Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyVira - z tego co czytałam to jedynie foteliki z bazą mają max punktów w testach zderzeniowych, więc jestem jak najbardziej za. Jeśli uda mi się zmienić auto przed porodem to raczej kupimy bazę. W obecnym niestety nie ma możliwości jej montażu.
Dziewczyny, ja już chodzę jak kaczkaChyba mi się coś z biodrami porobiło
-
Dziewczyny, a ja właśnie wróciłam od lekarza.
Po godz. 16 zauważyłam na papierze pojedyńcze kropelki krwi, które na pewno nie były od hemoroida no i co ? Od razu gin. Na szczęście mnie uspokoił, powiedział, że wszystko jest super, szyjka piękna, dzidzia skacze w brzuszku jak szalonaNie mniej jednak kazał się oszczędzać i więcej leżeć. Powiedział, że podejrzewa, że krew się wzięła po prostu z podrażnienia, bo mam bardzo obtarte pachwiny i wargi sromowe - prawdopodobnie od majtek , więc mam chodzić w domu bez
No i słuchajcie, 20 tydzień , a ja pierwszy raz zwymiotowałam i to bez powodu, nagle. Coś z opóźnieniem te wymioty się pojawiłyM+M+? lubi tę wiadomość
Synuś Antoś - 23.03.2016r. -
nick nieaktualny
-
dobry ISOFIX jest ciągle lepszy od mocowania pasami. Daje dużo większą pewność ochrony np. w wypadkach z dachowaniem oraz przy zderzeniach bocznych. Jednak upowszechnienie się ISOFIX spowodowało pojawienie się na rynku tego typu fotelików u słabszych producentów, które choć mają ISOFIX, to wcale nie są bezpieczniejsze. Zabrania to nam obecnie generalizowania o absolutnej przewadze ISOFIX nad montażem pasami. Dowodami na to są przykłady, które mogliśmy oglądać w ostatniej serii testów ADAC w 2009 roku. Trzy foteliki mocowane z użyciem ISOFIX okazały się skrajnie groźne. W związku z tym kończy się era ślepego zaufania do ISOFIX.
Podsumowując należy podkreślić, że sam ISOFIX nie stanowi o bezpieczeństwie fotelika. Słabej jakości fotelik nawet wyposażony w ISOFIX będzie dalej kiepskim produktem, który nie zapewni dziecku solidnej ochrony. Fotelik na przykład wyrwie się z bazy ISOFIX pomimo, że sama baza zostanie na siedzeniu (Emmaljunga First Class), albo dziecko wypadnie z fotelika wraz z wyrwaną uprzężą (IWH Babymax - Patti Babymax).
Najlepiej więc byłoby z opcją mieszana, a kolejna kwestia jest samo bezpieczeństwo fotelikaA.Kasia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny a ja mam pytanie bo nie ogarniam jeszcze tematu
Czy jeśli kupuję bazę do samochodu t fotelik muszę oddzielnie dokupić? I czy taka baza pozwala na wymianę fotelików (z 0+ kg na większy)? aaaa no i gdzie spradzić czy auto nadaje się do bazy?
Dzięki za info! -
Martita88 wrote:Dziewczyny a ja mam pytanie bo nie ogarniam jeszcze tematu
Czy jeśli kupuję bazę do samochodu t fotelik muszę oddzielnie dokupić? I czy taka baza pozwala na wymianę fotelików (z 0+ kg na większy)? aaaa no i gdzie spradzić czy auto nadaje się do bazy?
Dzięki za info!
Niektóre bazy pozwalają na zamontowanie następnych fotelików, taką funkcję ma np. baza 2wayFix z Maxi Cosi. Pierwszy fotelik to: cabriofix/Pebble/Pebble Plus, a następny fotelik do tej bazy to 2wayPearl.
Więc kupujesz przez 4 lata: jedną bazę, a dwa foteliki. Ważne też, że drugi fotelik - 2way Pearl można montować tyłem do kierunku jazdy, a to ważne, bo właśnie tak powinny dzieci jeździć jak najdłużej w foteliku (jest najbezpieczniej).
