X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • maskora Znajoma

Wysłany: 1 lipca 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Wszystkim życzę miłego dnia! :-)
    Ja kupilam sobie falvit mama, bo akurat skonczyl mi sie kwas foliowy, dzis mam wizyte wiec zobacze co mi powie moja gin. Troszke jestem poddenerwowana... =-O

Jest cudnie!
    hchyyx8dgvf8mybm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest z osobami bezrobotnymi,wczesniej pracowalam na pol etatu a pizniej od czasu do czasu na umowy zlecenia,a od Marca bezrobotna,chce sie zarejestrowac do up ale brakuje mi jedengo papierka o zaswiadczeniu i musze czekac az firma przysle mi;\ jade po bete do labo

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobieta w ciazy bezrobotna i tak ma ubezpieczenie i opieke medyczna panstwo za nia placi. Co do macierzynskiego to jesli wejdzie ta nowa ustawa to bedziesz dostawac 1000zl przez rok na dziecko. Ale to jeszcze nie przeszlo. Wiec jesli beta wyjdzie pozytywnie to juz od tego momentu jestes jakby ubezpieczona i chroniona ale nie wiem czy wystarczy z tym pojsc do lekarza czy tez musisz do zusu czy cos.. Musisz sprawdzic.

• Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila26 tabelka wydaję się być ok, tylko mam wrażenie że w większości to są zalecenia dla drugiego trymestru. Najlepiej jest szukać ze źródeł najnowszych bo co rusz nowe badania są przeprowadzane. Ta tabelka ma źródło z 2001 roku. Teraz właśnie starają się zwracać uwagę na drugi i trzeci trymestr, a nie ujednolicać na całą ciąże-żeby nie przedobrzyć. Nie jestem ekspertem w dziedzinie ciąży i sama mam wiele pytań ;/
    Biorąc pod uwagę najnowsze publikacje będę chyba bazować co do diety i suplementów na tym kompendium:
    http://www.1000dni.pl/recipes/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf
    (3 rozdział o suplementach)

Podoba mi się, że są obrazki i wiadomo w jakich produktach jest najwięcej danego składnika - szybko, na temat i przejrzyście ;)

f2wle6ydyez5rsng.png
  • Lenka87 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdzie nie trzeba chodzić. Po prostu w ośrodku zdrowia dostaje się do wypełnienia dokument, że przysługuje nam bezpłatna opieka medyczna

[*]17tc Aniołek-31.01.2015 :( Na zawsze w naszych sercach <3
    Julia 21.02.2016 <3 2850 g szczęścia <3
    p655zbmhi58rbvwi.png
  • Lenka87 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wogóle to jakoś nie mam weny do pisania ostatnio. Boję się cieszyć z tej ciąży... Jak się czujecie?

p655zbmhi58rbvwi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Według mojego lekarza nie warto na własną rękę się suplementować. Po pierwsze większość suplementów ma śladową wchłanialność a po drugie kobieta świadomie i zdrowo odżywiająca się dostarcza swojemu organizmowi wystarczającą ilość witamin. Warto jednak zbadać sobie poziom wit D, ponieważ dużo osób ma niedobór. Wówczas lekarz przepisuje wit D w postaci leku.
    Inna sprawa jest z kwasem DHA bo w naszym klimacie i z naszą typowo polską dietą łatwo o niedobór. Nie jemy za często tłustych ryb ani zimnotłoczonych olei, które go zawierają. Warto byłoby go przyjmować w formie suplementu, są dowody, że przeciwdziała przedwczesnym porodom i zmniejsza ryzyko depresji poporodowej. No i ogólnie wpływa pozytywnie na rozwój mózgu u dziecka.

Ja przyjmuję tylko kwas foliowy (nie przerwanie od 1,5 roku), magnez (gdzieś czytałam, że nie wolno brać tego z wit b6 bo ona źle wpływa na płód ale nie pamiętam gdzie i muszę to skonsultować z lekarzem) oraz duphaston. Decyzję o dodatkowych suplementach pozostawiam mojemu lekarzowi.

Chamomilla lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2015, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka87 wrote:
    Tak wogóle to jakoś nie mam weny do pisania ostatnio. Boję się cieszyć z tej ciąży... Jak się czujecie?

Lenka ja mam tak samo jak Ty. Nie umiem na razie cieszyć się z tej ciąży, staram się do niej "nie przywiązywać" :/ Widzę, że Ty też jesteś świeżo po stracie i to niestety skutecznie odbiera radość z oczekiwania na dziecko. Ja w poprzedniej ciąży od początku czułam, że będę miała syna i już od początku mówiliśmy o nim i zwracaliśmy się do niego po imieniu. Teraz odetchnę chyba dopiero po porodzie i chyba nawet nic nie kupię wcześniej dla dziecka, jakoś tym razem nie mam do tego serca i siły ;/

Lenka87 lubi tę wiadomość

• Lenka87 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Lenka ja mam tak samo jak Ty. Nie umiem na razie cieszyć się z tej ciąży, staram się do niej "nie przywiązywać" :/ Widzę, że Ty też jesteś świeżo po stracie i to niestety skutecznie odbiera radość z oczekiwania na dziecko. Ja w poprzedniej ciąży od początku czułam, że będę miała syna i już od początku mówiliśmy o nim i zwracaliśmy się do niego po imieniu. Teraz odetchnę chyba dopiero po porodzie i chyba nawet nic nie kupię wcześniej dla dziecka, jakoś tym razem nie mam do tego serca i siły ;/
    Ja też boję się "przywiązać" do tej ciąży. Staram się unikać tematu. Na szczęście mąż mnie rozumie. Sam to wszystko bardzo przeżył. Próbuję sobie wmawiać że będzie dobrze, ale coś słabo mi to wychodzi :(
    Mogę spytać w którym tc straciłaś maleństwo?

