X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • noelka Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

Ja od początku ciąży przytyłam 4 kg... Wydaje mi się to strasznie dużo :P w sumie chciałabym przytyć tak 10-12 kg, ale nie wiem, czy to jeszcze wykonalne, zwłaszcza, że ostatnio ciągle jestem głodna o.O

Kleo2426, a czy przed ciążą leczyłaś się na tarczycę? Jakie miałaś TSH przed ciążą? Mnie się wydaje, że w ciąży TSH powinno być niższe, ale niech się endokrynolog wypowie. Jakie masz normy ft3 i ft4? Tu możesz sobie policzyć procentowo: http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
    Z tego co wiem, ft3 i ft4 powinny być przynajmniej ok. 50% i na zbliżonym do siebie poziomie.

Ksanka, ja się wybieram na targi Happy Baby :) tylko muszę sobie gdzieś zapisać datę, bo znając życie jestem w stanie to przegapić :P

kleo2426, Kokaina lubią tę wiadomość

• Kokaina Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien wrote:
    Kokainka, a nie czujesz twardnienia macicy? Dobrze, że wizytę masz już w piątek i będziesz mogła skonsultować te bóle. Będę trzymać kciuki :)

Arien macica raczej bez zmian, czyli miękka :)
    Dzięki za kciukasy :*

noelka ja też jestem ciągle głodna :] A najbardziej głodna się robię przy stoiskach z mięsem- smalce, kiełbachy, kaszanki, pasztety :D

Ale tylko postoję, popatrzę i idę wszamać do domu jogurt naturalny, cóż .... :]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2015, 13:27

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien mój synek jak na razie jest bardzo zdyscyplionowany jeżeli chodzi o wzrost i od samego poczatku na każdym usg wychodzi ta sama data porodu. Natomiast ruchy - tak wyraźnie, że nie mam wątpliwości czy to dzieciaczek czy jelita - czuję dopiero od około 4 dni.Tak wiec masz jeszcze trochę czasu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2015, 13:29

• arien Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokaina, najważniejsze, że macica miękka :) Tak mi się przynajmniej wydaje :)
    A ja to z głodem mam różnie. Mam zdecydowanie lepszy apetyt niz w pierwszym trymestrze i na więcej rzeczy ochotę. Ale jem kolo 3-4 posiłków i zaczelam sie ostatnio martwić, że to za mało. Bo to wygląda tak:

koło 10 jem śniadanie - najczesciej kanapeczki z serkiem i warzywami (dwie razowe), przez ostatnie dwa dni śledziory :)

potem koło 13 pije aktivię.

koło 16 jem obiad

i koło 18 jem jakiegoś owoca a potem już nic, a spać chodzę koło 23.30. I martwię się, że między tym owocem a śniadaniem jest za duza przerwa, ale nie jestem jakos potem wybitnie głodna. Czasem trochę zgłodnieje, ale nie jakoś bardzo i samo przechodzi. I nie wiem czy powinnam szamać jakąś kolację tak z rozsądku czy dobrze jest tak jak jest :)
    Jak sądzicie?

Dzięki M+M :) tak rozsądkowo wiem, że mam czas, ale serducho już tak baaardzo by chciało :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2015, 13:33

Kokaina lubi tę wiadomość

o1483e5e2gt7h77w.png
  • noelka Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokaina :D Mnie aż tak do wędlin nie ciągnie, jak już to ostatnio do parówek. A najbardziej to mi ostatnio smakują zupy!