Co do auta:
- po pierwsze sprawdź, czy macie ISOFIX - na tylnej kanapie powinny być metki
- niektórzy producenci podają, do których aut się baza/fotelik nadaje
- ale ZAWSZE trzeba przymierzyć bazę/fotelik do naszego konkretnego autaA.Kasia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMartita88 - wiem, że jak się wsadzi ręce pomiędzy siedzenie a oparcie powinny być takie jakby bolce metalowe wyczuwalne. Bo moje auto ma isofix ale metek np nie ma - także też warto sprawdzić mimo braku metek.
Powiem szczerze ze nie zagłębiałam się bardzo w temat więc moja wiedza jest dość ograniczona - mój mąż ma to ogarnąć.Martita88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Cholera cały dzień czytałam Was w locie i teraz połowy nie pamiętam co miałam odpisać hmm.
Dziewczyny u mnie do wczoraj 1,5kg na plusie na wizycie a teraz od dwóch godzin leżę przed tv i konsumuje Hihi czyżby się zaczęłoi to uwaga na początek truskawki, później bułka pół z dżemem pół z pasta jajeczną, pół paki kabanosów tarczyński chilli, a teraz ciastka korzenne
cóż za miks!
A z przyjemnych rzeczy to udało mi się jednak zapisać do SR co wybrałam jako pierwszą i dogadać że będę chodziła na więcej zajęć gdy będę w Poznaniu a nie w Gdańskui tak mam 30 zajęć z czego 6 to szkoła rodzenia, 3 spotkania dla ojców a pozostałe to moja edukacja, gimnastyka, masaże i ktg
Jagood już parę razy Cię wywoływałam odezwij się!
niecierpliwia ja pierwsze delikatne ruchy poczułam na początku 18 tygodnia, pod koniec 19 już częściej i pewniej a od dwóch tygodni młoda sadzi często, no i naprawdę coraz mocniej! Z tym, że dwóch lekarzy mówiło to co ja podejrzewałam, że malutka jest baaardzo ruchliwa
Vincent ja oczywiście mimo, że chyba mam już za dużo kupiłam też takie dwa zestawy z tym, że ja kupiłam na fb w grupach takich specjalnych gdzie mamy sprzedają ciuszki. Niektóre pojedyncze, niektóre w komplecie, polecamnaprawdę można dorwać super stan, za grosze!
Tuniaja nie pomogę bo nie będę kupować.
Renka gratuluję udanej wizyty, cieszę się że mała zdrowo rośnie. No i Tobie życzę zdrowia w takim razie. A przez to, że jednak dogadałam się w SR opcji pierwszej nie spotkamy się na tej weekendowej
Noelka ja sobie czasem pozwolę choć o dziwo w ciąży to mi normalna nie smakuje tylko taka rozcieńczona z KFC albo jak idę do kina to wcinam nachos i pije cole
Jusiakp ja też podałam konto M, a kasę dostałam dziś za 4 miesiąc już także nie robili problemu, oni nawet nie widzą czyje to konto jest
Vira a do kogo chodzisz w luxmed? Mam nadzieję że nie do tego co ja, choć do mnie nie dzwonili więc pewnie nieja do Urbaniaka. Ale aż dziwne ze nie zaproponowali Tobie kogoś innego na zastępstwo w końcu to prowadzenie ciąży i L4!Teraz doczytałam, że proponowali
my mieliśmy w zestawie z wózkiem i fotelikiem więc będzie baza ISO fix
Dziewczyny my na baby shower koleżanki zamowilysmy z neta wina bezalkoholowe wszystkie tj białe, czerwone, różowe i wszystkim smakowało, ja nie wiem bo nie lubię alkoholu wiev nawet tego nie próbowałam
Dziewczyny ja mam tak mało na plusie a spać nie mogę wcale, masakra taka bezsenność mnie dopadłaśpię po parę godzin, w dzień nie umiem zasnąć
zazdroszczę tym które mogą spać na stojąco. Oby po porodzie to się zmieniło i żebym mogła razem z małą usunąć na drzemki bo inaczej to chyba padne
także wracając do tematu ja mam Rogala a i tak cała noc się kręcę i w żadnej pozycji mi niewygodnie
Poza tym jeśli kogoś pominęłam dziś to przepraszam i gratuluję udanej wizytyi piękne macie brzuszki.
Ciuszki z next też mi się spodobały ale obiecałam M i mamie, że już nic do ubrania nie kupię
Dobrej nocy Mamuśki
Tunia.a, Vincent, A.Kasia, Mietka 30:) lubią tę wiadomość