X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • noelka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresa1992 wrote:
    Nie, pielegniarka też zero reakcji. Porobię badania i się wybiorę do jakiegoś lekarza bo bez badań to też mi za dużo nie powie. A wiecie może jakie jest maximum cisnienie? Tzn przy jakim trzeba jechac np na ip odrazu?
    No to dziwne to bardzo... Skonsultuj to lepiej z innym lekarzem. A co do ciśnienia, przy którym już trzeba jechać na IP, to nie wiem, może bardziej doświadczone dziewczyny się wypowiedzą?

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z Wami wkraczając w 20 tydzień ciąży :) <3
    Serdecznie Was pozdrawiam i ściskam :)

Kajola, Teresa1992, muminka83, Est, A.Kasia, ksanka, Mietka 30:), Magda lena, Karolina@, krówka_muffka, Karka, Kate84, Lilou1984 lubią tę wiadomość

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresa ja bym przy Twoich dolegliwościach i ciśnieniu już pojechała do innego lekarza albo IP bo nadciśnienie w ciąży może być bardzo niebezpieczne. Nie bój się iść do innego lekarza! Człowiek jest omylny a takie wyniki trzeba skonsultować bo co dwie głowy to nie jedna

Est lubi tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Chodzilo mi o to, ze ktos moze tyc w normie, a lekarz mu powie, ze za duzo i zacznie bez sensu jedzenie ograniczac. 4Kg na 23 tydzien to na pewno nie jest za duzo, jesli przed ciaza nie bylo nadwagi. Jest to prawidlowy przyrost.

Ja przed ciążą miałam nadwagę to raz, dwa w poprzedniej ciąży miałam cukrzycę i choletazę i robimy wszystko aby w tej ciąży się nie pojawiło, dodatkowo jestem po operacji wycięcia guza macicy i po prostu nie mogę przybrać więcej niż 9kg. Najwięcej przybiera się od około 28-30tc więc lepiej żebym do tego 23 tc przytyła max 2 kg.

Co do sytuacji Teresy, pisałam wyraźnie że waga w jej przypadku nie jest powodem do niepokoju, ale ciśnienie tak. A jak ciśnienie idzie w parze z dużym przybieraniem to może doprowadzić do zatrucia ciążowego. dziwię się że lekarka to bagatelizuje.

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • Dorka87 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresa1992 wrote:
    Nie, pielegniarka też zero reakcji. Porobię badania i się wybiorę do jakiegoś lekarza bo bez badań to też mi za dużo nie powie. A wiecie może jakie jest maximum cisnienie? Tzn przy jakim trzeba jechac np na ip odrazu?
    Moja siostre w ciąży ostatnio zabrało pogotowie jak miala 140/90, jest juz na lekach do końca ciąży

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusiakp - nie rozumiem. Masz umowę o pracę czy własną działalność gospodarczą ?

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusiakp wrote:
    Dzien dobry, ja nie wiem co ta moja szefowa wymyslila z ta skladka, powiedziala ze ona tez co miesiac placi taka skladke, wiec nie wiem

Może zdrowotna albo chorobowa któraś z nich. Bo wiem że ci co mają swoje firmy i idą na zwolnienie którąś z tych składek muszą płacić.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresa ja miałam nadciśnienie w ciąży "norma" jest do 140/90 z tym że ważne jest żeby tego 90 nie przekraczać, mi już przy ciśnieniach 130/90 kilku 150/90 i 150/100 wprowadzili leki już teraz,żeby się nie powtórzyła sytuacja z 1 ciąży...Ważne jest też,żeby nie było innych objawów takich jak: obrzęki, czy białko w moczu. U mnie zaczęło się od nadciśnienia, później doszła reszta objawów...

witam się z rana ;)

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresa, zatrzymali, leżałam 3 dni w celu obserwacji. Wydaje mi się, że to, że Ci gorąco, duszno itd to akurat nie sprawka ciśnienia tylko samego bycia w ciąży, zwiększonego przepływu krwi itd. Poza tym wzrost wagi też się przyczynia do takiego samopoczucia. Co do jakiejś granicy, przy której trzeba udać się na IP to chyba takiego nie ma. Każdy organizm inaczej reaguje na ciśnienie. Tzn moja mama np. przy ciśnieniu 140 na 80 parę prawie mdleje. A ja przy takim ciśnieniu czuję się całkiem normalnie. Wtedy kiedy miałam to 170/100 byłam zlana potem, serce chciało mi wyskoczyć i byłam bliska zemdlenia. Ale ja generalnie chyba dość dobrze znosze takie wartości. Pamiętam, że jak byłam nastolatką i brałam tabletki anty to ciśnienie potrafiłam mieć koło 200/120. I w końcu musiałam odstawić tabsy :)

o1483e5e2gt7h77w.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    Teresa ja miałam nadciśnienie w ciąży "norma" jest do 140/90 z tym że ważne jest żeby tego 90 nie przekraczać, mi już przy ciśnieniach 130/90 kilku 150/90 i 150/100 wprowadzili leki już teraz,żeby się nie powtórzyła sytuacja z 1 ciąży...Ważne jest też,żeby nie było innych objawów takich jak: obrzęki, czy białko w moczu. U mnie zaczęło się od nadciśnienia, później doszła reszta objawów...

witam się z rana ;)
    Karolina, a jakie leki Ci zarządzili?

