X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira - z tego co czytałam to jedynie foteliki z bazą mają max punktów w testach zderzeniowych, więc jestem jak najbardziej za. Jeśli uda mi się zmienić auto przed porodem to raczej kupimy bazę. W obecnym niestety nie ma możliwości jej montażu.

Dziewczyny, ja już chodzę jak kaczka :D Chyba mi się coś z biodrami porobiło ;)

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arien coś w tym jest :) bo moja mama w ciąży ze mną i moim rodzeństwem miała ogromne brzuchy :) więc pewnie tak jak mówisz to genetyka :)

dqprwn15leplej5m.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja właśnie wróciłam od lekarza.
    Po godz. 16 zauważyłam na papierze pojedyńcze kropelki krwi, które na pewno nie były od hemoroida no i co ? Od razu gin. Na szczęście mnie uspokoił, powiedział, że wszystko jest super, szyjka piękna, dzidzia skacze w brzuszku jak szalona :) Nie mniej jednak kazał się oszczędzać i więcej leżeć. Powiedział, że podejrzewa, że krew się wzięła po prostu z podrażnienia, bo mam bardzo obtarte pachwiny i wargi sromowe - prawdopodobnie od majtek , więc mam chodzić w domu bez :D

No i słuchajcie, 20 tydzień , a ja pierwszy raz zwymiotowałam i to bez powodu, nagle. Coś z opóźnieniem te wymioty się pojawiły :D

M+M+? lubi tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia - cenna informacja, nie wiedziałam nawet. Dzięki.
    My też jesteśmy raczej ze - ale u nas podstawowym argumentem była wygoda. Dzięki Tobie mamy jeszcze jeden - dodatkowy - i ważniejszy niż ten pierwszy :-)

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i jeszcze jedno, lekarz mnie pochwalił, że pomimo młodego wieku, nie ignoruję niepokojących objawów , także jestem z siebie dumna :D

ksanka, Kate84, Izoleccc, A.Kasia lubią tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobry ISOFIX jest ciągle lepszy od mocowania pasami. Daje dużo większą pewność ochrony np. w wypadkach z dachowaniem oraz przy zderzeniach bocznych. Jednak upowszechnienie się ISOFIX spowodowało pojawienie się na rynku tego typu fotelików u słabszych producentów, które choć mają ISOFIX, to wcale nie są bezpieczniejsze. Zabrania to nam obecnie generalizowania o absolutnej przewadze ISOFIX nad montażem pasami. Dowodami na to są przykłady, które mogliśmy oglądać w ostatniej serii testów ADAC w 2009 roku. Trzy foteliki mocowane z użyciem ISOFIX okazały się skrajnie groźne. W związku z tym kończy się era ślepego zaufania do ISOFIX.

Podsumowując należy podkreślić, że sam ISOFIX nie stanowi o bezpieczeństwie fotelika. Słabej jakości fotelik nawet wyposażony w ISOFIX będzie dalej kiepskim produktem, który nie zapewni dziecku solidnej ochrony. Fotelik na przykład wyrwie się z bazy ISOFIX pomimo, że sama baza zostanie na siedzeniu (Emmaljunga First Class), albo dziecko wypadnie z fotelika wraz z wyrwaną uprzężą (IWH Babymax - Patti Babymax).
    Najlepiej więc byłoby z opcją mieszana, a kolejna kwestia jest samo bezpieczeństwo fotelika

A.Kasia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny znacie stronę nagroland.pl
    Są niektóre ciekawe opcje testów produktow

bl9cuay3kworwxbg.png
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgrzeszylam... Zjadlam banana. Okolicznoscia lagodzaca jest fakt, ze byl maly. Co mi grozi?:-P

ksanka, edyś lubią tę wiadomość

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego przy wyborze fotelika dobrze kierować się wynikami testów a nie kupować w ciemno.

http://fotelik.info/pl/testy/wszystkie/ocena/malejaco/index.html

ksanka lubi tę wiadomość

• arien Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa - bardzo dobrze, że pojechałas do gina! I całe szczęście, że wszystko dobrze :) Oszczędzaj sie i wietrz co trzeba ;)

Skowroneczko - czemu banan to grzech? Bo wieczór i dużo cukru?

o1483e5e2gt7h77w.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skowroneczku tym że dzidzia poje i będzie spała cała noc ;)

bl9cuay3kworwxbg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wolno jeść bananów w ciąży ? Nie denerwujcie mnie - Ja wcinam przynajmniej jednego dziennie.

• ksanka Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira - mi gin zalecił banany. Ale ja nie mogę mam uczulenie (na chemię konserwująca która pacykuja bananki)

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja mam pytanie bo nie ogarniam jeszcze tematu

Czy jeśli kupuję bazę do samochodu t fotelik muszę oddzielnie dokupić? I czy taka baza pozwala na wymianę fotelików (z 0+ kg na większy)? aaaa no i gdzie spradzić czy auto nadaje się do bazy?

Dzięki za info!

dqprwn15leplej5m.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    Dziewczyny a ja mam pytanie bo nie ogarniam jeszcze tematu

Czy jeśli kupuję bazę do samochodu t fotelik muszę oddzielnie dokupić? I czy taka baza pozwala na wymianę fotelików (z 0+ kg na większy)? aaaa no i gdzie spradzić czy auto nadaje się do bazy?

Dzięki za info!
    Tak, baza jest pod fotelik, więc fotelik kupujesz oddzielnie.

