Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMnie tez nacieli. nawet nie wiedziałam i nie czułam-zorientowałam sie ze to sie stalo jak mnie szyli.W sumie to lepsze to niz peknac w nieodpowiednia strone. Juz mam dosc tego szpitala-chce juz wyjsc a z drugiej strony sie boje tego ze jie bedzie obok poloznej ktora moge spytac o wszystko. Bo oczywiscie co Oliwia psiknie czy zrobi dziwny ruch to sie zastanawiam a co to i czy to normalne.
-
Falon ja kupiłam wanienkę profilowaną z matą antypoślizgową przy główce ale jaka mama starej datyFalon wrote:Dziewczyny czy podczas kąpieli dzidziusia wkładacie do wanienki jakiś materacyk? gąbkę albo matę antypoślizgową? Co się najlepiej sprawdza?
trochę się jej obawiam i kupiłam zwykłą płaską wanienkę plus wkład z gąbki. Jest przy nim trochę roboty ale mi się sprawdził przy dwójce dzieci. Można użyć tez pieluszki tetrowej na dno żeby bąbel się nie ślizgał.
Falon lubi tę wiadomość
[/link]
-
Od wczoraj strasznie puchne:( mam wrazenie ze wszytstko co wypije zostaje w srodku. Dzis bardzo malo zjadlam i to glownie warzywno-owocowych rzeczy i kupa woda wypits, ale niezbyt pomaga:( na wadze tez w gore. Mam nadzieje, ze po nocy troche zejdzie. Jutro pojde na KTG zeby spr czy wszystko ok, mala niby rusza sie normalnie, wiec staram sie nie schizowac:/

-
To jest naliczane jako srednia z ostanich przepracowanych 12 miesiecy (miesiace odkad jestes na L4 nie sa brane pod uwage). Z tym ze dostaje sie wyplate jakby za konkretna ilosc dni w miesiacu, czyli biora dochody za 12 miesiecy dziela na 365 dni i mnoza razy ilosc dni w miesiacu, stad za luty wyplata moze byc mniejsza, bo malo dni. Poza tym u mnie sa dodataki, od ktorych jest naliczany tylko podatek dochodowy (bez skladki ZUS) stad takie dochody nie ida do sredniej do chorobowego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 19:41

-
baassiia wrote:Z ta gabka to jak ktos ma male mieszkanie/lazienke to nie polecam, bo problem z suszeniem
lepiej nalac malo wody do wanienki+pieluszka tetrowa duzo latwiejsze w utzymaniu czystosci itp
U nas położna mówiła, że te gąbki to siedlisko bakterii i odradza, ale jak ktoś ma już kupione i chce koniecznie to mówi, że proszę bardzo, ich dziecko
Też jestem za pieluszką tetrową!Natalia
27.03.2016

