Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiecie co tak czytam dzisiejsze wpisy na Fb i fotki przedszkolaków i małych dzieci już uczniów i śmiać mi się chce z mam podpisujacych zdjęcia - Uwaga będzie gryzlo po oczach- "Witaj Dróga Klaso" albo uwaga "Mój Przeczkolak" Musiałam się skupić by "dobrze" napisac. Sama nie jestem mistrzem ortografii no ale pewne wyrazy chyba można sobie wyćwiczyć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2015, 18:16
edyś, A.Kasia, Est, Marlena, smerfetka84, She86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRenka88 wrote:Wiecie co tak czytam dzisiejsze wpisy na Fb i fotki przedszkolaków i małych dzieci już uczniów i śmiać mi się chce z mam podpisujacych zdjęcia - Uwaga będzie gryzlo po oczach- "Witaj Dróga Klaso" albo uwaga "Mój Przeczkolak" Musiałam się skupić by "dobrze" napisac. Sama nie jestem mistrzem ortografii no ale pewne wyrazy chyba można sobie wyćwiczyć
Renka mam podobne wrażeniaJestem bardzo przeczulona w kwestii poprawnego wypowiadania się w internecie i nawet żadne tłumaczenia dysleksją, dysortografią czy inną grafią mnie nie przekonują. Szczególnie w czasach, gdzie większość platform społecznościowych ma wbudowaną opcję sprawdzania pisowni
Idealna nie jestem, też zdarza mi się popełnić jakiś błąd w wypowiedzi ale chociaż się staram. Jak czytuję nieraz posty na Facebooku to się nie dziwię, że powstają takie strony jak "beka z mamuś na forach". Mam nadzieję, że wraz z porodem nie pozbędę się własnego mózgu i nie zacznę pisać w "jenzyku matki"
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2015, 18:41
Renka88, Est, d'nusia, RudyTygrysek lubią tę wiadomość
-
A.Kasia wrote:Renka mam podobne wrażenia
Jestem bardzo przeczulona w kwestii poprawnego wypowiadania się w internecie i nawet żadne tłumaczenia dysleksją, dysortografią czy inną grafią mnie nie przekonują. Szczególnie w czasach, gdzie większość platform społecznościowych ma wbudowaną opcję sprawdzania pisowni
Idealna nie jestem, też zdarza mi się popełnić jakiś błąd w wypowiedzi ale chociaż się staram. Jak czytuję nieraz posty na Facebooku to się nie dziwię, że powstają takie strony jak "beka z mamuś na forach". Mam nadzieję, że wraz z porodem nie pozbędę się własnego mózgu i nie zacznę pisać w "jenzyku matki"
Ja też czasami patrzę i krew mnie zalewa choć głupio jest mi kogoś poprawiać.
Najbardziej jestem wyczulona na twory typu: "powiedziałam koleżanką" (masakra!!!) zamiast: "koleżankom". Wszystko rozumiem ale żeby nie potrafić odmieniac przez przypadki?
Uwielbiam też "wziąść" i "włanczać".
Mietka 30:) lubi tę wiadomość
-
Ja jestem z Gdańska, mieszkam w Toruniu, a na wiosnę 2016 przyprowadzamy się do Gdańska
Mieszkanie w trakcie budowy! Chociaż w grudniu już odbieramy, ale zanim się urządzimy, zanim urodzę i dojdę do siebie to pewnie wiosna jak się wprowadzimy.Est, A.Kasia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEst wrote:Ja też czasami patrzę i krew mnie zalewa choć głupio jest mi kogoś poprawiać.
Najbardziej jestem wyczulona na twory typu: "powiedziałam koleżanką" (masakra!!!) zamiast: "koleżankom". Wszystko rozumiem ale żeby nie potrafić odmieniac przez przypadki?
Uwielbiam też "wziąść" i "włanczać".
