X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Kajola Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresa1992 wrote:
    Trochę raźniej jak wiem że nie jestem sama :) ja jak tu widzę jak ktoś pisze ze przytył 4 kg czy 6 kg to aż mi się płaka chce :) A jaka twoja waga była początkowa ? ja zaczynałam z 71,5 z tym że przed ciaża w ciagu pół roku przytyłam 10 kg przez hormony. Moja waga zawsze była około 60 kg a teraz jak mam prawie 90;(;(;( to z wszytskim już mi cięzko...

Moja waga początkowa była bardzo niska. 52,5kg przy wzroście 172cm. także teraz przy wadze 66kg wychodzi mi prawidłowe bmi ;-) Za tydzień mam mieć robione obciążenie glukozą. Mam nadzieję tylko, że wyjdzie dobrze i, że żadna cukrzyca się nie przypałęta bo to straszna choroba. Tylko tego się boję, resztę olewam. Nigdy nie mogłam przytyć. Moja najwyższa waga przed ciążą to 55kg. Zawsze mi brakowało ok 10kg. Ciąża to moje wybawienie. I wcześniej też się stresowałam jak czytałam wpisy dziewczyn, że przytyły po kilka kg a teraz o tym nie myślę. Poczekam na wizytę u gina i obciążenie glukozą.

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • Teresa1992 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krówka_muffka wrote:
    Teresko dobrze, że kontrolujesz ciśnienie, to bardzo ważne! Wypróżniasz się regularnie? Nie puchną Ci kostki?

Tak wypróżniam się regularnia wręcz powiedziałabym że za często :) i żadnej opuchlizny nie mam

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

U mnie dziś samopoczucie rewelacyjne, ale leń mnie wziął ostry :D Nic mi się nie chce.

Martita - ja też ruchy dzidzi poczułam bardzo szybko, też po lekach zresztą jak Anielica, ale potem bywały przerwy i tydzień ! Też mam nadwagę , więc się tym nie przejmuje. Tymbardziej , że byłam w piątek u lekarza i nie czułam ruchów tydzień, a na usg dzidzia pięknie fikała koziołki i po badaniu zaczęła też się więcej ruszać. :)

Martita88 lubi tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na necie jest duzo kalkulatorow wagi i 4 kg w 23 tygodniu to sporo ponizej sredniej, wiec nie wiem dlaczego lakarz, mowi ze duzo :/ na ten tydzien sredni zalecany przyrost dla osob o BMI wyjsciowym w normie to 6-7 kg.

Znam tez wiele osob ktore sporo przytyly w ciazy, ale dlatego ze puchly i po porodzie szybko tracily kg, wiec jak badania ok, to nie ma co sie terroryzowac waga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2015, 09:14

krówka_muffka lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)

Noelka listeriozy nie badaja wlasnie w ciazy, mi ja zlecil moj poprzedni gin jak sie dowiedzial, ze pracuje w masarnii, a wiedzial tez ze stracilam wczesniejsze ciaze i w sumie to szukal juz wszystkiego co moglo to spowodowac... Wyszedl mi wtedy wynik slabo dodatni i dostalam antybiotyk

Teresa tez mi sie wydaje, ze powinnas z tym cisnieniem isc do lekarza, bo jest ono dosyc wysokie...

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajola wrote:
    Mam nadzieję tylko, że wyjdzie dobrze i, że żadna cukrzyca się nie przypałęta bo to straszna choroba.

Cukrzyca ciążowa, zwłaszcza taka z którą można sobie poradzić samą dietą bez insuliny w zasadzie nie jest bardzo zła. Wiem co piszę, bo przy synku miałam.
    Teraz jestem na diecie dla cukrzyków od lutego, więc jak okaże się że znów mam cukrzycę to niewiele się zmieni - jedynie dojdą pomiary cukru.

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • Teresa1992 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam takie jeszcze pytanie byłyście kiedyś na konsultacji u innego gina niż prowadzący? Bo ja mam jakieś takie głupie myślenie, że mnie przegoni, że jak chodzę do innego lekarza to co u niego szukam :P Wiem, że to nie zbyt normalne ale tak wszystkiego się boję ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baassiia-ja koncze dzis 22tydzien i mam 2kg na plusie.I lekarz na polowkowym i moj prowadzacy mowili ze to jest ok-nie czepiali sie ze malo.To komu mam wierzyc -lekarzowi czy internetowi?W internecie mozna znalezc wszystko bo kazdy moze tam napisac co chce.Ja polegam na lekarzach i poloznej-nic nie mowili o mojej wadze-co wiecej powiedzieli ze jesli mam poprawne BMI to nie mam sie czym martwic

olatychy, muminka83, ksanka, Karolina@ lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresa ja chodze do dwoch :-) tylko ten drugi nie wie o pierwszym ale pierwszy o drugim wie :-)

Teresa1992, muminka83, Est lubią tę wiadomość

• krówka_muffka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresa1992 wrote:
    Tak wypróżniam się regularnia wręcz powiedziałabym że za często :) i żadnej opuchlizny nie mam

Kochana, być może taka Twoja uroda, nie przejmuj się tym, po ciąży będziemy się martwić nadbagażem:P na pewno ogranicz cukry,sprawdź hormony tarczycy i cukier, jeśli wszystko będzie dobrze, to nie zamartwiaj się, bo maleństwo to czuje,widocznie taka Twoja uroda. Znam dziewczyny, które koło 30 kg tyły w ciąży(mam takie dwie koleżanki!) a po ciąży w ciągu roku od narodzin schudły jeszcze więcej niż przed ciążą! Także bez paniki! Wyklucz wszystkie czynniki, które mogą prowadzić do nieprawidłowości i nie zamartwiaj się

Teresa1992, Est lubią tę wiadomość

• skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie i ja w ten sloneczny dzien:-) Ogarnelam mieszkanie z rana, zdazylam juz zglodniec po sniadaniu i w sumie planow na reszte dnia brak. Po poludniu mam wizyte wiec bede sobie grzecznie czekac:-)

Jesli chodzi o wage to jakies 7-8 kilo juz pewnie na plusie, przy wadze wyjsciowej 70. Rzadko sie waze, w sumie tyle co u lekarza i potem dla porownania w domu, bez tych wszystkim butow i ubran. Jakis czas przed ciaza tez sporo schudlam, bo z 98 na 68 kg. I tak sie to mniej wiecej utrzymywalo do ciazy, +/- 2 kg. Tak wiec tez mi ta waga moze wariowac teraz. Tym bardziej, ze apetyt dopisuje:-P Po porodzie trzeba bedzie dzialac;-)

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Kajola Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    Cukrzyca ciążowa, zwłaszcza taka z którą można sobie poradzić samą dietą bez insuliny w zasadzie nie jest bardzo zła. Wiem co piszę, bo przy synku miałam.
    Teraz jestem na diecie dla cukrzyków od lutego, więc jak okaże się że znów mam cukrzycę to niewiele się zmieni - jedynie dojdą pomiary cukru.

Dzięki, że mnie uświadomiłaś bo bałam się szukać informacji na temat cukrzycy ciążowej w internecie. Myślałam, że to to samo co zwykła a tej się panicznie boję :-)

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Baassiia-ja koncze dzis 22tydzien i mam 2kg na plusie.I lekarz na polowkowym i moj prowadzacy mowili ze to jest ok-nie czepiali sie ze malo.To komu mam wierzyc -lekarzowi czy internetowi?W internecie mozna znalezc wszystko bo kazdy moze tam napisac co chce.Ja polegam na lekarzach i poloznej-nic nie mowili o mojej wadze-co wiecej powiedzieli ze jesli mam poprawne BMI to nie mam sie czym martwic
    Chodzilo mi o to, ze ktos moze tyc w normie, a lekarz mu powie, ze za duzo i zacznie bez sensu jedzenie ograniczac. 4Kg na 23 tydzien to na pewno nie jest za duzo, jesli przed ciaza nie bylo nadwagi. Jest to prawidlowy przyrost.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • noelka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Krówka muffka, Teresa, super, że wizyty udane :) Teresa, tylko to ciśnienie, tak jak dziewczyny piszą, musisz to kontrolować. Dziwne, że lekarz na to nie patrzy. A pielęgniarka nic nie mówi?

Kasieńka, Ignaś - bardzo ładne imię :)

Gośśś, dzięki za odpowiedź :) no to teraz rozumiem, byłaś w grupie ryzyka. A jak się czujesz dzisiaj?

Teresa, ja też chodzę do dwóch - jeden prywatnie, drugi z pakietu z pracy (to dla darmowych badań :D). No i żaden nie wie o tym drugim :D

Martka, daj znać jak u Ciebie!

krówka_muffka lubi tę wiadomość

• kamka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    Ja mam na plus wdł. lekarza 4 kg i on mi mówi że to dużo, a co dopiero 18...nie chcę Cie straszyć, co do wagi to leżałam w szpitalu z laską która do porodu szla +48 kg do wagi wyjściowej, ale to ciśnienie już nie wygląda dobrze i niestety jest niebezpieczne dla Ciebie i dziecka...
    w 23 tyg +4 kg to dużo?? mój mówi że prawidłowy przyrost to ok 1,5 kg na miesiąc...

muminka83 lubi tę wiadomość

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Chodzilo mi o to, ze ktos moze tyc w normie, a lekarz mu powie, ze za duzo i zacznie bez sensu jedzenie ograniczac. 4Kg na 23 tydzien to na pewno nie jest za duzo, jesli przed ciaza nie bylo nadwagi. Jest to prawidlowy przyrost.

Basia no niekoniecznie. Zależy czy te 4 kg ktoś przybrał od początku ciąży czy do tej pory prawie nic nie przybierał a tu w miesiąc +3 kg. A samego niskiego przyrostu wagi nie ma się co czepiać jeżeli wyniki morfologii są ok.

Tak w ogóle to dzień dobry! Leżę pod kocem bo padam z nóg (a noc pięknie przespałam) i mam mega wory pod oczami, mąż mówi, że wyglądam jak ofiara przemocy :P

• arien Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry koleżanki! :)

Tereska - ja na którejś z wizyt miałam ciśnienie koło 130/80. Lekarz już wtedy zalecił mi obserwację tego ciśnienia. Utrzymywało się na takim poziomie mniej więcej, czasem wzrastało do 180...Ale między jedną a drugą wizytą trafiłam do szpitala bo tak mi ciśnienie skoczyło, miałam wtedy 170/100 i naprawdę kiepsko się czułam. Dostałam na stałe dwa leki na to ciśnienie. Isoptin i dopegyt. Od tej pory jest w porządku. Uważaj na to ciśnienie...

Teresa1992 lubi tę wiadomość

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Teresa1992 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    Dzień dobry :)

Krówka muffka, Teresa, super, że wizyty udane :) Teresa, tylko to ciśnienie, tak jak dziewczyny piszą, musisz to kontrolować. Dziwne, że lekarz na to nie patrzy. A pielęgniarka nic nie mówi?

Kasieńka, Ignaś - bardzo ładne imię :)

Gośśś, dzięki za odpowiedź :) no to teraz rozumiem, byłaś w grupie ryzyka. A jak się czujesz dzisiaj?

Teresa, ja też chodzę do dwóch - jeden prywatnie, drugi z pakietu z pracy (to dla darmowych badań :D). No i żaden nie wie o tym drugim :D

Martka, daj znać jak u Ciebie!

Nie, pielegniarka też zero reakcji. Porobię badania i się wybiorę do jakiegoś lekarza bo bez badań to też mi za dużo nie powie. A wiecie może jakie jest maximum cisnienie? Tzn przy jakim trzeba jechac np na ip odrazu?

• jusiakp Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry, ja nie wiem co ta moja szefowa wymyslila z ta skladka, powiedziala ze ona tez co miesiac placi taka skladke, wiec nie wiem

muminka83 lubi tę wiadomość

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • Teresa1992 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien wrote:
    Dzień dobry koleżanki! :)

Tereska - ja na którejś z wizyt miałam ciśnienie koło 130/80. Lekarz już wtedy zalecił mi obserwację tego ciśnienia. Utrzymywało się na takim poziomie mniej więcej, czasem wzrastało do 180...Ale między jedną a drugą wizytą trafiłam do szpitala bo tak mi ciśnienie skoczyło, miałam wtedy 170/100 i naprawdę kiepsko się czułam. Dostałam na stałe dwa leki na to ciśnienie. Isoptin i dopegyt. Od tej pory jest w porządku. Uważaj na to ciśnienie...

I nie zatrzymali Cię wtedy w szpitalu? ja mam uczucie cały czas gorąco w nocy muszę okna otwierac bo nie dam rady spac i non stop się pocę, i w głowie takie uczucie jakby gorączki a jak mierzę temperaturę to jest nawet poniżej bo przeważnie 36.

‹‹ 955 956 957 958 959 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