Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Karolina@ wrote:Przygotowujcie się na rewolucję
http://mamadu.pl/119793,sekrety-anatomii-jak-cialo-matki-zmienia-sie-podczas-ciazy-obejrzyjcie-niesamowity-film
O żesz...
Niby człowiek to wie, ale jak zobaczy tak live na filmiku, to niezłe wrażenia są.
Te ściśnięte jelita mnie przeraziły Poza tym, trochę mam obaw o mój kręgosłup, jak on to wytrzyma. Za mało ćwiczyłam przed ciążą, nie przygotowałam się -
arien wrote:Wiecie, może to kiepskie co powiem, ale jesli mam byc szczera to wcale nie wiem co bym zrobila gdyby okazalo się, że dziecko ma jakąs powazna wade genetyczna. Nawet nie chce o tym myslec
Myślę, że to nie kiepskie, tylko bardzo ludzkie.
Mam koleżankę, której po pierwszym badaniu wyszły bardzo bardzo bardzo złe wyniki. Dostała skierowanie na kolejne (podejrzewam, że już na inwazyjne) i wraz z mężem postanowili ich nie robić. Ponieważ od początku mieli świadomość, że dla nich nie istnieje coś takiego jak decyzja. Droga była tylko jedna. Do ostatniego dnia żyli niepewnością. Poród bardzo trudny i z komplikacjami. Ale na świat przyszła super zdrowa córka.Nataszka2200, domiii lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyannak wrote:Oj, to chyba mój skrót myślowy namieszał
Chciałam powiedzieć, że poza USG prenatalnym, będę robiła genetyczne z krwi (Nifty).
Aha No to wszystko jasne Mi też lekarz o Nifty mówił i ustaliliśmy, że jeśli w USG wyjdzie nieprawidłowy obraz w budowie dziecka to może zrobimy to badanie. U nas kosztuje 2500 zł ale przynajmniej nie niesie żadnego ryzyka dla dziecka. No zobaczymy, na dzień dzisiejszy mówię sobie, że będzie wszystko ok -
Est wrote:Dzwoniłam dzisiaj do szkoły rodzenia. Wybieracie się Dziewczyny?
Ja tak. Tylko muszę jeszcze się upewnić, że mąż ze mną pójdzie. On ma trójkę dzieci (dorosłych) z wcześniejszego małżeństwa, był przy dwóch porodach i chyba mu się wydaje, że wszystko wie w tym temacie
Tylko, że ja nie wiem, hehe
Nawiasem mówiąc, to właśnie się ostatnio zorientowaliśmy, że między jego najmłodszym dzieckiem (będącym aktualnie w moim brzuchu) a najstarszym, będzie równe 30 lat różnicyNataszka2200, Est, Karolina@, A.Kasia lubią tę wiadomość
-
Uuu to dużo:-) Ale super taka odmiana, znów dzidziuś w życiu:-)
Moj mąż dzielnie twierdzi, że będzie ze mną chodził do szkoły rodzenia. To nasze pierwsze dziecko, więc jesteśmy zieloni w tych tematach
W każdym razie zapisalam nas i za dwa m-ce będą do nas dzwonic z ustalonymi terminami zajęć
-
nick nieaktualnyJa wpadam tylko na chwile pozdrawiając z gorącego Krakowa.
Jestem na szkoleniu wstępnym w nowej pracy. Ogólnie jest trochę ciężko i trochę niedosypiam ale póki co z fasolem czujemy się w miarę ok
Powoli zmniejszam dawkę luteiny i to też może mieć wpływ na samopoczucie
Ja mam następne podglądanie 6.09 i już nie mogę się doczekaćEst, alinalii lubią tę wiadomość
-
Hejka
Mi gin na ostatniej wizycie robil cytologie bo powiedzial ze musi byc swieza... a w kwietniu mialam robiona w szpitalu...
Co do szkoly rodzenia to bede chciala na nia pojsc... ale jak na razie sie nie zapisuje... bo juz dwa razy bylam zapisana i niestety nie doczekalam do niej...
Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
Hejka
Mi gin na ostatniej wizycie robil cytologie bo powiedzial ze musi byc swieza... a w kwietniu mialam robiona w szpitalu...
