X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Ja roiboosa uwielbiam, Odkryłam go w RPA, i tak mi zostało, później w Polsce poszukałam co to jest i szczeka mi opadła.
    Ma witaminę C. Zelazo, zapobiega anemii. zalecane dla kobiet w ciazy, można nawet dawać małym dzieciom. Bo to nie herbata. Rano działa na mnie pobudzające, a wieczorem przed snem uspokajająco. Polecam sprobowac

a to nie jest coś podobnego jak Yerba mate ale ta bez dodatków smakowych / naturalna

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• ksanka Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yerba ma wlasciwosci pobudzajace bo ma w sobie kofeine, roiboos nie ma Monika poszukaj na necie jest sporo info o roiboosie.
    http://krakow.mojdietetyk.pl/artykuly/roiboos-czerwonokrzew-afrykanski.html
    Ja poniewaz kiedys uwielbialam espresso, teraz uzywam do espresso roiboosa redespresso, w pracy tez uzaleznilam od tego chlopakow, a jak chce cos na lekko to zwykla herbatka roiboosa np z biedry
    w ogole to jestem taka troche sfiksowana na zdrowa zywnosc, altrnatywne leczenie i inne zdrowe koncepty ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 19:26

muminka83 lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, tak szybko produkujecie te posty, że nie nadążam :) W pracy nie korzystam w forum, a w domu znowu nie mam siły siedzieć przy komputerze i tylko obserwuję jak przychodzą powiadomienia, że pojawiły się nowe posty na forum :D

Domii - czy mogłabyś zmienić moją datę porodu na 10 marca? Błędnie podałam 3 marca, bo pomyliło mi się z moją siostrą, która urodziła w tym roku :)

Ja dziś zaczęłam II trymestr - aż nie mogę uwierzyć! W poniedziałek mam wizytę z usg genetycznym. Czy Wy przygotowywałyście się jakoś specjalnie do tego badania? Czy to prawda, że przed wizytą najlepiej zjeść coś słodkiego, żeby maluch zaczął skakać w brzuchu?

W którym tygodniu ciąży poinformowałyście pracodawcę? Ja jeszcze tego nie zrobiłam, bo umowa kończy mi się 30 września i teraz powinnam dostać już na czas nieokreślony. Jeślibym powiedziała, miałabym tylko automatycznie przedłużoną do końca ciąży - nie tak źle, ale wiadomo, że lepsza na czas nieokreślony.

A.Kasia, krówka_muffka lubią tę wiadomość

gg642n0aww2rhqzn.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salomea wrote:
    Hej dziewczyny, tak szybko produkujecie te posty, że nie nadążam :) W pracy nie korzystam w forum, a w domu znowu nie mam siły siedzieć przy komputerze i tylko obserwuję jak przychodzą powiadomienia, że pojawiły się nowe posty na forum :D

Domii - czy mogłabyś zmienić moją datę porodu na 10 marca? Błędnie podałam 3 marca, bo pomyliło mi się z moją siostrą, która urodziła w tym roku :)

Ja dziś zaczęłam II trymestr - aż nie mogę uwierzyć! W poniedziałek mam wizytę z usg genetycznym. Czy Wy przygotowywałyście się jakoś specjalnie do tego badania? Czy to prawda, że przed wizytą najlepiej zjeść coś słodkiego, żeby maluch zaczął skakać w brzuchu?

W którym tygodniu ciąży poinformowałyście pracodawcę? Ja jeszcze tego nie zrobiłam, bo umowa kończy mi się 30 września i teraz powinnam dostać już na czas nieokreślony. Jeślibym powiedziała, miałabym tylko automatycznie przedłużoną do końca ciąży - nie tak źle, ale wiadomo, że lepsza na czas nieokreślony.
    Hej :)

ja mam na czas nieokreslony i tez nic nie mowie, planuje pracowac do wigilii, wiec póki nie widać, siedzę cicho :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 19:29

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salomea, ja się przygotowywałam do wizyty tylko psychicznie wmawiając sobie, że na pewno wszystko ok :)
    Też słyszałam o czymś słodkim alko kwaśnych żelkach. Ja ich nie jadłam a mój mały cud tak fikał, że były trudności, żeby go pomierzyć :) Więc jak jest bardzo ruchliwy to też nie za dobrze :) Trzymam kciuki za badanie :)
    Ja powiedziałam w 6tc bo wtedy też dostałam już zwolnienie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 19:29

o1483e5e2gt7h77w.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien, ja właśnie boję się, że mój nie będzie fikał - moja siostra dowiedziała się dopiero w 20. tygodniu jaka płeć, bo mały tak się chował i obracał za każdym razem ;) Że chyba kupię paczkę żelek i pochłonę przed wizytą :D

