WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. My już po spacerze. Na obiad serwuję dzisiaj zupę pieczarkową, a po południu na usg bioderek :)

d'nusia - u mnie już minęło 7 tygodni i nadal boli. Uwielbiam karmić piersią i chciałam robić to do ukończenia roczku przez synka, ale z takim bólem chyba rok czasu nie dam rady. W piątek idę do poradni laktacyjnej i zobaczymy czego się dowiem.

M+M+? - oczywiście zdarza mi się nie reagować na płacz synka. Ale też nie przeginam i po kilku minutach wymiękam i idę go utulić. Na szczęście mój mały jest łaskawy i potrafi przeleżeć sam godzinę na macie edukacyjnej lub w łóżeczku wpatrując się w karuzelę. Co do zasypiania to robi to też głównie przy piersi. Czytałam, że to nic złego, więc pozwalam :P

Martka89 - pierwsze co pomyślałam to pleśniawki w buzi. A masz możliwość skorzystania z poradni laktacyjnej?

Falon - kochana nie załamuj się. Pierwsze dni, tygodnie są najgorsze. Widzę po sobie - po 7 tygodniach laktację już mam unormowaną, a na początku to była prawdziwa jazda bez trzymanki. Jeżeli zależy Ci na KP to bądź silna dla swojego Skarba :)

Falon, Vira lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też wybieramy się zaraz na spacer :)

Karolina mój Antoś też potrafi tak leżeć sam na macie itp długo i wykorzystuję ten czas by coś zrobić.
    Niestety potem męcza mnie wyrzuty sumienia że jestem zła matką bo nie rozmawiałam z nim np :(
    Tak samo jak jestem załamana faktem że nie karmię piersia. Czuję się przez to gorsza chociaż i tak już jest lepiej.
    W ogóle jestem tak przepełniona miłością do synka że raz jak się obsiusiał w nocy a ja dopiero po czasie to zauważyłam to zaczęłam płakać.
    Nie wiem ale chyba chce aż za dobrze dla Niego...

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane :*
    Mój synek też nieraz nałyka się powietrza ale to dlatego że z moich piersi tryska jak z weza ogrodowego. Nieraz mały jest cały w mleku i podłoga i ja też :D Wtedy biorę go do odbicia i jest ok, albo bączki jeszcze puszcza :)
    Dziś była u nas położna zważyła Kostka i przybrał w 2 tygodnie 600 g mówiła że tyle przybierają dzieci w miesiąc. Wazy teraz 4880, mówiła też że jest książkowym dzieckiem, bardzo zadowolona jest że karmimy się piersią i mówiła że ja jestem dowodem na to że przy tak drobnym ciele można karmić piersią :D
    Dla mnie jak dla większości z Was karmienie to magiczna chwila. Uwielbiam się wtedy patrzeć na synka. <3

baassiia, Karolina@, perła ziemi, Mania1718, Falon, Andriel, Izoleccc, A.Kasia, Est lubią tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie już sutki nie bolą. Tak więc dzewczyny i dla was jest nadzieja.

Falon, Karolina@, d'nusia, perła ziemi, Andriel, Izoleccc lubią tę wiadomość

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, dziękuję za słowa o zasypianiu dziecka przy piersi.
    Faktycznie to wielka bliskość i wyciszenie dla maluszka. Nigdy więcej w życiu już tak ze sobą nie będziemy. Trzeba te chwile wykorzystywać, zapamiętywać, utrwalać. Chyba muszę przestać się przed tym bronić. Ponadto pyszczek mojego synka, kiedy przysypia i wypada mu sutek :-) to najpiękniejszy widok dnia.

baassiia, RudyTygrysek, Falon, salomea, foxica, perła ziemi, Andriel, domiii, muminka83, Izoleccc lubią tę wiadomość

• Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M moja ma bardzo silny odruch ssania i gdyby nie smok też tylko by na piersi wisiała, a tak ona ciumka smoka a ja mogę coś w domu zrobić. bardzo się przy tym uspokaja i zasypia jak przy piersi :) a karmie w dzień co 3 godziny piersią, a jak potem się jeszcze domaga to daje smoka i dziecię jest zadowolone ;) jak ją smok zmęczy to sama go wypluwa

oo właśnie się królewna obudziła po drzemce...

bye bye

M+M+? lubi tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny u nas dzisiaj wiatr straszny wiec zostajemy w domu.

