X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:
    Mój by mnie bez problemu ogolił lecz za to ja mam jakieś opory :-P

Teraz już robię to tak na czuja, a na poród też planuję zrobić to sama :-)

Za to co do lewatywy, to nigdy nie miałam z nią styczności, ale zgadzam się ją zrobić w szpitalu, aby później uniknąć dodatkowych nieprzyjemności.
    Ja też się godzę na lewatywę, nie chcę zrobić położnej niespodzianki :) A po za tym moja koleżanka po lewatywce dostała takich skurczy że zaraz urodziła :)

Falon lubi tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie trzymaj się!!!

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• margaret26 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie - kciukasy również od Nas.

Dziewczyny ,jeśli macie chwilę na lekturę to polecam :)

Poród nie jest chorobą
    1.Społeczeństwo powinno być poinformowane o różnych formach opieki okołoporodowej, aby każdej kobiecie umożliwić wybór takiego rodzaju opieki, jaki ona preferuje.
    2.Szpitale powinny ogłaszać własne dane statystyczne dotyczące porodów (między innymi o ilości cięć cesarskich czy porodach wywoływanych).
    3.Nie ma żadnych wskazań do usuwania owłosienia łonowego i do wykonywania lewatywy przed porodem.
    4.Nie powinno się indukować porodu dla wygody. W żadnym regionie geograficznym odsetek porodów wywoływanych nie powinien przekraczać 10%.
    5.Nie ma naukowego uzasadnienia dla rutynowego, sztucznego, wczesnego przebijania pęcherza płodowego.
    6.Nie ma dowodów na to, że rutynowe elektroniczne monitorowanie porodu ma pozytywny wpływ na jego wynik. Monitorowanie powinno się odbywać w starannie wyselekcjonowanych przypadkach (związanych z wysokim ryzykiem śmiertelności okołoporodowej) oraz przy porodach wywoływanych. Poszczególne kraje powinny prowadzić badania mające na celu określenie takich grup ciężarnych, u których zastosowanie elektronicznego monitorowania może przynieść korzyści. Do czasu zakończenia tych badań, służby zdrowia powinny powstrzymać się od kupowania sprzętu.
    7.Podczas porodu kobiety nie powinny być układane w pozycji na wznak. Należy zachęcać je do chodzenia w okresie rozwierania szyjki macicy oraz pozostawić swobodną decyzję dotyczącą pozycji w czasie narodzin dziecka.
    8.W czasie porodu powinno się unikać rutynowego podawania środków analgetycznych i anestetycznych (przeciwbólowych, znieczulających), jeżeli nie są specjalnie zalecane dla przeciwdziałania lub zapobiegania komplikacjom porodowym.
    9.Rutynowe nacinanie krocza jest nieuzasadnione.
    10.W żadnym rejonie geograficznym odsetek porodów zakończonych cięciem cesarskim nie powinien przekraczać 10 - 15 %.
    11.Brak dowodów na konieczność wykonywania cięcia cesarkiego po wcześniejszym cięciu w poprzecznie dolnym odcinku. W tych przypadkach poród powinien odbywać się drogą naturalną, o ile możliwe jest udzielenie w razie potrzeby natychmiastowej pomocy chirurgicznej.
    12.Karmienie piersią ppowinno być podjęte natychmiast po porodzie, jeszcze przed opuszczeniem przez matkę sali porodowej.
    13.Zdrowy noworodek powinien zostać z matką, o ile pozwala na to stan zdrowia obojga. Prowadzenie obserwacji zdrowego noworodka nie uzasadnia oddzielania dziecka od matki.
    14.Rządy powinny wydać regulacje prawne, dopuszczające do użycia tylko takie technologie i techniki związane z porodem, których przydatność została dowiedziona.
    15.Techniki i technologie stosowane w czasie porodu powinny być dobierane w sposób interdyscyplinarny. Kobiety, wobec których są one stosowane, powinny uczestniczyć w ich planowaniu, ocenie i rozpowszechnianiu wyników. Ocena zastosowanych środków powinna być przekazana przede wszystkim osobom związanym z badaniami, a także do środowisk, w których te badania były prowadzone.

Prawa kobiet w czasie ciąży i w czasie porodu

Prawo do wyboru szpitala

Przede wszystkim musimy pamiętać, że ciężarna ma prawo do tego, by wybrać miejsce, w którym będzie rodzić. Ma prawo wybrać dom, jeżeli jej i dziecka stan na to pozwalają. Jeżeli zdecyduje się na szpital, to może być to dowolna porodówka w kraju. Nie ma mowy o rejonizacji. Jedynym ograniczeniem jest ilość „wolnych łóżek”. Może zdarzyć się tak, że kobieta nie zostanie przyjęta, gdyż szpital nie będzie mógł zapewnić jej właściwych warunków, z powodu braku miejsc w dniu, w którym wypadł termin porodu.

