X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem księgowa ale czy, wyliczylas średnia z pełnych 12msc przed chorobowym???
    Za lipiec faktycznie mogła być wyższa gdyż na l4 byłaś od połowy miesiąca.
    Pozostałe wypłaty powinny być zbliżone w zależności od liczby dni w miesiącu.
    W czerwcu byłaś nadal wynagradzania przez pół miesiąca jako pracownik po podwyżce.
    Druga połowa miesiąca to już średnia.
    Wszystkie wypłaty powinny być zbliżone do tej z września.

Moim zdaniem podwyżka z czerwca sporo ci podniosła twój zasiłek wiec powinnaś być zadowolona. Choć faktycznie jakbyś dłużej popracowala to byś sobie jeszcze mogła ta wypłatę podnieść. (zależy oczywiście wszystko od charakteru podwyżki, czy to uznaniowka czy zmiana na stałe)

Tu masz fajny przykład z kalkulacja
    https://www.google.com/amp/s/kadrywpraktyce.pl/ile-dostane-na-zwolnieniu-lekarskim-w-ciazy-jak-sie-liczy-wynagrodzenie-chorobowe-i-zasilek-chorobowy-w-okresie-ciazy-i-macierzynski-po-porodzie/amp/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2019, 08:07

• talku Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Nie jestem księgowa ale czy, wyliczylas średnia z 12msc??? Ale to dopiero przy urlopie macierzyńskim
    Za lipiec faktycznie mogła być wyższa gdyż na l4 byłaś od połowy miesiąca.
    Pozostałe wypłaty powinny być zbliżone w zależności od liczby dni w miesiącu.
    W czerwcu byłaś nadal wynagradzania przez pół miesiąca jako pracownik po podwyżce.
    Druga połowa miesiąca to już średnia.
    Wszystkie wypłaty powinny być zbliżone do tej z września.

Nie liczyłam średniej z 12 miesięcy. Ale policzę.
    Zbliżone do tej na września 2019? Czyli tak naprawdę 1000 zł niższe niż moja wypłata z czerwca kiedy dostałam pierwszą wypłatę po tej wysokiej podwyżce. To ogromna różnica. Kurde, chyba nie byłam świadoma że tak to działa

relgi09kukfprg92.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem na jak długo masz l4 ale jeśli nie zagraża nic tobie i dzidziusiowi. Praca jest fajna i spokojna, bez stresów, jeśli ta podwyżka jest na stałe to warto jeszcze popracować. Jeśli zależy Ci na większej wypłacie na urlopie macierzynskim

Oczywiście pod warunkiem że to dla was bezpieczne - ciebie i dzidziusia.

Moim zdaniem to ładnie Ci wyliczyli (w sensie że z korzyścia dla ciebie)
    Ale pisze to tylko na podstawie tych danych co widzę powyżej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2019, 08:20

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriiska, ja też mam allesa do karmienia
    👍👍👍👍
    Kupiłam go już na początku ciazy i w poprzednich ciąż ech też te miałam.
    Z tym że moje allesy maja fiszbiny 😜

iriiska lubi tę wiadomość

• talku Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Nie wiem na jak długo masz l4 ale jeśli nie zagraża nic tobie i dzidziusiowi. Praca jest fajna i spokojna, bez stresów, jeśli ta podwyżka jest na stałe to warto jeszcze popracować. Jeśli zależy Ci na większej wypłacie.

Moim zdaniem to ładnie Ci wyliczyli (w sensie że z korzyścia dla ciebie)
    Ale pisze to tylko na podstawie tych danych co widzę powyżej

Oczywiście pod warunkiem że to dla was bezpieczne - ciebie i dzidziusia.

