X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja swój właśnie często sprawdzam, i staram się tego nie robić już za często

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula_w wrote:
    No bez przesady, przecież nie gnieciesz brzucha ręką, twardnienie możesz sprawdzić kładąc dłoń na brzuch, nie musisz z całej siły na niego naciskać.

Ty to wiesz ale ja znam takie przypadki, że dziewczyny naciskały na macicę bo "sama nie wiem czy twarda czy nie". Dotykanie brzucha w ciąży jest nawet wskazane ze względu na budowanie bliskości z dzieckiem ale tak jak ze wszystkim - co za dużo to nie zdrowo. Z resztą - Ty możesz wiesz jak "sprawdzić twardnienie", ale uwierz, że jest masa dziewczyn które nie mają zielonego pojęcia jak takie twardnienie wygląda a co dopiero jak je wyczuć. Jakby było inaczej to by tu nie było tyle postów na temat "mam twardy brzuch z lewej strony i w sumie nie wiem czy to macica twardnieje czy dzidziuś się wypina". Nie widzę tu przesady.

muminka83, Renka88, aleksandrazz, anie93lica lubią tę wiadomość

• anie93lica Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się ze żyję ;)

Ciężko ale żyję;)

A.Kasia, muminka83 lubią tę wiadomość

ug37zbmh9r9sv292.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielica jak tam, mniejsze bóle brzucha? :-)

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • anie93lica Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brzuszka coraz silniejsze, i dochodzą bóle w pachwinach, ale żyję;)

ug37zbmh9r9sv292.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dasz radę :-)

anie93lica lubi tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2015, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anie93lica wrote:
    Brzuszka coraz silniejsze, i dochodzą bóle w pachwinach, ale żyję;)

A kiedy Ty masz kochana badanie II trymestru? Chyba, że mnie coś ominęło ;)

• 26Asia Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domii dzięki opinię o warsztatach, mocno zastanowię się czy iść, na mamo to ja w sumie polecam, bo rozdawali butelki, i spokojnie można dostać 2 paczki, jedną bierze mama jedną tatuś :)
    Mi się udało dzisiaj w dobre cenie kupić karuzelę z fisher price z misiami za 80 zł
    i leżaczek 3w1 z tiny love za 150 stan idealny :)
    więc wyprawka nabiera tempa :)

domiii, Mania1718, Love_life lubią tę wiadomość

mama Wiktorka i czterech aniołków :*
    relgh371wvtxbwmy.png
    oar8skjogda7iu2s.png

• anie93lica Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wizytę za tydzień u swojego ginka, wiec mam nadzieje ze mnie poinformuje. Czy muszę na własną rękę się tym zająć?

ug37zbmh9r9sv292.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anie93lica wrote:
    Mam wizytę za tydzień u swojego ginka, wiec mam nadzieje ze mnie poinformuje. Czy muszę na własną rękę się tym zająć?

A wiesz, że nie wiem? Ja miałam za każdym razem na NFZ załatwiane w programie badań prenatalnych. Jeśli nic Ci ginek nie mówił to może właśnie za tydzień Ci zrobi :) Chyba, że faktycznie trzeba na własną rękę, może dziewczyny doradzą.

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, że niektóre z Was mają w sobie tyle empatii i zrozumienia, że rzeczowo doradzają i odpowiadają na pytania, które wielokrotnie były już poruszane na forum. Nie piszą "ło matko, znowu, itp." tylko dzielą się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami. Dzięki

domiii, Martita88, Mania1718, Andriel, arien lubią tę wiadomość

• baassiia Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    No to za godzinę jadę :( cała noc nieprzespana ból głowy, ból brzucha, wymioty i inne rewolucje żołądkowe :( jakbym chciała żeby to było już za mną...

hej i jak się czujesz? daj znać jak będziesz mieć chwilę.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja w wielkim stresie, bo jutro rano badania, w tym test obciążenia glukozą:( a pojutrze wizyta.
    Spytam mojego lekarza o to twardnienie brzucha, bo mi cholera nie twardnieje! :-)