Prawo do porodu rodzinnego

Kobieta rodząca ma prawo do porodu rodzinnego, który nie może być traktowany jako oferta ponadstandardowa. Nie może być odpłatny. Co ważniejsze, nikt z personelu nie ma prawa dyktować kobiecie tego, z kim ma rodzić. To ona wybiera czy będzie to jej partner, przyjaciółka, matka czy siostra. Byleby była to osoba zdrowa, trzeźwa i zachowująca się w sposób właściwy. Czasem możliwe są ograniczenia, gdy ze względów technicznych (np. brak odpowiednich sal) poród rodzinny, nie może się odbyć, bez pogwałcenia prawa do intymności innych pacjentek.

Prawo do poszanowania intymności i godności osobistej

Jest ono dobrem osobistym każdego człowieka, chronionym przez prawo. Z chwilą przyjęcia na oddział bądź blok porodowy, kobieta nie traci tego prawa. Personel ma dołożyć wszelkich starań, by badania, zabiegi, a nawet zbieranie informacji dotyczących stanu zdrowia i samopoczucia pacjentki, odbywały się w sposób kulturalny, życzliwy i na tyle staranny, by nie przysparzać jej niepotrzebnego bólu i dyskomfortu. Kobieta w ciąży i w czasie porodu ma prawo do tego, by szanowano jej prywatność, jej uczucia i godność osobistą. Dlatego (poza sytuacjami szczególnymi) ma ona prawo odmówić udziału studentów w badaniu.

Prawo do informacji

Kobieta powinna być informowana o stanie zdrowia swoim i swojego dziecka, o przebiegu i postępach porodu, o wszelkich komplikacjach. Lekarze nie mogą zatajać przed nią informacji, nie mogą nimi manipulować, ani przedstawiać ich bez poszanowania uczuć i prywatności pacjentki. Jeżeli kobieta ma jakieś wątpliwości, lekarz ma obowiązek je wyjaśnić w sposób zrozumiały, rzetelny i obiektywny. Taki sam obowiązek spoczywa na lekarzach neonatologach zajmujących się noworodkami. Muszą oni w sposób jasny, bez nieuzasadnionej zwłoki, przekazywać wiadomości o stanie zdrowia dziecka, o tym, jakim zabiegom bądź badaniom ma być poddane.

Prawo do wyrażenia świadomej i swobodnej zgody na interwencje medyczne

Wraz z obowiązkiem informowania kobiety o wszystkim, co dotyczy stanu zdrowia jej i jej dziecka, łączy się obowiązek uzyskania jej zgody na planowane procedury medyczne. Obejmuje on swym zakresem, zarówno zgodę na podanie znieczulenia, jak i wykonanie cięcia cesarskiego, czy podanie jakiegokolwiek leku. To, w jaki sposób, i kiedy zgoda zostaje udzielona, jest uzależnione od okoliczności i działania, które ma zostać podjęte. Warunkiem niezbędnym do świadomego podjęcia decyzji przez pacjentkę jest rzetelna, obiektywna informacja.

Prawo do pomocy i wsparcia

Po porodzie kobieta ma prawo zarówno do tego, by samodzielnie opiekować się dzieckiem, jak i do tego, by robił to jego ojciec. Nie zwalnia to w żadnej mierze personelu z obowiązku pomocy. Kobieta ma prawo wymagać instruktażu w zakresie pielęgnacji noworodka. Do niej należy decyzja czy wybierze karmienie piersią, czy zdecyduje się na mleko modyfikowane. W obydwu sytuacjach należy się jej rzetelna i fachowa porada. Ponadto, personel musi umożliwić młodej mamie odpoczynek po trudach porodu.

Prawo do kontaktu z osobami bliskimi

Zarówno kobieta, jak i dziecko mają prawo do przyjmowania odwiedzin. Wizyty powinny przebiegać z poszanowaniem reguł panujących na oddziale, a przede wszystkim z uwzględnieniem prawa do intymności i spokoju innych pacjentek.