Kokaina lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, wiem ze rzadko do was zagladam ale mam takie pytanko jesli chodzi o szkole rodzenia. Wiem ze takie zajecia powinno sie ukonczyc na 3-4tygodni przed terminem porodu... i tak najlepszy okres na szkole rodzenia dla mnie jest grudzien, ale z wielu wzgledow (brak partnera i swieta) totalnie dla mnie odpada. Moglabym zaczac w styczniu ale wtedy to juz bedzie 33t.c. Napisalam do szkoly rodzenia do ktorej chce chodzic kiedy w takim wypadku najlepiej wiec dostalam odpowiedz ze nalezy zakonczyc 3-4 tygodnie przed terminem porodu (czyli nic sie nie dowiedzialam) i teraz pytanie lepiej gdzies sie wcisnac na zajecia juz w listopadzie czy poczekac do stycznia? Jak myslicie?
    Zajecia raz w tygodniu trwaja 5 tyg. wiec jesli zaczne w styczniu to skoncze jakos w polowie lutego czyli 2-3tyg przed terminem porodu...

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    Hej dziewczyny :)

Ja od początku ciąży przytyłam 4 kg... Wydaje mi się to strasznie dużo :P w sumie chciałabym przytyć tak 10-12 kg, ale nie wiem, czy to jeszcze wykonalne, zwłaszcza, że ostatnio ciągle jestem głodna o.O

Kleo2426, a czy przed ciążą leczyłaś się na tarczycę? Jakie miałaś TSH przed ciążą? Mnie się wydaje, że w ciąży TSH powinno być niższe, ale niech się endokrynolog wypowie. Jakie masz normy ft3 i ft4? Tu możesz sobie policzyć procentowo: http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
    Z tego co wiem, ft3 i ft4 powinny być przynajmniej ok. 50% i na zbliżonym do siebie poziomie.

Ksanka, ja się wybieram na targi Happy Baby :) tylko muszę sobie gdzieś zapisać datę, bo znając życie jestem w stanie to przegapić :P

Nigdy się nie leczyłam na tarczycę znalazłam wynik z marca 2014 r i TSH miałam 2,005
    z tego kalkulatora wyszło tak:
    FT4 15.42% [ wynik 8.87, norma (7.86 - 14.41)]

FT3 -6.36% [ wynik 3.66, norma (3.8 - 6)]

ale nie znam się na tym kompletnie więc i tak mi to nic nie mówi :)

Dziękuję kochane za wszystkie Wasze wypowiedzi :D
    Wizyta już jutro więc zobaczymy co będzie radziła P. dr :)

• arien Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciri, ja bym poszła w listopadzie :) chociażby dlatego, że będzie Ci lżej niż z takim styczniowym brzuchem :)

o1483e5e2gt7h77w.png
  • noelka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arien, jeśli się dobrze czujesz, to myślę, że jest ok :) wiem, że ja bym była głodna przy tych posiłkach, zwłaszcza wieczorem - nie jesteś głodna przez te 5 godzin? Ja między posiłkami prawie ciągle podjadam jakieś owoce.

• M+M+? Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie odkryłam, że na allegro są rajstopy ciążone za 329 zł... Dziewczyny to chyba nasze "must have" :-)

Martita88, Renka88 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo wlasnie ale w listopadzie juz terminy sa tylko na koncowke czyli i tak zahaczy o ten cholerny grudzien... a treba byc na wszystkich zajeciach zeby zaliczyc zajecia... Wiec taka kicha kurna....

• noelka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciri, moim zdaniem wystarczy, że zapiszesz się po 20-21 tygodniu (tak chyba większość szkół zaleca), czyli mogłabyś zacząć w listopadzie.

• arien Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    Arien, jeśli się dobrze czujesz, to myślę, że jest ok :) wiem, że ja bym była głodna przy tych posiłkach, zwłaszcza wieczorem - nie jesteś głodna przez te 5 godzin? Ja między posiłkami prawie ciągle podjadam jakieś owoce.

noelka - no właśnie nie za bardzo. Jakbym była głodna to jadlabym kolacje i nie byloby klopotu. ale ponieważ nie odczuwam jakiegos wyraznego glodu to nie chce sie napychać na zapas :)
    W ogóle powiem Wam, że z natury jestem żarłoczna bardzo :) a ciąża mnie zaskakuje, bo póki co własnie wcale duzo nie jem. Czasem mam wrazenie, że nawet mniej niż przed ciązą. Jak się bardziej najem to tak straszliwie mi brzuch wywala, ze az mi ciezko :/ i chyba dlatego mniej jem

o1483e5e2gt7h77w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobacze jak z miejscami jest, jak cos bedzie na listopad to sie zapisze jak nie to na styczen... ojej kiszka mega :P U mnie wszedzie jest napisane ze kolo 30t tak optymalnie to kolo 27.