-
edyś wrote:Dziewczynki, ja z pytaniem. Której z was wypłaca pracodawca "chorobowe" zamiast ZUSu?
Mi
ale coś mam z tym problem ostatnio, bo przez pierwsze miesiące dostawałam wyższą wypłatę, kadrowa mi wytłumaczyła, że to przez to, że nie potrącają mi jakiejś tam składki. ucieszyłam się i nie drążyłam tematu, a tu końcem lutego wypłata zaskakująco niższa... argh w pn będę tam dzwonić, niech mi się tłumaczy 
A.Kasiu! głowa do góry, bo zwariujesz. zobacz, już zawsze będziemy się martwiły o te nasze szkraby. nie jesteś złą mamą, nie myśl tak nawet przez sekundę, po prostu się uczysz, musisz poznać Tymka i nabrać pewności siebie. jak Cię czytałam przez te kilka ostatnich miesięcy, to na serio jestem spokojna o to, ze sobie poradzisz i trochę jest mi smutno, że jesteś tak krytyczna w stosunku do siebie
trzymam kciuki!
dziewczyny odstawiłam leki, więcej się ostatnio ruszam i dzisiaj się obudziłam z takim lekko piekącym bólem podbrzusza. czy któraś z Was zna to uczucie?
-
Karolina, będzie dobrze miałam tak samo z moczem po ok 5 dniach zaczęło wracać do normy, ale i tak jak zacznę siusiu to nie jestem w stanie zatrzymać strumieniaKarolina@ wrote:Mnie niestety też nacięli, ale nie mam do położnej żalu, bo było w tym sporo mojej winy. Niestety w fazie parcia średnio chciałam z nią współpracować, bo nie spodziewałam się aż takiego bólu. Potem lekarz chyba z 10/15 minut mnie zszywał. Teraz kiedy podmywam się i dotykam tych szwów to chce mi się wyć z rozpaczy. Ale jak spojrzę na synka, to wszystko mija. Dwa razy dziennie psikam krocze octeniseptem, a dodatkowo psikam tantum rosa przy każdym skorzystaniu z toalety. No i co najważniejsze - czuję szwy, ale nie nie boli mnie nic. Szwy idę zdjąć w piątek do mojej lekarki.
U mnie pojawił się inny problem. Kiedy mam pełny pęcherz, nie mam na niego parcia. Dochodzi do tego, że zapomnę iść siku 2-3 godziny i zaczynam mimowolnie popuszczać...
Dzisiaj po mszy świętej poszłam do księdza i zaklepałam, że Tomasz zostanie ochrzczony w Lany Poniedziałek!
Codziennie ćwiczę Koegla i to pomaga.
Karolina@ lubi tę wiadomość
-
Pytanie o wniosek macierzyński,
Jak to w końcu jest z tym opisem aktu urodzenia dziecka. Trzeba czy nie trzeba dostarczać do pracodawcy, ja jestem niechętnie bo wszystko wysyłam pocztą i boję się że lamusy z poczty zgubił mi akt urodzenia zosi.
Jak trzeba będzie to chyba jednak tusze do urz gminy po kolejny odpis. -
Juz myślałam ze jestem sama z tym albo cos mi sie uszkodzilo bo tez mogłabym cały dzień nie sikac, nie czuje parcia. Jak juz pójdę to sikam normalnie ale samej tej"ulgi" czy tego ze pęcherz sie oproznia tez nie czuje, na koncu tylko troche szczypie. Mie wiem juz czy to normalneKarolina@ wrote:Mnie niestety też nacięli, ale nie mam do położnej żalu, bo było w tym sporo mojej winy. Niestety w fazie parcia średnio chciałam z nią współpracować, bo nie spodziewałam się aż takiego bólu. Potem lekarz chyba z 10/15 minut mnie zszywał. Teraz kiedy podmywam się i dotykam tych szwów to chce mi się wyć z rozpaczy. Ale jak spojrzę na synka, to wszystko mija. Dwa razy dziennie psikam krocze octeniseptem, a dodatkowo psikam tantum rosa przy każdym skorzystaniu z toalety. No i co najważniejsze - czuję szwy, ale nie nie boli mnie nic. Szwy idę zdjąć w piątek do mojej lekarki.
U mnie pojawił się inny problem. Kiedy mam pełny pęcherz, nie mam na niego parcia. Dochodzi do tego, że zapomnę iść siku 2-3 godziny i zaczynam mimowolnie popuszczać...
Dzisiaj po mszy świętej poszłam do księdza i zaklepałam, że Tomasz zostanie ochrzczony w Lany Poniedziałek!
Karolina@ lubi tę wiadomość

-
nick nieaktualnybaassiia wrote:To jest naliczane jako srednia z ostanich przepracowanych 12 miesiecy (miesiace odkad jestes na L4 nie sa brane pod uwage). Z tym ze dostaje sie wyplate jakby za konkretna ilosc dni w miesiacu, czyli biora dochody za 12 miesiecy dziela na 365 dni i mnoza razy ilosc dni w miesiacu, stad za luty wyplata moze byc mniejsza, bo malo dni. Poza tym u mnie sa dodataki, od ktorych jest naliczany tylko podatek dochodowy (bez skladki ZUS) stad takie dochody nie ida do sredniej do chorobowego.
Ja z kolei mam zaskakująco wysokie przelewy.
i nie mam zamiaru nic z tym robić
perła ziemi, Est, Kate84 lubią tę wiadomość
-
Ksanka - ja jutro mam zamiar zaczac ogarniac ten macierzynski. Tez mam obawy, bo pidobnie jak Ty wszystko wtsyłam pocztą...
Falon - u nas też pieluszka tetrowa sie sprawdza w wanuence, chociaz dzisiaj jej zaponnieliśmy i też było ok
Falon lubi tę wiadomość
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH