Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnySpoko, mężowi opowiem to do końca życia będzie się ze mnie nabijał
Mam tylko nadzieję, że mi to odmóżdżenie po ciąży minie bo jak nie to już się obawiam o moje dziecko
kofeinka - zależy od lekarza i szpitala. Np w moim szpitalu wolą poczekać do pierwszych skurczy bo podobno lepiej organizm reaguje na CC. Chodzi m.in. o laktację i połóg. No i przede wszystkim o to, że teraz bardzo łatwo się pomylić wyznaczając termin porodu (przy nieregularnych miesiączkach np) i robiąc CC wcześniej dużo dzieci miało cechy wcześniacze. -
nick nieaktualnyksanka wrote:Witajcie, ja po pierwszym usg 3 trymestru. Jestem padnięta jak żółw po maratonie.
Zosia zdrowa ładnie zbudowana.
Waga 1470g, ułożona glowkowo.
Oczywiście zdjęcia nie chciała dać zrobić bo nos miała wciśnięty w łożysko albo zasłaniala się łapkami.
W czasie badania bawiła się pepowina. No i to dobre wieści.
A teraz gorsze - moja szyjka dalej się skrócila i ma 12mm i powrócił lejek. Dzięki Bogu za ten pessar to jest szansa dotrzymać do 32/34 tc tylko dalej trzeba leżeć. Ale już się przyzwyczaiłam więc...
Jak tylko się ogarnę/ odpoczynek/ przespie to wrzucę zdjęcie mojego pultyniaczka.
Super, że mała zdrowo i tak szybko rośnieCo do reszty - kurde, jedziemy na tym samym wózku
Jak to jest, że leżymy plackiem a to się nadal pogłębia??? No trudno, pozostaje zaciskać nogi do tego 32/34 tyg i liczyć, że dzieciaki szybko dobiją do 2 kg. Bogu dzięki za pessar i te sterydy na płuca.
-
A.Kasia wrote:Spoko, mężowi opowiem to do końca życia będzie się ze mnie nabijał
Mam tylko nadzieję, że mi to odmóżdżenie po ciąży minie bo jak nie to już się obawiam o moje dziecko
kofeinka - zależy od lekarza i szpitala. Np w moim szpitalu wolą poczekać do pierwszych skurczy bo podobno lepiej organizm reaguje na CC. Chodzi m.in. o laktację i połóg. No i przede wszystkim o to, że teraz bardzo łatwo się pomylić wyznaczając termin porodu (przy nieregularnych miesiączkach np) i robiąc CC wcześniej dużo dzieci miało cechy wcześniacze.
Więc wszystkiego jeszcze się dowiem w późniejszym terminie, 14 stycznia kolejna wizyta, wiec coś już bliżej mi powie. -
Hmmm to chyba mój mózg też szwankuje, bo ja tez zrozumiałam, że Jusia kosiła trawę!!! Hahaha
tylko się zastanawiałam po co, skoro w grudniu już się nie kosi
lol
A.Kasia, d'nusia, Magda lena, Gośśś, ksanka, Falon, Izoleccc, kateee, Mania1718, Est, Andriel, niecierpliwaa, Czarodziejka87, edyś, Mietka 30:), Kate84, Hannia123, Karka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ze skracającymi się szyjkami - BARDZO mocno trzymam za Was kciuki, by dzieciątka jak najdłużej chciały pozostać w Waszych brzuszkach. Przecież tam najbezpieczniej.
Będzie dobrze kochane!!A.Kasia, ksanka, Magda lena, Gośśś, Hannia123 lubią tę wiadomość
-
Ja jeszcze sterydów nie dostałam.
Pogadam o tym z prowadzącymw poniedzialek bo nie chce ryzykować zdrowia i życia Zosi.