Nowe standardy opieki okołoporodowej

7 kwietnia 2011 r. w życie weszły tzw. „Standardy opieki okołoporodowej”. Regulują wszelkie kwestie związane z przebiegiem ciąży, porodu i okresem tuż po nim, określając szczegółowo prawa kobiety i obowiązki personelu medycznego. Duży nacisk położono na to, by lekarze, położne, pielęgniarki w sposób właściwy, z poszanowaniem godności i intymności traktowali rodzącą. Świadczyć to może o tym, iż to podstawowe prawo, nie było do tej pory respektowane w sposób zadawalający. Ponadto standardy dały kobietom prawo wyboru osoby prowadzącej ciążę i poród, jeżeli przebiegają w sposób fizjologiczny. Może być to zarówno ginekolog-położnik, jak i położna.

Dokument ten daje rodzącym prawo do naturalnego porodu, pozbawionego zbędnej medykalizacji. Kobieta ma wszelkie prawo, by odmówić przeprowadzenia zabiegów, takich jak przebicie pęcherza płodowego, podanie oksytocyny, znieczulenie zewnątrzoponowe, długotrwałe (profilaktyczne) monitorowanie stanu płodu przy użyciu KTG, jeżeli lekarze nie wykażą zasadności ich zastosowania.

Ponieważ każda procedura wykonywana w trakcie porodu musi być z kobietą omówiona i na każdą, musi ona wyrazić zgodę, nie ma obowiązkowej lewatywy, nacięcia krocza czy golenia.

Standardy okołoporodowe dają kobiecie prawo do spędzenia wspólnie z dzieckiem pierwszych 2 godzin po porodzie. Oczywiście wtedy, gdy nie ma medycznych przeciwwskazań.

edyś, Est, Kate84, muminka83, Kokaina, Wanna, Lilou1984, Karka lubią tę wiadomość

Leon 3940g, 57cm, 10pkt, cc <3
    Urodzony dnia 23.02.2016r, o godzinie 5.40

3jvzj44jk36zw5al.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    Martita a jakiego kremu używasz? Szczerze mówiąc nigdy nie używałam, a bałam się że kupie a włoski i tak zostaną, a może to jest dobry pomysł.

Veet skóra wrażliwa - on jest taki różowo niebieski. Powiem Ci, że też się obawiałam że włoski zostaną albo że będzie zbytnio podrażniał ale nic z tych rzeczy :) włoski usunął elegancko (jak do tej pory goliłaś się maszynką to trzeba troszkę dłużej potrzymać) i żadnych podrażnień :) także polecam :)

Madlene.:), muminka83 lubią tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olu wiem, wiem ale jakos mnie to martwi bardzo :-( zobaczymy jak jutro bedzie z tymi wynikami, bo od tego tez duzo zalezy...

MeAmerie moja kolezanka miala cholestaze i od 29tyg w szpitalu lezala, dali jej leki i dotrwala do 38tyg :-) trzymam kciuki za was bedzie dobrze

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    M+M a o tej stronce słyszałaś https://www.zrobsobiekrem.pl/ ?
    Jeśli tylko ktoś Ci doradzi czego potrzebuje Twoja skóra to możesz sobie zrobić krem bez tych wszystkich konserwantów ;)
    Super! Tylko ja nie wiem co mi potrzebne... Muszę o tym pomyśleć!

• Falon Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie z innej beczki. Gdzie dostanę fajne czarne sprawdzone legginsy ciążowe? Weszłam na stronkę H&M MAMA i nie widzę, a trochę się boję na własną rękę coś z allegro zamawiać, aby nie przyszło jakieś badziewie ;-)

201604051765.png
  • Viera Yves Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie kciuki trzymam. Ja mam wyniki kwasów żółciowych w piątek bo też podejrzewają cholestaze.

Trzymam kciuki oczywiście za Was wszystkie.

Jeśli chodzi o wyjście ze szpitala to oczywiście leginsy w których teraz chodzę i jakiś sweterek.

Ja kupiłam swoje leginsy na allegro podaje linka, mogę śmiało polecic:

http://allegro.pl/legginsy-ciazowe-ocieplane-z-futerkiem-l-xl-i5916122256.html

Falon lubi tę wiadomość

starania od 11.2013 I IUI 19.04.2015 :( II IUI 02.07.2015 :D
    Marcel :D
    dqpr73sb94pdetrw.png[/link]
    ponowne starania
    I IUI 22.03.2017 :D
  • Viera Yves Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko Was nadrobić a jeszcze ciężej odpisać coś którejś na pytanie. Nie wyrabiam. Szczególnie ze większość czasu leżakuje i nadrabiam z telefonu.

W piątek byłam na wizycie i Szkrab waży jakieś 1710 gram, wszystkie jego parametry prawidłowe i do tego ma długą kość udowodnić, ale i Tz i ja mamy długie nogi wiec można się było spodziewać.