gg642n0aww2rhqzn.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salomea, ja jadłam cukierki, chodziłam po korytarzu przed badaniem i nic :-) Maluch słodko spał.
    Na szczęście w międzyczasie zawiesił się pani doktor komputer i przez ten czas rozmawiałyśmy, smialysmy się i królewicz obudził się :-)

salomea, arien lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Est Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Ja roiboosa uwielbiam, Odkryłam go w RPA, i tak mi zostało, później w Polsce poszukałam co to jest i szczeka mi opadła.
    Ma witaminę C. Zelazo, zapobiega anemii. zalecane dla kobiet w ciazy, można nawet dawać małym dzieciom. Bo to nie herbata. Rano działa na mnie pobudzające, a wieczorem przed snem uspokajająco. Polecam sprobowac

Ksanka ja na pewno spróbuję. Gdzie najlepiej kupic? Dobrze smakuje?

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczynki :)

Baaardzo rzadko się udzielam, ale czytam was bez przerwy i wytrwale każdego dnia chociaż czasami nie jest łatwo (tyyyyle wpisów produkujecie :))
    Teraz już myślę, że dołączę do Was na dobre, bo przeszłam na L4 i czasu powinno być więcej. Chociaż zanim doprowadzę mój dom do porządku... ale przecież teraz mam czas ;)
    Pewnie za dużo Wam nie pomogę, nie doradzę, bo doświadczenie mam zerowe - mam nadzieję, zaczerpnąć jakich mądrości od Was :D.

Jeżeli chodzi o mnie i mojego maluszka to w pon byliśmy na wizycie - był to 11tyd i 2 dzień według OM i dokładnie taki maluszek wyszedł na usg - 4,5cm. Jaki to był piękny widok jak taki okruszek tam fikał - do tej pory trudno mi uwierzyć, że ten Skarbek tam jest w środeczku i sobie fika :):)

Kolejny raz zobaczymy się 9.09 na prenatalnych - już nie umiem się doczekać, mężulek zresztą też - widzę, że po usg (jego pierwszym) zmienił się nie do poznania - nawet jak siedzę na krześle z kolanami "pod brodą" to zaraz dostaję reprymendę, że mam Maluszka nie gnieść hihi :)

Pisałyście tutaj nie raz żeby duphastonu nie odstawiać nagle - nie wiem jak to do końca jest, ale ja najpierw brałam 3 razy dziennie - ze względu ma 5cm torbiel, potem 2 razy dziennie bo torbiel troszkę się pomniejszyła, a teraz jak byłam na wizycie po torbieli nie był ani śladu i Pani Doktor kazała od razu odstawić tabletki. Z tym, że nie miałam jak do tej pory żadnych plamień i mam nadzieję, że mnie to minie :)

Jeszcze gratuluję Wszystkim mamusią udanych wizyt i fikających maluszków.

alee się rozpisałam :P

baassiia, A.Kasia, ksanka, d'nusia, Est, She86, Kajola, arien, Karka, krówka_muffka, Izoleccc, muminka83, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, z drugiej strony, to szwagierce na tym etapie ciąży co my powiedzieli, że na 90% będzie chłopiec, a miesiąc później maluch okazał się dziewczynką :) Wiadomo, że jak dzidziuś jest taki malutki, to trudno przewidzieć z całkowitą pewnością jaka płeć, więc nie nastawiam się.

Od niedawna trochę bardziej czuję się w ciąży - częściej się męczę, wolniej wchodzę po schodach, w nocy nie mogę spać, no i brzuch, mimo że nie urósł, to jest jakiś inny. Nie mogę się już podnieść z leżenia na plecach i muszę się czegoś przytrzymywać ;)

gg642n0aww2rhqzn.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia.a - gratuluję! Fajnie sobie obejrzeć maluszka w brzuchu, ja miałam USG ostatnio w 8 tc., kolejne dopiero w poniedziałek. Mój mąż nie był wtedy w gabinecie na wizycie, więc jeszcze nie widział malucha. Ciekawe czy też się zmieni jak zobaczy dziecko "na żywo", na razie chyba to dla niego abstrakcja...

