X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • edyś Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Mój maluch tez pełza tylko jedna strona, od ponad tygodnia stopniowo coraz mniej bo zaczął raczkować. Zachęcaj moze zaskoczy :)?
    A co na to fizjoterapeuta lub neurolog? Pisalam naszej ale nie odpisuje :/

l22ncwa15v2ncszo.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Tak Muminko, jutro mamy pobranie krwi w większej ilości i wyślą na testy. Boję się, że znowu nie będą mogli się wkłuć i tylko mi dziecko umęczą :(
    Ogrzej rączkę. Musi być ciepła będzie lepiej. Podczas pobierania dobrze byś karmiła. Pomaga choć wymaga od pobierajacego wprawy. My chodzimy prywatnie do laboratorium sieci diagnostyczne laboratoria. Personel świetny i moje dzieci tylko tam nie płaczą. Kobiety są sprawne i pomagają wyciszyć dzieci.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    A co na to fizjoterapeuta lub neurolog? Pisalam naszej ale nie odpisuje :/

Raczkuje naprzemiennie wiec nie ma problemu. Gorzej gdyby nie zaczął naprzemiennie raczkować. Byłam z nim koedy pełzał tak, specjalista rehabilitacji dziecięcej kazał nam zintensyfikoaax rehabilitacje. Tak zrobiłam No i uruchomił druga stronę ale juz do raczkowania. Pełza juz mało, ale nadal tylko jedna strona a druga ciągnie.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Raczkuje naprzemiennie wiec nie ma problemu. Gorzej gdyby nie zaczął naprzemiennie raczkować. Byłam z nim koedy pełzał tak, specjalista rehabilitacji dziecięcej kazał nam zintensyfikoaax rehabilitacje. Tak zrobiłam No i uruchomił druga stronę ale juz do raczkowania. Pełza juz mało, ale nadal tylko jedna strona a druga ciągnie.

A na czym polegala ta rehabilitacja?

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masowala go, ugniatala w rożnych mcach. Każdego dnia wzmacnianie brzuszka. Basen by symetrycznie pracowały dwie strony ciała. Ta naprzemiennosc jest niezwykle istotna, pediatrY i fizjoterapeuci to podkreślali na kazdym kroku. Ale pełzanie nadal obsuwa sie na jednej stronie. Trzymam kciuki by i u was szbko pojawił sie właściwy wzorzec :)

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O. Moj maly jak pelza to wlasnie bardziej jedną stroną a drugą ciągnie :/ ale nie wiem czy nie lepiej bylo by udac sie do nwurologa zeby sprawdzil niz do fizjoterapeuty. Martka Ty jestes z Warszawy? Jak tak to do kogo chodzisz?

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwa już zwiedza cały dom ale szybko jej sie nudzi i płacze. Zauważyłam ostatnio, że sporo rzeczy wymusza. Podczas przewijania koniecznie chce sie przewracac na brzuch ja jej nie pozwalam to sie złosci i ryk. Ostatnio mało sie bawi sama, ciagle chce być przy mnie - nawet bajki nie pomagają :-( nie wiem może to taki etap.
    Zaczyna klękać a jak jest na czworaka często prostuje nogi i układa sie w literke A. Lada moment pewno wstanie - już sie boje.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola współczuję przeżyć. :( przy alergiach pokarmowych często jest tak że stężenie alergenu w mleku jest na tyle małe że nie daje objawów u dziecka natomiast uczula po bezpośrednim zjedzeniu. Gdzieś widziałam schemat wprowadzania nowych produktów u dzieci z silnymi objawami alergii jak chcesz to mogę poszukać.

Renka my się z takim katarem bez gorączki męczyliśmy prawie 2 tygodnie. Koszmar z tym psikaniem i odciąganiem. Tomek jeszcze przez kolejny tydzień nie dawał sobie nic zrobić przy twarzy.

Annak dopiero dzisiaj przeczytałam twoją wiadomość. Jesteś pięknym przykładem na to że nigdy nie wolno się poddawać dopóki nie wyczerpie się każdej możliwości. Gratuluję zdrowej córeczki i niecierpliwie czekam na pierwsze marcowe zdjęcia kruszynki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    O. Moj maly jak pelza to wlasnie bardziej jedną stroną a drugą ciągnie :/ ale nie wiem czy nie lepiej bylo by udac sie do nwurologa zeby sprawdzil niz do fizjoterapeuty. Martka Ty jestes z Warszawy? Jak tak to do kogo chodzisz?

