Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMnie tez nacieli. nawet nie wiedziałam i nie czułam-zorientowałam sie ze to sie stalo jak mnie szyli.W sumie to lepsze to niz peknac w nieodpowiednia strone. Juz mam dosc tego szpitala-chce juz wyjsc a z drugiej strony sie boje tego ze jie bedzie obok poloznej ktora moge spytac o wszystko. Bo oczywiscie co Oliwia psiknie czy zrobi dziwny ruch to sie zastanawiam a co to i czy to normalne.
-
Falon wrote:Dziewczyny czy podczas kąpieli dzidziusia wkładacie do wanienki jakiś materacyk? gąbkę albo matę antypoślizgową? Co się najlepiej sprawdza?
trochę się jej obawiam i kupiłam zwykłą płaską wanienkę plus wkład z gąbki. Jest przy nim trochę roboty ale mi się sprawdził przy dwójce dzieci. Można użyć tez pieluszki tetrowej na dno żeby bąbel się nie ślizgał.
Falon lubi tę wiadomość
[/link]
-
Od wczoraj strasznie puchne:( mam wrazenie ze wszytstko co wypije zostaje w srodku. Dzis bardzo malo zjadlam i to glownie warzywno-owocowych rzeczy i kupa woda wypits, ale niezbyt pomaga:( na wadze tez w gore. Mam nadzieje, ze po nocy troche zejdzie. Jutro pojde na KTG zeby spr czy wszystko ok, mala niby rusza sie normalnie, wiec staram sie nie schizowac:/
-
To jest naliczane jako srednia z ostanich przepracowanych 12 miesiecy (miesiace odkad jestes na L4 nie sa brane pod uwage). Z tym ze dostaje sie wyplate jakby za konkretna ilosc dni w miesiacu, czyli biora dochody za 12 miesiecy dziela na 365 dni i mnoza razy ilosc dni w miesiacu, stad za luty wyplata moze byc mniejsza, bo malo dni. Poza tym u mnie sa dodataki, od ktorych jest naliczany tylko podatek dochodowy (bez skladki ZUS) stad takie dochody nie ida do sredniej do chorobowego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 19:41
-
baassiia wrote:Z ta gabka to jak ktos ma male mieszkanie/lazienke to nie polecam, bo problem z suszeniem
lepiej nalac malo wody do wanienki+pieluszka tetrowa duzo latwiejsze w utzymaniu czystosci itp
U nas położna mówiła, że te gąbki to siedlisko bakterii i odradza, ale jak ktoś ma już kupione i chce koniecznie to mówi, że proszę bardzo, ich dziecko
Też jestem za pieluszką tetrową!Natalia27.03.2016
-
edyś wrote:Dziewczynki, ja z pytaniem. Której z was wypłaca pracodawca "chorobowe" zamiast ZUSu?
Miale coś mam z tym problem ostatnio, bo przez pierwsze miesiące dostawałam wyższą wypłatę, kadrowa mi wytłumaczyła, że to przez to, że nie potrącają mi jakiejś tam składki. ucieszyłam się i nie drążyłam tematu, a tu końcem lutego wypłata zaskakująco niższa... argh w pn będę tam dzwonić, niech mi się tłumaczy
A.Kasiu! głowa do góry, bo zwariujesz. zobacz, już zawsze będziemy się martwiły o te nasze szkraby. nie jesteś złą mamą, nie myśl tak nawet przez sekundę, po prostu się uczysz, musisz poznać Tymka i nabrać pewności siebie. jak Cię czytałam przez te kilka ostatnich miesięcy, to na serio jestem spokojna o to, ze sobie poradzisz i trochę jest mi smutno, że jesteś tak krytyczna w stosunku do siebietrzymam kciuki!