Ja ważę się regularnie na wizytach u gin. I nigdzie więcej. Narazie jest +11kg przy wzroście 172 cm wiec chyba nie najgorzej choć cały czas myślę o tym aby nie przytyć za dużo. Mam okropna tendencje do rozstępów i niestety piersi pośladki i boki bioder juz są nimi obsypane. Na brzuchu tfu tfu narazie rozstępów brak. Smaruje prawie całe ciało bio oil oraz oliwka z babydream i mam nadzieje ze szybko wszystko zblednie.

Izoleccc, d'nusia, Mania1718, M+M+?, Czarodziejka87, Falon, Lilou1984, Karka lubią tę wiadomość

starania od 11.2013 I IUI 19.04.2015 :( II IUI 02.07.2015 :D
    Marcel :D
    dqpr73sb94pdetrw.png[/link]
    ponowne starania
    I IUI 22.03.2017 :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośśś - cieszę się, że nadal jesteście w dwupaku i trzymam kciuki za dobre jutrzejsze wyniki!

Gośśś, muminka83, Falon lubią tę wiadomość

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro też za was wszystkie trzymam kciuki ;) Mi dzisiaj brzuch sie dość spina ,a im dalej tym z tymi twardnieniami gorzej.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • darra991 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tak z innej beczki ale co wam powiem to wam powiem ale dobrze ze mamy tu na forum kogoś takiego jak martita :) jeszcze raz dzięki:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 21:22

A.Kasia, Izoleccc, Kate84, Madlene.:), domiii, M+M+?, edyś, arien, Est, Renka88, Martita88, Falon, Lilou1984, Karka lubią tę wiadomość

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:
    Pytanie z innej beczki. Gdzie dostanę fajne czarne sprawdzone legginsy ciążowe? Weszłam na stronkę H&M MAMA i nie widzę, a trochę się boję na własną rękę coś z allegro zamawiać, aby nie przyszło jakieś badziewie ;-)
    Falon, tu masz te z H&M, ja je bardzo lubie :)
    http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0120129001.html

RudyTygrysek, Teresa1992, Falon lubią tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    Falon, tu masz te z H&M, ja je bardzo lubie :)
    http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0120129001.html
    Ja też mam 2 pary i są ok (bardzo wygodne), ale chodzę tylko po domu, bo niestety bardzo cienkie i zimno w nich na zewnątrz :(

Falon lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Tak jeszcze teraz wymyśliłam ad golenia, próbowała któraś golić bikini maszynką elektryczną męża ? Może by jakoś łatwiej to szło :P

basassiia - ja o tym też myślałam. Póki co zabrałam mężowi starą maszynkę i golę nią nogi ( on miał motywację, żeby kupić sobie nową), ale bikini to przynajmniej u mnie zbyt delikatna skóra. Strasznie mnie pokaleczyła więc w kroku nadal walczę jednorazówkami.

Dziewczyny- wierzę, że dotrzymacie do końca miesiąca. To już będą dla was bezpieczne terminy.

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena zrzucimy, zrzucimy będziemy skakać wokół naszych bobasów i spacerować :-) Ja bym bardzo chciała wrócić do sportu jak dojdę do siebie, ale tak jak w Poznaniu miałby kto zostać mi z dzieckiem tak w Gdańsku nie... :-( ale coś się wymyśli! Potrzeba matką wynalazku :-)

She to ja mocno trzymam kciuki, żeby szyjka ani drgneła i w badaniu powiedzieli, że wszystko wygląda ładnie! :-*

Kasiu Cholera no, już tak niedużo zostało a tu jeszcze wyniki jakieś dziwne wychodzą! Ja mimo wszystko wierzę, że jutro wszystko wyjdzie dobrze i się okaże, że nic złego się nie dzieje!

Niecierpliwa ja widzę, że trochę biodra mi się poszerzyły przed ciąża miałam rozmiar XS/s a teraz s/m. Majtki poporodowe kupiłam M :-)

Darra ja nie pomogę bo na szczęście żadnych problemów z ZUS nie mam...

Alinali ja mam tv jeszcze bliżej łóżeczka :-P później wrzucę zdjęcia, choć po tygodniu planuje małą oddelegować do swojego pokoju ;-)

MeAmerie o kurczaki, powodzenia i pisz co decydują! :-* <3 mam nadzieję że będzie tak jak pisze Arien, dostaniesz najwyżej kroplówki i tyle o! :-* dokładnie pozytywne nastawienie dużo daje!

