Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
to mnie uspokoilyscie bo myslalam ze tylko ze mnie taka lebioda ze mnie caly czas do wyrka ciagnie
motylek1909 lubi tę wiadomość
Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
Tęsknię za Wami moje Skarby :***
22.7.16 IUI
Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
4% prawidłowych plemników -
Motylku, moja beta w 10dpo wynosiła 15, a w 13 już 99, więc spokojnie .
Ja pracuję w biurze, 8,5 godziny dziennie + dojazd 2 godziny łącznie w dusznym pociągu, więc jak wracam to muszę odpocząć i trochę poleżeć. W zeszłym tygodniu nawet małe drzemki po pracy robiłam. Ale mam super męża, który tymczasowo jest w domu, więc bierze na siebie prawie całe sprzątanie i większość gotowania. Na mojej głowie zostają tylko zakupy, ale i tak potem on je przynosi z samochodu i rozpakowuje. W przyszłym tygodniu wraca do pracy i zobaczymy jak to będzie z podziałem obowiązków.motylek1909 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
APS wrote:ja zaczynam 53 kg przy 164 wzrostu. brzucha wczesniej nie mialam a teraz i brzuch i cycki ogromne, ale mam duza gorsza przemiane materii, moze to przez tabletki zrezygnowalam z cwiczen i jedyne co to spacerki jak jest pogoda.
zazdroszcze tym co maja mame albo tesciowa co caly czas podstawia jakies pysznosci pod nos. ja niestety nie mam tego luksusu i nikt mi nie dogadza
w ogole sie wkurzylam bo nie daje rady, 8 godz pracy a potem jeszcze zakupy i gotowanie, a ledwo stoje na nogach. stwierdzilam ze bedziemy kupowac obiady i tyle bo padne, jeszcze przy tych upalach. nie mowiac juz o tym ze jak sie nastoje przy kuchni to mi sie potem nie chce tego jesc
jak bylam ostatnio u mamy to mi dala jakies sloiki ale na takie odgrzewane jedzenie nie moge patrzec, caly czas mi sie marza jakies zupki albo warzywka na parze, nie mowiac juz o pierogach z truskawkami. ale mi zrobilas smaka!
To zaczynamy tak samo ) ja gotuje dwa razy na tydzień ale tak żeby byli jedzenia na cały tydzień. Zazwyczaj jest to niedziela I środa. I wtedy tylko podgrzewany bo już też miałam nerwy i moje życie tylko się koło garow kręciło. Do tego kupujemy nozki z kurczaka robimy na grilu czy piekarniku i mąż z ryżem i warzywami do pracy na cały tydzień zabiera sobie[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
2.02.15 7 tc mój aniołek :* -
Leeila26 wrote:Hej, rozgość się motylku! gratulacje
APS rozważ kupno parowara w takim razie są różne poziomy, wrzucasz mięsko, warzywka z paczki mrożone nawet, ziemniaczki, wlewasz wodę i gotowe samo się robi
My dostaliśmy multicooker na ślub tez super sprawa tez można na parze robić, wrzucasz wszystko i się nie martwisz, a ryż jaki pyszny wychodzi, robiłam tez bigos, leczo super sprawa[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
2.02.15 7 tc mój aniołek :* -
nick nieaktualnyja jestem pielęgniarką,
wziełam 3 dni l4 nie mówiąc,że jestem w ciązy bo padałam na ryjek, zasypiałam na stojąco. od poniedziałku na 4 dni do pracy i urlop. wracam do pracy 3 sierpnia
dostałam troszkę podwyżki i chciałabym jak najdłużej pracować bo do l4 liczy się średnia z roku prawda? -
nick nieaktualny
-
Współczuje tym co teraz muszą pracować . Ja studiuje i akurat mam wakacje. Jak sobie pomyśle że musiałabym teraz dojeżdżać dwa razy dziennie autobusem i jeszcze chodzić między ludźmi... ten wieczny kac mnie zamęczy.
