X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Kajola Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polin wrote:
    Jeszcze jedna rzecz odnośnie mojej wizyty.
    Pani doktor powiedziała, że łożysko jest tylko 15 mm nad szyjką i jest na przedniej ścianie (to było wiadomo od początku ciąży). Moje pytanie czy to nie za nisko??? Pani dr mówi że nie powinno być problemu i że jak macica będzie się z dzidzią podnosić to łożysko też powinno.

Myślicie, że powinnam to jeszcze z kimś skonsultować?
    Dopiero 19.11 mam USG z nfz w przychodni w szpitalu.

Czytałam ostatnio na ten temat i myślę, że nie masz co panikować. Wyobraź sobie kropeczkę na baloniku, jak go nadmuchujesz to kropeczka idzie raczej do góry. Jak macica się będzie powiększać to łożysko wg mnie powinno się odsunąć od szyjki ;-) No i skoro Twoja gin mówi, że będzie ok to powinnaś jej zaufać ;-)

Est, kasieńka 1985 lubią tę wiadomość

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 wywołuję Cię!

Czy dostałaś z SR jakąś informacje, ze zgłoszenie przyjęte? Bo ja poza informacjami czy mogę wziąć udział w weekendowych zajęciach (z racji braku zameldowania w Poznaniu)- nic.
    A brak zameldowania to nie problem, na czas trwania zajęć wybieram tą prowadzącą jako położną, a że można ją zmienić 3 razy w roku to po zajęciach wybiorę kogoś z mojej mieściny :)

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)
    Ale jestem dzisiaj nie do zycia :/

Gratuluje wszystkim udanych wizyt i trzymam kciuki za reszte :)

Vira nie stresuj sie, na pewno jest wszystko dobrze :) i tak Ci szczerze powiem, ze troche dziwny mi sie ten lekarz wydaje :/ skoro dzidzia byla ulozona nie tak jak powinna to mogl ci kazac poskakac, czy kazac Ci isc cos zjesc slodkiego i wtedy malenstwo na pewno by sie ulozylo jakos normalnie do badania, ale sama tez napisalas ze usg trwalo 10min wiec szczerze mowiac to ja bym tak do konca temu lekarzowi nie wierzyla :/ bo wydaje mi sie ze to usg zrobil na "odpierdol" :/ Ale to jest tylko moje zdanie poczekaj do kolejnej wizyty i dopytaj innego lekarza o to :) Moje polowkowe trwalo ponad 30min, a maly tez rozne cuda wyprawiam i ciezko bylo go zbadac dobrze, ale gin tak jezdzil i tak mi brzuch uciskal zeby tylko sie dostac tam gdzie chcial... Moze tan twoj nie jest taki cierpliwy?

Karolina swietne wiesci kochana :) bardzo sie ciesze :)

Polin lozysko moze sie jeszcze dzwignac, bo macica teraz tez sie duzo rozciaga... A z ta pepowina to gin ci powiedzial,z kad taka wada moze sie wziac?

Ja dzisiaj bylam na badaniach :P GLUKOZE tez robilam hehe i powiem wam, ze nie jest takie zle :P dalam rade :P i Piotrusiowi tez smakowalo, bo po wypiciu tego zaczal buszowac po brzuszku :P

Kaarolina, Karolina@ lubią tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira - to płyty nie dostałaś od razu?

Matko przecież ja nie pojadę specjalnie 80 km po samą płytę, chyba powinni to robić od ręki?

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, ja juz po wizycie. Serducho bije, dzidz sie kręci. Następna wizyta 23 listopada i to będzie połówkowe. Pozdrowionka

Kajola, domiii, Renka88, Martita88, edyś, Dorka87, kateee, A.Kasia, Andriel, Lilou1984, Karolina@, Madzialena90, Kate84, perła ziemi, krówka_muffka, She86, kleo2426, Hannia123, anitka19953, Karka, Mietka 30:), 26Asia lubią tę wiadomość

• polin Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośśś wrote:
    Hejka :)
    Ale jestem dzisiaj nie do zycia :/

Gratuluje wszystkim udanych wizyt i trzymam kciuki za reszte :)

Vira nie stresuj sie, na pewno jest wszystko dobrze :) i tak Ci szczerze powiem, ze troche dziwny mi sie ten lekarz wydaje :/ skoro dzidzia byla ulozona nie tak jak powinna to mogl ci kazac poskakac, czy kazac Ci isc cos zjesc slodkiego i wtedy malenstwo na pewno by sie ulozylo jakos normalnie do badania, ale sama tez napisalas ze usg trwalo 10min wiec szczerze mowiac to ja bym tak do konca temu lekarzowi nie wierzyla :/ bo wydaje mi sie ze to usg zrobil na "odpierdol" :/ Ale to jest tylko moje zdanie poczekaj do kolejnej wizyty i dopytaj innego lekarza o to :) Moje polowkowe trwalo ponad 30min, a maly tez rozne cuda wyprawiam i ciezko bylo go zbadac dobrze, ale gin tak jezdzil i tak mi brzuch uciskal zeby tylko sie dostac tam gdzie chcial... Moze tan twoj nie jest taki cierpliwy?

