X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Ja roiboosa uwielbiam, Odkryłam go w RPA, i tak mi zostało, później w Polsce poszukałam co to jest i szczeka mi opadła.
    Ma witaminę C. Zelazo, zapobiega anemii. zalecane dla kobiet w ciazy, można nawet dawać małym dzieciom. Bo to nie herbata. Rano działa na mnie pobudzające, a wieczorem przed snem uspokajająco. Polecam sprobowac

a to nie jest coś podobnego jak Yerba mate ale ta bez dodatków smakowych / naturalna

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• ksanka Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yerba ma wlasciwosci pobudzajace bo ma w sobie kofeine, roiboos nie ma Monika poszukaj na necie jest sporo info o roiboosie.
    http://krakow.mojdietetyk.pl/artykuly/roiboos-czerwonokrzew-afrykanski.html
    Ja poniewaz kiedys uwielbialam espresso, teraz uzywam do espresso roiboosa redespresso, w pracy tez uzaleznilam od tego chlopakow, a jak chce cos na lekko to zwykla herbatka roiboosa np z biedry
    w ogole to jestem taka troche sfiksowana na zdrowa zywnosc, altrnatywne leczenie i inne zdrowe koncepty ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 19:26

muminka83 lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, tak szybko produkujecie te posty, że nie nadążam :) W pracy nie korzystam w forum, a w domu znowu nie mam siły siedzieć przy komputerze i tylko obserwuję jak przychodzą powiadomienia, że pojawiły się nowe posty na forum :D

Domii - czy mogłabyś zmienić moją datę porodu na 10 marca? Błędnie podałam 3 marca, bo pomyliło mi się z moją siostrą, która urodziła w tym roku :)

Ja dziś zaczęłam II trymestr - aż nie mogę uwierzyć! W poniedziałek mam wizytę z usg genetycznym. Czy Wy przygotowywałyście się jakoś specjalnie do tego badania? Czy to prawda, że przed wizytą najlepiej zjeść coś słodkiego, żeby maluch zaczął skakać w brzuchu?

W którym tygodniu ciąży poinformowałyście pracodawcę? Ja jeszcze tego nie zrobiłam, bo umowa kończy mi się 30 września i teraz powinnam dostać już na czas nieokreślony. Jeślibym powiedziała, miałabym tylko automatycznie przedłużoną do końca ciąży - nie tak źle, ale wiadomo, że lepsza na czas nieokreślony.

A.Kasia, krówka_muffka lubią tę wiadomość

gg642n0aww2rhqzn.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salomea wrote:
    Hej dziewczyny, tak szybko produkujecie te posty, że nie nadążam :) W pracy nie korzystam w forum, a w domu znowu nie mam siły siedzieć przy komputerze i tylko obserwuję jak przychodzą powiadomienia, że pojawiły się nowe posty na forum :D

Domii - czy mogłabyś zmienić moją datę porodu na 10 marca? Błędnie podałam 3 marca, bo pomyliło mi się z moją siostrą, która urodziła w tym roku :)

Ja dziś zaczęłam II trymestr - aż nie mogę uwierzyć! W poniedziałek mam wizytę z usg genetycznym. Czy Wy przygotowywałyście się jakoś specjalnie do tego badania? Czy to prawda, że przed wizytą najlepiej zjeść coś słodkiego, żeby maluch zaczął skakać w brzuchu?

W którym tygodniu ciąży poinformowałyście pracodawcę? Ja jeszcze tego nie zrobiłam, bo umowa kończy mi się 30 września i teraz powinnam dostać już na czas nieokreślony. Jeślibym powiedziała, miałabym tylko automatycznie przedłużoną do końca ciąży - nie tak źle, ale wiadomo, że lepsza na czas nieokreślony.
    Hej :)

ja mam na czas nieokreslony i tez nic nie mowie, planuje pracowac do wigilii, wiec póki nie widać, siedzę cicho :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 19:29

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salomea, ja się przygotowywałam do wizyty tylko psychicznie wmawiając sobie, że na pewno wszystko ok :)
    Też słyszałam o czymś słodkim alko kwaśnych żelkach. Ja ich nie jadłam a mój mały cud tak fikał, że były trudności, żeby go pomierzyć :) Więc jak jest bardzo ruchliwy to też nie za dobrze :) Trzymam kciuki za badanie :)
    Ja powiedziałam w 6tc bo wtedy też dostałam już zwolnienie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 19:29

o1483e5e2gt7h77w.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien, ja właśnie boję się, że mój nie będzie fikał - moja siostra dowiedziała się dopiero w 20. tygodniu jaka płeć, bo mały tak się chował i obracał za każdym razem ;) Że chyba kupię paczkę żelek i pochłonę przed wizytą :D

