X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sucharek85 wrote:
    Dziewczyny a te alles mama staniki, dobrze wyglądaja pod dopasowana sukienka. W sensie no wiecie, zebym takich wielkich niekształtnych cycków nie miala albo biustu do pasa. Mi fiszbiny nie przeszkadzaja, jak mnie wieczorem obwód gniecie to zakładam taka przedłużkę i jest ok.
    Ja sobie własnie na jesien kupiłam kilka elastycznych sukienek, bo one ładnie rosna razem ze mna...a te na guziki to masakra...
    Gdzie kupiłaś takie sukienki jak mogę spytać?

• White Innocent Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    talku wrote:
    A mogę Cię jeszcze o coś dopytać albo Was wszytskie które się znają?
    Czy jak wrócę na to 3 miesiące, przepracuje i policzą mi grudzień 2018-grudzien 2019 to do wynagrodzenia będą mi się liczyły te trzy marne wypłaty które teraz dostałam na L4? Dobrze myślę?

Właśnie sama się nad tym zastanawiałam jak pisałam tego posta wyżej. I muszę powiedzieć, że nie mam pojęcia.
    Nie chciałabym Cie wprowadzić w błąd w którymkolwiek momencie tej mojej pisaniny i jeśli masz jakąś znajomą księgową albo dobrze żyjesz z kadrami w firmie to może niech oni Ci zrobią jakąś "symulację" wynagrodzenia jeśli zostaniesz na L4 i jeśli wrócisz do pracy. Wtedy byś miała czarno na białym o ile więcej będziesz dostawała na macierzyńskim i sama sobie przekalkulujesz co Ci się bardziej opłaca :)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Właśnie sama się nad tym zastanawiałam jak pisałam tego posta wyżej. I muszę powiedzieć, że nie mam pojęcia.
    Nie chciałabym Cie wprowadzić w błąd w którymkolwiek momencie tej mojej pisaniny i jeśli masz jakąś znajomą księgową albo dobrze żyjesz z kadrami w firmie to może niech oni Ci zrobią jakąś "symulację" wynagrodzenia jeśli zostaniesz na L4 i jeśli wrócisz do pracy. Wtedy byś miała czarno na białym o ile więcej będziesz dostawała na macierzyńskim i sama sobie przekalkulujesz co Ci się bardziej opłaca :)

Rozumiem. I tak Ci dziękuję bardzo.
    Zapytam i w kadrach i w ZUSie spróbuję się czegoś dowiedzieć

relgi09kukfprg92.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde nie kumam tego ale ja dostałam i mam dostawać więcej niż dostałam jak pracowałam....

Dorjana lubi tę wiadomość

• Gratka Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aldi niestety nie mam w pobliżu. Ale przymierzam się do zakupu ciuszkow w Lidlu od soboty 21.09 są. Kupowalyscie online u nich? Ja jeszcze nie 😂. Ale wyświetla mi że tych najmniejszych rozmiarów nie można kupić na stronie. Gdzie ja wstanę o 6 rano żeby lecieć na zakupy. A później nic nie będzie.

Odwracam uwagę oglądając ciuszki ale martwię się bo mam mniejsze nudności. W 12 tyg to chyba normalne. Ale i tak sie martwię

syllwia91 lubi tę wiadomość

f2w3skjojj1fj9kq.png

klz98ribo229snxh.png

11.03.2020 - Alicja 3500g, 57cm
    11.2018 - Julia 8 tc [*]
    33lata
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku niestety raczej się nie wliczą jesli trwaja dluzej niz polowa twojego miesiecznego czasu pracy

"Podstawą wymiaru zasiłku chorobowego jest przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone pracownikowi za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym przebywał na zwolnieniu lekarskim (art. 36 ust. 1 ustawy zasiłkowej). Jeżeli w okresie, z którego jest ustalana podstawa wymiaru zasiłku chorobowego, pracownik nie otrzymał wynagrodzenia z powodu usprawiedliwionej nieobecności w pracy, to płatnik zasiłku powinien:

wyłączyć wynagrodzenie za miesiące, w których pracownik przepracował mniej niż połowę obowiązującego go czasu pracy oraz
    przyjąć, po uzupełnieniu, wynagrodzenie z miesięcy, w których pracownik przepracował co najmniej połowę obowiązującego go czasu pracy.

