X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Teresa1992 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena wrote:
    Aaa.. I mam pytanie: kiedy można zacząć pić herbate z liści malin i jak dużo tego dziennie?

Ja zaczęłam pic od 37tc i piję 2x dziennie i do tego zażywam wiesiołek.

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Dziewczyny a ja mam pytanie apropo witamin i magnezu w ciąży. Do kiedy bralyscie lub czy dalej bierzecie?
    Jutro mam wizytę i spytam ale jestem ciekawa bo już na dziś nie mam magnezu i nie wiem czy warto jeszcze kupować.
    Ja dokładnie od 37 tygodnia magnezu nie biorę, można wtedy bezpiecznie rodzić to po co to powstrzymywać. Witaminy mam brać nadal, a w sumie nie wiem czy po porodzie też w trakcie karmienia nad tym się jeszcze nie zastanawiałam :)

28whyx8d41olhvnv.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaa zadzwonił do mnie Mąż.

Paciorkowca nie wyhodowano!!

Juhuuu!

muminka83, baassiia, edyś, Madlene.:), Kajola, d'nusia, Czarodziejka87, Madzialena90, Hannia123, ryjkek, kleo2426, perła ziemi, Mania1718, Lilou1984, Falon, Izoleccc, RudyTygrysek, Kate84 lubią tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Wanna Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    Love_life Widzę że u Ciebie już po terminie, Love ty rodzisz sn? Jeżeli tak to do kiedy masz czekać na akcje?

Z tym zimnem to faktycznie, też nie miał nam kiedy wyleźć wirus jak tuż przed porodem. Ciekawa jestem bo czytałam że w wielu przypadkach jeżeli ma się opryszczkę warg sromowych, wykonuje się cesarkę. Mój lekarz nic mi na ten temat nie wspominał, we wtorek mam Ktg w szpitalu to od razu zapytam, czy faktycznie może się to tak skończy.?

Madlene, zawsze przy opryszczce genitalnej MUSI być cesarka, jeśli jest w danej chwili wykwit!!! Dlatego kobiety obciążone opryszczką typu II (to właśnie ta od genitaliów) powinny od 36 tygodnia brać profilaktycznie Heviran. Jeśli masz z tym problem to koniecznie skonsultuj, bo nie zawsze opryszczkę można zauważyć, a jest ona ogromnie niebezpieczna dla noworodka. Ta genitalna! Niebezpieczna w trakcie porodu. Nawet jeśli dziecko pobrało przeciwciała od kobiety w trakcie ciąży, to i tak przy porodzie może dojść do zakażenia i nawet jeśli dziecko ma przeciwciała to jest na tyle malutkie, że opryszczka może spowodować poważne wady, z dziecięcym porażeniem mózgowym na czele. Co do opryszczki typu I (wargi, nos) to wystarczy wstrzymać się z całowaniem malucha w trakcie wykwitów. Nie jest aż tak groźna.
    Jeśli zdublowałam już informacje to przepraszam, ale po przeczytaniu Twojego posta od razu kliknęłam cytuj - bo to niezwykle ważna sprawa, o któ®ej mało się mówi.

Madlene.:), muminka83, A.Kasia lubią tę wiadomość

k0kdha00ytas68fh.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:
    Własnie leciał na DDTVN materiał Filipa Hajzera o ludziach urodzonych 29 lutego! :D
    I pokazywali dwójkę bliźniaków, którzy mówili ze raz na te 4 lata jak wypadał 29 to mogli robić tego dnia co im się żywcem podoba.
    Inna osoba mówiła, że w sumie jak rok nie był przestępny to świętowała urodziny przez dwa dni 28.02 i 1.03 :D
    No i na koniec pytanie:
    Filip: czy liczyła Pani kiedy będzie mieć 18 lat?
    Dziewczyna: tak, na wasze to będzie 72 lata.
    Filip: Czy to jest miłe?
    Dziewczyna: To jest wieczna młodość, to musi być miłe :D

Najlepsza była laska co z pełnym przekonaniem mówiła ze luty ma zwykle 31 dni, a w rok przestępny ma 28 :p

edyś, domiii, Mania1718, foxica, muminka83, RudyTygrysek, Kate84 lubią tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi. Ja magnez też chyba odstawie bo właśnie po co zatrzymywać już teraz ? Witamin mam jeszcze 12 tabletek czyli na 12 dni zobaczymy co ginka powie.

Wanna a jak w ogóle wygląda ta opryszczka na genitaliach? Mi czasem się zdarzają takie guzki zaczerwienione i bolace. To może być to? Teraz też mam ale zawsze myślałam że to zwykłe krostki.
    No bo w sumie od czego miałabym mieć opryszczke...