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
nick nieaktualny
-
Ja studiuje właśnie pielęgniarstwo i 16 marca się bronie;d Miałam z tego powodu odpuścić sobie ten cykl , no i tak właśnie odpuściłam;d
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
nick nieaktualny
-
motylek1909 wrote:A więc tak: dzwoniłam do swojej endokrynolog bo miałam się zgłosić jak tylko zajdę, no i od dziś odstawiamy metformax, w poniedziałek mam powtórzyć betę, TSH, FT3, FT4 i we wtorek na wizytę już się stresuję betą!
Ja też metformine odstawiłam jak tylko wiedziałam że jestem już w ciąży (parę dni przed terminem @). Endokrynolog zlecił od razu parę badań, między innymi też TSH i FT4.
TSH=1,48 (norma 0,4-4,78)
FT4=1,31 (norma 0,89-1,76)
I stwierdził, że wyniki są ok na razie. Z tego co słyszałam to TSH powinno być maks. 1,5 i że trzeba sprawdzać to co jakiś czas w trakcie ciąży.
Motylek a zlecił Ci może też ALAT?motylek1909 lubi tę wiadomość
-
saxatilia wrote:
dostałam troszkę podwyżki i chciałabym jak najdłużej pracować bo do l4 liczy się średnia z roku prawda?
To nie do końca tak. Do L4 owszem liczy się średnia z ostatnich 12 miesięcy (chyba, że się krócej pracuje), ale jeśli teraz wzięłaś kilka dni L4, to podstawa będzie liczona od tego zwolnienia 12 miesięcy wstecz. Jeśli chcesz, żeby liczyła się wyższa podstawa pensji (czyli ta po podwyżce) to teraz będziesz musiała mieć trzy pełne, kalendarzowe miesiące bez zwolnienia, żeby podstawa była wyliczana ponownie. Czyli na kolejne zwolnienie możesz iść najwcześniej w listopadzie. -
nick nieaktualny
-
Serioo?! wrote:Czesc dziewczyny
Moze i ja dolacze. 8dpo zrobilam pierwszy test i wyszla druga kreska ktora tylko ja widzialam, natomiast na nastepny dzien popoludniu kreska byla juz na tyle widoczna ze widzial ja kazdy beta w podpisie robiona 11dpo. Dzisiaj zrobilam nastepna,wyniki mozliwe ze jutro. Termin wg belly na 17 marca.
To bedzie moj drugi dzidzius. Pierwszy, no moze juz nie dzidzius, synek ma 2 i pol roku
Też mam synka 2,5 letniego:) Witamy, rozgość się wygodnie i nastaw na dużooo czytania, bo dziewczyny dużo skrobią i fajnie, bo jest co czytać i jest wesoło:))
-
Wliczy się pensja za maj i za czerwiec (o ile nie byłaś na zwolnieniu lekarskim przez kwiecień, maj i czerwiec). No i po powrocie do pracy też oczywiście będzie podwyższona. Niestety podstawa do macierzyńskiego jest liczona tak samo jak do L4, więc jeśli pójdziesz na zwolnienie we wrześniu, to macierzyński także będzie liczony z tej niższej pensji. Wyjątkiem byłoby gdybyś np. teraz była na 3/4 etatu i od sierpnia przeszła na cały, wtedy do zwolnienia liczyłyby się składki tylko za pełne miesiące po zmianie wymiaru etatu.
Pod względem finansowym dobrze byłoby wytrzymać ze zwolnieniem do 1 listopada, ale w pracy pielęgniarki to może być ciężkie do osiągnięcia, bo to bardzo wymagający zawód.
Natomiast to ważna uwaga dla reszty z nas, szczególnie jeśli niedawno zmieniła wam się pensja lub spodziewacie się podwyżki. Wtedy warto wstrzymać się z L4 i przy dwóch dniach gorszego samopoczucia wziąć raczej krótki urlop. -
nick nieaktualny