Moja szyjka jest fatalną i patrząc na dobrodziejstwo inwentarza to zebrałem już większość z puli fuck upow ciazowych
Szyjka skrócona, lejek i uwypuklenie, lezenie i cukrzyca no zesz kur. .. Ważne że mała ładnie rośnie.
Kasiu a u ciebie jaka była szyjka po ostatnim badaniu? -
Ksanka. Przykro mi. Jestem z Tobą myślami! A co to właściwie ten lejek i wypukłości, bo ja też to mam, to jest rozwarcie, tak?
Na usg dopochwowym sama widziałam ten lejek, taka przestrzeń wyglądająca jak lejek, po prostu.
Zaciskam kciukasy za Was oczywiście. Do końca stycznia nie rozpakowujemy się!!!!!!!!!! KONIEC KROPKA!ksanka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyGośśś wrote:A.Kasia a twoja szyjka ile miala ostatnio?
Nie dało się jej zmierzyć niestetyNo ale jak pessar siedzi to pewnie z centymetr ma.
Gosia ze szwem jest troszkę bezpieczniej bo możesz mieć z każdej strony rozwarcie byleby szew trzymał. A u nas jeśli szyjka się zgładzi to krążek się po prostu zsunieJedyne co to musisz pilnować aby szybko reagować w razie skurczy porodowych ale wierzę, że ten lek który bierzesz im skutecznie zapobiegnie.
Z ciekawości sprawdziłam ile w danym tyg statystycznie ważą nasze brzdące, wklejam bo może któraś by chciała podejrzeć
22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)muminka83, d'nusia, Gośśś, Falon, Lilou1984, ksanka, Kate84 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny leżące- trzymam kciuki, Już bliżej niż dalej. Pamiętajcie, że jest zakaz rozpakowywania się do końca stycznia
Kofeinko- z tego co czytałam to ostatnie rekomendacje mówią, że jeżeli się nic nie dzieje to powinno się robić CC po skończonym 39 tc. Natomiast jak wszyscy wiemy rekomendacje swoje a szpitale i tak robią po swojemu. Ja z moim bym najchętniej poczekała do rozpoczęcia akcji skuroczowej, ale jak będzie zobaczymy w styczniu jak pojadę na wizytę do szpitala, gdzie mnie będą cieli.A.Kasia, muminka83, kofeinka, Kate84 lubią tę wiadomość
-
Moja ważyła wczoraj 1300 więc waga piękna
No te głupie szyje
No nic lezymy dziewczynki nic innego nie zrobimy. Dotrwamy do tego 32 (34-marzenie). Kasia nam urozmaici dzień, jak dobrze się pośmiać kiedy się leży w 4 ścianach i do 18 nie można się do nikogo odezwać. Niee w sumie o 14 jak słyszę ze mój brat wrócił ze szkoły wołam: Staszek podgrzej mi obiad. I to by było na tyle. No nic jeszcze tylko moja szyja we wtorek do sprawdzenia...ważne że mała zdrowa, rośnie naprawde jak na drożdżach
A.Kasia, muminka83, Magda lena, Izoleccc, Czarodziejka87, ksanka, Kate84 lubią tę wiadomość
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Kupiłam do wózka
na próbę
Cena 45 zł za kostkę , kołderkę i podusię.
W porównaniu z tym co kupiłam u http://allegro.pl/babyono-dwuwarstwowy-kocyk-minky-babelki-6-kolorow-i5851929496.html to wydaje mi się że ten sprzedawca allegro ma dużo lepsze gatunkowo ( bardzo mi się podoba ) bo jest aksamitny w dotyku. Jednak oceniam obecny zakup na 8/10 i za tą kwotę jakoś nie szkoda miBabka z FB.
