X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest z tymi twardnieniami? Jak przechodzą po ok 30 sek i nie towarzysza im żadne objawy to mam sie przejmować? Troche często je mam od dwóch dni.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poradzicie cos? Staram sie oszczędzać ale i tak sie pojawiają...

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Jestem <3

Judytka jak na chwilę obecną nadal jest :P i nie urosły jej jajeczka. :p
    Waży 237 gram serduszko bije 134 uderzeń na minute
    Ma długie nóżki i bardzo fikała :P :D
    Piękna jest :D

Zmierzyła mi też szyjkę macicy. Palpacyjne- długa,zamknięta i twarda. Usg dopochwowe 4 cm ma szyjeczka. Tak więc jest okey.

Teraz oczekuję jedynie na połówkowe :D to za 14 dni :P
    Prawie zgłosiłam Twoja wypowiedź (niechcący) :P chyba za dobre wieści, super że jest wszystko ok bardzo ale to bardzo się cieszę :)

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anie93lica wrote:
    A w ogóle kurde dziewczyny jak ten czas szybko mijaaa!!!:)

Ojj tak :)

anie93lica lubi tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • domiii Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do Mam, które już karmiły piersią przy pierwszym dzieciątku:
    czy poza wkładkami laktacyjnymi i biustonoszem do karmienia, warto kupować coś więcej?
    osłonki na pierś (tylko tutaj wiem, że są różne rozmiary) lub muszle laktacyjne?

d69c2n0azl70dnw1.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja też już po. Zosia urosła waży 460g, serduszko biło 150, cala reszta potwierdzona że wszystko ładnie rośnie.
    Gin szykuje się na powitanie Zosi w lutym ;) więc urlop planuje od marca ;)
    Pytałam o brykania, Zosi w nocy i jego odpowiedź potwierdziła że może to być kwestia głodu. I zalecił ostatni lekki posiłek o 22:00 typu banan jabłko mała kanapka.
    Pessar trzyma się dobrze, sprawdził palpitacyjnie.
    I mogę odstawic nospę. I poobserwowac czy będą skurcze.
    Co do klucia w pochwie - u mnie kłuje pessar.
    Niestety mój gin wkurza się na sprzęt który ma w gabinecie. I mówi że kolejne to już będziemy robili w szpitalu.

Kolejna wizyta 23.11 ale już bez usg,
    Chwilę porozmawialismy o porodzie itp co i jak robimy.

Andriel, domiii, Karolina@, Madzialena90, baassiia, Est, muminka83, Martita88, ryjkek, perła ziemi, Kate84, krówka_muffka, anie93lica, skowroneczka87, Jacqueline, Renka88, Izoleccc, d'nusia, She86, M+M+?, Lilou1984, kleo2426, Hannia123, RudyTygrysek, Karka, Mietka 30:), polin, 26Asia lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Jak to jest z tymi twardnieniami? Jak przechodzą po ok 30 sek i nie towarzysza im żadne objawy to mam sie przejmować? Troche często je mam od dwóch dni.

Martka pisałam o tym kilka dni temu - jeśli są krótkie i jest ich kilka dziennie to ok, szczególnie, że na tym etapie macica zaczyna się już przygotowywać powoli i stąd te małe skurcze.
    jeśli twardnienia zaczynają być uciążliwe, bolesne, przedłużające się, warto skonsultować to ze swoim lekarzem.
    Ja np po prawie 2 tygodniach przerwy, dzisiaj mam taki dzień mini twardnień, ale żadnych niepokojących objawów, więc wszystko jest dobrze :)
    A! i magnez pomaga w takich sytuacjach i doraźnie nospa jeśli już męczy.

ksanka lubi tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Hej ja też już po. Zosia urosła waży 460g, serduszko biło 150, cala reszta potwierdzona że wszystko ładnie rośnie.
    Gin szykuje się na powitanie Zosi w lutym ;) więc urlop planuje od marca ;)
    Pytałam o brykania, Zosi w nocy i jego odpowiedź potwierdziła że może to być kwestia głodu. I zalecił ostatni lekki posiłek o 22:00 typu banan jabłko mała kanapka.
    Pessar trzyma się dobrze, sprawdził palpitacyjnie.
    I mogę odstawic nospę. I poobserwowac czy będą skurcze.
    Co do klucia w pochwie - u mnie kłuje pessar.
    Niestety mój gin wkurza się na sprzęt który ma w gabinecie. I mówi że kolejne to już będziemy robili w szpitalu.