p655zbmhi58rbvwi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki bety 64,58 ;)

ciri22, A.Kasia, Karka, magdaM85, anie93lica lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cirl22 dzieki za info;);*

ciri22 lubi tę wiadomość

• wewelinka Koleżanka

Wysłany: 1 lipca 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja się czujzle,bylam na pogrzebie to ledwo chwile w kosciele usiedzialam i ciemno mi przed oczami,kwiaty smierdza dla mnie jak i polowa rzeczy w lodowce.ide się położyć

• krówka_muffka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak dzwoniłam do lekarza w zeszłym tygodniu pytać kiedy mam do niego przyjść to ustalił wizytę na 6.07 i spytał czy biorę kwas foliowy, na co mu odpowiedziałam,że tak, dopytywał o konkretną nazwę. Powiedziałam mu, że Folik, na co on, że tego nie brać- tylko jakiś Inofolic. Dawka kwasu foliowego mała, poza tym cena wysoka... i nie zmieniłam starego poczciwego Folika, który ma nienaganną opinię:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka87 wrote:
    Ja też boję się "przywiązać" do tej ciąży. Staram się unikać tematu. Na szczęście mąż mnie rozumie. Sam to wszystko bardzo przeżył. Próbuję sobie wmawiać że będzie dobrze, ale coś słabo mi to wychodzi :(

Wody zaczęły mi odchodzić już w 24 tyg ciąży ale urodziłam synka w 26/27 tyg ciąży. Żył przez 4,5 miesiąca ale przeszedł dwie operacje i kilka razy sepsę i w końcu organy wewnętrzne nie wytrzymały uporczywej antybiotykoterapii :(

• Love_life Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja też poronilam kilka miesięcy temu wydaje mi się ze za bardzo się przejelam i stresowalam cały czas sprawdzałam czy nie krwawie. Do tego byłam przeziębiona, osłabiona za mało odpoczywał am teraz myślę pozytywnie lekarz powiedział mi ze szansa na poronienie jest taka sama jak u osoby która nie poronila. Wiadomo też się boje ze sytuacja się powtórzy ale kto wie tak naprawdę co było przyczyną poronienia jakby dzidzius mial sie urodzic chory i cierpiec.natura wie co robi. Dbajcie o siebie szczególnie w tym pierwszym trymestrze. Ściskam Was :) głową do góry

[link=https://www.suwaczki.com/]16ud43r84e2w0zoo.png[/link]

2.02.15 7 tc mój aniołek :*
  • Karka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chamomilla wrote:
    Biorąc pod uwagę najnowsze publikacje będę chyba bazować co do diety i suplementów na tym kompendium:
    http://www.1000dni.pl/recipes/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf
    (3 rozdział o suplementach)

Podoba mi się, że są obrazki i wiadomo w jakich produktach jest najwięcej danego składnika - szybko, na temat i przejrzyście ;)

Właśnie to przejrzałam i bardzo fajne:) Na pewno się będę kierować radami. Mąż kupił mi 2 -3 miesiące temu książkę "Dieta przyszłej matki" Heidi Murkoff, a teraz dostałam drugą: 'W oczekiwaniu na dziecko" :) Powiem Wam, że ciekawie się zapowiada, a i koleżanki mi je polecały, mam nadzieję, że wyniosę z nich jak najwięcej dla siebie. Wcześniej nie chciałam czytać, stwierdziłam, ze poczekam aż na pewno będę w ciąży:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2015, 12:35

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • ona. Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Można dołączyć? :)

A.Kasia lubi tę wiadomość

f2w3rjjglq0pbcee.png
    f2wlrjjgynbk8rll.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ona. wrote:
    Hej :)
    Można dołączyć? :)

Witaj :) Napisz coś o sobie, żebyśmy Cię mogły dopisać do listy :)

• Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka87 wrote:

Ja też jestem po poronieniu(październik) i od tego czasu non stop regulowałam hormony żeby wróciły do normy. Fakt że ucieszyłam się jak zobaczyłam teraz dwie kreski, ale nie potrafię się cieszyć tak jak przy pierwszej ciąży. Podświadomie boję się cieszyć :( Każde ukłucie lub ból brzucha przywodzi mi myśli "czy na pewno jest wszystko w porządku?".
    Do lekarza idę 8 lipca, jeśli wszystko jest ok, to mam nadzieję, że chociaż po wizycie będę mogła w pełni poczuć szczęście z ciąży. Jak na razie wiem, że jestem w ciąży i przyjmuje to tylko jako fakt ;/

f2wle6ydyez5rsng.png
  • ona. Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Witaj :) Napisz coś o sobie, żebyśmy Cię mogły dopisać do listy :)
    A co chcecie wiedzieć?
    Tydzień temu zrobiłam test ciążowy, który pokazał II kreski.
    Za 2,5 tygodnia idę dopiero do lekarza, wtedy poznam termin itp.
    Mieszkam za granicą i tutaj trochę to wszystko jest pokręcone:/
    Póki co boję się jeszcze cieszyć Maleństwem, bo od kilku dni męczą mnie bóle jak na @ (gdyby nie ciąża przyszłaby wczoraj) :/

Madzialena90 lubi tę wiadomość

f2w3rjjglq0pbcee.png
    f2wlrjjgynbk8rll.png
‹‹ 25 26 27 28 29 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