Karolina swietne wiesci kochana :) bardzo sie ciesze :)

Polin lozysko moze sie jeszcze dzwignac, bo macica teraz tez sie duzo rozciaga... A z ta pepowina to gin ci powiedzial,z kad taka wada moze sie wziac?

Ja dzisiaj bylam na badaniach :P GLUKOZE tez robilam hehe i powiem wam, ze nie jest takie zle :P dalam rade :P i Piotrusiowi tez smakowalo, bo po wypiciu tego zaczal buszowac po brzuszku :P

U mnie z pępowiną wszystko ok. Nic o pępowinie nie pisałam:)

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polin oj przepraszam hehe pomylilam Cie :P pisalam z pamieci i cos pokrecilam :P

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polin wrote:
    Jeszcze jedna rzecz odnośnie mojej wizyty.
    Pani doktor powiedziała, że łożysko jest tylko 15 mm nad szyjką i jest na przedniej ścianie (to było wiadomo od początku ciąży). Moje pytanie czy to nie za nisko??? Pani dr mówi że nie powinno być problemu i że jak macica będzie się z dzidzią podnosić to łożysko też powinno.

Myślicie, że powinnam to jeszcze z kimś skonsultować?
    Dopiero 19.11 mam USG z nfz w przychodni w szpitalu.

Polin u mnie bylo 0,5 cm i juz sie podnosi, także chyba nie martwilabym sie na Twoim miejscu.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• anie93lica Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny moje kochane, długo mnie nie było, przepraszam ze się nie odzywałam. Juz Was informuje co i jak ;)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ba8c5b3a3f47.jpg

Mała ruchwilwa, żywa i wszystko w jak najlepszym porządku ;)

Renka88, A.Kasia, Est, domiii, Karolina@, Kajola, muminka83, Andriel, Kaarolina, Martita88, kateee, Madzialena90, Kate84, perła ziemi, krówka_muffka, Jacqueline, d'nusia, She86, kleo2426, Hannia123, anitka19953, Karka, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

ug37zbmh9r9sv292.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje kobietki za wszystkie linki , już sobie zapisałam :)

Ładny ten wózek Lupo Comfort. Ja miałam kupić używany Tako Laret, ale dziś byłam u siostry ciotecznej i mówi , że nie poleca używanych , bo już u paru znajomych się szybko psuły :( co o tym myślicie ?
    W dodatku mówi, że moja koleżanka ceni dosyć sporo ten wózek, bo 700 zł. A mówi, że w hurtowni za wózek z tutka Grander płaciła 1200.. już sama nie wiem co mam robić.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • jusiakp Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wrocilam ze sklepu, bylam tylko po bulki i odebrac synka kurtke od krawcowej i tak mnie zaczal bolec brzuch, caly stwardnial, bylo wyczuc ze macica byla uwypuklona po prawej stronie. Pierwszy raz sie tak przestraszylam. Wzielam no spe i leze.

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośśś - Gosia mi się wydaje, że co innego jak dziecko główkę ma nie w tą stronę albo ręką coś zasłania a co innego jak na brzuszku leży - wtedy już tak łatwo się nie obróci. To tak jakbyś chciała, żeby się do góry nogami przekręcił. Zgadzam się oczywiście z Tobą, że porządne USG swoje musi trwać i jednak 10 min to trochę przymało, no ale nie wiem, może to taki super specjalista robił i jemu 10 min wystarczyło, kto go tam wie ;)

anie93lica - bardzo się cieszę, że z Wami ok :) Kopniak Ci się należy w dupsko, że się nic nie odzywasz ;)

jusiakp - no widzisz, organizm swoje wie i Cię informuje, że trzeba przystopować :) Leż, leż.

