X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny jesteście Kochane :* a ja taka szczęśliwa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 13:54

Mietka 30:), muminka83 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kofeinka wrote:
    Dziewczyny, pomocy!!!
    Dostałam pismo z ZUS w związku ze złożeniem pisemnych wyjaśnień i przekazaniu stosownych dokumentów potwierdzających zatrudnienie.
    Jest w tym piśmie chyba z 15 pytań o dokumenty potwierdzające moje zatrudnienie, kwalifikacje, itd.
    Pytanie moje brzmi? całość dokumentów załatwiam i oddaję do ZUS ja, czy pracodawca?
    No i czy któraś z Was była w takiej sytuacji?

Oddajesz ksero za zgodność z oryginałem (oni nie chcą tego widzieć tylko to mieć - a przecież nie oddasz im oryginałów).
    Jak kiedyś pisałam już zanieś też listę obecności, potwierdzenie przelewów z wypłatą, jakieś dokumenty które podpisywałaś pracując, generalnie wszystko co może potwierdzać na piśmie że rzeczywiście pracowałaś.

kofeinka lubi tę wiadomość

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    Super wiesci Karolina:-) Ciesze sie, ze z dzidziusiem wszystko ok:-) W koncu bedziesz mogla odetchnac z ulga i cieszyc sie ciaza:-)

Ja sie witam w kolejnym, 22 tygodniu:-) Dzis mam dzien wicia gniazda, jak sie smieje moj maz:-P Jako, ze wczesniej mielismy pokoj biurowy w pokoiku, gdzie ma zamieszkac dzidzius wzielam sie za oprozniane szafek ze szpargalow. Jak juz zabierzemy sie za malowanie, a potem zakupy to bedzie gdzie chowac na biezaco wszystkie rzeczy. Juz nie moge sie doczekac:-D

Fajnie tym z Was, ktore dostaja ubranka, zawsze to mniej do kupienia. U nas w rodzinie sami chlopcy wiec bedziemy musieli kompletowac wyprawke od podstaw:-/
    Skowroneczka my też wkoło mamy chłopaków ale to co miały "neutralne" to nam podawały...

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja mała myszka szaleje dzisiaj cały czas:) więc chyba nie ma żadnego rytmu dobowego...

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    Witam się z wieściami na chwilę obecną mam wstępne wyniki amnio będzie ZDROWY BRACISZEK dla mojego Synka :)

Super!!!! Tylko tego strachu, ktory musialas przejsc bardzo Ci wspolczuje, oby teraz do konca juz same dobre wiesci:)

Kaarolina lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina bardzo się cieszę i życzę Ci już samych spokojnych tygodni ciążowych:-)

1usai09khne0c7t3.png
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamka wrote:
    Skowroneczka my też wkoło mamy chłopaków ale to co miały "neutralne" to nam podawały...

No ja tez przytargam od siostry takie neutralne kolory i co tam sie da, a reszte powoli sie ogarnie. Babcia i ciocia sie oferowaly tez, ze cos pokupia wiec wspolnymi silami damy rade:-)

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, cieszę się :-)

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka - płaciłam 200zł za połówkowe + 20zł za płytę.
    Mam akurat to szczęście, ze mój lekarz prowadzący z Gniezna ma fantastyczny sprzęt i poświęca mi dużo czasu ( tyle, że nie ma certyfikatu ) więc wierzę, że bardzo dokładnie ogląda moje słoneczko.
    Mój maż uważa, że przesadzam i jeśli lekarz jest doświadczony to po co ma się spuszczać nad każdym paluszkiem - ma sprawne oko i mu to szybko idzie. No być może tak jest - nie wiem nie znam się.
    Mąż mój wynalazł w internecie informacje, że te plamki na serduszku u niektórych płodów są aż do porodu a jak są już na świecie to się okazuje, że wszystko jest dobrze, mówi tez że na forum nie spotkał przypadku żeby się coś złego działało i wszystkie dzieci były zdrowe. Są jakieś statystyki, że między u 2 do 5 % zdrowych płodów ma takie plamki i nic to nie znaczy. Ma jeszcze tam jutro pojechać po płytę i chce zagadać z tym lekarzem dokładniej - może przy mnie nie chciał za wiele mówić żeby nie denerwować mnie jako matki.
    Mimo to jest mi przykro - miałam mieć śliczną zdrową córeczkę.... :-( płakać mi się chce....z resztą która z was by się nie załamała.

• Andriel Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina - Wspaniałe wieści! Gratuluje zdrowego synusia :) <3

Lucky - Ja też mam detektor i mogę małego podsłuchać. Super sprawa, a jak uspokaja :)

Gratuluje wszystkim udanych wizyt i trzymam kciuki by reszta wizyt była równie udana :)

qb3c9vvjxduoi7gs.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    Juz z lzejszym sercem czekam na echo serduszka Synka ale tak sie ciesze ze siedze i rycze przytulajac mojego Synka <3
    Najlepsza wiadomość dzisiaj! :)

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira - ale przecież na razie nic tak naprawdę niewiadomo. Sam lekarz powiedział, że serduszka zbadać się nie da bo jest cień, więc może te plamki to także wpływ ułożenia. Nie zakładaj od razu najgorszego. Nie czytajcie już więcej o tym w internetach tylko poczekajcie na wizytę u lekarza, na której ponownie spróbują obejrzeć serduszko. Nie lepiej założyć, że wszystko jest dobrze niż od razu się załamywać?

