X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin powiedzial ze nawet male ilosci papierosow sa znacznie gorsze od malych ilosci alkoholu. Wiadomo nalog itd ale ja bym sobie nie wybaczyla gdyby przez takie cos dziecko byli chore

alinalii lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien wrote:
    A.Kasia - nie wyobrazam sobie Waszego bolu, naprawdę. Musicie być bardzo silną parą. Podziwiam Was i trzymam za Was bardzo, bardzo mocno kciuki

Krowka, sliczny, maly człowieczek. Tak bym chciała zobaczyć już swoje dzieciątko a do 27ego jeszcze tyyyle czasu :/

milola86 - bardzo mi przykro, wspólczuje, musisz byc silna i pamiętaj ze takie rzeczy zdarzaja sie niestety bardzo czesto i jest to najczesciej kwestia szczescia.

polin - za kazdym razem jak slysze takie wiesci czuje zlość. Czemu takie rzeczy zdarzaja sie tak mlodym ludziom? :(

Co do palenia w ciązy. Ja bylam nałogową palaczką, paliłam paczkę dziennie i chyba w zajściu mi to nie przeszkodzilo za bardzo. W kazdym razie nie do konca udalo mi sie zerwac z nalogiem i od czasu do czasu zdarza mi sie pociągnąć. To straszne i to dla mnie ogromny wstyd sie do tego w ogole przyznac. Ale czasami bywa to silniejsze ode mnie. I nawet nie bede wspominac o wyrzutach sumienia...

Arien, to że w dużej mierze ograniczyłaś palenie już jest powodem do dumy bo niestety z nałogiem nie łatwo jest wygrać. Drugą sprawą jest fakt, że u nałogowych palaczek (chodzi o osoby które palą paczkę dziennie i więcej, nie takie które sobie popalają) nie zaleca się nagłego odstawienia w chwili zajścia w ciążę a stopniowe ograniczenie nikotyny. Syndrom odstawienia wcale nie jest mniej groźny od samej nikotyny. Tak więc nie powinnaś się wcale wstydzić a powoli walczyć z nałogiem :)

• Est Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krowka, śliczny bobasek !!!

Arien, czytałam w książce "W oczekiwaniu na dziecko", ze nawet maly dymek a Twoje dziecko ma komorę gazową. Mam nadzieję, ze uda Ci się rzucić. Trzymam kciuki!

krówka_muffka lubi tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam coś takiego w necie na temat tego, jak rzucić palenie w ciąży :) Może którejś z Was się przyda:

Główne metody które mogą Ci pomóc w odstawieniu papierosów :
    1.Wyznacz sobie datę rzucenia papierosów i określ czy chcesz zrezygnować stopniowo czy od razu.
    2. Określ dlaczego palisz ? Czy palisz z przyzwyczajenia ? Czy może wszyscy z otoczenia palą więc ty też ?
    3. Znajdź motywację dzięki której chcesz rzucić palenie. Jeśli jesteś w ciąży pomyśl o zdrowiu twojego dziecka.
    4. Zmień swoje codzienne czynności, jeśli paliłaś po posiłku zmień to i zamiast o tym myśleć idź na spacer czy oglądnij telewizję
    5. Musisz zająć czymś swoje usta i ręce . Jeśli masz ochotę zapalić możesz spróbować rysować lub masować dłonie i ręce.
    6.Jeśli palisz papierosy dla smaku to zastąp je czymś np. gumą do żucia, sokami, świeżymi warzywami czy owocami.
    7.Jeśli palisz dla przyjemności zamień ją na coś innego np. wybierz się na zakupy dla maluszka, posłuchaj muzyki lub rozpocznij ćwiczenia fizyczne.
    8. Jeśli palisz z przyzwyczajenia zmień otaczające cię środowisko i zacznij chodzić do miejsc gdzie obowiązuje zakaz palenia.
    9. U niektórych osób w pierwszych tygodniach mogą pojawić się objawy związane z odstawieniem papierosów.
    Oto główne metody radzenia sobie z nimi :
    - głód - przygotuj sobie dietetyczne przekąski tj. owoce, warzywa, sałatki
    - rozdrażnienie, trudności w skupieniu się- poproś o pomoc bliskich, idź na spacer, zapewnij sobie więcej snu
    - niepokój- znajdź sobie zajęcie które będzie cię pochłaniało
    - zaparcia- jedz lekkie potrawy, więcej warzyw
    10. Ważne jest zapewnienie sobie wsparcia najbliższych, nie będziesz się czuła osamotniona
    11. Jeśli przytrafi Ci się zapalić papierosa, nie załamuj się . Ważne że cały czas próbujesz!