Jusiakp ja bym na Twoim miejscu poszła do dentysty jak tak bardzo boli :-(

Muminko błagam o kawałek takiego ciasta hehe :-D

Gośś dobrze, że się odezwałaś! No właśnie z tym usg też słyszałam, że jak się robi często to może być ono niewymierne. Ważne, że wszystko jest ok i przepływy dobre a teraz czekamy na jutrzejsze wyniki!

Vira Yves super, że wszystko jest dobrze i wizyta była udana gratuluję :-)

Mój też niby chętny, żeby zrobić mi depilację ale ja się boję, on jest taki niedelikatny że przy okazji może mnie przypadkiem obrzezać :-P

Ja z kolei też żebra na wierzchu, wystający brzuch i girki jak patyki, znajomi też mówią że na buzi schudłam, ale ja 170cm i +7kg, zbliżam się do 60kg :-P

Moja mała to często mimo, że już długo główką w dół to wbija mi te nóżki w boki albo w jeden bok zapierając się pupą w drugim, czasem też idą w żebra! Ale najbardziej to nie lubię jak mi tam na dole gmera rączkami i główkę wpycha w....!

Dokładnie tak jak pisze Teresa już kiedyś Wam pisałam, że moja bratowa przytyła 30kg w ciąży a półtora miesiąca po porodzie miała 35 na minusie :-D także no worry ;-)

Mam nadzieję, że wrócę do tańca towarzyskiego po porodzie, tańczyłam 10-14h tygodniowo tylko będę musiała szukać nowego trenera i partnera w Gdańsku :-( w Poznaniu mam swojego, tańczący długo, jesteśmy zgrani,mieliśmy startować w zawodach pro am (trener amator), miałam robić papiery instruktora i uczyć w jego szkole eh. Wyprowadzka wszystko zmieni...

Aaa i też mam zamiar poprosić o lewatywe :-P

Jeee w końcu odpisałam bo dodam, że dwa razy dziś już mi tel skasował gdy byłam na samym końcu pisania, wiecie co miałam ochotę pogryźć i zdeptać ten tel!

Ja już w mieszkaniu, całą drogę leżałam, z pociągu odebrała mnie rodzina M zabrali do teściów bo M w pracy i dostałam obiad, później sobie leżałam i czekałam aż po mnie przyjedzie. Teraz odpoczywam sobie prawie jak w Poznaniu :-) tylko 3 dni i wrócę do Poznania, dam radę :-P

alinalii, RudyTygrysek, Mania1718, A.Kasia, muminka83, d'nusia, She86, Czarodziejka87, Falon, Lilou1984 lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie również trzymam mocno kciuki :*
    A.Kasia za ciebie również trzymam kciuki :*
    Ja od początku przytyłam 8 kg i przez dietę cukrzycową nic więcej nie tyję. Rozstępów nie mam żadnych
    Baassiia ja mam taką maszynkę elektryczną męską specjalnie na potrzeby golenia okolic bikini :D
    Falon ja mam te z H&M co dziewczyny link wrzuciły i są bardzo fajne, posiadam 2 pary i chodzę w nich ciągle a gdy zimno to zakładam rajtuzki pod nie :D
    Gosss za Twoje wyniki też trzymam kciuki :*

Byłam dziś w biedronce zobaczyć czy mają te płyny do prania Lovela 3L i szukam szukam i nie ma aż w końcu idąc do kasy patrze że są i wzięłam jeden do białego i jeden do kolorów sztuka za 23.99zł
    Powiedzcie mi jeszcze na ile prań mniej więcej jeden wystarczy?

Falon lubi tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośś specjalnie dla Ciebie obiecuję że jak kiedyś zrobimy spotkanie marcówek to przyjadę z blachą tego ciasta :-*

723e8789dde007a7med.jpg

Pachnie truskawkami ....

Gośśś, baassiia, Madlene.:), Kate84, Mania1718, Martita88, Falon, Lilou1984, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heja ja tez nie najlepsi wyniki zrobiłam dzisiaj mocz i wuszly mi szczawiany wapniowe liczne co tylko niestety chyba potwierdza kamice nerkowa i stad te kolki nerkowe

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Gośś specjalnie dla Ciebie obiecuję że jak kiedyś zrobimy spotkanie marcówek to przyjadę z blachą tego ciasta :-*

723e8789dde007a7med.jpg

Pachnie truskawkami ....

Muminko chyba wyliże go przez telefon mniammmm

Kasieńka może warto powodziedzieć ginowi i odwiedzić urologa? Z kamicą nie ma żartów.

Mania1718 lubi tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
‹‹ 1623 1624 1625 1626 1627 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