Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny
Ja od początku ciąży przytyłam 4 kg... Wydaje mi się to strasznie dużow sumie chciałabym przytyć tak 10-12 kg, ale nie wiem, czy to jeszcze wykonalne, zwłaszcza, że ostatnio ciągle jestem głodna
Kleo2426, a czy przed ciążą leczyłaś się na tarczycę? Jakie miałaś TSH przed ciążą? Mnie się wydaje, że w ciąży TSH powinno być niższe, ale niech się endokrynolog wypowie. Jakie masz normy ft3 i ft4? Tu możesz sobie policzyć procentowo: http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
Z tego co wiem, ft3 i ft4 powinny być przynajmniej ok. 50% i na zbliżonym do siebie poziomie.
Ksanka, ja się wybieram na targi Happy Babytylko muszę sobie gdzieś zapisać datę, bo znając życie jestem w stanie to przegapić
kleo2426, Kokaina lubią tę wiadomość
-
arien wrote:Kokainka, a nie czujesz twardnienia macicy? Dobrze, że wizytę masz już w piątek i będziesz mogła skonsultować te bóle. Będę trzymać kciuki
Arien macica raczej bez zmian, czyli miękka
Dzięki za kciukasy :*
noelka ja też jestem ciągle głodna :] A najbardziej głodna się robię przy stoiskach z mięsem- smalce, kiełbachy, kaszanki, pasztety
Ale tylko postoję, popatrzę i idę wszamać do domu jogurt naturalny, cóż .... :]Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2015, 13:27
Synek 2016 r. ♥️
Synek 2020 r. 💚
-
arien mój synek jak na razie jest bardzo zdyscyplionowany jeżeli chodzi o wzrost i od samego poczatku na każdym usg wychodzi ta sama data porodu. Natomiast ruchy - tak wyraźnie, że nie mam wątpliwości czy to dzieciaczek czy jelita - czuję dopiero od około 4 dni.Tak wiec masz jeszcze trochę czasu...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2015, 13:29
-
Kokaina, najważniejsze, że macica miękka
Tak mi się przynajmniej wydaje
A ja to z głodem mam różnie. Mam zdecydowanie lepszy apetyt niz w pierwszym trymestrze i na więcej rzeczy ochotę. Ale jem kolo 3-4 posiłków i zaczelam sie ostatnio martwić, że to za mało. Bo to wygląda tak:
koło 10 jem śniadanie - najczesciej kanapeczki z serkiem i warzywami (dwie razowe), przez ostatnie dwa dni śledziory
potem koło 13 pije aktivię.
koło 16 jem obiad
i koło 18 jem jakiegoś owoca a potem już nic, a spać chodzę koło 23.30. I martwię się, że między tym owocem a śniadaniem jest za duza przerwa, ale nie jestem jakos potem wybitnie głodna. Czasem trochę zgłodnieje, ale nie jakoś bardzo i samo przechodzi. I nie wiem czy powinnam szamać jakąś kolację tak z rozsądku czy dobrze jest tak jak jest
Jak sądzicie?
Dzięki M+Mtak rozsądkowo wiem, że mam czas, ale serducho już tak baaardzo by chciało
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2015, 13:33
Kokaina lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny, wiem ze rzadko do was zagladam ale mam takie pytanko jesli chodzi o szkole rodzenia. Wiem ze takie zajecia powinno sie ukonczyc na 3-4tygodni przed terminem porodu... i tak najlepszy okres na szkole rodzenia dla mnie jest grudzien, ale z wielu wzgledow (brak partnera i swieta) totalnie dla mnie odpada. Moglabym zaczac w styczniu ale wtedy to juz bedzie 33t.c. Napisalam do szkoly rodzenia do ktorej chce chodzic kiedy w takim wypadku najlepiej wiec dostalam odpowiedz ze nalezy zakonczyc 3-4 tygodnie przed terminem porodu (czyli nic sie nie dowiedzialam) i teraz pytanie lepiej gdzies sie wcisnac na zajecia juz w listopadzie czy poczekac do stycznia? Jak myslicie?
Zajecia raz w tygodniu trwaja 5 tyg. wiec jesli zaczne w styczniu to skoncze jakos w polowie lutego czyli 2-3tyg przed terminem porodu... -
nick nieaktualnynoelka wrote:Hej dziewczyny
Ja od początku ciąży przytyłam 4 kg... Wydaje mi się to strasznie dużow sumie chciałabym przytyć tak 10-12 kg, ale nie wiem, czy to jeszcze wykonalne, zwłaszcza, że ostatnio ciągle jestem głodna
Kleo2426, a czy przed ciążą leczyłaś się na tarczycę? Jakie miałaś TSH przed ciążą? Mnie się wydaje, że w ciąży TSH powinno być niższe, ale niech się endokrynolog wypowie. Jakie masz normy ft3 i ft4? Tu możesz sobie policzyć procentowo: http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
Z tego co wiem, ft3 i ft4 powinny być przynajmniej ok. 50% i na zbliżonym do siebie poziomie.