Hmmm no praca nie jest bardzo obciążająca. Mogłabym wrócić, ale ginekolog się upiera że to teraz taki wyjątkowy czas i żeby zostać na L4.
    Ale zastanawiam się czy w ogóle ten powrót do pracy na 2 miesiące coś mi da. Oczywiście wiem ze przez te dwa miesiące będę miała wyższą pensję ale potem wynagrodzenia na L4 chyba mi nie podwyższy?
    A już na macierzyńskim to w ogóle nie wiem ile będę dostawać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2019, 08:49

relgi09kukfprg92.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z kadr robiłam tylko kurs a w księgowości nie pracuję ponad 5 lat więc tak jakby nic nie wiem. Ale może to się liczy pełne przepracowane miesiące? Czyli jak od czerwca miałaś mieć podwyżkę i bie przepracowałaś całego to może nie wzięli go pod uwagę? Coś mi się kojarzy że biorą pełne miesiące. Nawet jak planowałam działalność to warto było zacząć od początku miesiąca i pracować do końca określonego miesiąca żeby uznali okresy składkowe. A może zadzwonić do zusu? Bardzo często tam się zdarzają ludzie a nie "roboty" :)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku tak na szybko, bo na razie się nie wyczytałam dokładnie, ale jakbyś chciała wrócić to żeby te przepracowane miesiące liczyły Ci się do średniej na macierzyńskim to musiałabyś przepracować minimum 3 pełne miesiące. Pełne tzn. że jakbyś wróciła w połowie września to musiałabyś iść na zwolnienie dopiero początkiem stycznia (przepracowany październik, listopad i grudzień) i po drodze nie mogłabyś mieć żadnego l4, bo po powrocie z niego znowu musisz przepracować 3 miesiące. Nie wiem czy zrozumiale piszę, jak coś to postaram się lepiej napisać jak wrócę do domu :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2019, 09:08

talku lubi tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • sucharek85 Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a te alles mama staniki, dobrze wyglądaja pod dopasowana sukienka. W sensie no wiecie, zebym takich wielkich niekształtnych cycków nie miala albo biustu do pasa. Mi fiszbiny nie przeszkadzaja, jak mnie wieczorem obwód gniecie to zakładam taka przedłużkę i jest ok.
    Ja sobie własnie na jesien kupiłam kilka elastycznych sukienek, bo one ładnie rosna razem ze mna...a te na guziki to masakra...

polip, puste jajo płodowe, zespół Ashermana 2016/17
    niedoczynność tarczycy, mutacja genu protrombiny 20210 i /MTHFR
    histero/ laparo - 16.07.2018 - jajowody drożne, 3x IUI - nie udana
    02.2019 - ivf Artvimed, krótki protokół ( pobrano 21 komórek, 8 zamrożonych, 2 zarodki )
    22.03 - crio ;(
    06.2019 - ivf na ❄komórki się nie rozmroziły, crio blastki 333
    7dpt 43, 9dpt 106, 28dpt ❤
    15.02.2020 Sara 👣 2990g, 53cm
  • talku Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14 wrote:
    Z kadr robiłam tylko kurs a w księgowości nie pracuję ponad 5 lat więc tak jakby nic nie wiem. Ale może to się liczy pełne przepracowane miesiące? Czyli jak od czerwca miałaś mieć podwyżkę i bie przepracowałaś całego to może nie wzięli go pod uwagę? Coś mi się kojarzy że biorą pełne miesiące. Nawet jak planowałam działalność to warto było zacząć od początku miesiąca i pracować do końca określonego miesiąca żeby uznali okresy składkowe. A może zadzwonić do zusu? Bardzo często tam się zdarzają ludzie a nie "roboty" :)

Pracowałam cały pełny miesiąc czerwiec. W lipcu poszłam na L4.
    No właśnie, mam obawy przed dzwonieniem do ZUSu ale chyba jednak to zrobię.

Ale taką mam refleksję... Człowiek pracuje ciężko, dostaje podwyżkę, awans i kolejną podwyżkę. Mówią, że mało dzieci żeby rodzić. A jak ciężarna idzie na L4 to zabierają jej mnóstwo pieniędzy. Bo zamiast wypłacać taką kwotę jak z ostatniego przepracowanego miesiąca przed L4 to liczą średnią z roku. Co jest myślę w większości przypadków bardzo niekorzystne.