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    Dorka Dzięki za cynk :) faktycznie poczytałam i te wózki są dość awaryjne. Drugi typ to Adamex :)

Kofeinka pisma zawsze wysyłane są w dwóch egzemplarzach - do pracownika i pracodawcy. Ty ze swojej strony musisz przesłać (najczęściej) umowę o pracę - kopia, orzeczenie lekarski - medycyna pracy (jeśli umowę miałaś podpisaną po 1 kwietnia), i wszelkie dokumenty, które potwierdzają kwalifikacje (certyfikaty, dyplomy ukończenia szkół, kursów itp.) oprócz tego w pismach zazwyczaj jest szereg pytań - jak znalazłaś pracę, w jakich godzinach pracujesz, kto może potwierdzić wykonywanie Twojej pracy (klienci, współpracownicy itp.) czy jesteś spokrewniona lub spowinowacona z pracodawcą. Możesz na te pytania odpowiedzieć pisemnie - w formie oświadczenia i to wystarczy (Pamiętaj! każde pismo jakie wysyłasz do ZUS musisz mieć skopiowane i przypięte do tego potwierdzenie nadania listu)

pracodawca ze swojej strony wysyła trochę więcej, o oprócz umowy jeszcze szkolenie BHP, potwierdzenia przelewów wynagrodzenia (lub KW jeśli wypłata była gotówką) listy obecności, zgłoszenie do ZUS i np maile z potwierdzeniem wykonania obowiązków (to jest nieobowiązkowe)

Mam nadzieję, że pomogłam i przepraszam za taki elaborat :D

P.s. Zapomniałam dodać, że jest to rutynowa procedura w przypadku, gdy umowa trwa krótko i jest zwolnienie ciążowe (lub każde inne, które jest długoterminowe). Także bez strachu i paniki :) jeśli to nie fikcyjna umowa to możesz spać spokojnie :) jedyny minus - kasa będzie wypłacona dopiero po zakończeniu postępowania.

Bardzo dziękuję Ci za odpowiedz, teraz tylko muszę przysiąść i ubrać w ładne słowa, to co powiedziałabym potocznym językiem.

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem <3

Judytka jak na chwilę obecną nadal jest :P i nie urosły jej jajeczka. :p
    Waży 237 gram serduszko bije 134 uderzeń na minute
    Ma długie nóżki i bardzo fikała :P :D
    Piękna jest :D

Zmierzyła mi też szyjkę macicy. Palpacyjne- długa,zamknięta i twarda. Usg dopochwowe 4 cm ma szyjeczka. Tak więc jest okey.

Teraz oczekuję jedynie na połówkowe :D to za 14 dni :P

Est, anie93lica, kofeinka, Kaarolina, Andriel, Martita88, A.Kasia, kateee, Karolina@, domiii, edyś, Madzialena90, ksanka, Kajola, wiewiórka17, ryjkek, Kate84, perła ziemi, skowroneczka87, Renka88, Jacqueline, d'nusia, M+M+?, kleo2426, Magda lena, Hannia123, RudyTygrysek, Karka, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Est Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Muminka!!!!
    Bardzo się cieszę!

muminka83 lubi tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• jusiakp Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje muminka. Ja sie naczytalam ze bol jak na okres zwiastuje porod :-( i stracha mam

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • anie93lica Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Gośśś - Gosia mi się wydaje, że co innego jak dziecko główkę ma nie w tą stronę albo ręką coś zasłania a co innego jak na brzuszku leży - wtedy już tak łatwo się nie obróci. To tak jakbyś chciała, żeby się do góry nogami przekręcił. Zgadzam się oczywiście z Tobą, że porządne USG swoje musi trwać i jednak 10 min to trochę przymało, no ale nie wiem, może to taki super specjalista robił i jemu 10 min wystarczyło, kto go tam wie ;)

anie93lica - bardzo się cieszę, że z Wami ok :) Kopniak Ci się należy w dupsko, że się nic nie odzywasz ;)

jusiakp - no widzisz, organizm swoje wie i Cię informuje, że trzeba przystopować :) Leż, leż.

Obiecuje poprawę;)

ug37zbmh9r9sv292.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba nie dopisalam, ze mój Stasiu wazy ok. 333 g :-) a serduszko 153/min.
    Tak bylo w piatek, moze do dzisiaj trochę przytyl :-)

anie93lica, Martita88, muminka83, A.Kasia, Karolina@, Karolina@, domiii, Madzialena90, Kate84, skowroneczka87, Renka88, d'nusia, M+M+?, Kaarolina, kleo2426, Magda lena, Hannia123, RudyTygrysek, Karka, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• anie93lica Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle kurde dziewczyny jak ten czas szybko mijaaa!!!:)

muminka83, domiii, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

ug37zbmh9r9sv292.png
  • Andriel Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anie93lica - Super, że wszystko w porządku, a i mała na zdjęciu piękna <3

jusiakp - No uważaj na siebie i teraz sobie leż by wszystko było ok. Ciąża chyba nie raz zrobi Nam niespodziankę ale najważniejsze by wszystko było ok :)

Muminka - Fantastyczne wieści i niech tak będzie dalej :)

Dziś wujek znowu robi obiadek, ale miło być w ciąży ;) I czekam aż mąż wróci z pracy <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2015, 17:14

muminka83, anie93lica lubią tę wiadomość

qb3c9vvjxduoi7gs.png
‹‹ 887 888 889 890 891 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