Neurolog to raczej ostateczność bo jeśli nie ma ogólnego opóźnienia rozwojowego a tym drobnym rozwojowym problemom nie towarzyszą inne no to raczej nie są one konsekwencją zaburzeń neurologicznych. No chyba, że chcecie się starać o refundowaną fizjoterapię to wtedy chyba orzeczenie neurologa jest potrzebne. Zazwyczaj to jest tak, że fizjoterapeuta orzeka że potrzebna jest konsultacja z neurologiem kiedy dostrzeże zaburzenia, które mogą mieć podłoże neurologiczne. A jeśli nie ma takich no to zleca ćwiczenia w domu i tyle.

• paola87 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy wczoraj na pobraniu krwi na testy. Biedulek już tak zapamiętał ostatni ból, że wpadł w straszny płacz jak tylko położyliśmy go w zabiegowym i pani chwyciła go za rączkę :( Na szczęście była dobra zmiana i babeczka bez problemu wbiła się za pierwszym razem i szybciutko pobrała krew. Szkoda, że wcześniej na nią nie trafiliśmy, może Mały nie miałby takiej traumy. Mówię wam, jak zawsze się cieszył jak go pani doktor badała, tak teraz na sam dotyk od razu histeria :( Biedny mój...
    Teraz około tygodnia czekamy na wyniki. Pediatra mówiła jeszcze, że alergia i nietolerancja to są dwie różne sprawy i jesłi alergia nie wyjdzie to może być nietolerancja. Ale jak ja to wtedy sprawdzę? Przecież jeśli on ma taką reakcję silną, to nie będę ryzykować kolejną prowokacją mleczną. Ale wtedy nie będę wiedziała co to jest tak naprawdę. A jeśli to jeszcze coś innego, to skąd ja się wtedy dowiem :(?

• baassiia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byla przed chwila na tvn 24 konferencja ad tego szpitala co kobieta martwe dziecko sama na podlodze rodzila, na zwyklej sali. Dyrektor wywalil cala zmiane. Jakas sprawiedliwosc za ta znieczulice. A uwaga, uwaga najlepsze jest to, ze w tym czasie nie bylo ZADNEGO innego porodu, to ja sie k* pytam co szanowna ekipa robila pilnego...
    rodzic po ludzku... a pisiory ustawe pisza 4000 za urodzenie chorego lub martwego dziecka. No swietnie... ludzie sa PODLI.
    Przeciez tam nie.pracuja ufoludy tylko czyjes mamy, siostry, babcie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2016, 12:03

d'nusia lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do rehabilitacji na nfz potrzebne jest tylko skierowanie od pediatry. My tak chodzimy.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• paola87 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Mój Piotruś pełza w ten sposób, że obie rączki równocześnie wyciąga przed siebie i się podciąga.

Dwie noce, z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę - super. Kolejno tylko 3 i 2 pobudki. Byłam już pełna nadziei, że to pełzanie i skok rozwojowy, wpłynęły na wyciszenie Pietruchy. Niestety dzisiejsza noc na starych zasadach.
    Czyli? Ja u Was teraz te nocki?

U nas ostatnie 2 noce też po 2 pobudki, dziś to już w ogóle bomba. Pobudki o 24.30, potem dopiero 5, potem 8.45. Zatem ja się pytam Synka - można? ;)

M+M+?, A.Kasia, Izoleccc, Hannia123 lubią tę wiadomość

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola, Puetruszka wstaje o 06:30, ale jak dla mnie ta pora może być. Do 07:00 leżymy, a Piotruś ciamka pierś. Potem idziemy zrobić kawę. Pietrucha uwielbia włączać ekspres i patrzeć jak się spienia mleko, leje kawa. To taki nasz rytuał. Gorzej tylko z pierwszą drzemką. Zmęczony, a walczy. Dziś też skończyło się wózkiem.

Oj zazdroszczę, tym z Was, których dzieci zasypiają bez problemu. Mnie to usypianie kosztuje dużo stresu i nerwów.

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    We wrześniu dostałam od pediatry skierowanie do Ośrodka Wczesnej Interwencji, bo moje dziecko nie podnosiło jeszcze głowy przy próbie trakcji i czasami tak dziwnie się prostował. Tomek miał konsultację z lekarzem rehabilitacji ruchowej, a zaraz po tym z fizjoterapeutą. Oboje stwierdzili, że jest okej, ale zalecili kontrolę za 2 miesiące. Za niedługo idę znowu na wizytę, jednak tym razem do neurologa i fizjoterapeuty. Oczywiście wszystko na nfz.

