Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
niecierpliwaa wrote:Dziewczyny a ja mam pytanie apropo witamin i magnezu w ciąży. Do kiedy bralyscie lub czy dalej bierzecie?
Jutro mam wizytę i spytam ale jestem ciekawa bo już na dziś nie mam magnezu i nie wiem czy warto jeszcze kupować. -
Aaaaa zadzwonił do mnie Mąż.
Paciorkowca nie wyhodowano!!
Juhuuu!muminka83, baassiia, edyś, Madlene.:), Kajola, d'nusia, Czarodziejka87, Madzialena90, Hannia123, ryjkek, kleo2426, perła ziemi, Mania1718, Lilou1984, Falon, Izoleccc, RudyTygrysek, Kate84 lubią tę wiadomość
-
Madlene.:) wrote:Love_life Widzę że u Ciebie już po terminie, Love ty rodzisz sn? Jeżeli tak to do kiedy masz czekać na akcje?
Z tym zimnem to faktycznie, też nie miał nam kiedy wyleźć wirus jak tuż przed porodem. Ciekawa jestem bo czytałam że w wielu przypadkach jeżeli ma się opryszczkę warg sromowych, wykonuje się cesarkę. Mój lekarz nic mi na ten temat nie wspominał, we wtorek mam Ktg w szpitalu to od razu zapytam, czy faktycznie może się to tak skończy.?
Madlene, zawsze przy opryszczce genitalnej MUSI być cesarka, jeśli jest w danej chwili wykwit!!! Dlatego kobiety obciążone opryszczką typu II (to właśnie ta od genitaliów) powinny od 36 tygodnia brać profilaktycznie Heviran. Jeśli masz z tym problem to koniecznie skonsultuj, bo nie zawsze opryszczkę można zauważyć, a jest ona ogromnie niebezpieczna dla noworodka. Ta genitalna! Niebezpieczna w trakcie porodu. Nawet jeśli dziecko pobrało przeciwciała od kobiety w trakcie ciąży, to i tak przy porodzie może dojść do zakażenia i nawet jeśli dziecko ma przeciwciała to jest na tyle malutkie, że opryszczka może spowodować poważne wady, z dziecięcym porażeniem mózgowym na czele. Co do opryszczki typu I (wargi, nos) to wystarczy wstrzymać się z całowaniem malucha w trakcie wykwitów. Nie jest aż tak groźna.
Jeśli zdublowałam już informacje to przepraszam, ale po przeczytaniu Twojego posta od razu kliknęłam cytuj - bo to niezwykle ważna sprawa, o któ®ej mało się mówi.Madlene.:), muminka83, A.Kasia lubią tę wiadomość
-
She86 wrote:Własnie leciał na DDTVN materiał Filipa Hajzera o ludziach urodzonych 29 lutego!
I pokazywali dwójkę bliźniaków, którzy mówili ze raz na te 4 lata jak wypadał 29 to mogli robić tego dnia co im się żywcem podoba.
Inna osoba mówiła, że w sumie jak rok nie był przestępny to świętowała urodziny przez dwa dni 28.02 i 1.03
No i na koniec pytanie:
Filip: czy liczyła Pani kiedy będzie mieć 18 lat?
Dziewczyna: tak, na wasze to będzie 72 lata.
Filip: Czy to jest miłe?
Dziewczyna: To jest wieczna młodość, to musi być miłe
Najlepsza była laska co z pełnym przekonaniem mówiła ze luty ma zwykle 31 dni, a w rok przestępny ma 28 :pedyś, domiii, Mania1718, foxica, muminka83, RudyTygrysek, Kate84 lubią tę wiadomość
-
Dzięki za odpowiedzi. Ja magnez też chyba odstawie bo właśnie po co zatrzymywać już teraz ? Witamin mam jeszcze 12 tabletek czyli na 12 dni zobaczymy co ginka powie.
Wanna a jak w ogóle wygląda ta opryszczka na genitaliach? Mi czasem się zdarzają takie guzki zaczerwienione i bolace. To może być to? Teraz też mam ale zawsze myślałam że to zwykłe krostki.
No bo w sumie od czego miałabym mieć opryszczke...Synuś Antoś - 23.03.2016r. -
Wanna bardzo Ci dziękuje że podkreślasz mi wagę problemu.
