X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:
    Dobry Wieczór! widzę że przewijał się tu temat stomatologiczny;) Ja przed zajściem w ciąże wszystkie zęby wyleczyłam... tak myślałam...
    a tu zaraz na początku jak mnie zaczęła targać 6ka!! matko!!myślałam że oszaleję! pobiegłam natychmiast do dentysty który rozwiercił ten niesforny ząbek a tu hasło: "oj tu się kłania leczenie kanałowe"! Ratunku! myślałam że padnę... tym bardziej że jeszcze nigdy tego rodzaju leczenia nie musiałam stosować. Poprzednia dentystka źle się za niego zabrała i tak się to powikłało dziadostwo...

Teraz latam raz, czasem dwa razy w miesiącu, zakładają mi taką specjalną nakładkę (coś jakby taką śnieżno-białą plombę tymczasową) i tak za każdym razem to samo - MASAKRA;-/
    W ciąży niestety nie powinno się przeprowadzać leczenia kanałowego tradycyjną metodą - tak mi powiedzieli, gdyż nie powinno się wykonywać na ten czas zdjęć rtg i korzystać z tradycyjnych środków znieczulających. No cóż... muszę mężnie przetrwać do końca ciąży uffff...
    Po urodzeniu mam nadzieję zamknę ten temat na dłuuugie lata ;-)
    Najważniejsze że już nic nie boli! :-D

To coś ci stomatolog pociska głupoty. Znieczulenia specjalne nie obkurczające naczyń krwionośnych są. Leczenie kanałowe jest refundowane w ciąży a skoro jest refundowane tzn że jest wykonywane. Myślę że bardziej chodziło o to że za to byś nie musiała płacić bo ciąża bo masz prawo do bezpłatnego leczenia stomatologicznego do 6 tyg po porodzie.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    No to czas na moje żale...
    Otóż cały dzień się we mnie gotuje (tak wiem nie powinnam się denerwować)
    Przylazła moja matka (no tak bo kto inny mogłby mnie tak wyprowadzić z równowagi) dowiedziała się, że będziemy mieli drugiego Synka (oczywiście strrrrrrasznie zawiedziona grrrrrr) i zaczęły się teksty.. nie do mnie, nie do Pawła, a do Krzysia ?!?!?!?! "Zobaczysz urodzi się braciszek odsuną Cię na bok", "nie będziesz już taki ważny" itp itd.. najbardziej powalił mnie ten "ale nie martw się Twój braciszek nie będzi taki fajny jak Ty"... ja pie@#@le jak tak można?!?!
    Powiedziałam Jej,że nie jestem Nią i żadne z moich Dzieci nie będzie czuło się gorsze i nie będę faworyzować tak jak Ona to robiła, oczywiście wyszła obrażona..
    a jakby KrzYś był starszy i by to wszystko rozumiał?!

Kochana brak mi słów aż trudno uwierzyć. Przykro mi że musiałaś to usłyszeć biorąc pod uwagę że od tak bliskich osób oczekuje się wsparcia. <3 Najważniejsze że TY -Wy chcecie inaczej prowadzić życie niż rodzice i kochać swoje dzieci jednakowo

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Miłego dnia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 15:49

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Kasia24 Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina bardzo prZykro ze Twoja mama w ten sposób podchodzi do Twojej ciąży i do Krzysia. Szczerze mówiąc na Twoim miejsc poprosiłbym aby wyszła. Aczkolwiek Twoja odpowiedz była bardzo na miejscu, niech się obraża...
    Nie pozwól by kolejnym razem coś takiego mówiła do dziecka czy przy dziecku od razu jej uwagę zwracaj bo później dochodzi tylko.niepotrzebny stres. Ile Krzysio ma latek? Może pisałaś gdzieś ale tak ostatnio nie jestem na bieżąco.

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domiii bardzo bym prosiła byś na pierwszej stronie zmieniła mi termin na 17 marca. Dziękuję :*

muminka83 lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Kasia24 Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie co do 1 strony

Muminka idziemy równo z ciąża :) ale Ty masz wpisany 17 marca, a ja 27 mam termin z czego to wynika? ;)

muminka83 lubi tę wiadomość

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia24 wrote:
    Właśnie co do 1 strony

Muminka idziemy równo z ciąża :) ale Ty masz wpisany 17 marca, a ja 27 mam termin z czego to wynika? ;)

Mam planowaną cesarkę ten termon 17 jest orientacyjny bo lekarka wspominała że raczej będzie w 38 tygodniu w trakcie jego trwania kiedy to już ciąża jest donoszona a więc nawet koło 10 marca. Mam wskazania genetyczne, neurologiczne i onkologiczne więc hmmm chyba z tego :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2015, 08:38

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Ja dziś będę odpoczywać , sprzątaniem zajmie się właśnie moja mama, z uwagi na wczorajsze słowa lekarza , a ja mam zamiar tylko zapasteryzować jabłka w słoiki, bo mam całą skrzynkę od wujka:)

Także na razie się żegnam, może wpadnę wieczorkiem , życzę Wam miłej soboty ! :)

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PS. Dziewczyny. Czy wy też podczas kaszlu czasem lekko popuszczacie bo normalnie ma szlak trafia. Ćwiczę te zasrane mięśnie Kegla ale normalnie do momentu jak ten kaszel suchy nie przejdzie to chyba wykończę się z nerwów i zażenowania. Wszędzie z podpaską.