relgi09kukfprg92.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Talku tak na szybko, bo na razie się nie wyczytałam dokładnie, ale jakbyś chciała wrócić to żeby te przepracowane miesiące liczyły Ci się do średniej na macierzyńskim to musiałabyś przepracować minimum 3 pełne miesiące. Pełne tzn. że jakbyś wróciła w połowie września to musiałabyś iść na zwolnienie dopiero początkiem stycznia (przepracowany październik, listopad i grudzień) i po drodze nie mogłabyś mieć żadnego l4, bo po powrocie z niego znowu musisz przepracować 3 miesiące. Nie wiem czy zrozumiale piszę, jak coś to postaram się lepiej napisać jak wrócę do domu :P

White innocent, tak właśnie myślałam.
    To jest strasznie niesprawiedliwe. Czuję się strasznie oszukana. A to się Wam pożaliłam.
    Czyli dobrze to rozumiałam od początku, tylko w głowie mi się to nie mieściło, że tak to w naszym kraju wygląda.
    Ależ mam podniesione ciśnienie od rana 😬😬😬😬

Dzięki dziewczyny za pomoc.
    Jestem w kropce.

Ale musiałam iść na to zwolnienie. Jestem po wypadku samochodowym w ciąży ☹️

relgi09kukfprg92.png
  • Makt Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syllwia91 wrote:
    Kochana mi w ciąży nie urosły ani rozmiaru jeszcze 🤣 nie wiem co będzie potem! Gdzie ja kupie do karmienia! 😲

No to ze tak powiem zaczynasz z wysokiego c! 😁 ja startowałam z 65e/f wiec dla mnie to już spora zmiana ;)

syllwia91 lubi tę wiadomość

age.png
    19.03.2020 (39+0), CC, 13:35, 3335g, 54 cm

age.png
    24.06.2022 (39+1), SN, 9:55, 2985g, 52 cm

2 IVF-9.07.19(20dc)-ET(2)-3.1.1
    6dpt beta 12,37, prog 8,6;
    15dpt (4+6)- GS 2,2 mm, YS 1,1 mm;
    23dpt (6+0)- CRL 1,8 mm i ❤️

13.10.21(21dc)-FET(5)-S-bl2
    +atosiban+encorton 7,5mg+Prograf+accofil
    6 dpt beta 20,51
    15 dpt (5+0)-GS 3,7 mm
    21 dpt (5+6)-CRL 1,8 mm i ❤️

Pozostałe transfery:
    •19.03.2019
    •31.03.2021
    •15.07.2021
    •5.01.2024
    skuteczności 33,33%

Amh 2019 1,35->2024 0,58
    Nasza historia

weight.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku - ja wiem tylko, ze liczy sie srednia z trzech w pelni przepracowanych miesiecy.
    I masz racje... Ja jestem na wlasnej dzialalnosci, placilam duzy ZUS, zeby dostac jakkkolwiek godne pieniadze, a sa smieszne. Co miesiac place z tego jeszcze skladke zdrowotna, czyli 342 zl + oplacam ksiegowa. Zostaje mi byle co. I potem sie dziwic, ze kobiety nie moga sobie pozwolic na zajscie w ciaze.

Ja tez wstalam z bolem gardla... Chyba zaczal sie sezon chorobowy :(

talku lubi tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • Katy Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj nie moj dzien, dwa razy juz wymiotowalam, w koncu jem jablko zeby zjesc cokolwiek...

Talku, nie znam sie na tym, ale faktycznie niesprawiedliwe to :/ Pewnie po to zeby ciężarne jak najdluzej pracowały co nie zawszs jest mozliwe...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku jestem w domu i przeczytałam na spokojnie. Jeśli poszłaś na zwolnienie w lipcu to wylicz sobie średnią za czerwiec 2018 - czerwiec 2019 i to pi razy oko jest to co powinni Ci teraz wypłacać na L4, a później 80% z tego na macierzyńskim. Te wypłaty co miesiąc będą różne, bo to jeszcze zależy ile wypada dni roboczych w danym miesiącu. Niestety ta spora podwyżka nie za wiele Ci podniesie, bo ten miesiąc to tylko 1/12 całości :( jeśli chciałabyś podnieść sobie macierzyński to właśnie rozwiązaniem jest powrót do pracy na 3 pełne miesiące, bez L4. Wtedy jeśli przepracowałabyś dla przykładu ten październik, listopad i grudzień i poszłabyś na zwolnienie 1 stycznia to średnią musieli by Ci policzyć grudzień 2018 - grudzień 2019 więc trochę więcej miesięcy gdzie będziesz dostawała większą pensję wpadnie do średniej. Ale policz sobie na spokojnie czy Ci się to opłaca, bo może wbrew pozorom to będą groszowe sprawy.