Mam pytanie do mam szczepiących czy przed szczepionką zrobienie morfologi i CRP wystarczy czy warto jeszcze coś zbadać?

muminka83 lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa - ja wyrzutów sumienia nie mam z tego względu, ze gdy synek leży na macie sam to ja muszę zadbać o dom - ugotować obiad, wyprać pranie, wyprasować. Nikt tego za mnie nie zrobi. Natomiast nigdy nie robię tak, że synek sam leży, a ja w tym czasie np. siedzę na kompie. No no no.

RudyTygrysek - super wiadomości! Oby tak dalej :)

M+M+? - bliskość którą opisałaś to jest jeden z głównych powodów dla którego tak bardzo chciałam kp. Oczywiście, że mamy karmiące mm też tą bliskość okazują, ale jest jakoś tak inaczej :)

Lilou1984 - mój smoka praktycznie nie toleruje. Czasami próbuję go oszukać, ale cwaniak się nie daje. Jest wtedy tak zirytowany że szok :D

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon napisz po wizycie jak było :D
    My idziemy w czwartek.

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:

Mam pytanie do mam szczepiących czy przed szczepionką zrobienie morfologi i CRP wystarczy czy warto jeszcze coś zbadać?

Tylko tą morfologię i CRP trzeba zrobić we własnym zakresie? Bo nie słyszałam, aby pediatrzy dawali skierowanie na te badania przed szczepieniem...
    Sama myślałam, żeby te badania zrobić, ale już będzie kuty na szczepieniu i kolejne wkłucia mu dodawać... :(

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dziewczyny, jak to jest z tymi szczepieniami? My mamy w czwartek wizytę u lekarza, a potem od razu szczepienie, zakładam, że nie zdążą zrobić mu bardziej wnikiliwych badań przed szczepieniem. W ogóle jestem rozczarowana moją przychodnią, niby nowoczesna itd., a w marcu zapisali nas na pierwsze szczepienia na maj, taka kolejka! Dobrze, że zwolniło się coś wcześniej i idziemy w czwartek.
    Co do zasypiania przy piersi to tak długo jak dziecku i matce to odpowiada to nie ma się czym martwić. Dla mnie nienaturalnie byłoby na siłę usypiać dziecko inaczej kiedy widać, że podczas kp samo odpływa :)

gg642n0aww2rhqzn.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Niecierpliwa - ja wyrzutów sumienia nie mam z tego względu, ze gdy synek leży na macie sam to ja muszę zadbać o dom - ugotować obiad, wyprać pranie, wyprasować. Nikt tego za mnie nie zrobi. Natomiast nigdy nie robię tak, że synek sam leży, a ja w tym czasie np. siedzę na kompie. No no no.

RudyTygrysek - super wiadomości! Oby tak dalej :)

M+M+? - bliskość którą opisałaś to jest jeden z głównych powodów dla którego tak bardzo chciałam kp. Oczywiście, że mamy karmiące mm też tą bliskość okazują, ale jest jakoś tak inaczej :)

Lilou1984 - mój smoka praktycznie nie toleruje. Czasami próbuję go oszukać, ale cwaniak się nie daje. Jest wtedy tak zirytowany że szok :D

Ja podobnie . W sumie nawet jak sprzątam to gadać do Niego się staram ile się da ;)
    Chwilę do kompa czy telefonu mam jedynie jak śpi.
    To samo z pisaniem pracy licencjackiej... Piszę tylko jak śpi. I w sumie dlatego jestem w tyle :D

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • jusiakp Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju podziwiam was ze macie czas na zrobienie obiadu. Ja jade caly czas na kanapkach i tostach i czuje ze dlugo tak nie pociagne, dobrze ze Synek zje od czasu do czasu obiad u dziadkow. Jak mala spi w dzien, a spi gora pol godz i juz sie budzi, jak sie nia nie zajmuje to placze. Ciagle chce zeby sie do niej mowilo. Prasowanie musze sobie rozlozyc na trzy dni.