Teraz pytam was bo syrop Stodal jaki przepisał mi lekarz nie działa a wręcz mam wrażenie że gorzej ( może powraca znowu astma ale miałam spokój od 6 lat. W pierwszej ciąży z dnia na dzień przestałam mieć ataki). Co mam robić by pozbyć się tego dziadostwa?
    Piję syrop z cebuli, pije dużo wody.... co jeszcze??

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia24 wrote:
    Karolina bardzo prZykro ze Twoja mama w ten sposób podchodzi do Twojej ciąży i do Krzysia. Szczerze mówiąc na Twoim miejsc poprosiłbym aby wyszła. Aczkolwiek Twoja odpowiedz była bardzo na miejscu, niech się obraża...
    Nie pozwól by kolejnym razem coś takiego mówiła do dziecka czy przy dziecku od razu jej uwagę zwracaj bo później dochodzi tylko.niepotrzebny stres. Ile Krzysio ma latek? Może pisałaś gdzieś ale tak ostatnio nie jestem na bieżąco.
    Krzyś ma 15 miesięcy więc jeszcze z takich słów malutko rozumie, ale mimo wszystko szlag mnie trafia :/

Muminka ja popuszczam przy kichaniu i wymiotach drażni mnie to,ale takie uroki ciąży ;)

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    Krzyś ma 15 miesięcy więc jeszcze z takich słów malutko rozumie, ale mimo wszystko szlag mnie trafia :/

Muminka ja popuszczam przy kichaniu i wymiotach drażni mnie to,ale takie uroki ciąży ;)

Musisz porozmawiać z mamą i ustalić zasady. Masz rację. Teraz nie rozumie ale jak będzie mieć 4-5 lat będzie rozumieć i będzie bardzo nieszczęśliwy.
    Ja mam dobry kontakt z mamą i bardzo ją doceniam choć czasem też potrafi dokuczyć :P ale szanuje moje zdanie.
    Myślę że izolowanie wnuków nie ma sensu bo oni też potrzebują mieć poczucie tego kim są i jakie są ich geny. Potrzebują dziadków i jednych i drugich ale na Twoich zasadach. Nie jej.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domiii moge prosić o dopisanie do listy 27.03 Chłopiec(Prawdopodobnie Bartuś ale jeszcze nie.na 100% uzgodnione) ;)

Kasia24, d'nusia lubią tę wiadomość

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się sobotnio. Wczoraj popołudniu sprzątnęłam dom, na dzisiaj została mi tylko łazienka :) Wieczorem tak się rozpisałyście, że szok. Któraś z Was pytała, czy zamierzam karmić piersią - tak mam takie plany i zrobię wszystko aby karmić jak najdłużej. Takie moje marzenie :) Jutro po śniadaniu mam zamiar się odstrzelić i pojechać z mężem do parku na sesję zdjęciową. Przyda się pamiątka z okresu ciążowego :)

Kaarolina - strasznie mi przykro, że musiałaś słuchać takich tekstów. Tym bardziej boli, że padło to z ust mamy... W całej tej sytuacji pocieszające jest to, że w mężu nasz prawdziwe oparcie.

A.Kasia lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminka moja Matka jest nie reformowana.. Nas wyrożniała na lepsze i gorsze dzieci wnuki też tak dzieli...

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyskoczyła mi opryszczka. Dobrze że w ciąży jest prawie niewidoczna i nie boli, bo już dwa miesiące temu miałam i dobrze że nie ujawniła się za tydzień w dniu ślubu :-D

Martita88 lubi tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Wyskoczyła mi opryszczka. Dobrze że w ciąży jest prawie niewidoczna i nie boli, bo już dwa miesiące temu miałam i dobrze że nie ujawniła się za tydzień w dniu ślubu :-D

Ja w pierwszej ciąży miałam opryszczkę w I trymestrze i była widoczna bardzo :P . Oczywiście wargową. W tej ciąży nie miałam...

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• baassiia Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 to wszytko jest prawda co piszesz, ale jak masz do czynienia z osobą nie zrównoważoną emocjonalnie, to wszytkie zasady, które można zastosować do normalnej osoby są bezużyteczne.

Do mojej np. możesz mówić, tłumaczyć, niby rozumie, niby, przytakuje, a za pół godziny przyjdzie i znowu swoje... to jakbyś waliła głową w mur. U Kaarolina jest zakładam to samo, świadomie/nie świadomie jej mama gada głupoty, zapewne według niej (w jej świecie zasad) nic złego nie mówi i jest super babcią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2015, 09:13

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)

Dziewczyny bardzo wam wspolczuje relacji z matkami i nie wyobrazam sobie tego, jak mozna tak traktowac swoje dzieci, czy wnuki :/ heh taki czlowiek sie juz nie zmieni moim zdaniem i na Twoim miejscu Karolina stanowczo bym jej zagrozila, ze jak jeszcze raz cos takiego do dziecka powie to ja z domu wyrzucisz, bo to ze bedziesz jej tlumaczyc to nic nie da :/ A synek podrosnie i coraz wiecej bedzie rozumiec...

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 31 października 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 15:50

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem Muminko - mnie Stodal pomógł. Skonsultuj się z lekarzem bo jak wspomniałam wcześniej - kaszel może wywołać skurcze macicy więc musisz się cholerstwa pozbyć.
    Jeśli stan zdrowia Ci na to pozwala to idz na spacer - wilgotne powietrze pomaga - i dokładnie wywietrz mieszkanie.

A ja od rana z garścią pozytywnych informacji - moja koleżanka dziś w nocy urodziła śliczną zdrową Zosię w 38 tygodniu ciąży :-) 10 na 10 pkt :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2015, 09:30

baassiia, edyś, Kasia24, Hannia123, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

‹‹ 939 940 941 942 943 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