Kolejna wizyta 23.11 ale już bez usg,
    Chwilę porozmawialismy o porodzie itp co i jak robimy.

Kochana, bardzo się cieszę, że wszystko dobrze :)
    co do przekąsek - kiedyś o tym pisałam, że na noc najlepiej nie jeść owoców, bo cukier nie ma już jak się strawić i się odkłada, co nie jest zdrowe niestety :( lepiej jakaś kanapeczka, jogurt, warzywo.

ksanka, edyś lubią tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Martka, spróbuj znaleźć odpowiednią pozycje lezenia, na lewym lub prawym boku.
    Ewentualnie weź ekstra magnez, lub w ostateczności nospę.
    Jeszcze jedno pytanie czy dużo pijesz bo niedobór płynów też może wywoływać skurcze

bl9cuay3kworwxbg.png
  • jusiakp Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy macie zamiar pojsc na glukoze?

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    czy poza wkładkami laktacyjnymi i biustonoszem do karmienia, warto kupować coś więcej?
    osłonki na pierś (tylko tutaj wiem, że są różne rozmiary) lub muszle laktacyjne?

Domiii - podobnie jak Ty jestem niedoświadczona w tym temacie, dlatego zapytałam o to położoną w sobotę w szkole rodzenia. Powiedziała, że jak będziemy używać wkładek laktacyjnych to możemy zbankrutować. Poza tym niektórym mamom mogą się one w ogóle nie przydać, bo jak będziesz miała dużo mleka, to trzeba będzie chodzić z pieluchą tetrową w staniku, a nie wkładką. Ta kobieta polecała właśnie muszle laktacyjne o których piszesz (ja o ich istnieniu nie wiedziałam). Zalecała je z tego względu, że piersi(sutki) mają dostęp do powietrza i szybciej goją się ewentualne rany czy podrażnienia oraz że w muszlach możesz zbierać sobie wyciekające mleko i wykorzystać je, czego nie zrobisz we wkładkach. Minusem tych muszli jest to, że są one widoczne i służą raczej do noszenia ich w domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 17:38

domiii, Andriel lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia ja robię glukoza przed 23.11

bl9cuay3kworwxbg.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwale sie malym sukcesem :) pH mojego moczu to 5,5, bakterie nieliczne - dla mnie to kamien z serca, bo juz sie balam, ze cos jest nie w porzadku. A za moje sikanie co 5 minut odpowiada zapewne dzidzia. Generalnie oplaca sie lykac te zurawinowe specyfiki :) badz tez naturalna żurawinę

domiii, Est, ksanka, Karolina@, perła ziemi, Kate84, Izoleccc, muminka83, Lilou1984, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Martka, spróbuj znaleźć odpowiednią pozycje lezenia, na lewym lub prawym boku.
    Ewentualnie weź ekstra magnez, lub w ostateczności nospę.
    Jeszcze jedno pytanie czy dużo pijesz bo niedobór płynów też może wywoływać skurcze

Pije ponad 2 litry dziennie. Od kilku dni sa naprawdę częste te twardnienia ale sa krótkie i raczej nie ma bólu tylko dyskomfort i ciągniecie. Ja nie lubię robic afery o byle co i wydzwaniać do lekarza ale powoli zaczynam sie martwić..

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia ja dzisiaj bylam na glukozie...

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już mialam glukoze.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• ksanka Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka, jeżeli masz więcej niż 10/15 dziennie to dzwoń do lekarza, wówczas albo coś Ci zaleci albo uspokoi, w ciąży lepiej być u lekarza raz za dużo nuż później mieć wyrzuty że czegoś się nie zrobilo

bl9cuay3kworwxbg.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:

Mi przydały się i nakładki i laktator - jak musiałam wyjść zostawiałam odciągnięte mleczko i mąż podawał.

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dlaczego macie tak wcześnie glukozę? Obciążenie?
    Przecież ją powinno się robić po 26 tygodniu....?

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    A dlaczego macie tak wcześnie glukozę? Obciążenie?
    Przecież ją powinno się robić po 26 tygodniu....?

W poprzedniej ciazy u innego gina tez mialam ja zlecona w 20tyg, wydaje mi sie ze to chyba zalezy od gina... Co niektore dziewczyny kilka razy robia ja w ciazy nawet na poczatku ok 13 tyg to tez zalezy czy sa jakies do tego wskazania

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
‹‹ 888 889 890 891 892 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