• alinalii Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również byłam nałogowcem ale jak zrobiłam test to byłam najbardziej szczęśliwą kobieta. Chęć do palenia minęła w chwile. Nie wyobrażam sobie truć maleństwo na które czekałam prawie trzy lata

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny ja również jestem po pierwszej oficjalnej wizycie ale tutaj u siebie w Szwecji. ( W Polsce byłam na wakacjach) i chciałabym wam to opisać, i zapewnie się troszkę zdziwicie: a więc:
    -pierwsza wizytą to tylko rozmowa z położna na temat chorób w rodzinie i to ona prowadzi ciąże (lekarza się nie widzi chyba że są jakieś komplikacje)
    -zero USG pierwsze mam wyznaczone na 18 tyg. (gdyby nie wizyta w PL do 18 tyg bym maluszka nie zobaczyła)
    -następna wizyta to badania z krwi odnośnie chorób i to tyle + rozmowa
    - być może położna założy mi kartę ciąży przy następnej wizycie ale pewności nie mam
    -badania prenatalne mi się nie należą mimo tego że nie znam połowy rodziny a powód - nie mam skończonych 33 lat
    -jeśli chodzi o wit. zero informacji, nie kazała nic brać do następnej wizyty w której będę mieć robione badania z krwi i wtedy się zastanowi czy mi czegoś w organizmie brakuje. Kazała mi tylko brać OMEGA 3 i tyle..
    I CO WY NA TO???
    całkiem co innego niz w Polsce ..

• baassiia Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W UK jest to samo, czasem mysle ze moze to i lepiej bo przez te wizyty to tez czasem sie bardziej swiruje/ zamartwia, a to plod za maly, za duzy, beta nie taka itp. Jesli sie ma problemy to i tam do lekarza wysylaja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 13:33

She86 lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tak szkoda tylko że na całą ciąże przypadają tylko 2 USG...

• arien Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jestescie kochane! Rzucę na pewno, zapalić zdarza mi sie sporadycznie, więc i tak zrobilam duuuuzy krok. Czasami sie zastanawiam po co sięgam po papierosa, skoro udalo mi sie juz tyle wytrzymac? Mój gin powiedział, że nie należy wymagac od kobiety ciezarnej niewiadomo czego. Jesli pali np. 20 papierosów i ograniczy je do 1 czy 2 dziennie to i tak jest to już milowy krok :) Ale dam radę :)

Co do Twojej wizyty Madzialena90 to w Szkocji jest podobnie. Moja braotwa urodzila tam 3 maluchów. I tam ciąże tak naprawdę zaczynają traktować jak ciążę dopiero po 3mcu.

o1483e5e2gt7h77w.png
  • ona. Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo.
    Dawno nie pisałam, ale urlopuję się w Polsce :)
    Ale żeby nie było za kolorowo to trafiłam do szpitala:(

Nataszka2200 lubi tę wiadomość

f2w3rjjglq0pbcee.png
    f2wlrjjgynbk8rll.png
  • Katiesz16 Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 wrote:
    hej dziewczyny ja również jestem po pierwszej oficjalnej wizycie ale tutaj u siebie w Szwecji. ( W Polsce byłam na wakacjach) i chciałabym wam to opisać, i zapewnie się troszkę zdziwicie: a więc:
    -pierwsza wizytą to tylko rozmowa z położna na temat chorób w rodzinie i to ona prowadzi ciąże (lekarza się nie widzi chyba że są jakieś komplikacje)
    -zero USG pierwsze mam wyznaczone na 18 tyg. (gdyby nie wizyta w PL do 18 tyg bym maluszka nie zobaczyła)
    - być może położna założy mi kartę ciąży przy następnej wizycie ale pewności nie mam
    -badania prenatalne mi się nie należą mimo tego że nie znam połowy rodziny a powód - nie mam skończonych 33 lat
    -jeśli chodzi o wit. zero informacji, nie kazała nic brać do następnej wizyty w której będę mieć robione badania z krwi i wtedy się zastanowi czy mi czegoś w organizmie brakuje. Kazała mi tylko brać OMEGA 3 i tyle..
    I CO WY NA TO???

