X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chamomilla wrote:
    Pytanie do dziewczyn, które były już u lekarza. Wam też lekarz zalecił brać witaminy dla kobiet w ciąży mimo nie potwierdzonych laboratoryjnie jakichś braków witamin?

Lekarz u którego dzisiaj byłam powiedział mi, że gdybyśmy naturalnym sposobem chciały zapewnić dziecku tyle witamin ile aktualnie jest fasolce potrzebne, to codziennie musiałybyśmy jeść kilogram kapusty, kilogram wątróbki itd. Sama zaopatrzyłam się już w takie witaminy - nie zaszkodzą, a zawsze mogą wspomóc.

anie93lica lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • anie93lica Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaminy, DHA i inne składniki Mineralne są jak najbardziej potrzebne szczególnie na początku ciąży i na pewno nie zaszkodzą, oczywiście w odpowiednich dawkach. Mi gin na pierwszej wizycie powiedział żeby się oszczędzać przyjmować kwas foliowy(ten i tak już brałam od miesięcy) i dał mi nawet kompleks witamin ;-) a obecnie biorę falvit mama, pregna DHA i kwasik.
    ;-)

ug37zbmh9r9sv292.png
  • Karka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chamomilla wrote:
    Pytanie do dziewczyn, które były już u lekarza. Wam też lekarz zalecił brać witaminy dla kobiet w ciąży mimo nie potwierdzonych laboratoryjnie jakichś braków witamin?

Ja sama zakupiłam z Prenalen witaminy i zastąpiłam je kwasem, bo też go mają w składzie, taka sama dawka, za tydzień się dowiem dopiero co lekarz na to, ale wydaje mi się, że witamin mi brakuje, więc chętnie teraz je łykam:)

anie93lica lubi tę wiadomość

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • anie93lica Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dobrze, na samym początku jak najbardziej są potrzebne ;-)

ug37zbmh9r9sv292.png
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co lekarz to lekko inne zdanie, spotkałam się z opiniami że jeśli kobieta regularnie je i różnorodnie to nie musi żadnych witamin brać tym bardziej że syntetyczne razem wzięte nie wchłaniają się tak jak powinny. I to cytuję profesorów ginekologii którzy wykładali u mnie na studiach ;/ ale osobiście nie neguję brania witaminek, chciałam tylko wiedzieć co Wy na to i Wasi ginekolodzy :)

f2wle6ydyez5rsng.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też myślałam, żeby kupić witaminy, ale stwierdziłam, że poczekam na wizytę u lekarza - na razie kwas foliowy. No i oczywiście staram się lepiej odżywiać, bo ogólnie nie jadłam zbyt dużo warzyw i owoców ;). Podobno na owoce i soki musimy uważać - zawierają duże ilości cukru ;/. Ja właśnie wróciłam z pracy, popijam soczek pomidorowy w szklance i wcinam kabanosy :D (wiem, zdrowo ;) ale tak mnie coś wzięło...)

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Karka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie mało odżywczych rzeczy jadłam, dlatego chcę się wspomóc witaminkami, a sok pomidorowy sobie kupiłam, i wypiłam ledwo łyka - okropne...:/

nqtk8u69dwbc5hye.png

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na punkcie pomidorów to w ogóle mam bzika pod każdą postacią ;) sok, zupa, sałatka, na kanapkę - uwielbiam! Może spróbuj się przekonać, w końcu pomidory to również kwas foliowy i potas. No i podobno źródło młodości ;)

Chamomilla lubi tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie to podzielę się z Wami jeszcze paroma kwestiami. Oczywiście informacyjnie. Uczono mnie też, że:

-kwas foliowy najlepiej brać minimum 3 miesiące przed ciążą
    -suplementacja witaminami owszem ale od drugiego trymestru
    -w wyjątkowych sytuacjach jeśli są jakieś jednostki chorobowe to wtedy suplementacja od pierwszego trymestru i to też wybranymi witaminami
    -uwaga na suplementację witaminą A -jej nadmiar jest bardzo zły w skutkach dla dziecka(najlepiej jak już przyjmować jej prekursor Beta-karoten)
    -suplementacja od drugiego trymestru oprócz witamin także minerałami.
    -witaminy w ciąży w nadmiarze mogą być szkodliwe, trzeba sprawdzać biorąc kilka preparatów czy nie ma w ich składzie tych samych witamin, jeśli tak, to obliczyć czy ich dawka nie jest przekroczona

A tak od siebie to jeśli chodzi o różnicę leku a suplementu diety to jest znaczna. Preparat nazywany suplementem nie przechodzi wielu badań, bo nie jest to od niego wymagane. Natomiast lek musi mieć udokumentowaną zawartość składnika, udokumentowaną wchłanialność oraz skuteczność. Dopiero wtedy może być sprzedawany. Preparaty nie nazwane lekami tylko suplementami diety przechodzą jedynie sanitarne badania i na tym koniec. Dlatego jeśli chodzi o kwas foliowy najlepiej brać w postaci leku, np. Folik jest lekiem.
    Witaminy i minerały - z tym już jest problem żeby znaleźć lek, w sumie wszystkie są suplementami diety więc tylko pomiędzy nimi można powybierać co lepsze.

sorriso, A.Kasia, anie93lica lubią tę wiadomość

f2wle6ydyez5rsng.png
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leila26 ja tez jestem ogromną fanką pomidorów :) mmmm pod każdą postacią i o każdej porze heheh ;)

f2wle6ydyez5rsng.png
  • Madzia82 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam przepisany kwas foliowy w mega dużej dawce bo aż 15mg. Do tego biore Prendę z DHA i ponieważ odczuwam skurcze biorę duże dawki magnezu.

