X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez nacieli. nawet nie wiedziałam i nie czułam-zorientowałam sie ze to sie stalo jak mnie szyli.W sumie to lepsze to niz peknac w nieodpowiednia strone. Juz mam dosc tego szpitala-chce juz wyjsc a z drugiej strony sie boje tego ze jie bedzie obok poloznej ktora moge spytac o wszystko. Bo oczywiscie co Oliwia psiknie czy zrobi dziwny ruch to sie zastanawiam a co to i czy to normalne.

• Mania1718 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:
    Dziewczyny czy podczas kąpieli dzidziusia wkładacie do wanienki jakiś materacyk? gąbkę albo matę antypoślizgową? Co się najlepiej sprawdza?
    Falon ja kupiłam wanienkę profilowaną z matą antypoślizgową przy główce ale jaka mama starej daty :D trochę się jej obawiam i kupiłam zwykłą płaską wanienkę plus wkład z gąbki. Jest przy nim trochę roboty ale mi się sprawdził przy dwójce dzieci. Można użyć tez pieluszki tetrowej na dno żeby bąbel się nie ślizgał.

Falon lubi tę wiadomość

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Falon ja tylko wkładam pieluszke na dno.
    A reszta to na ręku, mam wówczas kontrolę nad zaburzeniem, cieplota itp, do gabek nie mam zaufania, leżaczki jeszcze nie wyprobowalam

Falon, A.Kasia lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Falon Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Mania i Ksanka :-) dziś siostra podrzuciła mi wanienkę po synku i mam dylemat co do niej zamówić, ale w ostateczności posłużę się tetrową pieluszką o! ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 19:12

Mania1718 lubi tę wiadomość

201604051765.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:
    Dziewczyny czy podczas kąpieli dzidziusia wkładacie do wanienki jakiś materacyk? gąbkę albo matę antypoślizgową? Co się najlepiej sprawdza?

My nie, tylko tetra na ręce i na to mała

Falon lubi tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Dziewczynki, ja z pytaniem. Której z was wypłaca pracodawca "chorobowe" zamiast ZUSu?
    Mi :)

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon dodam że mimo używania wkładu z gąbki zwasze trzymałam dzieci na ręku tzn ręką pod główkę i pod pachą ;) pupcia i plecki na gąbce :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 19:17

Falon lubi tę wiadomość

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od wczoraj strasznie puchne:( mam wrazenie ze wszytstko co wypije zostaje w srodku. Dzis bardzo malo zjadlam i to glownie warzywno-owocowych rzeczy i kupa woda wypits, ale niezbyt pomaga:( na wadze tez w gore. Mam nadzieje, ze po nocy troche zejdzie. Jutro pojde na KTG zeby spr czy wszystko ok, mala niby rusza sie normalnie, wiec staram sie nie schizowac:/

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ta gabka to jak ktos ma male mieszkanie/lazienke to nie polecam, bo problem z suszeniem :/ lepiej nalac malo wody do wanienki+pieluszka tetrowa duzo latwiejsze w utzymaniu czystosci itp

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Mi :)
    No i jak z Twoją pensją? Bo ja się już w tym wszystkim pogubiłam, jak oni to liczą. Niby mam stałą pensję, nawet od nowego roku miałam podwyżkę i dostałam jednorazową premię, a wydaje mi się, że netto dostaję coraz mniej :/

l22ncwa15v2ncszo.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest naliczane jako srednia z ostanich przepracowanych 12 miesiecy (miesiace odkad jestes na L4 nie sa brane pod uwage). Z tym ze dostaje sie wyplate jakby za konkretna ilosc dni w miesiacu, czyli biora dochody za 12 miesiecy dziela na 365 dni i mnoza razy ilosc dni w miesiacu, stad za luty wyplata moze byc mniejsza, bo malo dni. Poza tym u mnie sa dodataki, od ktorych jest naliczany tylko podatek dochodowy (bez skladki ZUS) stad takie dochody nie ida do sredniej do chorobowego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 19:41

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • She86 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Z ta gabka to jak ktos ma male mieszkanie/lazienke to nie polecam, bo problem z suszeniem :/ lepiej nalac malo wody do wanienki+pieluszka tetrowa duzo latwiejsze w utzymaniu czystosci itp

U nas położna mówiła, że te gąbki to siedlisko bakterii i odradza, ale jak ktoś ma już kupione i chce koniecznie to mówi, że proszę bardzo, ich dziecko ;)

Też jestem za pieluszką tetrową!

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• perła ziemi Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Dziewczynki, ja z pytaniem. Której z was wypłaca pracodawca "chorobowe" zamiast ZUSu?

