO się myć w ciąży. Ale nikt tego za mnie nie zrobi, a jak patrzę na te brudne okna to mnie szlak jasny trafia. Poza tym myję je powoli, z użyciem drabinki i nic złego się nie dzieje. Vira znowu nie można tak panikować, bez przesady. Idąc tym tropem musiałabym przez 9 miesięcy leżeć plackiem i nic nie robić. Wiadomo są przypadki, że po wysiłku, sprzątaniu czy umyciu okien zdarzały się jakieś drastyczne przypadki, ale panikowanie zostawiłam już dawno za sobą :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 09:45

muminka83, A.Kasia, Mania1718 lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niektórzy muszą tyle leżeć niestety, ale jeśli ciąża przebiega prawidłowo można żyć sobie prawie jak przed ciążą czego zazdroszczę.

muminka83, Karolina@ lubią tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    A Ty Kasia jak po wizycie? :-) Najbardziej mi szkoda tego chodzenia po sklepach i wybierania wyprawki....

Nic nowego :) W piątek wychodzę a teraz mam sobie leżeć i odpoczywać :) Mi też szkoda wyprawki :/ I tego prasowania ciuszków. Moja mama ma w tym tygodniu urlop i ma się za to zabrać bo u niej stoją ubranka dla Tymka. Ma poprać, poprasować i popakować w próżniowe torby. No nic, chociaż oczy nacieszę jak będę je w połowie stycznia układać w szafie :)

Madlene.:) - x-move. Nam potrzebny czołg wśród wózków tylko boję się trochę podbijania bo ten model nie należy w tym temacie do najwygodniejszych :/ No i jest dość ciężki.

Matko, od wczoraj mamy nową laskę w pokoju, drugie dziecko a jakaś taka niedorobiona. Od 15 min położna próbuje od niej wyciągnąć od kiedy bierze macmiror (bo mają jej pessar zakładać) a ta jak tłumaczy to ja już sama się 3 razy pogubiłam...

Właśnie lekarz przyszedł się w końcu dowiedzieć co z tym macmirorem bo położna mu powiedziała, że się z pacjentką nie idzie dogadać :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 09:58

• Magda lena Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was !
    Ja też mam syndrom wicia gniazda ... tylko, że z łóżka :P
    A jestem taka zła, bo czuję się idealnie! Nic mi nie dolega. Od 3 dni nie miałam żadnego twardnienia brzucha.
    Widocznie takie leżenie plackiem z tyłkiem u góry duuuuużo pomaga.
    Też strasznie żałuję, że nie mogę buszować po sklepach :( nie mogę poprać, wyprasować ciuszków :( Lekko to dołujące.

Olu, gratuluję wyjścia do domu. Pamiętaj, żeby się oszczędzać! A szyja niech sobie spokojnie odpoczywa :)

Izoleccc, mam nadzieję, że przebadają i będzie wszystko dobrze z nerkami. Czekamy na informację!!!!

My kupujemy materac pianka-kokos-pianka + ochraniacz nieprzemakalny. Kosztuje niedużo, zawsze można wymienić na nowy po roku czasu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 09:56

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • noelka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Madlene, współczuję sytuacji :/ sama też spotykam się z krzywymi spojrzeniami, jak starsze osoby widzą, że siedzę - płaszcz maskuje mi brzuch i nie widać, że jestem w ciąży. Ale nie zamierzam się nikomu tłumaczyć :P Jak na razie tylko raz ktoś ustąpił mi miejsca, bardzo miło mi się wtedy zrobiło :)

Vira, też mi się wydaje, że to zgaga, ale sama nigdy nie miałam. Podobno migdały lub mleko mogą pomóc.

Kajola, słuszna waga ;)

Ola, super, że wychodzisz do domu! :)

Dziewczyny, które już mają materacyki, czy będziecie też prać pokrowiec od niego w środkach dla dzieci?