dziewczyny odstawiłam leki, więcej się ostatnio ruszam i dzisiaj się obudziłam z takim lekko piekącym bólem podbrzusza. czy któraś z Was zna to uczucie? -
Karolina@ wrote:Mnie niestety też nacięli, ale nie mam do położnej żalu, bo było w tym sporo mojej winy. Niestety w fazie parcia średnio chciałam z nią współpracować, bo nie spodziewałam się aż takiego bólu. Potem lekarz chyba z 10/15 minut mnie zszywał. Teraz kiedy podmywam się i dotykam tych szwów to chce mi się wyć z rozpaczy. Ale jak spojrzę na synka, to wszystko mija. Dwa razy dziennie psikam krocze octeniseptem, a dodatkowo psikam tantum rosa przy każdym skorzystaniu z toalety. No i co najważniejsze - czuję szwy, ale nie nie boli mnie nic. Szwy idę zdjąć w piątek do mojej lekarki.
U mnie pojawił się inny problem. Kiedy mam pełny pęcherz, nie mam na niego parcia. Dochodzi do tego, że zapomnę iść siku 2-3 godziny i zaczynam mimowolnie popuszczać...
Dzisiaj po mszy świętej poszłam do księdza i zaklepałam, że Tomasz zostanie ochrzczony w Lany Poniedziałek!
Codziennie ćwiczę Koegla i to pomaga.Karolina@ lubi tę wiadomość
-
Pytanie o wniosek macierzyński,
Jak to w końcu jest z tym opisem aktu urodzenia dziecka. Trzeba czy nie trzeba dostarczać do pracodawcy, ja jestem niechętnie bo wszystko wysyłam pocztą i boję się że lamusy z poczty zgubił mi akt urodzenia zosi.
Jak trzeba będzie to chyba jednak tusze do urz gminy po kolejny odpis. -
Karolina@ wrote:Mnie niestety też nacięli, ale nie mam do położnej żalu, bo było w tym sporo mojej winy. Niestety w fazie parcia średnio chciałam z nią współpracować, bo nie spodziewałam się aż takiego bólu. Potem lekarz chyba z 10/15 minut mnie zszywał. Teraz kiedy podmywam się i dotykam tych szwów to chce mi się wyć z rozpaczy. Ale jak spojrzę na synka, to wszystko mija. Dwa razy dziennie psikam krocze octeniseptem, a dodatkowo psikam tantum rosa przy każdym skorzystaniu z toalety. No i co najważniejsze - czuję szwy, ale nie nie boli mnie nic. Szwy idę zdjąć w piątek do mojej lekarki.
U mnie pojawił się inny problem. Kiedy mam pełny pęcherz, nie mam na niego parcia. Dochodzi do tego, że zapomnę iść siku 2-3 godziny i zaczynam mimowolnie popuszczać...
Dzisiaj po mszy świętej poszłam do księdza i zaklepałam, że Tomasz zostanie ochrzczony w Lany Poniedziałek!Karolina@ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnybaassiia wrote:To jest naliczane jako srednia z ostanich przepracowanych 12 miesiecy (miesiace odkad jestes na L4 nie sa brane pod uwage). Z tym ze dostaje sie wyplate jakby za konkretna ilosc dni w miesiacu, czyli biora dochody za 12 miesiecy dziela na 365 dni i mnoza razy ilosc dni w miesiacu, stad za luty wyplata moze byc mniejsza, bo malo dni. Poza tym u mnie sa dodataki, od ktorych jest naliczany tylko podatek dochodowy (bez skladki ZUS) stad takie dochody nie ida do sredniej do chorobowego.
Ja z kolei mam zaskakująco wysokie przelewy.i nie mam zamiaru nic z tym robić
perła ziemi, Est, Kate84 lubią tę wiadomość
-
Ksanka - ja jutro mam zamiar zaczac ogarniac ten macierzynski. Tez mam obawy, bo pidobnie jak Ty wszystko wtsyłam pocztą...
Falon - u nas też pieluszka tetrowa sie sprawdza w wanuence, chociaz dzisiaj jej zaponnieliśmy i też było okFalon lubi tę wiadomość