Ksanka, ja się wybieram na targi Happy Babytylko muszę sobie gdzieś zapisać datę, bo znając życie jestem w stanie to przegapić
Nigdy się nie leczyłam na tarczycę znalazłam wynik z marca 2014 r i TSH miałam 2,005
z tego kalkulatora wyszło tak:
FT4 15.42% [ wynik 8.87, norma (7.86 - 14.41)]
FT3 -6.36% [ wynik 3.66, norma (3.8 - 6)]
ale nie znam się na tym kompletnie więc i tak mi to nic nie mówi
Dziękuję kochane za wszystkie Wasze wypowiedzi
Wizyta już jutro więc zobaczymy co będzie radziła P. dr -
nick nieaktualny
-
noelka wrote:Arien, jeśli się dobrze czujesz, to myślę, że jest ok
wiem, że ja bym była głodna przy tych posiłkach, zwłaszcza wieczorem - nie jesteś głodna przez te 5 godzin? Ja między posiłkami prawie ciągle podjadam jakieś owoce.
noelka - no właśnie nie za bardzo. Jakbym była głodna to jadlabym kolacje i nie byloby klopotu. ale ponieważ nie odczuwam jakiegos wyraznego glodu to nie chce sie napychać na zapas
W ogóle powiem Wam, że z natury jestem żarłoczna bardzoa ciąża mnie zaskakuje, bo póki co własnie wcale duzo nie jem. Czasem mam wrazenie, że nawet mniej niż przed ciązą. Jak się bardziej najem to tak straszliwie mi brzuch wywala, ze az mi ciezko
i chyba dlatego mniej jem
-
nick nieaktualny
-
Arien ja bym do tej aktivii dorzuciła trochę owoców, a wieczorem zamiast tego może jakieś kombinacje z warzyw, np. sałatka ze świeżych warzyw albo coś kombinowanego w piekarniku, jakieś bruschetty z pomidorkiem, kanapeczki z warzywami, jakieś wrapy z szyneczką, serem i papryką albo coś ze szpinakiem, itp. Jakieś takie małe zakąski. Ogólnie owoców nie powinno się jeść wieczorem, a najlepiej do południa.
arien lubi tę wiadomość
-
ciri22 wrote:Zobacze jak z miejscami jest, jak cos bedzie na listopad to sie zapisze jak nie to na styczen... ojej kiszka mega
U mnie wszedzie jest napisane ze kolo 30t tak optymalnie to kolo 27.
W tej szkole do której ja się zapisałam optymalny termin rozpoczęcia zajęć to 5-7 miesiąc ciaży. Ja na Twoim miejscu wybrałbym listopad. W styczniu nie wiadomo jak będzie z Twoim samopoczuciem.
Synek 2016 r. ♥️
Synek 2020 r. 💚
-
Arien, a pytałaś lekarza? Jak wyniki są w normie i Ty się dobrze czujesz, to myślę, że wszystko jest w porządku
Ciri, no patrz, a tutaj jak przeglądałam różne szkoły, to wszędzie było, że od 20-21 tygodnia można się zapisywać... Ciekawe, skąd te różnice. -
arien wrote:Kokaina, najważniejsze, że macica miękka
Tak mi się przynajmniej wydaje
A ja to z głodem mam różnie. Mam zdecydowanie lepszy apetyt niz w pierwszym trymestrze i na więcej rzeczy ochotę. Ale jem kolo 3-4 posiłków i zaczelam sie ostatnio martwić, że to za mało. Bo to wygląda tak:
koło 10 jem śniadanie - najczesciej kanapeczki z serkiem i warzywami (dwie razowe), przez ostatnie dwa dni śledziory
potem koło 13 pije aktivię.
koło 16 jem obiad
i koło 18 jem jakiegoś owoca a potem już nic, a spać chodzę koło 23.30. I martwię się, że między tym owocem a śniadaniem jest za duza przerwa, ale nie jestem jakos potem wybitnie głodna. Czasem trochę zgłodnieje, ale nie jakoś bardzo i samo przechodzi. I nie wiem czy powinnam szamać jakąś kolację tak z rozsądku czy dobrze jest tak jak jest
Jak sądzicie?
Dzięki M+Mtak rozsądkowo wiem, że mam czas, ale serducho już tak baaardzo by chciało
Moim zdaniem jesz zbyt mało.
Kolację musisz jesc na pewno. A jak waga i wyniki?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2015, 13:56