Kajola lubi tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Vira, wiem że generalnie okien NIE POWINNO się myć w ciąży. Ale nikt tego za mnie nie zrobi, a jak patrzę na te brudne okna to mnie szlak jasny trafia. Poza tym myję je powoli, z użyciem drabinki i nic złego się nie dzieje. Vira znowu nie można tak panikować, bez przesady. Idąc tym tropem musiałabym przez 9 miesięcy leżeć plackiem i nic nie robić. Wiadomo są przypadki, że po wysiłku, sprzątaniu czy umyciu okien zdarzały się jakieś drastyczne przypadki, ale panikowanie zostawiłam już dawno za sobą :)

Dokładnie, nasze mamy i babki pracowały do ostatniego dnia ciąży jeśli nie była wymagana hospitalizacja. Babcia jednego dnia robiła wykopki drugiego urodziła a dwa dni potem dalej w pole.
    Owszem jeśli ciąża jest zagrożona to trzeba leżeć i uważać na siebie ale jeśli nic nie dolega to nie możemy panikować bo teoretycznie nie powinnyśmy zakładać koszulek bez guzików bo też ręce w górze. :P
    Ja też myłam okno w piątek, mam je nisko osadzone bo nie trzeba ani na palcach stanąć ani na drabince. Mam plastiki i nie doprowadzam do tego by były tak brudne by myć je 30 minut. Umycie zajęło mi jednego okna 3 minuty.
    Tak jak lekarze mówią jeśli ciąża jest bezproblemowa i nie jest zagrożona nie jest to choroba. Wiem co mówię. W pierwszej ciąży 7 msc byłam w szpitalu i faktycznie dużo leżałam ale jak tylko byłam w domu pozwalano mi chodzić na spacery czy robić drobne rzeczy. :P

w tej ciąży mam też dużo odpoczywać więc leżę - cała garść leków. Mam syna i nie mogę leżeć w szpitalu. Jednak moje lekarka powiedziała w granicach rozsądku mogę robić co nie co. Więc robię wszystko na spokojnie bez narwania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 10:07

Karolina@, Martita88, Falon lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tak piszecie o tych oknach to jeszcze bardziej doceniam męża, że mi kupił rok temu w prezencie myjkę do okien Kärcher. Oraz brata za to, że mi te okna 3 miesiące temu umył :P A teraz mam je gdzieś, poczekają do wiosny :P

muminka83, olatychy, aleksandrazz, Martita88, Magda lena, Est, Kate84, ksanka, Mietka 30:), Hannia123, Lilou1984, Kajola lubią tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Jak tak piszecie o tych oknach to jeszcze bardziej doceniam męża, że mi kupił rok temu w prezencie myjkę do okien Kärcher. Oraz brata za to, że mi te okna 3 miesiące temu umył :P A teraz mam je gdzieś, poczekają do wiosny :P

hihihi :P

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Karolina@ Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli ciąża jest zagrożona, są jakieś problemy to oczywiście trzeba się ograniczać. Czasami jak w przypadku niektórych tutaj dziewczyn do minimum. U mnie jest wszystko w porządku, pytała lekarza prowadzącego czy mam jakieś ograniczenia, ale takich nie dostałam. Dlatego żyję normalnie i robię wszystko co przed ciążą.

Z tymi oknami chciałam się wstrzymać do marca, ale mieszkam na Śląsku i tutaj okna brudzą się troszkę mocniej i szybciej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 10:09

aleksandrazz, muminka83, A.Kasia, Magda lena, Est, alinalii, Falon lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • aleksandrazz Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam taki plan ze mama mi popierze i poprasuje te ciuszki na 50, 56, a jak dotrwam do 1 lutego sama się zabiorę za te większe

muminka83, Magda lena lubią tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak bedzie wszystko ok to w czwartek mnie wypuszcza do domu :-) o ile w badaniu nic nie wyjdzie niepokojacego :-)

aleksandrazz, A.Kasia, She86, muminka83, Martita88, Magda lena, Est, M+M+?, Karolina@, kateee, Mietka 30:), Hannia123, Lilou1984, Kajola, anitka19953, Falon, Mania1718, Karka lubią tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o mycie okien to prawda że wszystko zależy od tego jaka jest ta ciąża. Ja niby zagrożonej nie mam a mimo to lekarz mi na każdej wizycie mówił że jestem w ciąży a w ciąża rządzi sie innymi prawami i mam leżeć i odpoczywać jak najwięcej:) oczywiście sprzątam w domu itp ale w granicach rozsądku. Akurat okna ma mi umyć mąż bo dba żebym takich rzeczy nie robiła:) łóżko też od początku rozkłada itp on bo ciężko się je rozkłada i musiałabym podnosić ciężką pokrywę ;)

muminka83 lubi tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
‹‹ 1287 1288 1289 1290 1291 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