Co do szkoly rodzenia to bede chciala na nia pojsc... ale jak na razie sie nie zapisuje... bo juz dwa razy bylam zapisana i niestety nie doczekalam do niej...
Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
nick nieaktualnyNataszka2200 wrote:powiedzcie mi a jak z męzem robiłam badania genetyczne kariotypy i wyszły w porzadku to mam robic te Pappa ja sie w ogóle nie orienuje co to jest ta Pappa
Fakt, że oboje macie prawidłowe kariotypy oznacza, że żadne z Was nie jest nosicielem translokacji chromosomalnych bądź też chorób genetycznych mogących przenieść się na dziecko. Jednak nie ma on wpływu na to jak podzielą się geny w kształtującym się zarodku. Test Pappa jest badaniem przesiewowym, składającym się z badania USG określającego anatomiczną budowę płodu oraz z badania krwi (dlatego mówi się na to - test podwójny). Badanie krwi sprawdza poziom białka osocza A i hCG - są to hormony wytwarzane przez płód i przekazywane do krwiobiegu matki. Na tej podstawie (min bo liczy się jeszcze kilka innych czynników) program komputerowy określa jakie są szanse na to, że dziecko posiada którąś z trisomii chromosomalnych. Nie jest to badanie nieomylne, może zarówno wskazać wysokie ryzyko choroby u zdrowego dziecka jak i wykluczyć ryzyko u dziecka chorego. Dlatego też z reguły jego wynik jest potwierdzany dalszymi badaniami, najczęściej amniopunkcją.
To Twój lekarz prowadzący powinien zasugerować Ci, czy w Twoim przypadku konieczne jest wykonanie testu PAPPA. Jeżeli nie jesteś w grupie ryzyka a wyniki badań USG nie odbiegają od normy to według mnie nie ma takiej potrzeby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 17:57
Nataszka2200 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo do szkoły rodzenia to ja się nie wybieram. Do porodu się nie muszę przygotowywać bo i tak jestem skazana na cesarkę a że mam 18 lat młodsze rodzeństwo to i mam pojęcie o opiece nad dziećmi Za to wiele kobiet z mojego otoczenia na takie zajęcia chodziło i bardzo sobie wszystkie chwaliły
-
Ja sie wybieram na szkole rodzenia ale chyba bardziej zeby poznać inne dziewczyny z okolicy które są w ciąży. Koleżanka z pracy jest w ciąży 10tyg wyżej niż ja ale to juz jej drugie dziecko i jakoś sie ciąża wcale nie przejmuje wiec nawet nie mamy o czym pogadać bo jest o tyle bardziej doświadczona ze jakoś wszystkie moje pytania albo konwersacje o ciąży czy obawy to ona wszystko wie lepiej tym mam sie nie przejmować tamto jest nie ważne tutaj przesadzam i tak w kółko juz sama nie pamięta jak to było e pierwszej ciąży człowiek jakoś taki ciekawszy wszystkiego jest bardziej przejęty wiec mam nadzieje poznać inne babeczki w ciąży haha po to idę na szkole rodzenia
Wszyscy nasi znajomi maja juz dzieci i to starsze a my sie jakoś obijaliśmy wiec każdy fascynacje ciąża juz ma za sobą
-
Hej.
Ja po wizycie, kropeczka ma 3 cm i pięknie machała mi rączkom na ekraniku, a później przyłożyła łapkę do buzi. Odpłynęłam po prostu.
Kolejna wizyta 1 wrześniaMagda lena, A.Kasia, ona., Marcysia86, Est, krówka_muffka, Karolina@, Lilou1984, Karka lubią tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny. Długo nie pisałam. Miałam na głowie przeprowadzkę Mieszkamy teraz w domu u teściów, bierzemy na przeczekanie, bo grudniu odbieramy mieszkanie w Gdańsku także teraz włączyliśmy tryb oszczędzanie...
Z Fasolem czujemy się dobrze Aż za dobrze od 5 dni żadnych objawów ciążowych. Oprócz brzucha ciążowego Nie schizuje się, bo to nic nie da Nie plamię, nie krwawię.
Co do szkoły rodzenia, to ciekawe jak to jest .... bo mieszkam teraz w Toruniu, ale zameldowana jestem w Gdańsku. Należy mi się bezpłatna szkoła rodzenia w Toruniu? Czy tylko tam gdzie mam meldunek?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 18:32