Mam nadzieję, że nic nie przekręciłam, księgową nie jestem i nie mam z tym nic wspólnego, ale w tamtej ciąży dość dużo szukałam na ten temat, bo właśnie wracałam z L4 (jak się lepiej poczułam) w trakcie ciąży do pracy. Tylko to było dwa lata temu, mogłam coś pozapominać ;)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Jejku Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alunis wrote:
    Cześć marcówki. :) Jedną nogą jestem u Was, gdyż okazało się, ze termin mam na 28 marca, a nie na 2 kwietnia. Gratuluje wszystkim, które już znają płeć dziecka. ❤️
    To witaj w klubie, bo jestem dokładnie w takiej samej sytuacji ;) termin się przesunął na 29.02. Ale jakoś tak już zostałam tu ;)

Alunis lubi tę wiadomość

2fwagov3v67bgll4.png
    gg64roeqsrk054fy.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White, Bardzo dziękuję za te szczegółowe informacje. Bardzo wiele mi to rozjaśniło.

Ale jestem tym strasznie poruszona, bo jest to cholernie niesprawiedliwe. Ciężko zapracowałam na to stanowisko i na to wynagrodzenie, a teraz mi to zabrano. Ehhh

A mogę Cię jeszcze o coś dopytać albo Was wszytskie które się znają?
    Czy jak wrócę na to 3 miesiące, przepracuje i policzą mi grudzień 2018-grudzien 2019 to do wynagrodzenia będą mi się liczyły te trzy marne wypłaty które teraz dostałam na L4? Dobrze myślę?

relgi09kukfprg92.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Talku - ja wiem tylko, ze liczy sie srednia z trzech w pelni przepracowanych miesiecy.
    I masz racje... Ja jestem na wlasnej dzialalnosci, placilam duzy ZUS, zeby dostac jakkkolwiek godne pieniadze, a sa smieszne. Co miesiac place z tego jeszcze skladke zdrowotna, czyli 342 zl + oplacam ksiegowa. Zostaje mi byle co. I potem sie dziwic, ze kobiety nie moga sobie pozwolic na zajscie w ciaze.

Ja tez wstalam z bolem gardla... Chyba zaczal sie sezon chorobowy :(

A jeszcze teraz po tych nowych zmianach i ustawach pewnie będziesz płaciła jeszcze więcej na własnej działalności.

Nic tylko rodzić w Polsce dzieci.

relgi09kukfprg92.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku - dlatego po macierzynskim raczej nie wroce do wlasnej dzialalnosci... Przy jednoosobowej, takich oplatach i dziecku, po prostu nie dam rady. Az mnie ciarki przechodza jak o tym mysle.

talku lubi tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sucharek85 wrote:
    Dziewczyny a te alles mama staniki, dobrze wyglądaja pod dopasowana sukienka. W sensie no wiecie, zebym takich wielkich niekształtnych cycków nie miala albo biustu do pasa. Mi fiszbiny nie przeszkadzaja, jak mnie wieczorem obwód gniecie to zakładam taka przedłużkę i jest ok.
    Ja sobie własnie na jesien kupiłam kilka elastycznych sukienek, bo one ładnie rosna razem ze mna...a te na guziki to masakra...
    Wyglądają ok jak są fiszbiny, tylko piersi są tak bardziej rozstawione, te moje modele akurtat nie zbierają piersi do środka żeby zrobić ładny dekolt ;)

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 12 września 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny polecam Aldi, od wczoraj są ciuszki ciążowe, super przyjemne legginsy i oczywiście ciuszki dla maluszków. Pokusiłem się na pierwszy zakup, narazie w ciemno bo płci nie znam ;)

87596fc0ebe2.jpg

Nikodemka, talku, Olalasz lubią tę wiadomość

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
‹‹ 222 223 224 225 226 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