Tak piszecie o waszych maluchach ze sie kreca przy piciu mleczka, ja wlasnie z tego powodu poszlam do pediatry i nam z badania kalu wyszla ta nie tolerancja laktozy, dlatego mala pije teraz mleko bez laktozowe enfamil ( drogie jak diabli ). Moze wasze maluchy tez przez to sie mecza.

Kasmira i jak wyniki, odebralas? Ja z mala dzis znow bylam u lekarza :/ podawalam jej ten enfamil ale w kupkach zauwazylam czerwone niteczki krwi, oczywiscie od razu do neta i tam wyczytalam ze to objaw alergii, w dodatku mala dostawala coraz bardziej suche policzki i luszczylo jej sie za uszkami, ogolnie cala robila sie taka sucha i luszczaca. Wykupilam mleczko bebilon pepti, ktore zapisala nam pediatra w razie gdyby po bez laktozowym nie bylo poprawy. Wypila jedna porcje az sie zdziwilam, bo dobre to ono nie jest, spila to o 14 i od tamtej pory do 22 nic, zero, nie chciala w ogole smoczka do buzi dac sobie wlozyc, zasnela, spala do 2, dalam jej pepti i wypila przez sen, spala do 8 i znow wypila pepti 120 ml i od tamtej pory po drzemce o 12 chcialam ja nakramic a tam znow to samo, nie chciala i koniec, zalamana zadzwonilam do pediatry, poszlam na wizyte, dala skierowanie na kal - krew utajona i kazala podawac dalej enfamil bez laktozowy, pepti odstawic bo tez zawiera laktoze, po odebraniu wyniku kalu przyjsc i najwyzej przepisze ostatecznosc nutramigen, bez laktozy i bialka. Przyszlam z mala do domu, zrobila dwa razy kupe bardzo smierdzaca i zadka, wypila jedna butelke 120 ml krecac sie i chciala jeszcze, podalam jej jeszcze 60 ml ale to wypila juz normalnie. Badz tu madra teraz, ja jestem juz za glupia na to normalnie.

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Tylko tą morfologię i CRP trzeba zrobić we własnym zakresie? Bo nie słyszałam, aby pediatrzy dawali skierowanie na te badania przed szczepieniem...
    Sama myślałam, żeby te badania zrobić, ale już będzie kuty na szczepieniu i kolejne wkłucia mu dodawać... :(
    Ja chcę zrobić we własnym zakresie dla własnego spokoju! Ale zastanawiam się czy coś jeszcze? U nas pobieraja krew z paluszka.

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • edyś Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na ostatniej wizycie u pediatry wspomniałam, że jak mała się złości, płacze tak, że na moment traci oddech to robi jej się sine wokół ust. Pani doktor powiedziała, że przed szczepieniami będę robiła małej badania krwi - ale skierowania nie dała. W czwartek idę więc z tymi naszymi zielonymi kupkami na konsultację i wtedy też poproszę o skierowanie na wszystkie badania - krew, mocz, kał. Ja za swoje badania mogę płacić bo raz usłyszałam od lekarza po co mi skierowanie, skoro wyglądam na zdrową, ale przy dziecku niech się nawet nie ważą takich słów wypowiadać.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:

Wystarczy. Chyba że jest dzieckiem neurologicznym to wtedy konsultacja

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• jusiakp Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi podaje ci meila [email protected]

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola czy zostala u Ciebie zdiagnozowana grzybica brodawki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 22:57

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Wystarczy. Chyba że jest dzieckiem neurologicznym to wtedy konsultacja

Dziękuję.

muminka83 lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia a ob?

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
‹‹ 2252 2253 2254 2255 2256 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