• paola87 Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arien ja bym do tej aktivii dorzuciła trochę owoców, a wieczorem zamiast tego może jakieś kombinacje z warzyw, np. sałatka ze świeżych warzyw albo coś kombinowanego w piekarniku, jakieś bruschetty z pomidorkiem, kanapeczki z warzywami, jakieś wrapy z szyneczką, serem i papryką albo coś ze szpinakiem, itp. Jakieś takie małe zakąski. Ogólnie owoców nie powinno się jeść wieczorem, a najlepiej do południa.

arien lubi tę wiadomość

• Kokaina Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Zobacze jak z miejscami jest, jak cos bedzie na listopad to sie zapisze jak nie to na styczen... ojej kiszka mega :P U mnie wszedzie jest napisane ze kolo 30t tak optymalnie to kolo 27.

W tej szkole do której ja się zapisałam optymalny termin rozpoczęcia zajęć to 5-7 miesiąc ciaży. Ja na Twoim miejscu wybrałbym listopad. W styczniu nie wiadomo jak będzie z Twoim samopoczuciem.

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• noelka Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arien, a pytałaś lekarza? Jak wyniki są w normie i Ty się dobrze czujesz, to myślę, że wszystko jest w porządku :)
    Ciri, no patrz, a tutaj jak przeglądałam różne szkoły, to wszędzie było, że od 20-21 tygodnia można się zapisywać... Ciekawe, skąd te różnice.

• arien Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie pytałam lekarza, ale następnym razem chyba podpytam o to jedzenie :)
    Ja z kolei słyszałam, że najlepszy czas na szkołę rodzenia to koło 25 tc :)

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien wrote:
    Kokaina, najważniejsze, że macica miękka :) Tak mi się przynajmniej wydaje :)
    A ja to z głodem mam różnie. Mam zdecydowanie lepszy apetyt niz w pierwszym trymestrze i na więcej rzeczy ochotę. Ale jem kolo 3-4 posiłków i zaczelam sie ostatnio martwić, że to za mało. Bo to wygląda tak:

koło 10 jem śniadanie - najczesciej kanapeczki z serkiem i warzywami (dwie razowe), przez ostatnie dwa dni śledziory :)

potem koło 13 pije aktivię.

koło 16 jem obiad

i koło 18 jem jakiegoś owoca a potem już nic, a spać chodzę koło 23.30. I martwię się, że między tym owocem a śniadaniem jest za duza przerwa, ale nie jestem jakos potem wybitnie głodna. Czasem trochę zgłodnieje, ale nie jakoś bardzo i samo przechodzi. I nie wiem czy powinnam szamać jakąś kolację tak z rozsądku czy dobrze jest tak jak jest :)
    Jak sądzicie?

Dzięki M+M :) tak rozsądkowo wiem, że mam czas, ale serducho już tak baaardzo by chciało :)

Moim zdaniem jesz zbyt mało.
    Kolację musisz jesc na pewno. A jak waga i wyniki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2015, 13:56

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• edyś Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cb414ec13fd192b1med.jpg
    Moje dzisiejsze "szaleństwo" zakupowe :)

kleo2426, arien, Est, M+M+?, Kate84, Mietka 30:), Vincent, Kajola, Madzialena90, kofeinka, domiii, 26Asia, Karka, Kasia24, She86, Kokaina lubią tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
‹‹ 736 737 738 739 740 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