Tunia.a lubi tę wiadomość

gg642n0aww2rhqzn.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Ksanka ja na pewno spróbuję. Gdzie najlepiej kupic? Dobrze smakuje?
    Na poczatek, sprobuj w biedrze tylko wez bez poprawiaczy, mozna tez w specjalistycznych herbaciarniach dostac, bedzie wowczas lepszej jakosci im mniejsze rozdrobnienie tym lepsza. Mozna pic z cytryna i nie wydziela sie aluminim jak w czarnej, mozna slodzic miodem, w ogole naturalnie ma aromat lekko miodowy

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia gratulacje dzidziunia i mam nadzieje bedziesz z nami czesciej dzielila sie myslami itp, kazdy cos moze wniesc! I kazdy na czyms moxe skorzystac

Tunia.a, muminka83 lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka, dzięki! Spróbuję :-)

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mamo, faktycznie dzisiaj się naprodukowałyście :D dopiero skończyłam nadrabiać ;)

Ja też lubię roiboos, piłam kiedyś w dużych ilościach ale ona ma taki lekko słodkawy posmak, mnie teraz od takich rzeczy mdli i na razie odstawiłam. Co do żywności nie wskazanej w ciąży to ja czytałam, że w ciąży należy odstawić kurkumę. I może coś w tym być bo zanim to przeczytałam to zrobiłam sobie raz maseczkę z kurkumy i od samego zapachu miałam później skurcze brzucha :/ Dopiero później to skojarzyłam.

Tunia - witaj :) no pisz pisz! My tu takie tematy poruszamy, że podejrzewam i Ty trafisz na "swój konik" i będziesz mogła nas wspomóc informacją :D

Salomea - masz taki ładny avatar a ja tak lubię wrzośce i jasnotowate, że aż się buzia śmieje na sam jego widok :D

Tunia.a lubi tę wiadomość

• domiii Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Wy robicie sobie listę rzeczy, które będziecie kupować dla malucha? bo ja przyznam, że to moje pierwsze dziecię i jestem zielona, chętnie skorzystałabym z jakiejś gotowej - może wiecie gdzie takie można znaleźć poza belly? :)

d69c2n0azl70dnw1.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia - mam tak samo jak Ty :) Całkowicie odrzuciło mnie od słodyczy, mam ochotę tylko na kwaśne, nawet sama woda mi nie smakuje, muszę dodać cytryny.

Ja z kolei czytałam, że w ciąży nie można jeść sushi - ale chyba tylko tego, które jest z surowymi rybami? A to przetworzone już można (tak mam ostatnio ochotę na sushi... :D )

Mój awatar to lawenda - mam do niej sentyment, bo miałam wesele z motywem przewodnim lawendy :)

gg642n0aww2rhqzn.png
  • 26Asia Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    troszkę czuję niedosyt po usg. Ale co najważniejsze Dzidziuś zdrowy przezierność około 1 nie pamiętam dokładnie, wyniki mam odebrać za tydzień. Najważniejsze że serduszko bije i szaleje maluszek :)
    szkoda, że badanie było robione niedokładnie i na szybko...bo nie zbadał serca, narządów itd...o płeć nawet nie pytałam, poczekam do wizyty u mojego ginekologa

She86, ksanka, arien, Kajola, edyś, karlik, Madzialena90, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

mama Wiktorka i czterech aniołków :*
    relgh371wvtxbwmy.png
    oar8skjogda7iu2s.png

• Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salomea - oj myślę, że i Twój Małżonek się zmieni. USG chyba na nich tak działa i dopiero wtedy zaczynają widzieć co wspólnie stworzyliśmy. Przed USG mój nie dał mi za bardzo wygadać się na temat ciąży - tzn mało poruszaliśmy ten temat - tak jakby bał się, że zapeszy, a teraz to już jutro zabierałby się za malowanie pokoju dla Maluszka (chociaż świeżo malowany w październiku) i planuje gdzie co postawić, pomaga mi "ciążowych" ciuszków szukać powoli itp.
    Nawet brzusio już gładzi, chociaż jak skończyły mi się problemy z zaparciami to brzuszek zniknął :D
    Tak swoją drogą, to jak miałam zaparcia i ten brzuszek był taki okrąglutki to myślałam, że tam już Dzieciątko powędrowało - jakie było moje zdziwienie jak Pani Doktor na USG przez brzuch tak niziuteńko Malucha znalazła :):) :P
    Z jednej strony zazdroszczę niektórym z Was dziewuszki, że już takie brzunie fajne macie, a z drugiej chciałabym chyba zostać jedną z tych z małymi ciążowymi brzuszkami... :P

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    Dziewczyny, czy Wy robicie sobie listę rzeczy, które będziecie kupować dla malucha? bo ja przyznam, że to moje pierwsze dziecię i jestem zielona, chętnie skorzystałabym z jakiejś gotowej - może wiecie gdzie takie można znaleźć poza belly? :)

ja jakiś czas temu przeglądałam różne blogi i natknęłam się na coś takiego, może nie jest to stricte lista, ale w ciekawy sposób napisana podpowiedź:

http://mataja.pl/2014/01/wyprawka-niemowleca-lista-subiektywna/

domiii lubi tę wiadomość

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
‹‹ 444 445 446 447 448 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