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• domiii Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anie93lica wrote:

ja się sama zapisałam, bo mój gin prowadzący nie robi mi nigdy USG i musze się oddzielnie zapisywać do innego lekarza, mój przypomina mi o tym, ale sama też tego pilnuję.

a na NFZ sam pamiętał i dał skierowanie, ale wiadomo jak to na NFZ - ja chodzę tam tylko dlatego, żeby mieć dodatkowe potwierdzenie, że u malucha wszystko dobrze, bo ani nie widzę ani nie słyszę, a badanie trwa 5 minut :/

d69c2n0azl70dnw1.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Spytam mojego lekarza o to twardnienie brzucha, bo mi cholera nie twardnieje! :-)

no tego jeszcze nie było :D

Izoleccc, muminka83, Est lubią tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    A ja w wielkim stresie, bo jutro rano badania, w tym test obciążenia glukozą:( a pojutrze wizyta.

Powodzenia na teście :) Dobrze będzie, nie jest tak strasznie jak niektórzy mówią ;) Szczególnie jeśli lubisz słodkie, ja nie lubię i dlatego miałam problem ;) Po wypiciu glukozy wolno Ci wypić kubek zimnej wody na godzinę i ja sobie tak popijałam po trochę małymi łyczkami i było git :D Dobrze, że Ci nie twardnieje! Ale wypytaj o wszystko to potem nam tu powiesz ;)

Est lubi tę wiadomość

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:

Mhmmm to chyba dobrze :-)

muminka83 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zmieniając temat to podczytywałam sobie dziś forum październikowych mam i tak im ogromnie zazdroszczę :D Już bym chciała, żebyśmy się tak w czasie przeniosły do tego lutego i mogły czytać relacje z porodów i wieści o kolejnych powitanych na świecie kruszynkach :D

muminka83, Est, domiii, Magda lena, Love_life lubią tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarka wypisała mi skierowanie już w 7 tygodniu ciąży i jak byłam na pierwszym prenatalnym zaraz zapisano mnie na połówkowe. Nic jej nie muszę przypominać :P robi mi usg co 2 tygodnie raz w swoim gabinecie a raz na NFZ jak jestem w przychodni i zawsze jest miła :D

Co do wyprawki to ciuszki planuje na grudzień, łóżeczko na koniec lutego a wózek na początku marca. Nie ma co wcześniej. Mam owszem wanienkę i nowe przybory toaletowe dla maluszka ale jeszcze nie kupuję nic bo wolę poczekać. :P

co do twardnień brzucha to każda je ma i tak naprawdę skala ich odczuwania jest indywidualna. Jeśli twardy brzuszek utrzymuje się pomimo brania nospy i magnezu i odpoczynku warto się skonsultować. Co ja piszę. Kochane jeśli coś nas niepokoi mówimy o tym najlepiej swojemu lekarzowi. Nie robi łaski z odpowiedzią. Moja lekarka odpowiada nawet na głupie pytania mówiąc że spokój ciężarnej jest najważniejszy.
    Twierdzi również że trzeba żyć normalnie bo czym więcej będziemy myśleć to tym więcej będzie objawów których tak naprawdę nie ma. Na pewno nie ma co się tam macać i dokonywać samo badania jednak trzymanie rączki na brzuszku krótko nie zaszkodzi. :-* Głowa do góry <3

Chciałam się zapisać na warsztaty mamo to ja niestety nie ma ich w Katowicach :/

Mania1718, A.Kasia, M+M+? lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Est Autorytet

Wysłany: 11 października 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Powodzenia na teście :) Dobrze będzie, nie jest tak strasznie jak niektórzy mówią ;) Szczególnie jeśli lubisz słodkie, ja nie lubię i dlatego miałam problem ;) Po wypiciu glukozy wolno Ci wypić kubek zimnej wody na godzinę i ja sobie tak popijałam po trochę małymi łyczkami i było git :D Dobrze, że Ci nie twardnieje! Ale wypytaj o wszystko to potem nam tu powiesz ;)

Ja też nie lubię słodkich rzeczy ale chyba dam radę :-)
    Oczywiście dam znać co z tym twardnieniem ale może rzeczywiście po prostu tego nie odczuwam.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

‹‹ 766 767 768 769 770 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