WAŻNE!

Przy ustalaniu, czy wynagrodzenie za niepełny miesiąc należy wliczyć do podstawy wymiaru zasiłku, decydujący jest obowiązujący pracownika wymiar czasu pracy, a nie liczba dni w miesiącu."

przykad:
    Jeżeli zatrudniony u Państwa pracownik zachorował w sierpniu 2009 r., to do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego należy przyjąć wypłacone wynagrodzenie za okres od sierpnia 2008 r. do lipca 2009 r.

Gdyby wcześniej pracownik był chory np. w grudniu 2008 r. przez 26 dni kalendarzowych oraz w kwietniu 2009 r. przez 14 dni kalendarzowych, to powinni Państwo wyłączyć z podstawy wymiaru tylko wynagrodzenie za grudzień 2008 r., ponieważ pracownik był nieobecny w pracy więcej niż przez połowę miesiąca. Natomiast wynagrodzenie za kwiecień 2009 r. powinni Państwo wliczyć do podstawy wymiaru po jego uzupełnieniu.

Jeżeli z podstawy wymiaru zasiłku zostanie wyłączone wynagrodzenie za grudzień 2008 r., to podstawę powinni Państwo ustalić z przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia z 11 miesięcy. Sumę wynagrodzeń za okres od sierpnia 2008 r. do lipca 2009 r., z wyłączeniem wynagrodzenia za grudzień 2008 r., powinni Państwo podzielić przez 11, a nie przez 12 miesięcy kalendarzowych.

W zależności od rodzaju wynagradzania są dwa sposoby jego uzupełniania przed wliczeniem do podstawy wymiaru.

Pierwszy ze sposobów jest stosowany przy stałym wynagrodzeniu za pracę. W tym przypadku wynagrodzenie pracownika uzupełnia się przez przyjęcie wynagrodzenia wynikającego z umowy o pracę.

zrodlo : https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/355119,Czy-w-kazdym-przypadku-ustalania-podstawy-wymiaru-trzeba-uzupelnic-wynagrodzenie-za-niepelny-miesiac.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2019, 12:36

talku lubi tę wiadomość

• PannaB Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratka wrote:
    Aldi niestety nie mam w pobliżu. Ale przymierzam się do zakupu ciuszkow w Lidlu od soboty 21.09 są. Kupowalyscie online u nich? Ja jeszcze nie 😂. Ale wyświetla mi że tych najmniejszych rozmiarów nie można kupić na stronie. Gdzie ja wstanę o 6 rano żeby lecieć na zakupy. A później nic nie będzie.

Odwracam uwagę oglądając ciuszki ale martwię się bo mam mniejsze nudności. W 12 tyg to chyba normalne. Ale i tak sie martwię

Kupowalam corci buciki online byla darmowa dostawa ;)

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pan zasiłek macierzyński przy własnej działalności teraz taki śmiech na sali. Dawno się tak nie wkurzyłam jak wczoraj kiedy o tym czytałam :/

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Mamma90 Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już po USG z maluszkiem wszystko w porządku puls 160 .Martwi nie tylko że jest mlodszy 7 dni niż wynika to z terminu miesiaczki.Czy którejś maluszek też ma taką różnice ?

Dorjana, Mia ❤️ lubią tę wiadomość

svchskjoduldtv7v.png
    8p3oyx8dy7nqt94l.png
    Wiktoria 05.03.2015r♥️
    Emilka 17.08.2018r♥️
    Dominik 23.03.2020r♥️
  • talku Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma90 wrote:
    Dziewczyny ja już po USG z maluszkiem wszystko w porządku puls 160 .Martwi nie tylko że jest mlodszy 7 dni niż wynika to z terminu miesiaczki.Czy którejś maluszek też ma taką różnice ?