gg642n0aww2rhqzn.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salomea, ja jadłam cukierki, chodziłam po korytarzu przed badaniem i nic :-) Maluch słodko spał.
    Na szczęście w międzyczasie zawiesił się pani doktor komputer i przez ten czas rozmawiałyśmy, smialysmy się i królewicz obudził się :-)

salomea, arien lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Est Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Ja roiboosa uwielbiam, Odkryłam go w RPA, i tak mi zostało, później w Polsce poszukałam co to jest i szczeka mi opadła.
    Ma witaminę C. Zelazo, zapobiega anemii. zalecane dla kobiet w ciazy, można nawet dawać małym dzieciom. Bo to nie herbata. Rano działa na mnie pobudzające, a wieczorem przed snem uspokajająco. Polecam sprobowac

Ksanka ja na pewno spróbuję. Gdzie najlepiej kupic? Dobrze smakuje?

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczynki :)

Baaardzo rzadko się udzielam, ale czytam was bez przerwy i wytrwale każdego dnia chociaż czasami nie jest łatwo (tyyyyle wpisów produkujecie :))
    Teraz już myślę, że dołączę do Was na dobre, bo przeszłam na L4 i czasu powinno być więcej. Chociaż zanim doprowadzę mój dom do porządku... ale przecież teraz mam czas ;)
    Pewnie za dużo Wam nie pomogę, nie doradzę, bo doświadczenie mam zerowe - mam nadzieję, zaczerpnąć jakich mądrości od Was :D.

Jeżeli chodzi o mnie i mojego maluszka to w pon byliśmy na wizycie - był to 11tyd i 2 dzień według OM i dokładnie taki maluszek wyszedł na usg - 4,5cm. Jaki to był piękny widok jak taki okruszek tam fikał - do tej pory trudno mi uwierzyć, że ten Skarbek tam jest w środeczku i sobie fika :):)

Kolejny raz zobaczymy się 9.09 na prenatalnych - już nie umiem się doczekać, mężulek zresztą też - widzę, że po usg (jego pierwszym) zmienił się nie do poznania - nawet jak siedzę na krześle z kolanami "pod brodą" to zaraz dostaję reprymendę, że mam Maluszka nie gnieść hihi :)

Pisałyście tutaj nie raz żeby duphastonu nie odstawiać nagle - nie wiem jak to do końca jest, ale ja najpierw brałam 3 razy dziennie - ze względu ma 5cm torbiel, potem 2 razy dziennie bo torbiel troszkę się pomniejszyła, a teraz jak byłam na wizycie po torbieli nie był ani śladu i Pani Doktor kazała od razu odstawić tabletki. Z tym, że nie miałam jak do tej pory żadnych plamień i mam nadzieję, że mnie to minie :)

Jeszcze gratuluję Wszystkim mamusią udanych wizyt i fikających maluszków.

alee się rozpisałam :P

baassiia, A.Kasia, ksanka, d'nusia, Est, She86, Kajola, arien, Karka, krówka_muffka, Izoleccc, muminka83, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, z drugiej strony, to szwagierce na tym etapie ciąży co my powiedzieli, że na 90% będzie chłopiec, a miesiąc później maluch okazał się dziewczynką :) Wiadomo, że jak dzidziuś jest taki malutki, to trudno przewidzieć z całkowitą pewnością jaka płeć, więc nie nastawiam się.

Od niedawna trochę bardziej czuję się w ciąży - częściej się męczę, wolniej wchodzę po schodach, w nocy nie mogę spać, no i brzuch, mimo że nie urósł, to jest jakiś inny. Nie mogę się już podnieść z leżenia na plecach i muszę się czegoś przytrzymywać ;)

gg642n0aww2rhqzn.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia.a - gratuluję! Fajnie sobie obejrzeć maluszka w brzuchu, ja miałam USG ostatnio w 8 tc., kolejne dopiero w poniedziałek. Mój mąż nie był wtedy w gabinecie na wizycie, więc jeszcze nie widział malucha. Ciekawe czy też się zmieni jak zobaczy dziecko "na żywo", na razie chyba to dla niego abstrakcja...