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)

Wysłany: 29 lutego 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanna bardzo Ci dziękuje że podkreślasz mi wagę problemu.<3 Dostałam heviran nie dawno, nie wiem ile mam dokładnie tą opryszczkę bo jak wiadomo na dole nie widzę co się dzieje, zauważyłam ją ostatnio i od razu do lekarza i heviran, ale nic mi nie mówił na razie o cc. Jutro idę na Ktg do szpitala zobaczymy co tam mi powiedzą. Masz rację powikłania mogą być straszne, nawet nie chcę myśleć :/
    Ze swojej strony uważasz że w tej sytuacji powinnam napierać o cc? Nie chce podważać decyzji lekarzy, ale dziecko najważniejsze!

Kate84 lubi tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejooo ;):)

jeszcze tylko 3 dni <3

baassiia, edyś, Madzialena90, Hannia123, She86, ryjkek, Est, kleo2426, TaRRa, Kajola, Renka88, d'nusia, Mania1718, Marlena, muminka83, Lilou1984, Izoleccc, MeAmerie, RudyTygrysek, Kate84 lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane.

Ja to już całkiem dziwna jestem bo mam wrażenie, że odkąd nie biorę magnezu (ponad tydzień) brzuch mi przestał się stawiać.

Dziewczyny czy któraś z tych które już rodziły miała dodatni GBS? Ja odebrałam tydzień temu wyniki niestety z dodatnim i teraz cała w strachu jestem :( tak jak chciałam szybciutko urodzić tak teraz chcę, żeby mała siedziała jak najdłużej... Boję się, że nie zdążą z tym antybiotykiem... i teraz to już całkiem nie wiem kiedy do szpitala jechać - chciałam w domu siedzieć jak najdłużej - a wiem, że teraz nie mogę. Tylko, że jak do tej pory nie miałam jeszcze żadnych bóli ani okresowych, ani jakiegoś skurczu... i zaczną się jakieś straszaki to zaraz do szpitala?

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • Mietka 30:) Przyjaciółka

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello mamuśki :) Witam się z Wami w rozpoczętym 38 tygodniu :) JUPIIII !!!!!! Ciąża donoszona : D Buziaki dla Was kochane :). A za Ciebie Martita trzymam mocno kciuki :)

Hannia123, Madzialena90, baassiia, kleo2426, Kajola, edyś, Renka88, d'nusia, perła ziemi, Mania1718, foxica, muminka83, Falon, Izoleccc, Czarodziejka87, RudyTygrysek, Kate84 lubią tę wiadomość

ebf426a748.png

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa u mnie opryszczka wygląda jak taki pęcherzyk pod skórą, tak trochę jak pryszcz brzydko mówiąc, nie jest taki malutki jak krostka.

28whyx8d41olhvnv.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:
    Martita trzymam kciuki za szczęśliwy poród!, ciąża donoszona więc spokojnie możesz rodzić :D

Ja mam donoszoną jutro i idę jutro do lekarza na ściągnięcie pessara i naprawdę nie obraziłabym się jakbym jutro urodziła :D

Ja też w tym tygodniu mam się pożegnać z pessarem :) Wizyta też jutro :)

Mietka 30:), muminka83, Kate84 lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się z wami niestety w okropnym humorze jestem po wizycie strasznie się zdenerwowałam położna powiedziała mi że tutaj poród wywołują po skończonym 42 tygodniu powiedziała że u mnie to według nich wypada 14 marca i wtedy mam się zgłosić do szpitala. Wg OM to u mnie będzie 42+3 dni TOTALNIE PRZETERMINOWANA CIĄŻA a oni twierdzą że to normalne. Popłakałam się strasznie z bezradności nie wiem co robić.
    USG już nie robią, masażu szyjki nie robią, czuje się strasznie bezradna, mała coraz mniej się rusza a ona twierdzi że to normalne bo ma już mało miejsca.

posłuchała tętna małej, zmierzyłam brzuch cm i zmierzyła ciśnienie i to ma być wizyta w skończonym 40 tygodniu???? masakra to mało powiedziane :(

• pap86 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia.a wrote:
    Cześć Kochane.

Ja to już całkiem dziwna jestem bo mam wrażenie, że odkąd nie biorę magnezu (ponad tydzień) brzuch mi przestał się stawiać.

Dziewczyny czy któraś z tych które już rodziły miała dodatni GBS? Ja odebrałam tydzień temu wyniki niestety z dodatnim i teraz cała w strachu jestem :( tak jak chciałam szybciutko urodzić tak teraz chcę, żeby mała siedziała jak najdłużej... Boję się, że nie zdążą z tym antybiotykiem... i teraz to już całkiem nie wiem kiedy do szpitala jechać - chciałam w domu siedzieć jak najdłużej - a wiem, że teraz nie mogę. Tylko, że jak do tej pory nie miałam jeszcze żadnych bóli ani okreusowych, ani jakiegoś skurczu... i zaczną się jakieś straszaki to zaraz do szpitala?
    Tuniaja mam dodatni gbs i juz sie nie stresuje tak bardzo. Jesli odejda wody to odrazu na porodowke i mowic,ze sie ma gbs. Jak beda skurcze to spokojnie ruszyc do szpitala jak skurcze beda co 8-10min :)