W UK Tez tylko 2 usg w około 12tyg i 20tyg z tym ze 12tyg to prenatalne. Ja poszłam do lekarza pierwszego kontaktu i jedyne potwierdzenie ciąży to test który sama zrobiłam. Położnej nie zobaczę do 10tyg wtedy tylko krew i badanie moczu. Lekarza tez sie nie widzi jak jest wszystko w porządku. Czasem jest 3 usg w późniejszym czasie jeśli jest podejrzenie ze cos jest nie tak.
    Kazali mi tylko brać kwas foliowy.

Ja poszłam na usg prywatnie zobaczyłam tylko pęcherzyk z żółtkiem. 15.08 idę jeszcze raz zobaczyć serducho. W 10tyg jestem w Polsce wiec pewnie jeszcze raz zrobię :)
    Oni tutaj maja podejście do ciąży jak do czegoś naturalnego a nie choroby. Jednym to podejście pasuje innych przeraża. Ja mam mieszane uczucia.

Pozdrawiam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 14:02

Love_life lubi tę wiadomość

w4sqvfxmrcz0kbtk.png

gann90bvdh315n97.png
  • Love_life Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 wrote:
    I CO WY NA TO???

W Anglii tez pierwsza wizytę ma się z położna ja miałam w 9 tym t.c odnośnie chorób itd ale pobrali mi też krew żeby zobaczyć poziom żelaza i oddałam próbkę moczu.pierwszy skan mam w 13-tym tygodniu i maja zrobic badanie na syndrom downa. Położna zaleciła kwas foliowy i założyła kartę ciąży i mam ja nosić cały czas przy sobie. Bardzo dziwna ta opieka u Ciebie. Też byłam w Polsce na skanie i kupiłam sobie witaminy dla kobiet w ciąży i biorę duphaston ze względu na wcześniejsze poronienie. Ja bym poszła gdzieś prywatnie do lekarza na Twoim miejscu

[link=https://www.suwaczki.com/]16ud43r84e2w0zoo.png[/link]

2.02.15 7 tc mój aniołek :*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ona. wrote:
    Hejo.
    Dawno nie pisałam, ale urlopuję się w Polsce :)
    Ale żeby nie było za kolorowo to trafiłam do szpitala:(

A co się stało, mam nadzieję, że wszystko w porządku. Trzymaj się tam dzielnie :*

• Love_life Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo Katiesz16 tez z Anglii jak miło :)

• ona. Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    A co się stało, mam nadzieję, że wszystko w porządku. Trzymaj się tam dzielnie :*
    zaczęłam krwawić, ald dostaję już Duphaston i no-spę i zostawili mnie na obserwację.

f2w3rjjglq0pbcee.png
    f2wlrjjgynbk8rll.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love_life wrote:
    W Anglii tez pierwsza wizytę ma się z położna ja miałam w 9 tym t.c odnośnie chorób itd ale pobrali mi też krew żeby zobaczyć poziom żelaza i oddałam próbkę moczu.pierwszy skan mam w 13-tym tygodniu i maja zrobic badanie na syndrom downa. Położna zaleciła kwas foliowy i założyła kartę ciąży i mam ja nosić cały czas przy sobie. Bardzo dziwna ta opieka u Ciebie. Też byłam w Polsce na skanie i kupiłam sobie witaminy dla kobiet w ciąży i biorę duphaston ze względu na wcześniejsze poronienie. Ja bym poszła gdzieś prywatnie do lekarza na Twoim miejscu

jadę na badania prenatalne do Polski i biorę wit które przepisała mi gin w Polsce: mamma dha + wit.c bo mam wysokie ph w moczu. Teraz muszę jeszcze kupić OMEGA 3. Mam nadzieje że na następnej wizycie u polożnej zaloży mi kartę ciąży

• Katiesz16 Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love_life wrote:
    Ooo Katiesz16 tez z Anglii jak miło :)

Tak juz 10lat :-) Londyn. A Ty?

w4sqvfxmrcz0kbtk.png

gann90bvdh315n97.png
  • Love_life Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w szoku myślałam że w UK podchodzą olewajaco do młodej ciąży a niektórzy mają jeszcze gorzej.

• Love_life Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiesz16 wrote:
    Tak juz 10lat :-) Londyn. A Ty?

Okolice Londynu :)

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 - po troszku zazdroszczę Ci mieszkania w Szwecji. Mam ogromny sentyment do niej, ponieważ w zeszłym roku w południowej części kraju spędziłam przeszło 3 miesiące :)
    A Ty mniej więcej gdzie mieszkasz i co Cię skłoniło do wyboru tego kraju?

Madzialena90 lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
‹‹ 180 181 182 183 184 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