Mi :) ale coś mam z tym problem ostatnio, bo przez pierwsze miesiące dostawałam wyższą wypłatę, kadrowa mi wytłumaczyła, że to przez to, że nie potrącają mi jakiejś tam składki. ucieszyłam się i nie drążyłam tematu, a tu końcem lutego wypłata zaskakująco niższa... argh w pn będę tam dzwonić, niech mi się tłumaczy :)

A.Kasiu! głowa do góry, bo zwariujesz. zobacz, już zawsze będziemy się martwiły o te nasze szkraby. nie jesteś złą mamą, nie myśl tak nawet przez sekundę, po prostu się uczysz, musisz poznać Tymka i nabrać pewności siebie. jak Cię czytałam przez te kilka ostatnich miesięcy, to na serio jestem spokojna o to, ze sobie poradzisz i trochę jest mi smutno, że jesteś tak krytyczna w stosunku do siebie :) trzymam kciuki!

dziewczyny odstawiłam leki, więcej się ostatnio ruszam i dzisiaj się obudziłam z takim lekko piekącym bólem podbrzusza. czy któraś z Was zna to uczucie?

f2w3j6yxdenijlur.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Mnie niestety też nacięli, ale nie mam do położnej żalu, bo było w tym sporo mojej winy. Niestety w fazie parcia średnio chciałam z nią współpracować, bo nie spodziewałam się aż takiego bólu. Potem lekarz chyba z 10/15 minut mnie zszywał. Teraz kiedy podmywam się i dotykam tych szwów to chce mi się wyć z rozpaczy. Ale jak spojrzę na synka, to wszystko mija. Dwa razy dziennie psikam krocze octeniseptem, a dodatkowo psikam tantum rosa przy każdym skorzystaniu z toalety. No i co najważniejsze - czuję szwy, ale nie nie boli mnie nic. Szwy idę zdjąć w piątek do mojej lekarki.

U mnie pojawił się inny problem. Kiedy mam pełny pęcherz, nie mam na niego parcia. Dochodzi do tego, że zapomnę iść siku 2-3 godziny i zaczynam mimowolnie popuszczać... :(

Dzisiaj po mszy świętej poszłam do księdza i zaklepałam, że Tomasz zostanie ochrzczony w Lany Poniedziałek! <3
    Karolina, będzie dobrze miałam tak samo z moczem po ok 5 dniach zaczęło wracać do normy, ale i tak jak zacznę siusiu to nie jestem w stanie zatrzymać strumienia
    Codziennie ćwiczę Koegla i to pomaga.

Karolina@ lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie o wniosek macierzyński,
    Jak to w końcu jest z tym opisem aktu urodzenia dziecka. Trzeba czy nie trzeba dostarczać do pracodawcy, ja jestem niechętnie bo wszystko wysyłam pocztą i boję się że lamusy z poczty zgubił mi akt urodzenia zosi.
    Jak trzeba będzie to chyba jednak tusze do urz gminy po kolejny odpis.

bl9cuay3kworwxbg.png
  • darra991 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Mnie niestety też nacięli, ale nie mam do położnej żalu, bo było w tym sporo mojej winy. Niestety w fazie parcia średnio chciałam z nią współpracować, bo nie spodziewałam się aż takiego bólu. Potem lekarz chyba z 10/15 minut mnie zszywał. Teraz kiedy podmywam się i dotykam tych szwów to chce mi się wyć z rozpaczy. Ale jak spojrzę na synka, to wszystko mija. Dwa razy dziennie psikam krocze octeniseptem, a dodatkowo psikam tantum rosa przy każdym skorzystaniu z toalety. No i co najważniejsze - czuję szwy, ale nie nie boli mnie nic. Szwy idę zdjąć w piątek do mojej lekarki.

U mnie pojawił się inny problem. Kiedy mam pełny pęcherz, nie mam na niego parcia. Dochodzi do tego, że zapomnę iść siku 2-3 godziny i zaczynam mimowolnie popuszczać... :(

Dzisiaj po mszy świętej poszłam do księdza i zaklepałam, że Tomasz zostanie ochrzczony w Lany Poniedziałek! <3
    Juz myślałam ze jestem sama z tym albo cos mi sie uszkodzilo bo tez mogłabym cały dzień nie sikac, nie czuje parcia. Jak juz pójdę to sikam normalnie ale samej tej"ulgi" czy tego ze pęcherz sie oproznia tez nie czuje, na koncu tylko troche szczypie. Mie wiem juz czy to normalne :(

Karolina@ lubi tę wiadomość

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    To jest naliczane jako srednia z ostanich przepracowanych 12 miesiecy (miesiace odkad jestes na L4 nie sa brane pod uwage). Z tym ze dostaje sie wyplate jakby za konkretna ilosc dni w miesiacu, czyli biora dochody za 12 miesiecy dziela na 365 dni i mnoza razy ilosc dni w miesiacu, stad za luty wyplata moze byc mniejsza, bo malo dni. Poza tym u mnie sa dodataki, od ktorych jest naliczany tylko podatek dochodowy (bez skladki ZUS) stad takie dochody nie ida do sredniej do chorobowego.

Ja z kolei mam zaskakująco wysokie przelewy. :) i nie mam zamiaru nic z tym robić :)

perła ziemi, Est, Kate84 lubią tę wiadomość

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka - ja jutro mam zamiar zaczac ogarniac ten macierzynski. Tez mam obawy, bo pidobnie jak Ty wszystko wtsyłam pocztą...

Falon - u nas też pieluszka tetrowa sie sprawdza w wanuence, chociaz dzisiaj jej zaponnieliśmy i też było ok :)

Falon lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka, zamiast aktu urodzenia może być zaświadczenie ze szpitala o urodzeniu dziecka.

gg642n0aww2rhqzn.png
  • krówka_muffka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanko ja wyslalam skan aktu na maila i pani powiedziała ze juz nie trzeba oryginału bo tez musialabym wysyłać poczta.

‹‹ 2106 2107 2108 2109 2110 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