Może później doszło do zagnieżdżenia po prostu. Albo miałaś później owulację. 7 dni to nie jest bardzo dużo.
    Ja miałam młodsze dziecko 6 dni, potem nadrobilo i było młodsze 5 dni, a teraz jest młodsze 2 dni.

relgi09kukfprg92.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma90 wrote:

U mnie tez sie zmienialo najpierw 5 dni mlodszy potem 7 młodszy a teraz wyszlo ze nadrobil i tylko dzien młodszy wiec juz nie wiem,a corka byla ciagle 7 dni mlodsza

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Mamma90 Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iriiska wrote:
    Dziewczyny polecam Aldi, od wczoraj są ciuszki ciążowe, super przyjemne legginsy i oczywiście ciuszki dla maluszków. Pokusiłem się na pierwszy zakup, narazie w ciemno bo płci nie znam ;)

87596fc0ebe2.jpg
    Piękne te ciuszki.Ja jeszcze nic nie kupuje dla malucha

svchskjoduldtv7v.png
    8p3oyx8dy7nqt94l.png
    Wiktoria 05.03.2015r♥️
    Emilka 17.08.2018r♥️
    Dominik 23.03.2020r♥️
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma90 wrote:

NAjważniejsze aby się rozwijał i rósł proporcjonalnie do wieku. Róznice wieku płodu są też często związane z błędem pomiaru. Sprzęt, ułożenie dziecka, lekarz też może ciut się machnąc przy pomiarze i już robią się różnice. A te dzieciaczki są jeszcze malusie i każdy milimetr na monitorze się liczy.

Mi na prenatalnym wyszło że maluszek jest starszy o 2 dni.
    tydzień później byłam u mojego ginekologa i tam wyszło że maluszek jest niewiele młodszy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2019, 14:05

• Mamma90 Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny też mam nadzieję że po prostu miałam puźniej owulację i dlatego maluch jest mlodszy

talku lubi tę wiadomość

svchskjoduldtv7v.png
    8p3oyx8dy7nqt94l.png
    Wiktoria 05.03.2015r♥️
    Emilka 17.08.2018r♥️
    Dominik 23.03.2020r♥️
  • Peggie Ekspertka

Wysłany: 12 września 2019, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma90 wrote:
    Dzięki dziewczyny też mam nadzieję że po prostu miałam puźniej owulację i dlatego maluch jest mlodszy

W pierwszej ciąży ciąża była młodsza o całe 2 tyg ;) Ale wszystko się wyrównało. Nie ma się czym martwić, moim zdaniem :)

bx8tp2.png

ZCzqp1.png

• amethyst Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratka wrote:

Gratka, to jest BARDZO normalne. Poziom hcg od mniej więcej 11 tygodnia już nie rośnie, tylko spada. A to właśnie wzrastające hcg jest powodem tych nudności. Jest dobrze. :)

Gratka lubi tę wiadomość

db91f7f0a3.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy to może byc przypadek,tydziem temu lekarz mi zmniejszyl luteine do 1x100 i od 2 dni mialam bole i napinanie,wczorsj wziel 2x100 i dzis nic nie boli...ide do niego dzis zapytac bo to wyglądało jakby po odstawieniu byl bol.

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na kazdym usg jest inny wiek ciazy, inna data porodu... Ewidentnie zalezy to od sprzetu i lekarza. Od poczatku ciazy bylam u trzech i kazdy wyznaczyl inaczej.

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • Gratka Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    U mnie na kazdym usg jest inny wiek ciazy, inna data porodu... Ewidentnie zalezy to od sprzetu i lekarza. Od poczatku ciazy bylam u trzech i kazdy wyznaczyl inaczej.
    Zgadzam się. Zależy od sprzętu i też ułożenia dziecka. Ja się pospieszylam z prenat. Bo na ostatniej wizycie wyszła ciąża 5 dni starsza. A na prenat. Wróciła do swojego wieku. Aa i na 2 zdj z prenat. Jest różnica 1 dnia 😉.

f2w3skjojj1fj9kq.png

klz98ribo229snxh.png

11.03.2020 - Alicja 3500g, 57cm
    11.2018 - Julia 8 tc [*]
    33lata
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wszystkie ciąże zawsze młodsze o 5-7 dni. Owulacja późniejsza o 2 dni, późne zagnieżdżenie i różnica gotowa. Przywykłam :)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
‹‹ 223 224 225 226 227 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