A.Kasia, Magda lena, d'nusia, alinalii, Gośśś, Mania1718, Est, Andriel, Kaarolina, kofeinka, Czarodziejka87, ksanka, Kate84 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A.Kasia wrote:Te nasze dzieciaki są całkiem bystre bo zauważyłam, że tam gdzie problemy szyjkowe to maluchy wagowo pomiędzy 50 a 90 centylem. Dobre dzieci, oby tak dalej
a w sumie coś może w tym jest, moja wiecznie jest na najniższym centylu ledwo ledwo zahaczając o niego a szyjkę mam długą, zamkniętą i w sumie przy Olinku było podobnie. Zawsze najmniejszy w rozmiarach w poszczególnych etapach ciąży w 38 tyg 2550 ( waga urodzeniowa ) a szyjka długa do samego końca -
Ksanka, a nie chcieli Cię z taką szyjką w szpitalu położyć? No i w tej sytuacji powinni Ci od razu te sterydy podać...
Kurczę, Dziewczyny, szkoda mi Was, ale ja mam jakieś przeczucie, że Wy dotrzymacie te dzieciaczki dłużej niż te minimum na które liczycie. Będę trzymać kciuki za to.Nataszka2200 lubi tę wiadomość
-
Magda lena wrote:Muminko, a jaki rozmiar kocyka wzięłaś?
kocyk 50/75 i poduszka 30/40
https://www.facebook.com/barbara.mika.50 ta babka to robi. Ogłasza się na grupie https://www.facebook.com/groups/302535663243932/permalink/569995823164580/?comment_id=569999373164225¬if_t=group_comment_replyMagda lena lubi tę wiadomość
-
muminka83 wrote:kocyk 50/75 i poduszka 30/40
https://www.facebook.com/barbara.mika.50 ta babka to robi. Ogłasza się na grupie https://www.facebook.com/groups/302535663243932/permalink/569995823164580/?comment_id=569999373164225¬if_t=group_comment_reply
i tak sobie myślę że za taką cenę to się opłaca. Zamierzam jeszcze jeden kupić taki lepszy - ale to co mi wysłała wygląda naprawdę dobrze więc zobaczymy jak to będzieMagda lena lubi tę wiadomość
-
Kasiu wlasnie boje sie najbardziej tego, ze jak zaczna mi sie np skurcze to moge nie zdarzyc
bo mam 100km do szpitala, bardzo bym tam chciala rodzic, bo te moje pobliskie szpitale to ja wole omijac szerokim lukiem, a i tak u nas nie maja sprzetu do takich wczesniakow i dzieciaczki przewoza wlasnie do Bytomia lub Lodzi... Oby ten lek dobrze dzialal i nic sie nie dzialo, a raczej po nowym roku to sama powiem mojemu gin zeby mnie do szpitala wzial... tam bedzie bezpieczniej
Dobrze, ze moj idzie caly czas wedlug 50 centyliniech rosnie
Tylko szkoda ze tak nie da sie pojesc drozdzy zeby te maluszki szybciej rosly hehe
jadlabym na sniadanie, objad i kolacje
Magda lena, Kate84 lubią tę wiadomość
Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
nick nieaktualnyksanka wrote:Ja jeszcze sterydów nie dostałam.
Pogadam o tym z prowadzącymw poniedzialek bo nie chce ryzykować zdrowia i życia Zosi.
Moja szyjka jest fatalną i patrząc na dobrodziejstwo inwentarza to zebrałem już większość z puli fuck upow ciazowych
Szyjka skrócona, lejek i uwypuklenie, lezenie i cukrzyca no zesz kur. .. Ważne że mała ładnie rośnie.
Kasiu a u ciebie jaka była szyjka po ostatnim badaniu?
Sterydy to i w trybie ambulatoryjnym możesz wziąć, byleby mieć receptę (koszt groszowy) więc zagadaj z lekarzem koniecznie. Chociaż podejrzewam, że będzie wolał Cię do szpitala wysłać i może i lepiej. Przynajmniej ktg Ci codziennie przez te 3 dni będą robić i będziesz spokojniejsza, że z Zosią ok w razie jakby się po zastrzykach mniej ruszała.
ksanka lubi tę wiadomość