Tunia.a lubi tę wiadomość

gg642n0aww2rhqzn.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Ksanka ja na pewno spróbuję. Gdzie najlepiej kupic? Dobrze smakuje?
    Na poczatek, sprobuj w biedrze tylko wez bez poprawiaczy, mozna tez w specjalistycznych herbaciarniach dostac, bedzie wowczas lepszej jakosci im mniejsze rozdrobnienie tym lepsza. Mozna pic z cytryna i nie wydziela sie aluminim jak w czarnej, mozna slodzic miodem, w ogole naturalnie ma aromat lekko miodowy

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia gratulacje dzidziunia i mam nadzieje bedziesz z nami czesciej dzielila sie myslami itp, kazdy cos moze wniesc! I kazdy na czyms moxe skorzystac

Tunia.a, muminka83 lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka, dzięki! Spróbuję :-)

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mamo, faktycznie dzisiaj się naprodukowałyście :D dopiero skończyłam nadrabiać ;)

Ja też lubię roiboos, piłam kiedyś w dużych ilościach ale ona ma taki lekko słodkawy posmak, mnie teraz od takich rzeczy mdli i na razie odstawiłam. Co do żywności nie wskazanej w ciąży to ja czytałam, że w ciąży należy odstawić kurkumę. I może coś w tym być bo zanim to przeczytałam to zrobiłam sobie raz maseczkę z kurkumy i od samego zapachu miałam później skurcze brzucha :/ Dopiero później to skojarzyłam.

Tunia - witaj :) no pisz pisz! My tu takie tematy poruszamy, że podejrzewam i Ty trafisz na "swój konik" i będziesz mogła nas wspomóc informacją :D

Salomea - masz taki ładny avatar a ja tak lubię wrzośce i jasnotowate, że aż się buzia śmieje na sam jego widok :D

Tunia.a lubi tę wiadomość

• domiii Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Wy robicie sobie listę rzeczy, które będziecie kupować dla malucha? bo ja przyznam, że to moje pierwsze dziecię i jestem zielona, chętnie skorzystałabym z jakiejś gotowej - może wiecie gdzie takie można znaleźć poza belly? :)

d69c2n0azl70dnw1.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia - mam tak samo jak Ty :) Całkowicie odrzuciło mnie od słodyczy, mam ochotę tylko na kwaśne, nawet sama woda mi nie smakuje, muszę dodać cytryny.

Ja z kolei czytałam, że w ciąży nie można jeść sushi - ale chyba tylko tego, które jest z surowymi rybami? A to przetworzone już można (tak mam ostatnio ochotę na sushi... :D )

Mój awatar to lawenda - mam do niej sentyment, bo miałam wesele z motywem przewodnim lawendy :)

gg642n0aww2rhqzn.png
  • 26Asia Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    troszkę czuję niedosyt po usg. Ale co najważniejsze Dzidziuś zdrowy przezierność około 1 nie pamiętam dokładnie, wyniki mam odebrać za tydzień. Najważniejsze że serduszko bije i szaleje maluszek :)
    szkoda, że badanie było robione niedokładnie i na szybko...bo nie zbadał serca, narządów itd...o płeć nawet nie pytałam, poczekam do wizyty u mojego ginekologa

She86, ksanka, arien, Kajola, edyś, karlik, Madzialena90, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

mama Wiktorka i czterech aniołków :*
    relgh371wvtxbwmy.png
    oar8skjogda7iu2s.png

• Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salomea - oj myślę, że i Twój Małżonek się zmieni. USG chyba na nich tak działa i dopiero wtedy zaczynają widzieć co wspólnie stworzyliśmy. Przed USG mój nie dał mi za bardzo wygadać się na temat ciąży - tzn mało poruszaliśmy ten temat - tak jakby bał się, że zapeszy, a teraz to już jutro zabierałby się za malowanie pokoju dla Maluszka (chociaż świeżo malowany w październiku) i planuje gdzie co postawić, pomaga mi "ciążowych" ciuszków szukać powoli itp.
    Nawet brzusio już gładzi, chociaż jak skończyły mi się problemy z zaparciami to brzuszek zniknął :D
    Tak swoją drogą, to jak miałam zaparcia i ten brzuszek był taki okrąglutki to myślałam, że tam już Dzieciątko powędrowało - jakie było moje zdziwienie jak Pani Doktor na USG przez brzuch tak niziuteńko Malucha znalazła :):) :P
    Z jednej strony zazdroszczę niektórym z Was dziewuszki, że już takie brzunie fajne macie, a z drugiej chciałabym chyba zostać jedną z tych z małymi ciążowymi brzuszkami... :P

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    Dziewczyny, czy Wy robicie sobie listę rzeczy, które będziecie kupować dla malucha? bo ja przyznam, że to moje pierwsze dziecię i jestem zielona, chętnie skorzystałabym z jakiejś gotowej - może wiecie gdzie takie można znaleźć poza belly? :)

ja jakiś czas temu przeglądałam różne blogi i natknęłam się na coś takiego, może nie jest to stricte lista, ale w ciekawy sposób napisana podpowiedź:

http://mataja.pl/2014/01/wyprawka-niemowleca-lista-subiektywna/

domiii lubi tę wiadomość

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
‹‹ 444 445 446 447 448 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