Kaarolina lubi tę wiadomość

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Teresa1992 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OMG ;(:( to ja chyba już bede mierzyc to cisnienie co 5 minut :( jak narazie to szukam jakiegos w miate dobrego lekarza w okolicy i napewno bede musiała go odwiezdzic.

• Teresa1992 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i zmierzyłam teraz mam 150/100...

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusiakp ja nie rozumiem.
    Ja mam umowę o pracę na czas określony. Od 1ego lipca dostałam umowę na pełen etat bo wcześniej miałam E 3/4. 3 lipca dowiedziałam się, ze jestem w ciąży ale pracodawcy powiedziałam o niej we wrześniu.
    Od 24 września jestem na L4.
    Niczego nie płacę.
    Nie wiem z jakiej racji Twój pracodawca żąda czegoś takiego

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Może zdrowotna albo chorobowa któraś z nich. Bo wiem że ci co mają swoje firmy i idą na zwolnienie którąś z tych składek muszą płacić.

Tak, na własnej działalnośći mimo zwolnienia trzeba płacić składkę zdrowotną.

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresa1992 wrote:
    no i zmierzyłam teraz mam 150/100...

Tereska, teraz możesz mieć podwyższone bo się zdenerwowałaś. Albo spróbuj teraz zadzwonić do swojego gina i powiedzieć o tym pomiarze. Zobaczymy co Ci doradzi. Takie już jest stanowczo za wysokie. Szczególnie druga wartość.

Est, Martita88, A.Kasia, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

o1483e5e2gt7h77w.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresa , ja bym zadzwoniła do gina tak jak mówi arien ,bo to dużo ciśnienie, zwłaszcza, przy Twojej wadze. Ja też mam dużą nadwagę. Do dziś przytyłam 7 kg i lekarz mówi, że wszystko jest ok póki nogi nie puchną, ciśnienie i cukier w normie. Więc jak u Ciebie ciśnienie za duże to musisz kontrolować.

U mnie znowuż ciśnienie niskie zawsze jak na moją wagę ponad 90 kg to zawsze mam ciśnienie 100/60 itp.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt dziewczyny, i liczę na kolejne dobre wiadomości. ostatnie posty z 1 mnie przybyły i zrobiłam sobie wolne od forum. Ale tęsknię za wami.
    krówka_muffka ale już tą twoja Zosienka duża, pewnie moja podobnie. Bo są praktycznie rowiesniczkami. Cudownie. A jak Zosia się z tobą komunikuje, my ostatnio bawimy się w pukanie do siebie! Ja do malutkiej a ona mi odpukuje.
    Ale widzę że leży poprzecznie bo raz z jednej strony mnie puknięcia raz z drugiej. Dzięki Bogu szyjke chwilowo zostawiła w spokoju.
    Teresa, ja mam syndrom białego fartucha, i za każdym razem jak mi gin mierzył to mialam 13x/8x i wówczas zalecił mi mierzenie 4-6 razy dziennie. Najlepiej o tych samych godzinach. Zadbaj też o pomiar zaraz po obudzeniu się, i z taką rozpiski z kilku dni idź na konsultacje. Ciśnienie w ciąży jest poważna sprawa, bo reguluje odżywianie i dotłnienie dziecka.
    W twoim przypadku, jeśli lekarka zlewa wysokie ciśnienie, to już przy 150-160 udałoby się na ip. Przynajmniej poobserwuja cie i data konkretne zalecenia. Musisz jeszcze pół ciąży dojechać w dobrym zdrowiu.
    Dziewczyny a co do wagi, od czasu jak wprowadziłam kolacje o 22:00 zaczęłam tyc i dojechalam właśnie do wagi wyjściowej.
    Zaczynalam z 85 /169. Mam jednak nadzieję że nie przytyje za dużo.
    Za 2 tyg. Mam glukoza z obciążeniem i aż mi się to nie uśmiecha ble, lekarz zalecił mi 75g glukozy i nie wiem jak to przeżyję bo od słodyczy mnie odrzuca, jak zjem cukierki to zalewam to gorzka herbata.
    Kasieńka na pewno będzie dobrze a pessar pięknie się trzyma.
    Zaczęłam też robić sweterek pochwalę jak już skończę na razie mam rękawki, i muszę przyznać że dorosły sweter robi się też tyle czasu co dla maleństwa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2015, 10:53

krówka_muffka lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja od 13 do 16 tygodnia , czyli przez 3 tygodnie przytyłam 3 kg, a teraz byłam u lekarza, i od 16 tygodnia do 19 , czyli też w 3 tygodnie uwaga... schudłam ! 0,5 kg prawie :D Nie wiem od czego to zależy, bo wcześniej jadłam regularnie i tyłam, a teraz cały dzień głodna nie jestem, o 22 burczy mi w brzuchu i najem się niesamowicie, a tu niespodzianka jeszcze schudłam :D

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Teresa1992 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wysłałam do mojej lekarki maila zobaczę co odpiszę.

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to jest niestety jak nie urok to sraczka. Ja idę zaraz na to echo serca, mam nadzieje że ta wada nie jest za duża

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
‹‹ 956 957 958 959 960 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