Dostałam heviran nie dawno, nie wiem ile mam dokładnie tą opryszczkę bo jak wiadomo na dole nie widzę co się dzieje, zauważyłam ją ostatnio i od razu do lekarza i heviran, ale nic mi nie mówił na razie o cc. Jutro idę na Ktg do szpitala zobaczymy co tam mi powiedzą. Masz rację powikłania mogą być straszne, nawet nie chcę myśleć
Ze swojej strony uważasz że w tej sytuacji powinnam napierać o cc? Nie chce podważać decyzji lekarzy, ale dziecko najważniejsze!Kate84 lubi tę wiadomość
-
hejooo
jeszcze tylko 3 dnibaassiia, edyś, Madzialena90, Hannia123, She86, ryjkek, Est, kleo2426, TaRRa, Kajola, Renka88, d'nusia, Mania1718, Marlena, muminka83, Lilou1984, Izoleccc, MeAmerie, RudyTygrysek, Kate84 lubią tę wiadomość
-
Cześć Kochane.
Ja to już całkiem dziwna jestem bo mam wrażenie, że odkąd nie biorę magnezu (ponad tydzień) brzuch mi przestał się stawiać.
Dziewczyny czy któraś z tych które już rodziły miała dodatni GBS? Ja odebrałam tydzień temu wyniki niestety z dodatnim i teraz cała w strachu jestemtak jak chciałam szybciutko urodzić tak teraz chcę, żeby mała siedziała jak najdłużej... Boję się, że nie zdążą z tym antybiotykiem... i teraz to już całkiem nie wiem kiedy do szpitala jechać - chciałam w domu siedzieć jak najdłużej - a wiem, że teraz nie mogę. Tylko, że jak do tej pory nie miałam jeszcze żadnych bóli ani okresowych, ani jakiegoś skurczu... i zaczną się jakieś straszaki to zaraz do szpitala?
-
Hello mamuśki
Witam się z Wami w rozpoczętym 38 tygodniu
JUPIIII !!!!!! Ciąża donoszona : D Buziaki dla Was kochane
. A za Ciebie Martita trzymam mocno kciuki
Hannia123, Madzialena90, baassiia, kleo2426, Kajola, edyś, Renka88, d'nusia, perła ziemi, Mania1718, foxica, muminka83, Falon, Izoleccc, Czarodziejka87, RudyTygrysek, Kate84 lubią tę wiadomość
-
She86 wrote:Martita trzymam kciuki za szczęśliwy poród!, ciąża donoszona więc spokojnie możesz rodzić
Ja mam donoszoną jutro i idę jutro do lekarza na ściągnięcie pessara i naprawdę nie obraziłabym się jakbym jutro urodziła
Ja też w tym tygodniu mam się pożegnać z pessaremWizyta też jutro
Mietka 30:), muminka83, Kate84 lubią tę wiadomość
-
witam się z wami niestety w okropnym humorze jestem po wizycie strasznie się zdenerwowałam położna powiedziała mi że tutaj poród wywołują po skończonym 42 tygodniu powiedziała że u mnie to według nich wypada 14 marca i wtedy mam się zgłosić do szpitala. Wg OM to u mnie będzie 42+3 dni TOTALNIE PRZETERMINOWANA CIĄŻA a oni twierdzą że to normalne. Popłakałam się strasznie z bezradności nie wiem co robić.
USG już nie robią, masażu szyjki nie robią, czuje się strasznie bezradna, mała coraz mniej się rusza a ona twierdzi że to normalne bo ma już mało miejsca.
posłuchała tętna małej, zmierzyłam brzuch cm i zmierzyła ciśnienie i to ma być wizyta w skończonym 40 tygodniu???? masakra to mało powiedziane -
Tunia.a wrote:Cześć Kochane.
Ja to już całkiem dziwna jestem bo mam wrażenie, że odkąd nie biorę magnezu (ponad tydzień) brzuch mi przestał się stawiać.
Dziewczyny czy któraś z tych które już rodziły miała dodatni GBS? Ja odebrałam tydzień temu wyniki niestety z dodatnim i teraz cała w strachu jestemtak jak chciałam szybciutko urodzić tak teraz chcę, żeby mała siedziała jak najdłużej... Boję się, że nie zdążą z tym antybiotykiem... i teraz to już całkiem nie wiem kiedy do szpitala jechać - chciałam w domu siedzieć jak najdłużej - a wiem, że teraz nie mogę. Tylko, że jak do tej pory nie miałam jeszcze żadnych bóli ani okreusowych, ani jakiegoś skurczu... i zaczną się jakieś straszaki to zaraz do szpitala?
Tunia.a, muminka83 lubią tę wiadomość
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Tunia.a wrote:
Dziewczyny czy któraś z tych które już rodziły miała dodatni GBS? Ja odebrałam tydzień temu wyniki niestety z dodatnim i teraz cała w strachu jestemtak jak chciałam szybciutko urodzić tak teraz chcę, żeby mała siedziała jak najdłużej... Boję się, że nie zdążą z tym antybiotykiem... i teraz to już całkiem nie wiem kiedy do szpitala jechać - chciałam w domu siedzieć jak najdłużej - a wiem, że teraz nie mogę. Tylko, że jak do tej pory nie miałam jeszcze żadnych bóli ani okresowych, ani jakiegoś skurczu... i zaczną się jakieś straszaki to zaraz do szpitala?
Miałam w drugiej ciąży, dostałam antybiotyk w trakcie porodu (co 4 godziny się daje, ja zdążyłam wziąć jedną dawkę, bo urodziłam szybciej). Po porodzie dodatkowo pobierali dziecku wymazy i robili badania z krwi.
Tunia.a lubi tę wiadomość
-
Madzialena90 masakra jakas , mi to sie w glowie nie mieści ,
miedzy innymi dlatego ja wybrałam poród w prywatnej klinice ,
gdzie całkiem inaczej się podchodzi do pacjentów ,
głowa do góry trzymamy kicuki wszystko bedzie dobrzemuminka83 lubi tę wiadomość
-
Madlene.:) wrote:Wanna bardzo Ci dziękuje że podkreślasz mi wagę problemu.
Dostałam heviran nie dawno, nie wiem ile mam dokładnie tą opryszczkę bo jak wiadomo na dole nie widzę co się dzieje, zauważyłam ją ostatnio i od razu do lekarza i heviran, ale nic mi nie mówił na razie o cc. Jutro idę na Ktg do szpitala zobaczymy co tam mi powiedzą. Masz rację powikłania mogą być straszne, nawet nie chcę myśleć
Ze swojej strony uważasz że w tej sytuacji powinnam napierać o cc? Nie chce podważać decyzji lekarzy, ale dziecko najważniejsze!
Ogólnie sama opryszczka - w sensie bycie nosicielem - nie jest wskazaniem do CC, a jedynie czynny wykwit w czasie gdy rozpoczęła się akcja porodowa. Ale wiadomo, że opryszczka to świństwo, które potrafi się babrać długi czas (do dwóch tygodni), więc jeśli u Ciebie wystąpiła teraz, w 40 tygodniu, to ja bym chyba naciskała na CC.
Niecierpliwaaa - opryszczka strasznie swędzi/piecze. Takie uczucie pomiędzy. Jeśli podrapiesz to owo swędzenio-pieczenie się mocno nasila. Na ogół sa to wykwity jasne z mocno zaczerwienioną otoczką. Przy wchłanianiu to jasne (jeśli nie zostało rozdrapane) zasycha i tworzy taki placek. Może być to jedna krostka, ale najczęściej jest to kilka małych obok siebie - bardzo blisko siebie.
A opryszczkę typu drugiego można złapać tylko poprzez kontakty seksualne z nosicielem - nie musi być czynnego wykwitu. Wiele osób jest nosicielami, ale nie ma nigdy rzutu choroby, więc nawet o tym nie wie. Są teorie, że niekiedy opryszczka typu I przeradza się w typ II, ale lekarze się co do tego spierają i niektórzy twierdzą, że to bzdura. Fakt faktem, że posiadanie jednej nie oznacza jednoczesnego posiadania drugiej. Ja np. nigdy nie miałam opryszczki typu I, a II to moja stara, znienawidzona znajomaWiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 10:20
Madlene.:) lubi tę wiadomość
-
a dziewczyny pomóżcie ,
jakie mleko mam kupić??
oczywiście planuję karmić piersią , no
ale awaryjnie tym bardziej ze bede miec cesarkę ,
chce miec mleko , jakie kupić? -
alinalii wrote:a dziewczyny pomóżcie ,
jakie mleko mam kupić??
oczywiście planuję karmić piersią , no
ale awaryjnie tym bardziej ze bede miec cesarkę ,
chce miec mleko , jakie kupić?