Tunia.a, muminka83 lubią tę wiadomość

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia.a wrote:

Dziewczyny czy któraś z tych które już rodziły miała dodatni GBS? Ja odebrałam tydzień temu wyniki niestety z dodatnim i teraz cała w strachu jestem :( tak jak chciałam szybciutko urodzić tak teraz chcę, żeby mała siedziała jak najdłużej... Boję się, że nie zdążą z tym antybiotykiem... i teraz to już całkiem nie wiem kiedy do szpitala jechać - chciałam w domu siedzieć jak najdłużej - a wiem, że teraz nie mogę. Tylko, że jak do tej pory nie miałam jeszcze żadnych bóli ani okresowych, ani jakiegoś skurczu... i zaczną się jakieś straszaki to zaraz do szpitala?

Miałam w drugiej ciąży, dostałam antybiotyk w trakcie porodu (co 4 godziny się daje, ja zdążyłam wziąć jedną dawkę, bo urodziłam szybciej). Po porodzie dodatkowo pobierali dziecku wymazy i robili badania z krwi.

Tunia.a lubi tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira jak sytuacja u Ciebie ? Skusiłaś się jednak na 29.02 :) ?

1usai09khne0c7t3.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 masakra jakas , mi to sie w glowie nie mieści ,
    miedzy innymi dlatego ja wybrałam poród w prywatnej klinice ,
    gdzie całkiem inaczej się podchodzi do pacjentów ,

głowa do góry trzymamy kicuki wszystko bedzie dobrze ;)

muminka83 lubi tę wiadomość

www.suwaczki.com
  • Wanna Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    Wanna bardzo Ci dziękuje że podkreślasz mi wagę problemu.<3 Dostałam heviran nie dawno, nie wiem ile mam dokładnie tą opryszczkę bo jak wiadomo na dole nie widzę co się dzieje, zauważyłam ją ostatnio i od razu do lekarza i heviran, ale nic mi nie mówił na razie o cc. Jutro idę na Ktg do szpitala zobaczymy co tam mi powiedzą. Masz rację powikłania mogą być straszne, nawet nie chcę myśleć :/
    Ze swojej strony uważasz że w tej sytuacji powinnam napierać o cc? Nie chce podważać decyzji lekarzy, ale dziecko najważniejsze!

Ogólnie sama opryszczka - w sensie bycie nosicielem - nie jest wskazaniem do CC, a jedynie czynny wykwit w czasie gdy rozpoczęła się akcja porodowa. Ale wiadomo, że opryszczka to świństwo, które potrafi się babrać długi czas (do dwóch tygodni), więc jeśli u Ciebie wystąpiła teraz, w 40 tygodniu, to ja bym chyba naciskała na CC.

Niecierpliwaaa - opryszczka strasznie swędzi/piecze. Takie uczucie pomiędzy. Jeśli podrapiesz to owo swędzenio-pieczenie się mocno nasila. Na ogół sa to wykwity jasne z mocno zaczerwienioną otoczką. Przy wchłanianiu to jasne (jeśli nie zostało rozdrapane) zasycha i tworzy taki placek. Może być to jedna krostka, ale najczęściej jest to kilka małych obok siebie - bardzo blisko siebie.
    A opryszczkę typu drugiego można złapać tylko poprzez kontakty seksualne z nosicielem - nie musi być czynnego wykwitu. Wiele osób jest nosicielami, ale nie ma nigdy rzutu choroby, więc nawet o tym nie wie. Są teorie, że niekiedy opryszczka typu I przeradza się w typ II, ale lekarze się co do tego spierają i niektórzy twierdzą, że to bzdura. Fakt faktem, że posiadanie jednej nie oznacza jednoczesnego posiadania drugiej. Ja np. nigdy nie miałam opryszczki typu I, a II to moja stara, znienawidzona znajoma ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 10:20

Madlene.:) lubi tę wiadomość

k0kdha00ytas68fh.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a dziewczyny pomóżcie ,
    jakie mleko mam kupić??
    oczywiście planuję karmić piersią , no
    ale awaryjnie tym bardziej ze bede miec cesarkę ,
    chce miec mleko , jakie kupić?

www.suwaczki.com
  • Dorka87 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    a dziewczyny pomóżcie ,
    jakie mleko mam kupić??
    oczywiście planuję karmić piersią , no
    ale awaryjnie tym bardziej ze bede miec cesarkę ,
    chce miec mleko , jakie kupić?
    Ja bym wybrała któreś z Bebilonu, zobaczysz tez co maja w szpitalu, i jesli dziecko bedzie jadlo kupiłabym to samo. Często mają takie gotowe w buteleczkach gotowe do podania.

‹‹ 2058 2059 2060 2061 2062 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