• Kajola Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina Ogromnie się cieszę, że synek zdrowy- nie mogło być inaczej!!! No to teraz możesz się w końcu wyluzować :-)

Dziewczyny mam pytanko. Bo w h&m spotkałam się z rozmiarami skarpetek dla dzidziusia i zgłupiałam. Czy któraś może mi podpowiedzieć jaki rozmiar będzie najlepszy do wyprawki?

Kaarolina, edyś lubią tę wiadomość

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • Est Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja skarpetki kupuję na oko :-) Nawet jak będą trochę za duże to nic się nie dzieje, a w drugą stronę- przecież rozciągają się.

Kajola lubi tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 wrote:
    kochana ile kosztuje takie łóżeczko?

sliczne

No właśnie też mi się strasznie spodobało. Wiadomo że posłuży tylko ok 5 mc
    Dzisiaj jade obejrzeć używane za 300 zł
    Ale jak będzie coś nie tak to pewnie zdecyduje się na nowe (koszt 570 zl)

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajola od dawien dawna tak dobrze się nie czułam :)
    Vira-A.Kasia ma.rację, spokojnie poczekaj do kolejnej wizyty, wiem co mówie i wiem że jest to ciężkie, ale po dzisiejszym nic mi już nie jest straszne :) teraz czekamy na echo serduszka.. wierze,że i u Was jest dobrze!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 15:21

Kajola, muminka83 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • anitka19953 Przyjaciółka

Wysłany: 26 października 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 20 tc :-)
    Nie pisałam długo bo nie miałam czasu, zaczęłam Was nadrabiać ale nie podołałam :D

A.Kasia, edyś, muminka83, Kate84, She86 lubią tę wiadomość

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka Dzięki za cynk :) faktycznie poczytałam i te wózki są dość awaryjne. Drugi typ to Adamex :)

Kofeinka pisma zawsze wysyłane są w dwóch egzemplarzach - do pracownika i pracodawcy. Ty ze swojej strony musisz przesłać (najczęściej) umowę o pracę - kopia, orzeczenie lekarski - medycyna pracy (jeśli umowę miałaś podpisaną po 1 kwietnia), i wszelkie dokumenty, które potwierdzają kwalifikacje (certyfikaty, dyplomy ukończenia szkół, kursów itp.) oprócz tego w pismach zazwyczaj jest szereg pytań - jak znalazłaś pracę, w jakich godzinach pracujesz, kto może potwierdzić wykonywanie Twojej pracy (klienci, współpracownicy itp.) czy jesteś spokrewniona lub spowinowacona z pracodawcą. Możesz na te pytania odpowiedzieć pisemnie - w formie oświadczenia i to wystarczy (Pamiętaj! każde pismo jakie wysyłasz do ZUS musisz mieć skopiowane i przypięte do tego potwierdzenie nadania listu)

pracodawca ze swojej strony wysyła trochę więcej, o oprócz umowy jeszcze szkolenie BHP, potwierdzenia przelewów wynagrodzenia (lub KW jeśli wypłata była gotówką) listy obecności, zgłoszenie do ZUS i np maile z potwierdzeniem wykonania obowiązków (to jest nieobowiązkowe)

Mam nadzieję, że pomogłam i przepraszam za taki elaborat :D

P.s. Zapomniałam dodać, że jest to rutynowa procedura w przypadku, gdy umowa trwa krótko i jest zwolnienie ciążowe (lub każde inne, które jest długoterminowe). Także bez strachu i paniki :) jeśli to nie fikcyjna umowa to możesz spać spokojnie :) jedyny minus - kasa będzie wypłacona dopiero po zakończeniu postępowania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 15:45

domiii, kleo2426 lubią tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jedna rzecz odnośnie mojej wizyty.
    Pani doktor powiedziała, że łożysko jest tylko 15 mm nad szyjką i jest na przedniej ścianie (to było wiadomo od początku ciąży). Moje pytanie czy to nie za nisko??? Pani dr mówi że nie powinno być problemu i że jak macica będzie się z dzidzią podnosić to łożysko też powinno.

Myślicie, że powinnam to jeszcze z kimś skonsultować?
    Dopiero 19.11 mam USG z nfz w przychodni w szpitalu.

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polin - 1,5 cm czyli nie tak źle, ważne że nie nachodzi na ujście szyjki i z racji rozciągania się macicy prędzej będzie się od niej oddalać niż przysuwać :)

‹‹ 886 887 888 889 890 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