Najlepsze jest to, że całkowicie zapomniałam o tej kontrolnej wizycie, tylko pielęgniarka z ośrodka dzwoniła do mnie, aby się przypomnieć. Chyba mają za mało pacjentów :)

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Byla przed chwila na tvn 24 konferencja ad tego szpitala co kobieta martwe dziecko sama na podlodze rodzila, na zwyklej sali. Dyrektor wywalil cala zmiane. Jakas sprawiedliwosc za ta znieczulice. A uwaga, uwaga najlepsze jest to, ze w tym czasie nie bylo ZADNEGO innego porodu, to ja sie k* pytam co szanowna ekipa robila pilnego...
    rodzic po ludzku... a pisiory ustawe pisza 4000 za urodzenie chorego lub martwego dziecka. No swietnie... ludzie sa PODLI.
    Przeciez tam nie.pracuja ufoludy tylko czyjes mamy, siostry, babcie...
    Do niedawna bałam się w ciążę zachodzić. Teraz boję się jeszcze rodzić. Zwłaszcza, że to w moim mieście :/

l22ncwa15v2ncszo.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Do niedawna bałam się w ciążę zachodzić. Teraz boję się jeszcze rodzić. Zwłaszcza, że to w moim mieście :/
    Ja mam ogromna nadzieje, ze po takiej tragedii chociaz ze strachu przed afera w TV beda sie 10x bardziej starac. W sumie to jest nie udzielenie pomocy, wiec zapewne oskarzenie z urzedu, a wystarczylo robic to za co kase dostaja...

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo :)

Miałam informować więc informuję :)

Byliśmy dziś po odbiór wyników (kariotyp mój i męża, u mnie V-leiden z mutacją w genie protrombiny i MTHFR).

Na dzień dzisiejszy jesteśmy okazami zdrowia i nic nam nie dolega.

Z jednej strony cieszę się, że z genetyką ok u nas, ale "chciałam" aby coś wyszło z MTHFR chociaż, mielibyśmy potencjalnego winowajcę, a tak to szukaj wiatru w polu.

Zostaje mi do zrobienia wymaz na chlamydie/mycoplasme/ureoplasme, co zresztą kosztuje ok. 300zł, a tak to mogę się diagnozować w kierunku immunologii. Genetyk powiedziała od razu, żeby dać sobie spokój ze specjalistami na nfz, bo i tak gówno za przeproszeniem się doczekamy. I badania w kierunku immunologii żeby się dokładnie zdiagnozować (bo np. jeden parametr tylko z pakietu jakiegoś może wyjść źle, a reszta dobrze) idą już grubo w tysiące zł, każde badanie praktycznie po kilka stówek, horror dla portfela.

Zaleca branie Clexane i Encortonu skoro nie brałam do tej pory. I jej zdaniem lepiej sobie poszukać takiego lekarza który mi to przepisze, bo ona za bardzo za szczepieniami nie jest (ja zresztą też i na 100% na to się nie zdecydujemy). A gdyby tfu tfu znowu nie wyszło, to dalej dopiero by się diagnozować jak chcemy, ale też za bardzo nie ma leczenia gdyby coś wyszło, mówiła coś o lekach immunosupresyjnych, ale mówi, że ona by najpierw spróbowała z tym co mówiła (bez diagnostyki dalszej poza tym wymazem co pisałam), a dopiero później diagnostyka w kierunku immunologii jak chcemy.

No więc będę męczyć ginekologa swojego o wspomniane leki, myślę, że po tylu poronieniach większość ginekologów nie będzie miała zbyt dużych oporów przed wypisaniem recepty.

Dużo zdrówka dziewczynki dla Was, dla maluchów i II kresek jak ktoś sobie życzy :D

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • edyś Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2016, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Ja mam ogromna nadzieje, ze po takiej tragedii chociaz ze strachu przed afera w TV beda sie 10x bardziej starac. W sumie to jest nie udzielenie pomocy, wiec zapewne oskarzenie z urzedu, a wystarczylo robic to za co kase dostaja...
    Niestety to pewnie nie jest odosobniony przypadek. Przykre to :(

Jaqueline i dla Ciebie dużo zdrowia, duzo sily i powodzenia w kolejnych staraniach :*

l22ncwa15v2ncszo.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline <3 myślimy o Tobie i trzymamy kciuki ;)
    myślałam ostatnio o Tobie ;)

muminka83 lubi tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
‹‹ 2505 2506 2507 2508 2509 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