Niektóre bazy pozwalają na zamontowanie następnych fotelików, taką funkcję ma np. baza 2wayFix z Maxi Cosi. Pierwszy fotelik to: cabriofix/Pebble/Pebble Plus, a następny fotelik do tej bazy to 2wayPearl.

Więc kupujesz przez 4 lata: jedną bazę, a dwa foteliki. Ważne też, że drugi fotelik - 2way Pearl można montować tyłem do kierunku jazdy, a to ważne, bo właśnie tak powinny dzieci jeździć jak najdłużej w foteliku (jest najbezpieczniej).

Co do auta:
    - po pierwsze sprawdź, czy macie ISOFIX - na tylnej kanapie powinny być metki
    - niektórzy producenci podają, do których aut się baza/fotelik nadaje
    - ale ZAWSZE trzeba przymierzyć bazę/fotelik do naszego konkretnego auta

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 - wiem, że jak się wsadzi ręce pomiędzy siedzenie a oparcie powinny być takie jakby bolce metalowe wyczuwalne. Bo moje auto ma isofix ale metek np nie ma - także też warto sprawdzić mimo braku metek.
    Powiem szczerze ze nie zagłębiałam się bardzo w temat więc moja wiedza jest dość ograniczona - mój mąż ma to ogarnąć.

Martita88 lubi tę wiadomość

• Liskova Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    generalnie, czy jest ISOFIX to najlepiej sobie w instrukcji sprawdzić :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W odc 7" o matko " tez jest trochę o bazach i fotelikach - warto zajrzeć :-)

• baassiia Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w ilości wpisów dogniłyśmy lutówki 2016 :P i już prawie styczniówki też, także produkcja wpisów pełna parę :P

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cholera cały dzień czytałam Was w locie i teraz połowy nie pamiętam co miałam odpisać hmm.

Dziewczyny u mnie do wczoraj 1,5kg na plusie na wizycie a teraz od dwóch godzin leżę przed tv i konsumuje Hihi czyżby się zaczęło :-P i to uwaga na początek truskawki, później bułka pół z dżemem pół z pasta jajeczną, pół paki kabanosów tarczyński chilli, a teraz ciastka korzenne :-D cóż za miks!

A z przyjemnych rzeczy to udało mi się jednak zapisać do SR co wybrałam jako pierwszą i dogadać że będę chodziła na więcej zajęć gdy będę w Poznaniu a nie w Gdańsku :-) i tak mam 30 zajęć z czego 6 to szkoła rodzenia, 3 spotkania dla ojców a pozostałe to moja edukacja, gimnastyka, masaże i ktg :-D

Jagood już parę razy Cię wywoływałam odezwij się!

niecierpliwia ja pierwsze delikatne ruchy poczułam na początku 18 tygodnia, pod koniec 19 już częściej i pewniej a od dwóch tygodni młoda sadzi często, no i naprawdę coraz mocniej! Z tym, że dwóch lekarzy mówiło to co ja podejrzewałam, że malutka jest baaardzo ruchliwa :-)

Vincent ja oczywiście mimo, że chyba mam już za dużo kupiłam też takie dwa zestawy z tym, że ja kupiłam na fb w grupach takich specjalnych gdzie mamy sprzedają ciuszki. Niektóre pojedyncze, niektóre w komplecie, polecam :-) naprawdę można dorwać super stan, za grosze!

Tuniaja nie pomogę bo nie będę kupować.

Renka gratuluję udanej wizyty, cieszę się że mała zdrowo rośnie. No i Tobie życzę zdrowia w takim razie. A przez to, że jednak dogadałam się w SR opcji pierwszej nie spotkamy się na tej weekendowej :-(

Noelka ja sobie czasem pozwolę choć o dziwo w ciąży to mi normalna nie smakuje tylko taka rozcieńczona z KFC albo jak idę do kina to wcinam nachos i pije cole :-P

Jusiakp ja też podałam konto M, a kasę dostałam dziś za 4 miesiąc już także nie robili problemu, oni nawet nie widzą czyje to konto jest :-)

Vira a do kogo chodzisz w luxmed? Mam nadzieję że nie do tego co ja, choć do mnie nie dzwonili więc pewnie nie :-P ja do Urbaniaka. Ale aż dziwne ze nie zaproponowali Tobie kogoś innego na zastępstwo w końcu to prowadzenie ciąży i L4!Teraz doczytałam, że proponowali :-) my mieliśmy w zestawie z wózkiem i fotelikiem więc będzie baza ISO fix

Dziewczyny my na baby shower koleżanki zamowilysmy z neta wina bezalkoholowe wszystkie tj białe, czerwone, różowe i wszystkim smakowało, ja nie wiem bo nie lubię alkoholu wiev nawet tego nie próbowałam :-D

Dziewczyny ja mam tak mało na plusie a spać nie mogę wcale, masakra taka bezsenność mnie dopadła :-( śpię po parę godzin, w dzień nie umiem zasnąć :-( zazdroszczę tym które mogą spać na stojąco. Oby po porodzie to się zmieniło i żebym mogła razem z małą usunąć na drzemki bo inaczej to chyba padne :-( także wracając do tematu ja mam Rogala a i tak cała noc się kręcę i w żadnej pozycji mi niewygodnie :-(

Poza tym jeśli kogoś pominęłam dziś to przepraszam i gratuluję udanej wizyty :-) i piękne macie brzuszki.
    Ciuszki z next też mi się spodobały ale obiecałam M i mamie, że już nic do ubrania nie kupię :-P

Dobrej nocy Mamuśki

Tunia.a, Vincent, A.Kasia, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
‹‹ 937 938 939 940 941 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: