Marcowe mamy 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnysucharek85 wrote:Dziewczyny a te alles mama staniki, dobrze wyglądaja pod dopasowana sukienka. W sensie no wiecie, zebym takich wielkich niekształtnych cycków nie miala albo biustu do pasa. Mi fiszbiny nie przeszkadzaja, jak mnie wieczorem obwód gniecie to zakładam taka przedłużkę i jest ok.
Ja sobie własnie na jesien kupiłam kilka elastycznych sukienek, bo one ładnie rosna razem ze mna...a te na guziki to masakra... -
talku wrote:A mogę Cię jeszcze o coś dopytać albo Was wszytskie które się znają?
Czy jak wrócę na to 3 miesiące, przepracuje i policzą mi grudzień 2018-grudzien 2019 to do wynagrodzenia będą mi się liczyły te trzy marne wypłaty które teraz dostałam na L4? Dobrze myślę?
Właśnie sama się nad tym zastanawiałam jak pisałam tego posta wyżej. I muszę powiedzieć, że nie mam pojęcia.
Nie chciałabym Cie wprowadzić w błąd w którymkolwiek momencie tej mojej pisaniny i jeśli masz jakąś znajomą księgową albo dobrze żyjesz z kadrami w firmie to może niech oni Ci zrobią jakąś "symulację" wynagrodzenia jeśli zostaniesz na L4 i jeśli wrócisz do pracy. Wtedy byś miała czarno na białym o ile więcej będziesz dostawała na macierzyńskim i sama sobie przekalkulujesz co Ci się bardziej opłaca -
White Innocent wrote:Właśnie sama się nad tym zastanawiałam jak pisałam tego posta wyżej. I muszę powiedzieć, że nie mam pojęcia.
Nie chciałabym Cie wprowadzić w błąd w którymkolwiek momencie tej mojej pisaniny i jeśli masz jakąś znajomą księgową albo dobrze żyjesz z kadrami w firmie to może niech oni Ci zrobią jakąś "symulację" wynagrodzenia jeśli zostaniesz na L4 i jeśli wrócisz do pracy. Wtedy byś miała czarno na białym o ile więcej będziesz dostawała na macierzyńskim i sama sobie przekalkulujesz co Ci się bardziej opłaca
Rozumiem. I tak Ci dziękuję bardzo.
Zapytam i w kadrach i w ZUSie spróbuję się czegoś dowiedzieć -
nick nieaktualny
-
Aldi niestety nie mam w pobliżu. Ale przymierzam się do zakupu ciuszkow w Lidlu od soboty 21.09 są. Kupowalyscie online u nich? Ja jeszcze nie 😂. Ale wyświetla mi że tych najmniejszych rozmiarów nie można kupić na stronie. Gdzie ja wstanę o 6 rano żeby lecieć na zakupy. A później nic nie będzie.
Odwracam uwagę oglądając ciuszki ale martwię się bo mam mniejsze nudności. W 12 tyg to chyba normalne. Ale i tak sie martwięsyllwia91 lubi tę wiadomość
-
Talku niestety raczej się nie wliczą jesli trwaja dluzej niz polowa twojego miesiecznego czasu pracy
"Podstawą wymiaru zasiłku chorobowego jest przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone pracownikowi za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym przebywał na zwolnieniu lekarskim (art. 36 ust. 1 ustawy zasiłkowej). Jeżeli w okresie, z którego jest ustalana podstawa wymiaru zasiłku chorobowego, pracownik nie otrzymał wynagrodzenia z powodu usprawiedliwionej nieobecności w pracy, to płatnik zasiłku powinien:
wyłączyć wynagrodzenie za miesiące, w których pracownik przepracował mniej niż połowę obowiązującego go czasu pracy oraz
przyjąć, po uzupełnieniu, wynagrodzenie z miesięcy, w których pracownik przepracował co najmniej połowę obowiązującego go czasu pracy.
WAŻNE!
Przy ustalaniu, czy wynagrodzenie za niepełny miesiąc należy wliczyć do podstawy wymiaru zasiłku, decydujący jest obowiązujący pracownika wymiar czasu pracy, a nie liczba dni w miesiącu."
przykad:
Jeżeli zatrudniony u Państwa pracownik zachorował w sierpniu 2009 r., to do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego należy przyjąć wypłacone wynagrodzenie za okres od sierpnia 2008 r. do lipca 2009 r.
Gdyby wcześniej pracownik był chory np. w grudniu 2008 r. przez 26 dni kalendarzowych oraz w kwietniu 2009 r. przez 14 dni kalendarzowych, to powinni Państwo wyłączyć z podstawy wymiaru tylko wynagrodzenie za grudzień 2008 r., ponieważ pracownik był nieobecny w pracy więcej niż przez połowę miesiąca. Natomiast wynagrodzenie za kwiecień 2009 r. powinni Państwo wliczyć do podstawy wymiaru po jego uzupełnieniu.
Jeżeli z podstawy wymiaru zasiłku zostanie wyłączone wynagrodzenie za grudzień 2008 r., to podstawę powinni Państwo ustalić z przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia z 11 miesięcy. Sumę wynagrodzeń za okres od sierpnia 2008 r. do lipca 2009 r., z wyłączeniem wynagrodzenia za grudzień 2008 r., powinni Państwo podzielić przez 11, a nie przez 12 miesięcy kalendarzowych.
W zależności od rodzaju wynagradzania są dwa sposoby jego uzupełniania przed wliczeniem do podstawy wymiaru.
Pierwszy ze sposobów jest stosowany przy stałym wynagrodzeniu za pracę. W tym przypadku wynagrodzenie pracownika uzupełnia się przez przyjęcie wynagrodzenia wynikającego z umowy o pracę.
zrodlo : https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/355119,Czy-w-kazdym-przypadku-ustalania-podstawy-wymiaru-trzeba-uzupelnic-wynagrodzenie-za-niepelny-miesiac.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2019, 12:36
talku lubi tę wiadomość
-
Gratka wrote:Aldi niestety nie mam w pobliżu. Ale przymierzam się do zakupu ciuszkow w Lidlu od soboty 21.09 są. Kupowalyscie online u nich? Ja jeszcze nie 😂. Ale wyświetla mi że tych najmniejszych rozmiarów nie można kupić na stronie. Gdzie ja wstanę o 6 rano żeby lecieć na zakupy. A później nic nie będzie.
Odwracam uwagę oglądając ciuszki ale martwię się bo mam mniejsze nudności. W 12 tyg to chyba normalne. Ale i tak sie martwię
Kupowalam corci buciki online byla darmowa dostawa -
Dziewczyny ja już po USG z maluszkiem wszystko w porządku puls 160 .Martwi nie tylko że jest mlodszy 7 dni niż wynika to z terminu miesiaczki.Czy którejś maluszek też ma taką różnice ?
Dorjana, Mia ❤️ lubią tę wiadomość
-
Mamma90 wrote:Dziewczyny ja już po USG z maluszkiem wszystko w porządku puls 160 .Martwi nie tylko że jest mlodszy 7 dni niż wynika to z terminu miesiaczki.Czy którejś maluszek też ma taką różnice ?
Może później doszło do zagnieżdżenia po prostu. Albo miałaś później owulację. 7 dni to nie jest bardzo dużo.
Ja miałam młodsze dziecko 6 dni, potem nadrobilo i było młodsze 5 dni, a teraz jest młodsze 2 dni. -
Mamma90 wrote:Dziewczyny ja już po USG z maluszkiem wszystko w porządku puls 160 .Martwi nie tylko że jest mlodszy 7 dni niż wynika to z terminu miesiaczki.Czy którejś maluszek też ma taką różnice ?
U mnie tez sie zmienialo najpierw 5 dni mlodszy potem 7 młodszy a teraz wyszlo ze nadrobil i tylko dzien młodszy wiec juz nie wiem,a corka byla ciagle 7 dni mlodsza -
Piękne te ciuszki.Ja jeszcze nic nie kupuje dla malucha
-
NAjważniejsze aby się rozwijał i rósł proporcjonalnie do wieku. Róznice wieku płodu są też często związane z błędem pomiaru. Sprzęt, ułożenie dziecka, lekarz też może ciut się machnąc przy pomiarze i już robią się różnice. A te dzieciaczki są jeszcze malusie i każdy milimetr na monitorze się liczy.
Mi na prenatalnym wyszło że maluszek jest starszy o 2 dni.
tydzień później byłam u mojego ginekologa i tam wyszło że maluszek jest niewiele młodszy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2019, 14:05
-
Gratka wrote:Aldi niestety nie mam w pobliżu. Ale przymierzam się do zakupu ciuszkow w Lidlu od soboty 21.09 są. Kupowalyscie online u nich? Ja jeszcze nie 😂. Ale wyświetla mi że tych najmniejszych rozmiarów nie można kupić na stronie. Gdzie ja wstanę o 6 rano żeby lecieć na zakupy. A później nic nie będzie.
Odwracam uwagę oglądając ciuszki ale martwię się bo mam mniejsze nudności. W 12 tyg to chyba normalne. Ale i tak sie martwięGratka lubi tę wiadomość
-
U mnie na kazdym usg jest inny wiek ciazy, inna data porodu... Ewidentnie zalezy to od sprzetu i lekarza. Od poczatku ciazy bylam u trzech i kazdy wyznaczyl inaczej.
-
Nikodemka wrote:U mnie na kazdym usg jest inny wiek ciazy, inna data porodu... Ewidentnie zalezy to od sprzetu i lekarza. Od poczatku ciazy bylam u trzech i kazdy wyznaczyl inaczej.