O tak! tak! Ale "OMY" to też jakaś plaga"mojom", "powiedzom", "każom", itp. Skąd to się bierze ja się pytam? Bo podstawówka jest przecież obowiązkowa. Chyba, że mnie coś ominęło... A już najbardziej ze wszystkiego denerwuje mnie jak widzę "z kąd", albo co bardziej kreatywne "z kont"
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2015, 19:08
Est, Mietka 30:) lubią tę wiadomość
-
Ja też nie lubię błędów
Ale też widzę, że np. łatwiej czyta się posty z polskimi znakami, a mnie się za bardzo nie chce ich używać i zazwyczaj piszę bez (w tym poście się tak ładnie staram
). I najbardziej nie lubię tak jak est "wziąść", "włanczać", ale też "swetr" (choć podobno to dozwolona forma), "wogóle", i to czego używa mój mąż i z czym walczę "miękciejszy"
Już nie wspomnę o "wzięłem", "klepłem" itd.
Est lubi tę wiadomość
-
A.Kasia wrote:O tak! tak! Ale "OMY" to też jakaś plaga
"mojom", "powiedzom", "każom", itp. Skąd to się bierze ja się pytam? Bo podstawówka jest przecież obowiązkowa. Chyba, że mnie coś ominęło... A już najbardziej ze wszystkiego denerwuje mnie jak widzę "z kąd", albo co bardziej kreatywne "z kont"
Wiesz skąd (ha! poprawnie napisałam) to się bierze? Z tego, że dzieci książek nie używają, nie czytają. GrajOM tylko w te GUpie gry i ogloNDAJOM TVEst, Mietka 30:) lubią tę wiadomość
-
a ja okolice Oświęcimia
-
nick nieaktualnyhej hej nie pojechałam jednak na szkolenie fatalnie się dziś czuję duszno mi i słabo obawiałam się że nie ogarnę podróży autokarem w ten upał i oddałam swoje miejsce mamie
bardzo mi się "podobają" te błędy w sensie że też mam zawsze polewkę z pisowni w necie a u mojego męża nienawidziłam jak mówił "facetka" bo tak mi się teraz przypomniało jak się rozpisałyścieale chyba udało mi się to zwalczyć
Domii witam po wakacjach
gratuluję też wizyt,
odkrycia płci maluszków,
i pięknych brzuszków
ale mi się rymuje
Est, domiii lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyarien wrote:Wiesz skąd (ha! poprawnie napisałam) to się bierze? Z tego, że dzieci książek nie używają, nie czytają. GrajOM tylko w te GUpie gry i ogloNDAJOM TV
Dzieci w jakiś sposób potrafię zrozumieć, one żyją nie w świecie języka polskiego a w świecie języka internetu i to od urodzeniaProblemem są dla mnie dorośli. Naprawdę bardzo wielu dorosłych nie potrafi prostego zdania stworzyć. Jak później te dzieci mogą poprawnie pisać, skoro ich rodzice nie świecą przykładem?
Brak polskich znaków jestem w stanie jakoś znieść. Już bardziej przeszkadza mi brak interpunkcjiKiedyś podczytywałam pewne forum i tam udzielała się dziewczyna, która potrafiła elaborat napisać bez żadnych znaków interpunkcyjnych. Nie da się czegoś takiego czytać, po prostu mózg się męczy.
Est lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny tyle dziś napisałyście ,że po nadrobieniu zapomniałam połowy co chciałam napisać
Więc odpowiem na to co pamiętam ,przede wszystkim gratuluję udanych wizyt i poznania płcisuper ,jak ja bym chciała w czwartek się dowiedzieć co tam mam w brzuszku
Co do piersi to niedawno pisałam,że większe i pełniejsze miałam tylko przez pierwsze dwa miesiące a teraz czekamy z M aż urosną eehhe, bo M wciąż o to pyta zbok
Choć od paru dni znów zaczynają boleć i swędzieć więc może to jest TO!
Ja jestem w Poznania ,ale pół na pół Gdańsk , w piatek po wizycie jadę na 2 tygodnie właśnie do Gdańska do M
Magdalena ja będę też się do Gdańska przeprowadzać ,fajnie bo będę miała choć 1 koleżankę i to z dzieckiem , nie żebym się narzucała
A.Kasiu jak zwykle wyglądasz pięknie
-
A.Kasia wrote:O tak! tak! Ale "OMY" to też jakaś plaga
"mojom", "powiedzom", "każom", itp. Skąd to się bierze ja się pytam? Bo podstawówka jest przecież obowiązkowa. Chyba, że mnie coś ominęło... A już najbardziej ze wszystkiego denerwuje mnie jak widzę "z kąd", albo co bardziej kreatywne "z kont"
"Z kont"Dla mnie hicior