Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
ona. wrote:Hejo.
Dawno nie pisałam, ale urlopuję się w Polsce
Ale żeby nie było za kolorowo to trafiłam do szpitala:(
i dlatego własnie zrezygnowałam z wyjazdu nawet nad Polskie morze wole dmuchac na zimne
mam nadzieje ze wszystko ok z dzidzia i z Toba
-
arien wrote:Dziewczyny, a jak działacie z badaniami prenatalnymi? Robicie caly pakier - usg+krew czy tylko jedno z nich? Ja zrobię chyba tylko USG...
ja robię tylko USG.
pisałyśmy już o tym wcześniej, co sądzimy o teście Pappa i innych dodatkowych badaniach - test PAPPA to tylko statystyki wyliczane przez jakiś system, które tak naprawdę mogą powiedzieć, że dziecko będzie chore, a urodzi się finalnie zdrowe i odwrotnie. poza tym jak USG wychodzi Ci dobrze to nie ma większego sensu robić innych badań, chyba, że masz je na NFZ, bo do najtańszych niestety nie należą -
Ja mam prenatalne na 13.08 - usg i badanie biochemiczne-400zł, próbuję sobie na usg załatwić od innego lekarza skierowanie, bo to kupa kasy... (Takie badania zlecił lekarz prowadzący - chodzę prywatnie).
Dzisiaj zaczęło mnie boleć z lewej strony po żebrami, myślałam, że przeszło, lecz nadal powraca ból. Nie wiem czemu??
Jeśli chodzi o palenie papierosów co Wam mogę napisać, moja mama niedawno powiedziała mi i siostrze, że paliła z nami w ciąży, może dlatego moja siostra ma problemy z sercem? A ja często muszę odchrząkiwać bo nie mogę oddechu złapać? Może to przekona kogoś do rzucenia całkowitego fajek?
Domiii - zmień mi termin porodu na 3 marca;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 16:05
Córka!!! Kochana Hania :* 38+6, 19.30, 51cm, 2760 -
arien wrote:Dziewczyny, a jak działacie z badaniami prenatalnymi? Robicie caly pakier - usg+krew czy tylko jedno z nich? Ja zrobię chyba tylko USG...
Ja będę robić wszystko, co się będzie dało, łącznie z nieinwazyjnymi badaniami genetycznymi z krwi (Nifty/Harmony).
Pewnie wiele wyjaśni fakt, że w naszym marcowym gronie chyba jestem najstarsza. Mam 36 lat.Madzialena90 lubi tę wiadomość
-
Karolina@ wrote:Madzialena90 - po troszku zazdroszczę Ci mieszkania w Szwecji. Mam ogromny sentyment do niej, ponieważ w zeszłym roku w południowej części kraju spędziłam przeszło 3 miesiące
A Ty mniej więcej gdzie mieszkasz i co Cię skłoniło do wyboru tego kraju?
mieszkam w Malmö, a bo ja wiem najperw mój mąż przyjechał a ja do niego dojechałam bo strasznie tęskniłam i tak już tu mieszkamy kilka latKarolina@ lubi tę wiadomość
-
krówka_muffka wrote:teraz lepiej?
Piękny, śliczny, cudowny mały człowiek
Mam nadzieję, że w piątek też takiego ujrze
Milola bardzo mi przykro i kolejna z nas...
Co do nałogów to ja akurat problemu nie mam bo ani nie paliłam nigdy, ani kawy nie piłam ani zbytnio alkoholu nie lubię także ten temat mnie omija.
Co do prenatalnych ja robię i usg i krew ale tylko dlatego że mam w pakiecie w luxmed, w końcu po to tam sciemniam że prowadzę u nich ciążę a w rzeczywistości słucham tylko mojego gina co chodzę prywatnie
Dziewczyny wiecie jak mi brzuch wysadzilo? Szok i nie wiem czy to dlatego, że szczupła mocno jestem czy co? bo kg nadal mniej niż na początku ciąży.
Karka mam dziś to samo ból z lewej strony pod zebrami, taki dość mocno nieprzyjemny, że leżę w łóżku po obiedzieWiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 16:25
krówka_muffka lubi tę wiadomość
-
Madzialena90 wrote:mieszkam w Malmö, a bo ja wiem najperw mój mąż przyjechał a ja do niego dojechałam bo strasznie tęskniłam i tak już tu mieszkamy kilka lat
Hehe, do Malmo latałam Wizz Air. Potem przesiadka na szwedzkie mega szybkie i wypasione pociągi i do Hassleholm. Tam stacjonowałam. Malmo zwiedziłam i mam bardzo przyjemne wspomnienia. Szczególnie w pamięć mi wpadła dzielna Vastra Hamnem z Turning Torso na czele - w tak nowoczesnej dzielnicy mogłabym mieszkaćMadzialena90 lubi tę wiadomość
-
Vincent wrote:Dziewczyny czy lekarz Wam zlecil cytologie? bo mi nie i sie zastaniawiam nad tym...
Wynik badania cytologicznego musisz mieć wpisany do karty ciąży. Badanie to musi Ci zrobić lekarz, chyba że robiłaś to do roku wstecz i masz dokument potwierdzający wynik.
Ja cytologię robiłam w kwietniu, miałam dokument ze sobą więc moja gin tylko przepisała wynik do karty ciąży. -
Karolina@ wrote:Hehe, do Malmo latałam Wizz Air. Potem przesiadka na szwedzkie mega szybkie i wypasione pociągi i do Hassleholm. Tam stacjonowałam. Malmo zwiedziłam i mam bardzo przyjemne wspomnienia. Szczególnie w pamięć mi wpadła dzielna Vastra Hamnem z Turning Torso na czele - w tak nowoczesnej dzielnicy mogłabym mieszkać
Fakt Västra Hämnen jest piekne ale jednoczesnie jest tam bardzo drogo, ceny mieszkań tam są powalające ...Karolina@ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyannak wrote:Ja będę robić wszystko, co się będzie dało, łącznie z nieinwazyjnymi badaniami genetycznymi z krwi (Nifty/Harmony).
Pewnie wiele wyjaśni fakt, że w naszym marcowym gronie chyba jestem najstarsza. Mam 36 lat.
Szczerze powiedziawszy to nie rozumiem po co, skoro jeśli już chcesz mieć pewność to Nifty wystarczy. Po co robić badania przesiewowe jeśli zdecydowałaś się na Nifty? Strata czasu, pieniędzy i nerwów bo przesiewowe robisz dopiero od 12 tyg a Nifty możesz zrobić już w 10. -
A.Kasia wrote:Szczerze powiedziawszy to nie rozumiem po co, skoro jeśli już chcesz mieć pewność to Nifty wystarczy. Po co robić badania przesiewowe jeśli zdecydowałaś się na Nifty? Strata czasu, pieniędzy i nerwów bo przesiewowe robisz dopiero od 12 tyg a Nifty możesz zrobić już w 10.
Oj, to chyba mój skrót myślowy namieszał
Chciałam powiedzieć, że poza USG prenatalnym, będę robiła genetyczne z krwi (Nifty).Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 16:36
-
Mnie gin zrobil cutologie i pobrał jeszcze z palca sluz na wymaz na pierwszej, potwierdzajacej ciaze wizycie czyli w 5t6d.
Wiecie, może to kiepskie co powiem, ale jesli mam byc szczera to wcale nie wiem co bym zrobila gdyby okazalo się, że dziecko ma jakąs powazna wade genetyczna. Nawet nie chce o tym myslec