• Karka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pomidory lubię na kanapkę, w sałatce, zupę, ale sok mi niestety nie posmakował, to tak jak u mnie z czekoladą: uwielbiam, ale lodów czekoladowych nienawidzę:/

A ten Prenalen co biorę - sprawdziłam, faktycznie jest napisane suplement:( Cholera... Kupiłam go, bo wydawał mi się dobry skład witamin, i bez A, co czytałam już wcześniej, że nie można. Nie znam się, chciałam dobrze, sam kwas foliowy brałam już wiele miesięcy wcześniej. Wybiorę najwyżej to opakowanie i wrócę do samego Foliku, we wtorek idę do lekarza to też zapytam.

nqtk8u69dwbc5hye.png

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm to bardzo ciekawe co napisałaś, fajnie, że jest tu ktoś ,,ponad programowo" obeznany ;). Też gdzieś natknęłam się na informację, że nadmiar witamin szkodzi, dlatego chcę poczekać na wizytę u lekarza, który na podstawie badań, wybierze, co dla mnie odpowiednie. Nie chcę działać na własną rękę - na razie tylko zdrowsze odżywianie, warzywka, trochę owocków i jakiś jogurt naturalny lub szklanka mleka ;). I duuużo wody niegazowanej średniozmineralizowanej ;).

Karka tak jak piszesz - najlepiej zapytaj lekarza. Prawda jest taka, że każda ciąża inna, każdy organizm reaguje inaczej i ma inne zapotrzebowania. Ale teorii na temat witamin, jest pewnie tyle samo co lekarzy ;). Na pewno są zwolennicy i przeciwnicy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 23:02

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• Karka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero wzięłam 2 tabletki z tego opakowania, więc odstawię je i z powrotem kwas - a witaminki może potem się przydadzą, rady Chamomilli wezmę sobie do serca:)

nqtk8u69dwbc5hye.png

• Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2015, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia82 z tego co piszesz masz wskazania do dodatkowej suplementacji więc jak najbardziej jest to zrozumiałe, tym bardziej że kwas w takiej dawce co bierzesz jest tylko na receptę więc leczenie pod kontrolą lekarza a nie na własną rękę.

żeby nie być miotanym informacjami na prawo i lewo to najlepiej indywidualnie ze swoim lekarzem o tym porozmawiać, każda z nas ma inne przypadłości czy schorzenia, diety więc jest to indywidualna sprawa. Najważniejsze żeby nie brać na własną rękę, żeby sobie i dziecku krzywdy nie zrobić.
    Karka jeśli lekarz powie Ci żebyś brała witaminy to powiem Ci że ciężko będzie Ci znaleźć witaminy w postaci leku, bo większość z nich nie przechodziła testów jeśli chodzi o wchłanianie więc łatwiej było firmom farmaceutycznym zrobić suplementy. Sama szukałam i nie znalazłam, żadnego mądrego leku z witaminami. Chyba najlepiej wtedy zapytać się lekarza czy poleca jakiś konkretny preparat o bardzo dobrym składzie jakościowym i ilościowym. Bo preparatów jest multum a nie każdy jest dobry ze względu na swój skład.
    Przynajmniej z kwasem foliowym nie ma problemu bo jest Folik który jest lekiem i wiadomo, że działa.

Leila - święta prawda - warzywami nie przedawkujemy witamin, a w dodatku więcej się wchłonie niż z kapsułek.

f2wle6ydyez5rsng.png
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2015, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam fajną stronkę, może którejś z Was się przyda :)

http://www.bangla.pl/artykuly/a68/witaminy-dla-kobiet-w-ciazy-przeglad-rynku

f2wle6ydyez5rsng.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 05:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja już nie śpie bo na 7:00 do pracy. Znowu szłam jak na szpilkach do ubikacji :D no ale nie ma nic ;) są za to lekkie mdłości, pomieszane ze zgagą.. Dzisiaj walczę do 15:00, a później popołudnie w domu z mężem :) Miłego dnia Wam życzę i samych pozytywnych informacji :):*

P.S.

Znalazłam taką tabelę ile potrzebujemy witamin dziennie:

http://akademiaporodu.eu/zywienie/suplementacja-witaminowo-mineralna/item/47-zapotrzebowanie-na-witaminy-i-skladniki-mineralne-w-okresie-ciazy/47-zapotrzebowanie-na-witaminy-i-skladniki-mineralne-w-okresie-ciazy.html

Chamomilla, zerknij jak to się ma do rzeczywistości ;).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2015, 06:26

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

• magdaM85 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:) ja póki co biorę kwas foliowy i moje standardowe leki na tarczycę, bo mam hashimoto a w związku z tym też biorę witaminę D. Z resztą witamin poczekam na wizytę u lekarza, bo przy moich dodatkowych chorobach sama na pewno nie będę nic kombinować:)

Ja ostatnio mam mega ochotę na sok pomidorowy, wypijam po całym kartonie dziennie:) kupuję albo sam pomidorowy albo warzywny z dodatkiem żeńszenia:)

dqprk6nlnzlsawwt.png
  • wewelinka Koleżanka

Wysłany: 1 lipca 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ja na kupno witamin tez czekam do wizyty puki co kwas biore,nie wiem czy moge nospe wziasc bo mocno brzuch mnie boli,odrzuciło mnie od ryb które normalnie kocham ich zapach równa się wc.Milego dnia

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2015, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja lubie zupke pomidorowa;) a tak to pije wode albo sok pomaranczowy;))

‹‹ 24 25 26 27 28 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